Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

RahXephon

mecha drama romance fall 2001 studio Bones

  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 Speedgrapher

Speedgrapher

    Hermetic Scholar

  • Members
  • 394 posts

Posted 15 November 2007 - 01:07

RahXephon_dvdcover3_adv.jpg

 

 

 

*Προσοχή,  σημαντικά spoilers για όσους δεν το έχουν δει.

 

Το να μιλήσει κανείς για το RAHXEPHON χωρίς να προδώσει τις αμέτρητες εκπλήξεις που επιφυλάσσει είναι σχεδόν αδύνατο. Τι είναι το RAHXEPHON; Είναι άλλο ένα mecha anime; Άλλο ένα μείγμα αποκρυφισμού και επιστημονικής φαντασίας;

Το RAHXEPHON είναι μια συμφωνία, μία όπερα θα έλεγε κανείς, της οποίας το λιμπρέτο δυστυχώς δεν μπορούμε να ανοίξουμε παρά μόνο με το κλείσιμο της αυλαίας. Θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί ως παραμύθι επιστημονικής φαντασίας με ήρωα τον Άνθρωπο και αντίπαλο τον "Δράκο του Φόβου". Είναι επίσης μια ανθρώπινη ιστορία για τις αναμνήσεις που δεν θάφτηκαν αρκετά βαθιά, την αγάπη που ποτέ δεν λησμονήθηκε και τον τρόμο που προκαλεί στους ανθρώπους η ίδια η αδυναμία που θέλουν να ξεπεράσουν...

Η ιστορία μας ξεκινά στο Tokyo, περίπου 25 χρόνια από τώρα. Ο Kamina Ayato, ένας φαινομενικά καθημερινός έφηβος, χαζεύει ένα καμβά που έχει ζωγραφίσει. Εκεί απεικονίζεται ένα κορίτσι με μακριά μαλλιά που αντικρίζει ένα τοπίο φωτιάς και καταστροφής που ωστόσο παραμένει αρκετά ασαφές. Καθώς πηγαίνει με τους συμμαθητές του, Hiroko και Mamoru, προς το σχολείο με το τρένο, αρχίζει μια επίθεση εναντίον της πόλης. Ακολουθεί πανικός, καταστροφή και οι υπερασπιστές της μοιάζουν να μην έχουν ελπίδα απέναντι στον άγνωστο εχθρό. Τότε κάνει την εμφάνισή του το γιγαντιαίο Dolem που συντρίβει τους επιτιθέμενους με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Ayato χωρίζεται από τους φίλους του και καθώς διερωτάται για αυτό το "μυστικό όπλο της κυβέρνησης" συναντά το κορίτσι που έχει ζωγραφίσει στον πίνακα, τη Mishima Reika. Μαζί προσπαθούν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος παίρνοντας το μετρό.

 

05_rahxephon09.jpg

Το τρένο αυτό αποδεικνύεται ότι δεν ακολουθεί κανονικό δρομολόγιο του μετρό και έτσι καταλήγουν στον Ναό του Rah. Καθώς πάνω από το Tokyo έχει εμφανιστεί και ένα δεύτερο Dolem που αρχίζει να τραγουδά μια απόκοσμη μελωδία, ο Αyato και η Reika βρίσκονται μπροστά σε ένα γιγάντιο αυγό, σε ένα χώρο που μοιάζει να μην ισχύει, εν μέρει, ο νόμος της βαρύτητας. Τότε αρχίζει να τραγουδά και η Reika, ο Αyato σωριάζεται κάτω εμβρυϊκά και ένα φτερό σπάει το τεράστιο κέλυφος μπροστά τους...

 

