Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Σύνδεση 

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Φωτογραφία
* * * * - 33 Ψήφοι

The Black Hole

• Please log in to reply
94137 replies to this topic

#69316 Zane

Zane

Anime Fan

• Members
  • 251 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 14:17

@mono προσωπικά αναφέρθηκα(και ο meidei απ' ότι κατάλαβα)στην ύπαρξη του συγκεκριμμένου νόμου,και όχι σε κάποια αυτονόητη εφαρμογή του(σε δικάσιμο επίπεδο).Συμφωνώ πάντως με αυτά που λες.

@Βabba
Διαφωνώ με την αντίληψή σου για τον νόμο ως έννοια.Πόσο μάλλον όταν τα περισσότερα βασικά σκέλη του σημερινού δικαίου πρωτοεμφανίστηκαν κατά τα μισά του 18ου,συγκεκριμμένα με το ρεύμα του κλασικισμού και κύριο εκπρόσωπο τον C.Beccaria.Δεν χρειάζεται κανείς να έχει και πολύ εξειδικεύμενες ιστορικές γνώσεις για να ξέρει πως καμία πλειοψηφία δεν συναίνεσε στους περισσότερους εκ των νόμων.Το ότι με το πέρασμα του χρόνου και με αρκετές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα παγιώθηκαν και δεν προκαλούν πια αίσθηση,δεν αλλάζει αυτό το γεγονός.
Το ότι οι νόμοι αποτελούν προιόν κοινωνικής σύμβασης ιδεολόγημα είναι,όχι πραγματικότητα.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Zane: 24 Σεπτέμβριος 2012 - 14:18

Γεια σου και σένα Γιώργη Γουλάρα...Δημοσιευμένη  εικόνα

#69317 Black Kaiser

Black Kaiser

You are part of my plan

• Members
  • 1.293 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 14:29

Παίδες, δεν έχω ακούσει ένα επιχείρημα γιατί δεν έπρεπε να συλλάβουν αυτόν τον άνθρωπο που έκανε κατι που είναι ενάντια σε συγκεκριμένα άρθρα/άρθρο της νομοθεσίας.

Babba, οι νόμοι δεν είναι ουρανοκατέβατοι. Θεσπίζονται από την πολιτεία η οποία εκλέγεται από τους πολίτες, σωστά; Ουσιαστικά ο κάθε νόμος είναι απόρροια των δημοκρατικών θεσμών, της πλειοψηφίας και όπως ο ίδιος είπες, οφείλει ο κάθε πολίτης να τον δεχτεί. Μπορείς να κάνεις κριτική, να λες την γνώμη σου και να είσαι πολέμιος ενός νόμου -είπε κανείς εδώ μέσα το αντίθετο;- αλλά από την στιγμή που έχει θεσπιστεί, είσαι αναγκασμένος να αποδεχτείς την εφαρμογή του (εκτός φυσικά πολύ ακραίων και εξεζητημένων περιπτώσεων που έχουν να κάνουν με την ουσία της δημοκρατίας). Αν δεν σου αρέσει, υπάρχει τρόπος να τον αλλάξεις. Στο δικό μας πολιτικό σύστημα υπάρχουν οι εκλογές και η ψηφοφορία. Για παράδειγμα στο συγκεκριμένο ζήτημα, είμαι σίγουρος πως όποιος δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο νόμο περί εξύβριση των θείων και θρησκευμάτων, είναι σίγουρο πως θα βρει μια πολιτική παράταξη η οποία σκοπεύει να τον καταργήσει. Κανείς δεν έκανε λόγο για το αν θα πρέπει ή όχι να διαμαρτύρεσαι αν σου αρεσει ή όχι κάποιος νόμος. Μιλάμε για την εφαρμογή του η οποία πρέπει να θεωρείται αυτονόητη ανεξαρτήτως υποκειμενικής γνώμης.

