http://i308.photobucket.com/albums/kk350/Odz-XAXA/hanzo_zps443b5c74.png
Εγραψα και πανω οτι η προθεση δημιουργων τεχνης δεν εχει παντα σημασια καθως συχνα αποκαλυπτουν στα εργα τους προβληματικα σχηματα του υποσυνειδητου τους. Μπορει μεχρι και να υποστηριζουν πως λενε κατι και η δουλεια τους να λεει κατι εντελως διαφορετικο .Παρε παραδειγμα τη γνωστη σκηνη απο game of thrones η τοσα εργα που ισχυριζονται οτι καταδικαζουν κατι αλλα καταληγουν να το δειχνουν φετιχιστικα εως και ελκυστικα (πολεμος η βιασμοι πχ). Οποτε, οχι δεν υπαρχει μια συνωμοσια προπαγανδας. Απλα κοινωνικα κατασκευασμενοι ανθρωποι ξερνανε συχνα στη δουλεια τους -με προθεση η μη- το δηλητηριο που εχουν απορροφησει και ειναι χρεος των κριτικων (αλλα και των ανθρωπων γενικοτερα) να το εντοπισουν και να το αναλυσουν αυτο.
Η κριτικη σε εναν καλλιτεχνη δεν ισουται δαιμονοποιηση ουτε ανεξιτηλο ταμπελιασμα. Υπαρχουν παντα (εκτος και αν ειναι νεκρος!) πιθανοτητες βελτιωσης του, αναγνωρισης προβληματων εως και αναθεωρηση αποψεων. Και βεβαια η ασκηση κριτικης σε ενα εργο δεν σημαινει οτι δεν μπορεις να το βρισκεις διασκεδαστικο/καλαισθητο πχ η οτι δεν εκτιμας αλλα στοιχεια του καλλιτεχνη.
Κανεις δεν μιλησε για λογοκρισια στην τεχνη, το μονο που παρατηρω συχνα εδω, απο σενα (και απο αλλους σε αναλογες συζητησεις) ειναι μια εμμεση λογοκρισια/mitigating στην κριτικη, και εντελως τυχαια! επαναλαμβανω, στη φεμινιστικη κριτικη. Μπορεις πολυ ευκολα να πεις οτι αυτη δεν ειναι η προθεση σου! Και ομως αυτο βγαζουν τα posts σου. Επεστρεψε στην πρωτη παραγραφο για τα περι προθεσης.
Επισης κανεις δεν υποτιμα τα αυταποδεικτα, απλα συχνα μιλαμε μονο γιαυτα σε...επικινδυνο βαθμο! Καθως τα "αλλα" ειναι πολυπλοκα, φορτισμενα και ανοιγουν την πορτα σε οχι ιδεολογικα ουδετερες συζητησεις. Αυτο ειναι κατι τρομερα σημαντικο και αν δεν γινει, ο διαλογος - και πιο συγκεκριμενα η κριτικη- χανει το νοημα του: αναπαραγει απλα το status quo.
Περι επιρροης της τεχνης -και των media γενικοτερα- θα σε παραπεμψω σε απειρες σχετικες ερευνες της κοινωνιολογιας και της κοινωνικης ψυχολογιας. Πιο συγκεκριμενα: οταν ενα ατομο εχει ενα ιδεολογικο/γνωστικο σχημα, πχ σεξιστικες/ρατσιστικες αποψεις, οταν ερχεται σε επαφη με κατι που συμμεριζεται και αναπαραγει αυτες τις αποψεις, αυτες τεινουν να ισχυροποιουνται καθως το ατομο δεν νοιωθει μονο στις πεποιθησεις του. Θα προτεινα αυτη τη σειρα βιβλιων σχετικα.
Edited by Hanzo, 14 October 2014 - 07:16.