Κάπως έτσι καταλήγει το πρώτο επεισόδιο και αυτές είναι από τις ελάχιστες λεπτομέρειες που μπορώ να σας δώσω χωρίς να καταστρέψω την απόλαυση της ανακάλυψης αυτού του anime βήμα-βήμα. Μέσα από το αυγό αυτό αναδύεται ένα γιγαντιαίο mecha, το RahXephon, με τα χαρακτηριστικά φτερά στο κεφάλι και όχι στην πλάτη του. Ο Ayato θα μεταφερθεί λιπόθυμος από την αίθουσα αυτή στο νοσοκομείο, όπου και θα τον παραλάβει η μητέρα του. Όταν τελικά ξυπνάει, κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται η Reika. Μόλις γυρνάει στο σχολείο και ρωτάει τους φίλους του για το κορίτσι, μοιάζουν να μην τον καταλαβαίνουν, μέχρι που εμφανίζεται και η ίδια. Μεταξύ των γεγονότων αυτών μαθαίνουμε ορισμένα πράγματα για τον κόσμο, όπως για παράδειγμα ότι το Tokyo είναι το τελευταίο προπύργιο της ανθρωπότητας, οι υπόλοιπες χώρες έχουν είτε εξαφανιστεί, είτε καταστραφεί και υπάρχει μια εξωγήινη απειλή που ευθύνεται για τις συνεχείς επιθέσεις - κατά τα φαινόμενα.

Ο Ayato θα επιστρέψει στην αίθουσα του Rah, ακολουθούμενος από την άγνωστη γυναίκα με τα μαύρα μαλλιά. Εκεί θα βρει για άλλη μια φορά τη Reika και χωρίς να το καταλάβει θα βρεθεί μέσα στο RahXephon. Μετά από μια σειρά καταιγιστικών και αρκετά αινιγματικών γεγονότων θα δραπετεύσει με το mecha από την αίθουσα αυτή, μαζί με τη μελαχρινή γυναίκα, βλέποντας τη Reika να πεθαίνει μπροστά στα μάτια του. Η συνέχεια επί της οθόνης...

 

 

mainpagepic.jpg

Το RAHXEPHON συνθέτει έναν πολύπλοκο μύθο με πολλά στρώματα, καθένα από τα οποία συνδέεται με έναν ή περισσότερους από τους πολυάριθμους χαρακτήρες:


Kamina Ayato
Ο νεαρός "πιλότος" του RahXephon και κεντρικός χαρακτήρας της ιστορίας. Ανασφαλής και φοβισμένος αρχικά, διακρίνεται ωστόσο από τη σφοδρή του επιθυμία να προστατέψει αυτούς που αγαπά. Είναι ένας χαρακτήρας με διττή προσωπικότητα, από τη μία ευγενικός και ήρεμος, από την άλλη αφελής και αφηρημένος όσο αφορά τα συναισθήματα των γύρω του. Μέσα από την ιστορία διακρίνεται σαφώς τόσο η ψυχολογική, όσο και σωματική ωρίμανσή του. Μέχρι αυτή να επέλθει όμως, πανικοβάλλεται όταν δεν μπορεί να εξηγήσει κάτι, όταν νιώθει πως ίσως αποτελεί πηγή προβλημάτων και θανάτου και κλείνεται στον εαυτό του.


Mishima Reika
Το κορίτσι που κυριαρχεί στα περισσότερα έργα ζωγραφικής του Ayato, από πίνακες μέχρι σκίτσα. Αποτελεί κατά βάση ένα μυστήριο. Ο Ayato μοιάζει να είναι ο μοναδικός που τη γνωρίζει, αν και όλοι μοιάζουν να θεωρούν απόλυτα φυσιολογική και δεδομένη την παρουσία της όταν τη βλέπουν. Έχει κάποια παράξενη σύνδεση με τον Ayato, όσο και με το RahXephon. Αν φτάσει στα χέρια σας η σειρά, η συμβουλή μου είναι να παρακολουθήσετε το κλείσιμο του τελευταίου επεισοδίου και να περιμένετε να περάσουν και οι τίτλοι του τέλους για να σας αποκαλυφθεί το τελευταίο μυστικό του σεναρίου...

Shitou Haruka
H μελαχρινή γυναίκα που δραπετεύει μαζί με τον Ayato και το RahXephon. Στην πορεία αποδεικνύεται πως έχει κάποια σχέση με το παρελθόν του, αν και το μυστήριο αυτό πλανάται στον αέρα σχεδόν σε όλη τη σειρά. Δυναμική και ευαίσθητη, υπομένει με ένα βεβιασμένο χαμόγελο τα δυσάρεστα γεγονότα ελπίζοντας για το μέλλον. Η Haruka και η αδελφή της, Megumi, αποτελούν συνδετικούς κρίκους σε πολλές από τις συναισθηματικές αλυσίδες που δημιουργούνται κατά την εξέλιξη της ιστορίας.