Για τον εξιδανικευμένο τρόπο σκέψης, μην πάμε εκεί. Εγώ το θεωρώ άλλη συζήτηση. Εξιδανικευμένη είναι πχ η άποψη "έχουμε δημοκρατία" και άλλα πόσα πράγματα όπως η ελευθερία λόγου και άλλα. Αν έχουμε στο μυαλό μας να μην λειτουργούμε με βάση εξιδανικευμένα "πράγματα" τότε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λειτουργήσουμε. Εξιδανικεύουμε κάποια πράγματα από την ανάγκη μας να λειτουργούμε. Μπορεί να υπάρχουν άρθρα και παραθυράκια και νόμοι αντικρουόμενοι, αλλά από την στιγμή που είναι σε ισχύ οφείλουμε να ζούμε με αυτούς με ότι προβλήματα και αν δημιουργεί η εφαρμογή τους μέχρι να μας δοθεί η ευκαιρία να τους αλλάξουμε. Δεν υπάρχει νομοθεσία η οποία να προέρχεται από ανθρώπινο χέρι και να μην χρειάζεται "εξιδανίκευση" ωστε τελικά να λειτουργήσει γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει "ιδανικό". Πάντα θα υπήρχε κάτι στραβό και άδικο το οποίο θα μας εμπόδιζε να φτιάξουμε ένα σύστημα νομοθεσίας, σε αυτήν την περίπτωση.

#69318 meidei

meidei

大友組の一人

• Members
  • 1.002 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 14:36

Παίδες, δεν έχω ακούσει ένα επιχείρημα γιατί δεν έπρεπε να συλλάβουν αυτόν τον άνθρωπο που έκανε κατι που είναι ενάντια σε συγκεκριμένα άρθρα/άρθρο της νομοθεσίας.

Άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιών χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος.

#69319 Black Kaiser

Black Kaiser

You are part of my plan

• Members
  • 1.293 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 14:41

Άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιών χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος.

Αν πράγματι δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άρση του απορρήτου τότε έχεις απόλυτο δίκιο. Και αυτό είναι το πρώτο επιχείρημα που διαβάζω και δέχομαι. Απλό και λιτό. :P

#69320 Babba

Babba

AWMN member!

• Members
  • 548 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 14:47

@zane
Αντιμετωπίζεις το ζήτημα κοιτώντας το παρελθόν κι όχι το παρόν.
Το πώς, πότε και υπό ποιες συνθήκες δημιουργήθηκε ένας νόμος, δε με απασχολεί καθόλου.
Είναι ζήτημα που αφορά τους μελετητές της ιστορίας.
Αυτό που με αφορά είναι πως αυτή τη στιγμή, νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποί μου έχουν λάβει εντολή να νομοθετούν για λογαριασμό μου.
Να μετατρέπουν το κοινό αίσθημα σε εντολές προς τα όργανα του κράτους για εφαρμογή τους.
Το γεγονός ότι οι νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποί μου οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τον συγκεκριμένο νόμο δεν το έχουν κάνει, δείχνει πως η πλειοψηφία αδιαφορεί ή αποδέχεται την ύπαρξή του. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι οι νόμοι οφείλουν να εφαρμόζονται, αλλά και να προσαρμόζονται όταν η πλειοψηφία το απαιτεί.

@kaiser
Δε διαφωνώ με το γεγονός ότι έκανε κάτι παράνομο και πρέπει να τιμωρηθεί. Εκφράζω αμφιβολίες, ωστόσο, για το κατά πόσο η εφαρμογή του νόμου σε αυτήν την περίπτωση δεν παραβίασε άλλα κομμάτια της νομοθεσίας. Διαφωνώ επίσης με την ορθότητα του συγκεκριμένου νόμου και εκφράζω τις αντιρρήσεις μου, θέλοντας να δω αν η άποψή μου είναι μειοψηφική ή πλειοψηφική. Αν η πλειοψηφία αποφασίσει πως ορθώς υπάρχει ο συγκεκριμένος νόμος και ορθώς εφαρμόστηκε, τότε θα κάτσω σιωπηλός στη γωνιά μου και θα το αποδεχτώ.

Με εσένα, διαφωνώ κάθετα με την παθητική αποδοχή των νόμων που κατ' επανάληψη υποστήριξες.
Μιλώντας σε όρους DnD, έχω μια Lawful Good οπτική των πραγμάτων, ενώ η δική σου μοιάζει περισσότερο με Lawful Neutral.

Χωρίς Παλέρμο,

δεν έχει υπογραφή.

