Νομίζω ότι οι περισσότεροι μιλάνε για την αυθόρμητη σεξουαλική έλξη, όχι για ερωτικά συναισθήματα και σχέση που αναπτύσεις μόλις γνωρίσεις τον άλλο. Π.χ. πες ότι έχεις 10 άνδρες/γυναίκες απέναντί σου και δεν τους έχεις μιλήσει ή ξαναδεί ποτέ. Όλοι θα σου αρέσουν το ίδιο; Δεν αναφέρομαι στην άποψή σου γι αυτούς ή στην συνείδησή σου που μπορεί να σου λέει να είσαι επιφυλακτική πριν σχηματίσεις εικόνα γι αυτούς. Το αυθόρμητο συναίσθημα που σου προκαλεί η όψη τους το βλέμμα τους ή οτιδήποτε άλλο πάνω τους θα είναι το ίδιο;
Μια ειλικρινής απάντηση, σχεδόν πάντα θα είναι όχι, όσο και να αυτομαστιγωνόμαστε και να λέμε στον εαυτό μας ότι είναι λάθος. Και δεν υπάρχει περίπτωση η διαφορά στην συναισθηματική αντίδραση που σου προκαλούν να είναι αποτέλεσμα λογικής επεξεργασίας. Είναι αποτέλεσμα ασυνείδητων συνειρμών με δικές σου εμπειρίες, αντιλήψεις κλπ και φυσικά και τα κοινωνικά πρότυπα παίζουν τον ρόλο τους. Αυτό που λες βέβαια π.χ. να τύχει σε κάποιον να του αρέσει αποκλειστικά μια κοινωνική ομάδα ατόμων δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, γιατί τέτοια χαρακτηριστικά δεν είναι ένα και δύο, είναι πολλά και συναντούμε συνήθως συνδυασμούς αυτών σε διάφορους ανθρώπους και φυλές. Υπάρχει φυσικά η περίπτωση τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να τύχει να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε κάποιες φυλετικές ομάδες σε σχέση με άλλες.
Αλλά όλα αυτά δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι ορίζουν την επιλογή του ερωτικού μας συντρόφου ή την σχέση μας με αυτόν. Ιδιαίτερα αν τα αναγνωρίσουμε.
Αντίθετα αν πούμε ¨όχι εμένα η ερωτική μου έλξη με αυτόν τον άνθρωπο που γνώρισα χθες είναι εντελώς συνειδητή κλπ" είναι πιθανό να το κάνουν και να παίξουν υπόγεια τον ρόλο τους.
Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Gilmaru: 18 Μάιος 2015 - 00:53