Kisaragi Quon
Το αινιγματικό κορίτσι με τα μωβ μαλλιά και την μελωδική ομιλία αποτελεί ένα ανεξήγητο μυστήριο σχεδόν για τα τρία τέταρτα της σειράς. Μοιάζει να έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική και να μπορεί να ερμηνεύσει μελωδίες ως μηνύματα. Αρκετά συχνά λέει κάποιες κρυπτικές φράσεις, το νόημα των οποίων μοιάζει να μπορεί να καταλάβει διαισθητικά ο Ayato.

Kisaragi Itsuki
Ο επιστήμονας που ασχολείται με τη μελέτη του RahXephon και τη σχέση του mecha με τον Ayato. Ήρεμος, μετρημένος και ευδιάθετος, αποτελεί αντικείμενο επιθυμίας διαφόρων γυναικών και ιδιαίτερα της συνεργάτιδάς του. Το μυστικό που συνδέει αυτόν, τον Αyato, την Quon και τον αρχηγό της οργάνωσης στην οποία ανήκει, αποτελεί μέρος της ραχοκοκκαλιας του σεναρίου.

RahXephon
Το RahXephon ξεκινά με προδιαγραφές "ενός ακόμη mecha" ίσως λίγο διαφορετικού, καθότι ουσιαστικά "γεννιέται". Ωστόσο, από την πρώτη του κιόλας επαφή με τον Ayato, μας δίνεται η αίσθηση ότι ίσως υπάρχει κάτι παραπάνω. Όταν ο Ayato μπαίνει για πρώτη φορά στο δωμάτιο που φυλάσσεται, οι φρουροί αναφέρουν πως κάποιος μπήκε στο "δωμάτιο του Rah".

Dolem
Η παραφθορά της λέξης "doll" είναι αρκετά προφανής για την περιγραφή των γιγάντιων mecha ( ;) που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι του Ayato. Ειρωνικά, ίσως σκόπιμα, ίσως τυχαία, η λέξη αυτή όταν μεταφραστεί από τα ιαπωνικά μπορεί να διαβαστεί και σαν "Dorem". Δεδομένης της ικανότητάς τους κυριολεκτικά να καταστρέφουν με το τραγούδι τους, ίσως να σχετίζεται με το γνωστό μας "Ντο Ρε Μι" του μουσικού πεντάγραμμου.

Mulians
Επακριβώς, οι κάτοικοι της Mu, της μυθικής χώρας της απόλυτης αρμονίας, η οποία περιτριγυρίζεται από μύθους παρόμοιους με της Υπερβορέας και της Σαμπάλλα, και βρίσκεται στην "Κούφια Γη". Η αίσθηση που αποκτά ο θεατής αφού καταλάβει ποιοι είναι οι Mulians (οι οποίοι θεωρούνται εξωγήινη φυλή), είναι πως αυτοί "είναι οι κακοί". Ωστόσο η αλήθεια πίσω από τα φαινομενικά γεγονότα φτάνει σε τόσο βάθος που κάπου χάνεται το νόημα των "καλών" και των "κακών".


Οι παραπάνω είναι ίσως οι πιο κεντρικοί παράγοντες στο anime, αλλά σας διαβεβαιώ ότι ακόμα και χαρακτήρες που κανείς θα χαρακτήριζε δευτερεύοντες, έχουν απαραίτητη λειτουργία μέσα στο σενάριο. Τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Από τη μητέρα του Ayato, μέχρι τους φίλους του, Hiroko και Mamoru, από τον θείο της Haruka μέχρι τη μυστηριώδη Helena, τον Makoto, το Λόρδο Barbem και τον ελαφρώς αδιάκριτο δημοσιογράφο Futagami (του οποίου το όνομα θα μπορούσε με κάποια επιπολαιότητα να μεταφραστεί ως "ο Δίδυμος Θεός"), όλοι οι χαρακτήρες βάζουν το λίθο τους στην ιστορία, συνθέτοντας ένα εθιστικό οικοδόμημα.