#69321 mono

mono

Ελιτίστρια

• Global Mods
  • 4.147 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 14:51

Μα εγώ δεν σκοπεύω να επιχειρηματολογήσω γιατί δεν θα έπρεπε να συλληφθεί. Αν θες νομικού περιεχομένου επιχειρήματα, είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν αλλά διαβάζω δικονομία τώρα και δεν μπορώ να κάτσω να ασχοληθώ. Εγώ απλά είπα ότι η "εφαρμογή του νόμου" όπως την εννοείς δεν υπάρχει. Και εντάξει αυτά περί εξιδανικεύσεων τα ακούω λίγο αστεία (συγγνώμη δεν είμαι επιθετική, απλά η ενασχόληση με το αντικείμενο με έχει κάνει κυνική). Να τα τηρήσουμε όλα αυτά που λες αλλά δεν υπάρχει κάτι να τηρήσουμε. Όλα είναι θέμα ερμηνείας. Οι νομικές κωλοτούμπες του ΣτΕ ανταγωνίζονται τις πολιτικές κωλοτούμπες του Καρατζαφέρη ένα πράμα. Και μετά μπαίνουν και οι διεθνείς νόμοι που έχουν υπέρτερη ισχύ των απλών νόμων και μετά μπαίνουν και οι νόμοι της ευρωπαϊκής ένωσης που ως ένα βαθμό καταλύουν το σύνταγμα μέσω προδικαστικών ερωτημάτων και πραγματικά όμως το βαρέλι δεν έχει πάτο. Αν είσαι μάγκας και λεφτάς τη γλυτώνεις, αν όχι σε τρώει το μάυρο σκοτάδι. Απλά πηγαίντε να διαβάσετε τα πρακτικά της παραπομπής της καταδικαστικής απόφασης της vodafone στο ΣτΕ και θα τραβάτε τα μαλλιά σας.

xbJ3b2w.jpeg

#69322 Gilmaru

Gilmaru

Daydreaming

• Members
  • 507 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 14:54

@Βabba
Διαφωνώ με την αντίληψή σου για τον νόμο ως έννοια.Πόσο μάλλον όταν τα περισσότερα βασικά σκέλη του σημερινού δικαίου πρωτοεμφανίστηκαν κατά τα μισά του 18ου,συγκεκριμμένα με το ρεύμα του κλασικισμού και κύριο εκπρόσωπο τον C.Beccaria.Δεν χρειάζεται κανείς να έχει και πολύ εξειδικεύμενες ιστορικές γνώσεις για να ξέρει πως καμία πλειοψηφία δεν συναίνεσε στους περισσότερους εκ των νόμων.Το ότι με το πέρασμα του χρόνου και με αρκετές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα παγιώθηκαν και δεν προκαλούν πια αίσθηση,δεν αλλάζει αυτό το γεγονός.
Το ότι οι νόμοι αποτελούν προιόν κοινωνικής σύμβασης ιδεολόγημα είναι,όχι πραγματικότητα.

Nice point (πωπωπω πως έχει ανέβει το επίπεδο στις κοινωνικοπολιτικές συζητήσεις στο forum :P). Ίσως να είναι ιδεολόγημα εν μέρη, αλλά δείχνει τουλάχιστον μια κατεύθυνση των πραγμάτων όπως θα θέλαμε να είναι. Κάτι το οποίο αξίζει να επιδιώκεις.

Black Kaiser και αυτό που λέει η mono και αυτό που λέει ο Babba, αλλά και ο zane απαντάνε στο ερώτημά σου.

Babba, οι νόμοι δεν είναι ουρανοκατέβατοι. Θεσπίζονται από την πολιτεία η οποία εκλέγεται από τους πολίτες, σωστά;

Υπάρχουν εκατοντάδες νόμοι που αντικρούουν ο ένας τον άλλον, που είναι αντισυνταγματικοί, άρθρα του συντάγματος που αντικρούουν το ένα το άλλο και πάει λέγοντας και κλαίγοντας. Και όλα είναι θέμα ερμηνείας μερικών ανθρώπων.

