Edited by Theodore :D, 09 February 2013 - 17:03.
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!
Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
The Black Hole
Posted 09 February 2013 - 17:05
Εγώ έχω συμβόλαιο να ζήσω ∞ χρόνια.
Εγραψες καταλαθως πλαγια το οχτω
Posted 09 February 2013 - 17:49
Posted 09 February 2013 - 18:02
Posted 09 February 2013 - 18:08
Το λετρεύω!!!Είναι υπέροχο....βρίσκω τα πάντα..Υπαρχει και το Zerochan παντως.
Όσοι ζουν στη σκιά δεν τους θωρεί κανείς...
Μπρεχτ
Posted 09 February 2013 - 18:38
Δεν υπάρχει ''ανθρώπινη φύση''.Είναι κάτι που έχουν αποδείξει οι ανθρωπιστικές επιστήμες εδώ και τόσα χρόνια και ιδιαίτερα η κοιν. ανθρωπολογία.Από ερευνητές/διανοητές ανεξαρτήτου ιδεολογίας,γιατί σε κάποια θέματα δεν τίθεται το παραμικρό ζήτημα προσωπικών αντιλήψεων.Το μόνο ''εκ φύσεως'' του ανθρώπου είναι οι απολύτως βασικές βιολογικές ανάγκες(ανάγκη για τροφή νερό),που ακόμα και αυτές αν θέλει μπορεί να επιλέξει να μην τις ικανοποιήσει,κάτι που δεν μπορεί να γίνει από άλλα ζώα.Όλοι όσοι συμμετέχετε σ' αυτή τη χιλιοειπωμένη συζήτηση χάνετε το χρόνο σας, και καμία πλευρά δεν έχει δίκιο.
Είναι ένα δυσάρεστο μεν, αναπόφευκτο δε μέρος της ανθρώπινης φύσης το να δημιουργούνται παντού κοινωνικές τάξεις που η καθε μία καταπιέζει όλες τις κατώτερες. Δεν έχει καν να κάνει με την επικράτηση της δυτικοευρωπαϊκής φιλοσοφίας, που έχω ακούσει συχνά να κατηγορείται για το εν λόγω φαινόμενο. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στην αρχαία Κίνα, και στην αρχαία Αίγυπτο, και στα αρχαία βασίλεια της Λατινικής Αμερικής, πολλούς αιώνες πριν φτάσει εκεί η δυτικοευρωπαϊκή σκέψη. Όπου μαζεύονται πολλοί άνθρωποι μαζί, αυτομάτως θα δημιουργούνται κοινωνικές τάξεις. Όποιος δεν το δέχεται αυτό και επιλέγει να βλέπει παντού στην ανθρωπότητα δυνητικά "αρκουδάκια της αγάπης", εθελοτυφλεί.
Όλα τα άλλα είναι "να 'χαμε να λέγαμε". Οι μεν καπιταλιστές προσπαθούν να σκουπίσουν κάτω από το χαλάκι τα εξώφθαλμα και φριχτά εγκλήματα του εφαρμοζόμενου συστήματος, φροντίζοντας να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι "δεν γίνεται καλύτερα απ' αυτό, παιδιά", οι δε σοσιαλιστές πιστεύουν ότι μπορούν να υπερνικήσουν την ανθρώπινη φύση και να καταργήσουν τις κοινωνικές τάξεις (spoiler: they can't).
Μη με ρωτάτε τι αντιπροτείνω. Life sucks and then you die.
Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα κοινωνιών που δεν διέπονταν από ταξική στρωμάτωση(κυνηγο-τροφοσυλλεκτικές),και ακόμα περισσότερα(οι λεγόμενες ακέφαλες κοινωνίες)που χαρακτηρίζονταν από μια εντελώς τυπική και υποτυπώδης μορφή θεσμικής εξουσίας,ή από εντελώς διάχυτο και πολυποίκιλο υλικό συγκεντρωτισμό.Κάποιες εξ' αυτών διατήρησαν αυτήν την δομή μέχρι πολύ πρόσφατα.
Νομίζεις ότι αυτά που είπες σε κατατάσσουν στην σφαίρα της αντικειμενικότητας,αλλά εν αγνοία σου χρησιμοποιείς το πιο χυδαίο,ανιστόρητο κ αντιεπιστημονικό επιχείρημα μιας πλευράς,το οποίο και εδραιώθηκε από αυτήν την πλευρά.Βασικά όχι,το 2ο πιο χυδαίο,το 1ο είναι αυτό του ευγονισμού.
Ελπίζω να γίνεται αντιληπτό πως δεν προσπαθώ να σου κάνω προσωπική επίθεση.Απλά επειδή σε έχω ξαναδεί αρκετές φορές να χρησιμοποιείς αυτό το επιχείρημα,ίσως να έπρεπε να το ψάξεις λίγο περισσοτέρο,ή έστω να κρατάς και μια πισινή αντί να το προβάλλεις με τόση σιγουριά.