Το anime αυτό έχει βαθιά πλοκή, η οποία κρατάει τον θεατή καθηλωμένο μέχρι το τελευταίο λεπτό του τελευταίου επεισοδίου. Οι αποκαλύψεις γίνονται στην ώρα τους και όχι νωρίτερα και είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι, σε αντίθεση με την συνήθη δραματική τεχνική, εδώ οι χαρακτήρες γνωρίζουν περισσότερα απ' όσα εμείς. Το αποτέλεσμα είναι να συμπάσχουμε πραγματικά με τον Αyato που πλέει βαθιά σε πελάγη άγνοιας. Ενώ γνωρίζουμε ποιοι θα μπορούσαν να αποκαλύψουν σημαντικά μυστικά για να αποφευχθούν συγκρούσεις ή για να φανερωθούν στοιχεία της πλοκής, από τη μία δεν ξέρουμε καν τι μυστικά είναι αυτά και από την άλλη πεισματικά αρνούνται να το κάνουν. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε ένα καθαρά εξωπραγματικό σενάριο, οι χαρακτήρες είναι πολύ αληθινοί. Έχουν δυνάμεις, υπερφυσικές ή μη και αδυναμίες τελείως ανθρώπινες. Είναι στρατιώτες, ερευνητές, πιλότοι, μα πάνω από όλα άνθρωποι που τελικά ελπίζουν κάποια στιγμή να ευτυχήσουν ("το μόνο που ήθελαν όλοι ήταν να είναι ευτυχισμένοι!" όπως ουρλιάζει ο Ayato στα τελευταία επεισόδια). Ο ηρωισμός που τους διακρίνει είναι το τελικό προϊόν μιας διαδικασίας που ξεκίνησε με κίνητρο συναισθήματα τόσο σπάνια όσο η αγάπη ή τόσο καθημερινά όσο η επιθυμία να περπατάς με το κεφάλι ψηλά, απλά γιατί έχεις συμβιβαστεί (και όχι συμφιλιωθεί) με τον εαυτό σου.

 

 

img_reika.jpg

Τέλος, το anime πρωτοτυπεί στον κεντρικό του άξονα που είναι η μουσική και κατ' επέκταση η τέχνη, μέσω της οποίας θα "κουρδιστεί ο κόσμος και θα πάψει η παραφωνία της σύγκρουσης". Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο επεισόδιο υπάρχουν συνεχείς αναφορές στη μουσική, από τα ονόματα των Dolem (Allegreto, Faltsetto, Sforjando κ.α), και την άριά τους μέσω της οποίας ανιχνεύονται, μέχρι το τραγούδι που ξυπνάει το RahXephon.

Δυστυχώς, παρά τον ενθουσιασμό μου, η κρίση αντικειμενικότητας που με πιάνει περιστασιακά επιβάλλει και εδώ κάποιες παρατηρήσεις. Το animation; Εξαιρετικό! Πρωτότυπα designs, άφθονα καρέ, φοβερή αισθητική. Η μουσική; Σύνθεση της Yoko Kanno (Cowboy Bebop Vision of Escaflowne κ.α.) και εισαγωγικό τραγούδι με τη φωνή της Maaya Sakamoto! Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα; Στην έμπνευση. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι το RAHXEPHON αντλεί σημαντικά στοιχεία του από το Neon Genesis Evangelion. Η φύση των mecha, το θρησκευτικό στοιχείο που, αν και δεν έχει καμία σχέση με Χριστιανισμό, πάλι παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο σενάριο όσο και στο NGE, η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναικεία μορφή που σχετίζεται με τον κεντρικό χαρακτήρα (η Misato στο NGE, η Haruka στο RAHXEPHON), η αινιγματική Quon που, αν και δεν είναι πιλότος, σαν χαρακτήρας θυμίζει σε ορισμένα σημεία την Rei Ayanami.και στοιχεία στην εξέλιξη της πλοκής, όλα αποτελούν κατά προέκταση ομοιότητες με το NGE.

Θα αναρωτηθεί ίσως κανείς γιατί μπορεί να θεωρηθούν τα παραπάνω ως αρνητικά. Το NGE χώρισε τον κόσμο του anime στα δύο: κυρίως σε αυτούς που το λάτρεψαν και σε αυτούς που το σιχάθηκαν (ανήκω στους δεύτερους) και στην -υπερβολική κατά τη γνώμη μου- αντίληψη των φανατικών υποστηρικτών στο προ-NGE και μετά-NGE anime. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τον χαρακτηρισμό ενός anime ως "μη αυθεντικού" και στη βάση των προηγούμενων επιχειρημάτων, υπάρχουν αρκετοί που θα θελήσουν να το χαρακτηρίσουν έτσι. Είτε έχουν δίκιο, είτε όχι, αποτελεί έναν ισχυρό αντίλογο στα θετικά στοιχεία του RahXephon.