Παρέβλεψες τελείως αυτό που είπε η mono. Εφόσον ισχύει το παραπάνω και οι νόμοι είναι αντικείμενο υποκειμενικής ερμηνείας, το τι είναι αποδεκτό ή όχι έχει ουσιαστική σημασία για την απόφαση που θα παρθεί στην κάθε περίπτωση. Κάτι που συνδέεται με το παρακάτω και την συζήτησή μας.

Μια μεταξύ μας συμφωνία για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Καθώς οι συμφωνίες αυτές είναι δυναμικές και οι συνθήκες αλλάζουν, η οπτική των ανθρώπων αλλάζει, η ίδια η κοινωνία αλλάζει, και οι νόμοι αλλάζουν. Δεν αλλάζουν με το να λέμε "είναι νόμος, άρα ακόμα κι αν είναι λάθος, πρέπει να τον εφαρμόσουμε", αλλά από δυναμικές αντιδράσεις της πλειοψηφίας, η οποία μπορεί να καταργήσει ή να αλλάξει έναν νόμο μη κοινής αποδοχής. Το ερώτημα είναι "συμφωνούμε ή όχι με τον συγκεκριμένο νόμο"; Συμφωνεί η πλειοψηφία;

Επειδή λοιπόν οι νόμοι δεν είναι θεόσταλτο δώρο χωρίς αντιφάσεις και περιθώρια υποκειμενικής ερμηνείας, η κριτική και η ερμηνεία των νόμων και η τηρησή τους δεν είναι ξέχωρα θέματα.

Και επιπλέον υπάρχει μια μικρή αντίφαση σε αυτά που λες:

Ουσιαστικά ο κάθε νόμος είναι απόρροια των δημοκρατικών θεσμών, της πλειοψηφίας και όπως ο ίδιος είπες, οφείλει ο κάθε πολίτης να τον δεχτεί.

Εξιδανικευμένη είναι πχ η άποψη "έχουμε δημοκρατία" και άλλα πόσα πράγματα

Κάτι που μας φέρνει ξανά στο θέμα που έθιξε ο Zane.

τα περισσότερα βασικά σκέλη του σημερινού δικαίου πρωτοεμφανίστηκαν κατά τα μισά του 18ου,συγκεκριμμένα με το ρεύμα του κλασικισμού και κύριο εκπρόσωπο τον C.Beccaria.Δεν χρειάζεται κανείς να έχει και πολύ εξειδικεύμενες ιστορικές γνώσεις για να ξέρει πως καμία πλειοψηφία δεν συναίνεσε στους περισσότερους εκ των νόμων.Το ότι με το πέρασμα του χρόνου και με αρκετές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα παγιώθηκαν και δεν προκαλούν πια αίσθηση,δεν αλλάζει αυτό το γεγονός.

Μην περνάτε γρήγορα τα ποστ των συνομιλητών σας για να βγάλετε το συμπέρασμα που θέλετε, δώστε τους λίγο χρόνο, κάνει την κουβέντα πιο ενδιαφέρουσα για εμάς που σας παρακολουθούμε να επιχειρηματολογείτε. :P

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Gilmaru: 24 Σεπτέμβριος 2012 - 14:56

#69323 Black Kaiser

Black Kaiser

You are part of my plan

• Members
  • 1.293 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 14:54

Lawful Neutral? I am chaotic evil, man. Είμαι ένας πολεμοχαρής νεοναζί κανίβαλος, τι άλλο να βάλω ως avatar και title για να το καταλάβετε; Anyways, διαφωνούμε σε μερικά πράγματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Συμφωνούμε σε αυτό. ;)

Gilmaru, δεν την αγνόησα. Απλά θεωρώ πως η εξιδανίκευση κάποιων θεσμών και πραγμάτων είναι απαραίτητη για να μπορούμε λειτουργούμε, Δεν θέλω να φύγω από αυτό το πλαίσιο γιατί είναι άλλη συζήτηση. Και το skip είναι επειδή μέχρι να ποστάρω είναι επειδή κάποιος έχει ήδη ποστάρει πριν από εμένα χωρίς να το δώ.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Black Kaiser: 24 Σεπτέμβριος 2012 - 14:57

