Δεν τίθεται κάποιο θρησκευτικό ζήτημα για έναν άνθρωπο που δεν είναι θρησκευόμενος. Ξέρω, σοκαριστικό, σοκαριστικό. Απλά, Καμούι, πάσχεις από προχωρημένο Δονκιχωτισμό κι επιτίθεσαι σε ανεμόμυλους νομίζοντας πως είναι γίγαντες. Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη διαφορά ανάμεσα στη Βίβλο και σε μια παιδική ταινία. Ενώ η μία είναι μια συλλογή κειμένων με ποικίλες χρήσεις και τεράστια ποικιλία και διαφορές μεταξύ τους, η άλλη είναι μια ενιαία παιδική ταινία που βγήκε για να τη δείχνουν σε παιδάκια, και μια ταινία μάλιστα με την κλασσική σαδιστική κομπίνα να υποφέρουν οι καλοί στη μέση της ταινίας, να εξορίζεται ο Μωυσής και να υποφέρουν οι Εβραίοι, να πεθαίνει ο Σίμπα, η μάνα του Μπάμπι και η μάνα του μικρού δεινοσαυράκου, απλά για να σε στείλει ο γαμωσεναριογράφος να κλαις με μαύρο δάκρυ, να ΄σαι ταραγμένος και να χαίρεται που άγγιξε η ταινία του την αθώα παιδική ψυχή σου. Μέχρι κι ο Στέφεν Κίνγκ τους τα ψάλλει στο Μαύρο Πύργο pt3: the worst cliffhanger ever.
Lol, δεν γίνεται να μην τεθεί θρησκευτικό ζήτημα για μια ταινία που έχει να κάνει με ένα καθαρά θρησκευτικό θέμα. Αν όλοι οι μη θρησκευόμενοι αδιαφορούσαν πλήρως για τη θρησκεία δε θα είχαν κανένα λόγο να δουν μια τέτοια ταινία εξαρχής, πόσο μάλλον να τους αρέσει. Ο δονκιχωτισμός μου αυτή τη στιγμή επιτίθεται σε leper gnomes γιατί βρήκε βολικές ευκαιρίες, οι γίγαντες περιμένουν ακόμα. Όποια κι αν είναι η διαφορά της Βίβλου από την ταινία, η ταινία βασίζεται σε ένα μέρος της βίβλου, το οποίο είναι αδύνατον να παρουσιάσει φέρνοντας στο μυαλό σου τα κατάλληλα ηθικά προβλήματα χωρίς σκηνές άδικης βίας.
Συμφωνώ πάντως για το γενικευμένο σαδισμό στην καλλιτεχνική μας παράδοση. Απλά προτιμάω να τον αποδέχομαι, μιλάει μέσα στη ζωή μου με τρόπο πιο ταιριαστώ από ατάραχα σενάρια. Ένας σεναριογράφος δεν πιστεύω ότι κάνει τίποτα απλά για να σε κάνει δυστυχισμένο, αυτό που θέλει είναι να κάνει εσένα να χαρείς με τις ευαισθησίες που μαθαίνεις να αναπτύσσεις απέναντι σε μια σκληρή πραγματικότητα που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσεις.
Είχε ενδιαφέρον κάτι που είχε αναφέρει ένας καθηγητής μου από την ΑΣΚΤ σχετικά με την απεικόνιση των ερωτικών ζευγαριών στην δυτική λογοτεχνική παράδοση, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, τον Τριστάνο και την Ιζόλδη, θα μπορούσα να προσθέσω και τον Αβελάρδο με την ΕλοΪζα. Μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τον έρωτα σαν κάτι αναπόφευκτα τραγικό, σαν να τιμωρούμε από μόνοι μας τους εαυτούς μας για αυτό, αντί να δώσουμε σε εμάς μια διέξοδο ευτυχίας μέσα από αυτόν. Και πάλι, I can't help myself, τα δράματα με πείθουν πολύ περισσότερο. Αυτό που θεωρώ πρόβλημα είναι όταν το δραματικό και τραγικό τους στοιχείο στηρίζεται σε κοινωνικές συνθήκες που πάνε να αναχθούν σε οντολογικές, ή σε παρεξηγήσεις και επιφανειακούς κινδύνους που θα μπορούσαν να λείπουν, αντί για βαθύτερα υπαρξιακά προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε πραγματικά όλοι.
Το να προσπαθείς να βγάλεις τον άλλο θρησκευόμενο, ένας Θεός ξέρει πως σου 'ρθε.
Ε ναι, περισσότερο μ' έτσουξαν το ποππουδάκι μου οι Εβραίοι κι όχι η μάνα του Μπάμπι ή του μικρού δεινόσαυρου. Μπορεί να την είδα πιο μεγάλος. Πάντως αυτή τη %^&*((*&%$κασσέτα την απέφευγα όπως ο διάβολος το λιβάνι. Τη μισούσα. Παθολογικά. ΜΙΣΟΣ.
Το βρίσκω πολύ διασκεδαστικό να βγάζω ανθρώπους θρησκευόμενους μέσα από συζητήσεις σαν ιδέα, αλλά δεν καταλαβαίνω που το έκανα, τουλάχιστον εκτός ξεκάθαρων πλαισίων χιούμορ. 
Απλά πιστεύεις ότι πρέπει να σταματήσουμε να δείχνουμε σε παιδιά αληθινές καταστάσεις που μπορούν να τους προξενήσουν μίσος για να καθυστερήσουμε την τάση τους να μισήσουν τον κόσμο και να δώσουμε ελπίδες στο να μην τον καταλάβουν ποτέ και να μη δώσουν δεκάρα για την ιστορία. Οκ.: )
το οτι ακολουθας εντολες δεν υφισταται ως δικαιολογια για τιποτα
Εντάξει, εγώ λέω μετά από κάθε πόλεμο να τιμωρούνται όλοι οι στρατιώτες που έχουν σκοτώσει με ισόβια ως δολοφόνοι. Ή και όχι.
Edited by Kamui, 30 December 2014 - 15:05.