 

 

500px-Rahxephonp991.jpg

Προσωπικά θεωρώ το RAHXEPHON μια κορυφαία δουλειά από κάθε άποψη. Ωστόσο, αξίζει να ειπωθεί ένας αντίλογος στα παραπάνω, διότι έμπνευση δεν σημαίνει αντιγραφή. Οι χαρακτήρες του RAHXEPHON μπορεί εκ πρώτης όψεως να θυμίζουν αυτούς του Neon Geneis Evangelion, ωστόσο, οι διαφορές είναι σημαντικότατες: οι χαρακτήρες του RAHXEPHON έχουν μεγάλες ανασφάλειες και φόβους, αλλά δεν είναι a priori προβληματικοί, πράγμα που αποδεικνύεται διότι κάνουν την υπέρβαση και δέχονται, έστω τη μερική αλήθεια που γνωρίζουν για τον κόσμο. Το νόημα του NGE περιστρέφεται γύρω από το πόσο εύθραυστος είναι ο ανθρώπινος ψυχισμός, κάνοντας την ανατομία του με τον Shinji να είναι το ανήσυχο Εγώ, η Rei το λογικό Υπερεγώ και η Asuka το εγωιστικό Id. Στο RAHXEPHON το νόημα συνοψίζεται με δύο λέξεις: Carpe Diem, "Άδραξε τη Μέρα", όποια μέρα και να είναι, ακόμα και εκείνη του θανάτου σου, όπου και να είναι, ακόμα και σε έναν κόσμο που μοιάζει αλλόκοτος σε σχέση με αυτό που νόμιζες αληθινό. Στο NGE η αποκάλυψη της αλήθειας ξεπερνά τον Ανθρωπο και τον συνθλίβει, παίρνοντας μαζί και τον κόσμο του. Στο RAHXEPHON, όποια και να είναι η αλήθεια, όσο έχεις τη δυνατότητα να ευτυχήσεις, τα υπόλοιπα είναι υποσημειώσεις στο πεντάγραμμο.


Τα 26 επεισόδια κυκλοφορούν ήδη σε DVD στην Ελλάδα και προσωπικά είναι από τα λίγα anime στα οποία δίνω 10 στα 10.

Αυτά λοιπόν από εμένα
και καλά μπάνια
Bakuma-dono
...και στο pin-up, η Mishima Reika


Posted Image


--Though you cannot see in the dark, the dark can see you (and the lens too)--

http://otakulens.wordpress.com


http://www.easysubjugation.blogspot.com


#2 kienzan

kienzan

    Anime Elite

  • Members
  • 1,251 posts

Posted 15 November 2007 - 01:53

Πάρα πολύ ωραίο review.

Eίχα παρατήσει το rahxephon meta to 4o επ όταν νευριάσα που δεν καταλάβενα τι γίνεται αλλά τώρα θα το ξαναρχίσω:bike:




Speed πώς και δέν έκανες post το κείμενο σου στο review section?
Ξέρω οτι υπάρχει ήδη review rahxephon αλλα δεν είναι κακό να ποστάρεις και δεύτερο μιάς και αυτο έιναι τελέιως διαφορετικό.:congrats:
Θα είναι πολύ κρίμα αν αυτο το κείμενο θαφτεί μετά απο μερικές εβδομάδες
Posted Image


#3 Speedgrapher

Speedgrapher

    Hermetic Scholar

  • Members
  • 394 posts

Posted 15 November 2007 - 02:54

Doooomo arigatou gozaimashita!:nod:. Εμμ, βασικά δεν το σκέφτηκα διότι η όλη φάση που ξεκίνησε το thread ήταν διαφορετική και το review είναι 2+ ετών...! Αν θέλετε να το προσθέσετε εκεί, be my guest:wooi2:.

Posted Image


--Though you cannot see in the dark, the dark can see you (and the lens too)--

http://otakulens.wordpress.com


http://www.easysubjugation.blogspot.com


#4 EUROJUMP

EUROJUMP

    Starting...