#69324 Zane

Zane

Anime Fan

• Members
  • 251 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 15:02

@zane
Αντιμετωπίζεις το ζήτημα κοιτώντας το παρελθόν κι όχι το παρόν.
Το πώς, πότε και υπό ποιες συνθήκες δημιουργήθηκε ένας νόμος, δε με απασχολεί καθόλου.
Είναι ζήτημα που αφορά τους μελετητές της ιστορίας.
Αυτό που με αφορά είναι πως αυτή τη στιγμή, νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποί μου έχουν λάβει εντολή να νομοθετούν για λογαριασμό μου.
Να μετατρέπουν το κοινό αίσθημα σε εντολές προς τα όργανα του κράτους για εφαρμογή τους.
Το γεγονός ότι οι νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποί μου οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τον συγκεκριμένο νόμο δεν το έχουν κάνει, δείχνει πως η πλειοψηφία αδιαφορεί ή αποδέχεται την ύπαρξή του. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι οι νόμοι οφείλουν να εφαρμόζονται, αλλά και να προσαρμόζονται όταν η πλειοψηφία το απαιτεί.

Καταρχήν έκανα κριτική στην εννοιολογική αντίληψή σου περί νόμου,όχι στο τι έγραψες πως θέλεις να γίνει.

Επίσης σου γράφω ότι το παρελθόν έχει άμεση σχέση με το παρόν.Και όχι μόνο εκεί που ανέφερα αλλά και σε θεσμικό και σε πολιτισμικό επίπεδο.Εσύ πέφτεις στο σφάλμα να θεωρείς πως το παρελθόν είναι κάτι απόμακρο που δεν σχετίζεται με το τώρα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να αντιληφθεί κάποιος πλήρως το παρόν αν δεν έχει ιστορική γνώση.Και λέγοντας ιστορική γνώση δεν αναφέρομαι σε επίπεδο πολιτικής γεγονοτολογίας,όπως έχουμε μάθει από τα τιμημένα σχολικά βιβλία ιστορίας μας,αλλά σε επίπεδο κοινωνικής ιστορικής ανάλυσης.
Και αυτό δεν είναι κάτι που λένε μόνο οι ιστορικοί(ως προς μια πιθανή μομφή πως ευλογούν τα γένια τους),αλλά η μεγαλύτερη γκάμα των ανθρωπιστικών επιστημόνων,ακόμα και των πιο ''συμβατικών'' αν θέλεις.Η ιστορία δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως η μητέρα των κοινωνικών επιστημών.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Zane: 24 Σεπτέμβριος 2012 - 15:05

#69325 Gilmaru

Gilmaru

Daydreaming

• Members
  • 507 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 15:08

Gilmaru, δεν την αγνόησα. Απλά θεωρώ πως η εξιδανίκευση κάποιων θεσμών και πραγμάτων είναι απαραίτητη για να μπορούμε λειτουργούμε, Δεν θέλω να φύγω από αυτό το πλαίσιο γιατί είναι άλλη συζήτηση. Και το skip είναι επειδή μέχρι να ποστάρω είναι επειδή κάποιος έχει ήδη ποστάρει πριν από εμένα χωρίς να το δώ.

Κάτσε γιατί τώρα αυτό που λες αρχίζει να γίνεται άτοπο.

Και πάλι:

Εγώ απλά είπα ότι η "εφαρμογή του νόμου" όπως την εννοείς δεν υπάρχει.. .. Να τα τηρήσουμε όλα αυτά που λες αλλά δεν υπάρχει κάτι να τηρήσουμε. Όλα είναι θέμα ερμηνείας.

Όταν σου λέει ότι οι νόμοι αντιφάσκουν τι θα τηρήσεις? Mε ποιο κριτήριο θα επιλέξεις το ένα άρθρο του συντάγματος εις βάρος του άλλου ή κάποιον νόμο έναντι κάποιου άλλου. Η εξιδανίκευση που λες δεν είναι οδηγός για το πως θα λειτουργήσουμε αν χρησιμοποιείται έτσι. Είναι απλώς αποφυγή του θέματος. Είναι σα να το λύνεις σε ένα φαντασιακό επίπεδο όπου οι νόμοι δεν είχαν κανένα περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας και αντίφασης. Ε χαίρω πολύ, αυτό δεν συμβαίνει όμως. Το να αγνοείς την πραγματική κατάσταση και να απαντάς με βάση την "εξιδανικευμένη" κάνει την τοποθέτησή σου άτοπη.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Gilmaru: 24 Σεπτέμβριος 2012 - 15:26

#69326 Babba

Babba

AWMN member!