Πάντως συμφωνώ στο ότι οι πολιτικές συζητήσεις μέσω φόρουμ όντως είναι χάσιμο χρόνου,τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Posted 09 February 2013 - 18:56
και ιδιαίτερα η κοιν. ανθρωπολογία.
καλα οχι οτι οι ανθρωπολογοι ξερουν παντοτε που τους παν τα 4 αλλα οκ ( επειδη σπουδαζω κοιν. ανθρωπολογια και εχω ακουσει τις απιστευτες μπουρδες εκει περα. εκτως απο μερικα θεματα που τα λενε σωστα)
Edited by Glykompoumpoukozouzounos, 09 February 2013 - 18:57.
Posted 09 February 2013 - 19:12
Μια παρένθεση μόνο. Φυσικό δεν είναι μόνο το προκαθορισμένο. Αυτή η θεωρητική αντιπαράθεση φύσης-περιβάλλοντος που εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές επιστήμες έχει αρχίσει να γίνεται ξεπερασμένη στις επιστήμες που έχουν να κάνουν με νευροβιολογία- γενετική και φυσιολογία της συμπεριφοράς.
Posted 09 February 2013 - 19:28
Αλλά συμφωνώ τόσο πολύ με το post του Zane που δεν άντεχα να μην το πω!
Posted 09 February 2013 - 19:37
Βέβαια, από την άλλη, μάτια... most interesting part of the human body!
Posted 09 February 2013 - 19:41
Δεν ξέρω τι γίνεται από άποψη διδασκαλίας σε αυτά τα τμήματα καθ' ότι δεν σπουδάζω εκεί.Εγώ μιλάω για έρευνες/διατριβές ούτως ή άλλως διακεκριμμένων και αναγνωρισμένων ανθρωπολόγων από την επιστημονική κοινότητα,όπως π.χ του Hobhaus,Wolf,Salzman,Mary Douglas κ.ά.
Από όσο ξέρω,υπάρχει σε επίπεδο μόνο πολύ εξειδικευμένων συμπεριφορικών δράσεων,και μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες.Ακόμα και έτσι βέβαια ασκείται δριμεία κριτική(μέχρι και χλευασμός) από τις κοινωνικές επιστήμες.Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιείς μεθοδολογία θετικών επιστημών για την μελέτη της ανθρώπινης διαμόρφωσης.έχει αρχίσει να γίνεται ξεπερασμένη στις επιστήμες που έχουν να κάνουν με νευροβιολογία- γενετική και φυσιολογία της συμπεριφοράς.
Edited by Zane, 09 February 2013 - 19:41.
Posted 09 February 2013 - 19:52
Επίσης, πιστεύεις πως στην παρούσα κατάσταση (γεωπολιτική, κοινωνική, τεχνολογική, οικονομική) είναι εφικτός ο σχηματισμός μιας μεγάλης κοινωνίας χωρίς ταξική διαστρωμάτωση και θεσμοθετημένη εξουσία; Θεωρητικά μπορεί να υπάρξει αυτή η κοινωνία, πρακτικά θα μπορούσε να υπάρξει υπό άλλες συνθήκες αλλά με τις τωρινές, δεν το πιστεύω.
Επίσης, η αντικειμενικότητα, δεν είναι άποψη. Είναι τρόπος παρουσίασης μιας άποψης.
Posted 09 February 2013 - 20:07
Από τον ορισμό Fortes&Pritchard και των Lawless και Sahlins:(αν θυμάμαι καλά την ακριβή οροθέτηση)Zane, ποιες κοινωνίες είναι οι ακέφαλες;
Aκέφαλες είναι οι κοινωνίες που είναι σχετικά εξισωτικές και οικονομικά ομοιογενείς και δεν διαθέτουν κυβερνητικούς μηχανισμούς.Σε πολλές από αυτές λείπει η κάθετη κοινωνική διαστρωμάτωση.
Τώρα για το άλλο που λες,είναι μεγάλη κουβέντα και θα προτιμούσα για λόγους πρακτικούς να μην συμμέτεχω,και για αυτό δεν πήρα θέση και στις προηγούμενες αντιπαραθέσεις.'Εγραψα τον λόγο που συμμετείχα.
Τώρα για αυτό που περιορίζεις την αντικειμενικότητα στην διαλεκτική/παρουσιαστική της χρήση,τι να πω...Ούτε εγώ πιστεύω πως υπάρχει αξιολογική ουδετερότητα,αλλά εγώ δεν αναφέρθηκα σε αξιολόγηση,μίλησα για κάτι εμπειρικά και επιτόπια αποδεδειγμένο.Εκτός και άμα είναι να οδηγηθούμε σε κάναν ακραίο υποκειμενισμό πίνοντας κονιάκ στην βεράντα και λέγοντας πως τίποτα δεν έχει νόημα.