  • Members
  • 28 posts

Posted 07 January 2008 - 05:45

Κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί ένα κακέκτυπο του Neon Genesis Evangelion

#5 Lockie

Lockie

    Psycho Otacku

  • Members
  • 137 posts

Posted 17 May 2008 - 18:16

Κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί ένα κακέκτυπο του Neon Genesis Evangelion


και το evangellion είναι ενα κακεκτηπο πολλων παλαιοτερων ανιμε οπως το ideon αλλα δεν περιμενω να το ξερεις μιας και υπαρχει η ταση να θεοποιουμε μερικα πραγματα χωρις να τους αξιζει μονο επιδη μας το είπαν... χωρις να κατσουμε να δουμε κανενα ανιμε περα απο αυτα που είναι ευραιως γνωστα...
δεν υπαρχει παρθενογεννεση στην τεχνη και φυσικα ουτε στα ανιμε το οτι για πολυ κοσμο ξεκινα η ιστορια των ανιμε απο το 1997 δεν συμαινει ότι είναι και πραγματικοτητα... αυτο που διαφοροποιει τα ανιμε είναι ο τροπος που είναι δοσμενα...και το Raxhephon δεν εχει καμια σχεση οσο αφορα την εκτελεση και τους χαρακτηρες με το evangellion...και ουτε η υποθεση είναι η ιδια...

Το Rahxephon είχει και επαρκεις χαρακτηρες και ενα τελος με συνοχη...και ελεος ο πρωταγωνηστης ουτε εμο είναι ουτε δειλος...

οσο για τα υπολοιπα νομιζω με kaλυψε ο speedGrapher...great review!!!!:congrats:

Posted Image
I shall conquer the universe...

#6 somnium

somnium

    女神道

  • Members
  • 356 posts

Posted 17 May 2008 - 20:22

Ειμαι απολυτα σιγουρος οτι ολοι οσοι εχουν το στυλ "μισω Evangelion/ γουσταρω RahXephon και δεν εχει καμια σχεση" ασχολουνται περισσοτερο με το NGE απο μενα, που το χω δει 15 φορες επειδη νομιζω οτι η ιστορια των ανιμε ξεκινα απ' το 1997, και επισης μου 'πανε οτι ειναι καλο...:bahhh::sigh2:

Let's get serious.
Το ζητημα πιστευω τιθεται ωραια στο παραπανω review.
Το Evangelion εινα μια σειρα που αναφερεται στην ψυχολογια. Και οταν λεω ψυχολογια, εννοω ψυχολογια/ ψυχαναλυση/ μελετη του συλλογικου υποσυνειδητου ανα την ιστορια, και η σχετικη θεωρηση της φιλοσοφιας.
Το RahXephon αναφερεται στο τελος του κοσμου, αγαπες κλπ., μουσικη, και καποιες θεωριες για τον ανθρωπο.
Ο Pasolini, παλι, στο μαρξισμο και τις δομες της κοινωνιας.

Τα τρια παραπανω, δεν απευθυνονται σε ατομα που δεν τα ενδιαφερει το εκαστοτε θεμα. Ως εκ τουτου, δεν ειναι συγκρισιμα.
Προσωπικα, με ενδιαφερουν και τα τρια ζητηματα. Απλως, για μενα το Evangelion ειναι μεγαλυτερο κεφαλαιο απ' το RahXephon, επειδη δεν εχω δει σε κανενα εργο τεχνης να εμφανιζεται τοσο ομορφα το υπεροχο αυτο θεμα (ψυχολογια), ενω αυτα που ειδα στο RahXephon, τα εχω δει και αλλου, και με τροπο που μου αρεσε περισσοτερο.
Το γουστο πολλες φορες ειναι θεμα genre. Το genre του NGE δεν ειναι mecha.
Το NGE γραφτηκε μετα απο μακροχρονιο εγκλεισμο σε ψυχιατρικη κλινικη, οχι μαραθωνιο Star Wars. Ως εκ τουτου, ταπεινη μου αποψη, αν ειναι να κριτικαρουμε κατι, να το κριτικαρουμε γι αυτο που ειναι.

Edited by somnium, 17 May 2008 - 20:56.
typo

Posted Image


#7 zweistein

zweistein

    ¢razÿ supεR Sнøø†εR

  • Members
  • 528 posts

Posted 17 May 2008 - 20:48

το NGE απο μενα, που το χω δει 15 φορες ....



ε 15 είναι πολλές....
δεν λέω ότι είναι κακό anime.
αλλά για το σενάριο και την πλοκή του NGE 15 φορές είναι psycho...