• Members
  • 548 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 15:14

@zane, η προσέγγισή σου ενέχει σοβαρούς κινδύνους.
Αν κρίνω του νόμους με βάση το ποιος τους δημιούργησε και με τι σκοπό, ή αν αφήσω κάτι τέτοιο να με επηρεάσει, τότε το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά αρνητικό.
Αυτό είναι το παρελθόν που θέλω να αποτινάξω.
Το παρελθόν στο οποίο αναφέρεσαι στην τελευταία σου τοποθέτηση αφορά τις διδαχές από την μέχρι τώρα εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, η οποία είναι σαφώς επιθυμητή, αν όχι απαραίτητη.
Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι πρέπει να κρίνουμε ένα νόμο με βάση τις συνθήκες και τις αντιλήψεις του σήμερα. Σήμερα λοιπόν, η ικανότητα να νομοθετεί βρίσκεται στα χέρια των νόμιμα εκλεγμένων εκπροσώπων της πλειοψηφίας. Στα δικά μας χέρια είναι η δύναμη να κρίνουμε το έργο τους και να επισημαίνουμε τα λάθη τους, ή να απαιτούμε διορθώσεις.
Ως εκ τούτου, οι νόμοι σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, ασχέτως προελεύσεως, αποτελούν μια συνεχώς διαπραγματευόμενη σύμβαση μεταξύ των μελών της. Δεν είναι έτσι;

Χωρίς Παλέρμο,

δεν έχει υπογραφή.

#69327 Gilmaru

Gilmaru

Daydreaming

• Members
  • 507 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 15:31

Lawful Neutral? I am chaotic evil, man. Είμαι ένας πολεμοχαρής νεοναζί κανίβαλος, τι άλλο να βάλω ως avatar και title για να το καταλάβετε;

Lawfull Neutral full, Stannis Baratheon follower. Στην πυρά! :P

#69328 Zane

Zane

Anime Fan

• Members
  • 251 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 15:32

@Babba
Μα ο σκοπός που τους δημιούργησε,κάτω από ποιες συνθήκες,με την παραίνεση και στήριξη ποιων(γιατί ποτέ ένας άνθρωπος δεν αλλάζει κάτι μόνος του,αυτά είναι παραμύθια που θυμίζουν και την πεποίθηση ότι ο Χίτλερ ήταν ένας τρελός που εξαπάτησε τους πάντες),σου δείχνει την αληθινή τους σημασία,όχι μόνο την αιτία γεννήσεώς τους.Και δεν θέλω να επαναλάβω με άλλα λόγια ότι είπα και πριν.Και να λεγα πως δεν υπάρχουν σημερινά στοιχεία που στο αποδεικνύουν...

Το προηγούμενο κοινωνικοοικονομικό σύστημα καθώς και οι απαραίτητες ιδεολογικές τάσεις που το συνόδευαν,κράτησε κοντά στα 1.100 χρόνια.Τι σε κάνει να πιστεύεις πως μέσα σε 200 χρόνια,που δεν είναι ούτε σταγόνα σε ιστορική κλίμακα,και μάλιστα με αποκρυσταλλωμένους θεσμούς και με αποκρυσταλλωμένο νομοθετικό και πολιτικό σύστημα,έχουν αλλάξει τόσα πολλά(και πόσο μάλλον σε επίπεδο αντίληψεων!)?Από πότε κάποιες επιμέρους αλλαγές αναιρούν το καθεαυτό?

'Οσον αφορά το τελευταίο όχι,κατά την γνώμη μου δεν είναι έτσι.Θα ήταν έτσι αν η κοινωνία χαρακτηριζόταν από το επίθετο που της έδωσες.Αλλά ας μην ανοίξουμε καλύτερα τέτοια κουβέντα.

