Gilmaru, άτοπη είναι η άποψη πως μια νομοθεσία δημιουργημένη από ανθρώπινο χέρι είναι αψεγάδιαστη και αλάνθαστη.
Δεν είναι απλώς θέμα λάθους και σωστού.
π.χ.
Η πράξη είναι σατιρισμός δόγματος. Και η σάτιρα προστατεύεται σαν μορφή πολιτικού λόγου.
Έχεις ακούσει σίγουρα άπειρες φορές κόσμο να πηγαίνει στα δικαστήρια λόγω του ότι μέσω της σάτηρας έχει υποπέσει σε κάποια αδικήματα. Παρόλλα αυτά το αποτέλεσμα των δικών τέτοιου είδους είναι κάθε φορά διαφορετικό ανάλογα την περίπτωση και πολύ συχνά αυτός που έχει προσφύγει στα δικαστήρια και πέρνει τη θέση του κατήγορου δεν ικανοποιείται. Γιατί? Δεν ήξερε ο δικηγόρος του αν έχει νομική βάση η καταγγελία του? Προφανώς και ήξερε. Πως αθωώνεται ο κατηγορούμενος τότε σε κάποιες περιπτώσεις? Γιατί ο δικηγόρος του κατηγορούμενου πατάει και αυτός με την σειρά του πάνω σε άλλους νόμους κλπ και τους χρησιμοποιεί για την υπεράσπιση (περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες μπορούν να μας δώσουν οσοι έχουν σχέση με την νομική επιστήμη). Με λίγα λόγια γίνεται μια μάχη και οι νόμοι αποτελούν το οπλοστάσιο. Η λέξη "εφαρμογή" είναι ισοπεδωτική υπεραπλούστευση της διαδικασίας.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ. Λέγοντας ότι πρέπει να τιμωρηθεί επειδή το λέει ένας νόμος που διάβασες, εκφράζεις άποψη και για την έκβαση της δίκης άθελά σου και για το πόρισμά της. Γι αυτό είπα σχετικά με την "εφαρμογή" των νόμων ότι είναι σχετική με την κρίση σου γι αυτούς. Γιατί για να τους εφαρμόσεις πρέπει να μπεις σε αυτήν την διαδικασία επίλυσης αντιφάσεων και ερμηνείας τους. Και εφόσον η δίκη δεν έχει γίνει, η διαδικασία εκρεμμεί και "οι νόμοι" είναι πιθανό τελικά να αθωώσουν τον κατηγορούμενο.
Από εκεί και πέρα επειδή όλο το δικαστικό κλπ σύστημα αποτελείται από ανθρώπους και βρίσκεται στα πλαίσια μιας κοινωνίας, το πως αυτή αντιλαμβάνεται και αντιδρά σε διάφορα ζητήματα επιρρεάζει τον τρόπο που λειτουργούν και "εφαρμόζονται" οι νόμοι.
Έμεσα λοιπόν, καθώς στις συζητήσεις μας θέλω να πιστεύω ότι συμβαίνει μια παραγωγική διαδικασία ανταλλαγής και διαπραγμάτευσης αντιλήψεων και απόψεων, η κουβέντα που κάνουμε και η κάθε κουβέντα αυτή καθαυτή παίζει τον (έστω πολυ.. πολυ.. πολυ.. μικρό) ρόλο της στην "εφαρμογή των νόμων".
Τώρα συνεννοηθήκαμε?
Edited by Gilmaru, 24 September 2012 - 16:24.





