Και ξαναεπαναλαμβάνω ότι η όποια κριτική γίνεται σε ότι αφορά τον ορισμό της λέξης.Το τι πρέπει να γίνει είναι επίσης άλλη κουβέντα.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Zane: 24 Σεπτέμβριος 2012 - 15:45

#69329 Black Kaiser

Black Kaiser

You are part of my plan

• Members
  • 1.293 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 15:35

Gilmaru, άτοπη είναι η άποψη πως μια νομοθεσία δημιουργημένη από ανθρώπινο χέρι είναι αψεγάδιαστη και αλάνθαστη. Πως μπορεί να υπάρξει νομοθεσία κράτους που να μην έχει αντικρουόμενους νόμους ή σφάλματα. Αν δεν εξιδανικεύαμε κάποια πράγματα επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε. Δεν υπάρχει ιδανική νομοθεσία, μόνο εξιδανικευμένη. Υποχρεωτικά. Κανείς δεν είπε πως δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε, να αντιδρούμε ή να διορθώνουμε αλλά δικαιοσύνη 100% δεν πρόκειται να υπάρξει από σύστημα δημιουργημένο από ανθρώπινο χέρι. Και εδώ έρχεται ο συμβιβασμός με την ιδέα και η εξιδανίκευση κάποιων θεσμών/νόμων κλπ που δεν είναι ιδανικοι. Είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε περιβάλλον το οποίο δεν λειτουργεί δίκαια. Αυτό δεν αποφεύγεται, μόνο περιορίζεται. Δεν είναι πως δεν δέχομαι πως οι νόμοι δεν δέχονται παρερμηνέιες, είναι ότι δέχομαι πως πάντα θα υπάρχουν παρερμηνείες αλλά μαθαίνω να ζω με αυτό. Να λειτουργώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Δεν μπορώ να στο πω αλλιώς, φίλε. Αν δεν με καταλαβαίνεις ούτε έτσι, πάω πάσο.

Ναι,σε περιπτώσεις αντικρουόμενων νόμων (και δεν νομίζω πως η μη-τήρηση τους έχει να κάνει 100% επειδή είναι πάντα αντικρουόμενοι, μην τρελαθούμε) παίζει ρόλο η ερμηνεία, η υποκειμενικότητα κλπ. αλλά αυτό είναι κάτι που δεν αποφεύγεται τελείως ακόμα και στην καλύτερη κοινωνία του κόσμου. Φανταστικός κόσμος θα ήταν εκείνος που τα πλαίσια στα οποία λειτουργεί δεν περιέχουν κανένα ψεγάδι. Η παρερμηνεία που είπες, τα λάθη όλα αυτά συνοψίζονται στην λέξη σφάλμα η οποια είναι μέρος της ανθρωπότητας και της ζωής μας σε κάθε τομέα της. Αν αυτή η συζήτηση δεν σου φαίνεται να "ξεφεύγει" από το θέμα που συζητούμε, τότε διαφωνούμε και εδώ.

Μια χαρά νόμοι υπάρχουν που μπορούν να τηρηθούν. Άλλο πράγμα φταίει όταν αυτό δεν γίνεται.

#69330 1451

1451

.

• Members
  • 2.585 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2012 - 15:54

Το ξέρω ότι δεν με ρώτησε κανείς ( :P) αλλά εγώ διαφωνώ με αυτό. Πρέπει να έχεις πάντα στην άκρη του μυαλού σου πως η λογική σου, εκείνη δηλαδή που επιζητά και επεξεργάζεται τα λογικά επιχειρήματα, περιορίζεται από τις δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου σου. Δηλαδή ακριβώς επειδή είμαστε άνθρωποι υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, που είναι υπεράνω της λογικής μας. Το να πεις "Θεός υπάρχει" ή "θεος δεν υπάρχει" με βάση "ανθρωπίνως-λογικά" επιχειρήματα είναι ουσιαστικά λανθασμένο. Το ζήτημα είναι καθαρά θέμα πίστης και όχι λογικής αλλά συνιστά άποψη.

Και zade δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει "επιστημονική απόδειξη πως ο θεός δεν υπαρχει". Η ίδια η φύση του τι ονομάζουμε "Θεού/θεού" δεν συμβαδίζει με τον όρο "λογική". Η λογική είναι ανθρώπινη και επομένως είναι περιορισμένη και γεμάτη σφάλματα.