#8 somnium

somnium

    女神道

  • Members
  • 356 posts

Posted 17 May 2008 - 20:51

Ειμαι psycho....

Posted Image


#9 zweistein

zweistein

    ¢razÿ supεR Sнøø†εR

  • Members
  • 528 posts

Posted 17 May 2008 - 21:38

ok.... then...

: P

#10 Lockie

Lockie

    Psycho Otacku

  • Members
  • 137 posts

Posted 22 May 2008 - 14:08

συμφωνω οτι είναι θεμα γουστου το τι ανιμε θα σου αρεσει και προφανως δεν είναι μονο mecha... και οταν λεμε δεν εχουν σχεση ενοουμε δεν εχουν σχεση στο τι θελει να περασει το καθε ενα

εγω αυτο που λεω οτι με ενοχλει είναι είτε η Θεοποιηση είτε ο αφορισμος ορισμενων σειρων γιατι ετσι είναι...
κατι που δυστυχως το κανουν αρκετα ατομα...εγω θα κατσω να δω τα παντα και να τα κρινω μονη μου... και θα δω αν ταιριαζουν στον δικο μου τροπο σκεψεις...
δεν κατανοω ποιο είναι το νόημα να λεμε για ενα αξιολογο ανιμε ότι είναι κακεκτυπο καποιου αλλου εξισου καλου(αν και οπως λεω δεν ταιριαζει με τον δικο μου τροπο σκεψης)
Με το evangelion αν και το βρηκα ενδιαφερων δεν μπορω να πω οτι ασχοληθηκα παραπανω...το Rahxephon απο την αλλη μου αρεσε πολυ περισσοτερο...είναι κοντα σε αυτο που εγω πιστευω οτι θα κανει ενας ανθρωπος που θα θελει να είναι υγειης...γιατι καλος η κακος οι ηρωες του Eva παραμενουν διαταραγμενοι απο επιλογη τους(αλλα είναι κατι που γενικα πιστευω για τις ψιχολογικες διαταραχες...οτι θα είμαστε σε μια κατασταση μεχρι να αποφασισουμε οι ιδιοι να βγουμε απο αυτην...και μετα ερχονται τα αλα)...
εκει κρινω και την διαφορα αναμεσα στα 2...οι ηρωες του Rahxephon αν και περνανε δυσκολες ώρες προσπαθουν να επιβιωσουν με τους εαυτους του πανω απο όλα...


Το συγκεκριμενο θεμα το εχουν πιασει πολυ ευστοχα και αλλα παλαιοτερα ανιμε κατα την δικη μου αποψη παντα...και δεν μιλαμε για το scifi της υποθεσης...

επιπλεον δεν είναι αναγκη να αρπαζομαστε... όπως είπαμε προσωπικες αποψεις είναι... εμενα είπα τι με ενοχλει και δεν είναι το ανιμε αυτο καθε αυτο...αλλωστε δεν νομιζω να περασα κατι τετοιο απο αυτα που εγραφα...

και συγγνωμη αν θα διαφωνισω σε κατι ...το τι είναι και τι δεν είναι καλη τεχνη δεν κρινετσαι απο την ψυχολογικη κατασταση του καλλιτεχνη αλλα απο το αποτελεσμα...και δεν θα με πειραζε αν μετα απο εναν μαραθωνιο starwars εβγαινε κατι που θα είχε καλλιτεχνικη αξια...

και ελεος το θεμα μας δεν είναι τo eva...εχω κουραστει να ακουω για αυτο...το θεμα μας είναι το Rahxephon... για αυτο και εκανα και το σχολιο στον
EUROJUMP...:emptyonexg1:



Edited by Lockie, 23 May 2008 - 12:43.

Posted Image
I shall conquer the universe...

#11 Speedgrapher

Speedgrapher

    Hermetic Scholar

  • Members
  • 394 posts

Posted 22 May 2008 - 15:20

Gou Lockie-cham GOU! Για να μη λέμε όμωας ότι θέλουμε, αν και είμαι μεγάλος fan του RahXephon, ένα είναι το απόλυτο mecha anime: GETTEEEEER CHANGE!

Posted Image


--Though you cannot see in the dark, the dark can see you (and the lens too)--

http://otakulens.wordpress.com


http://www.easysubjugation.blogspot.com


#12 Radagast

Radagast

    Cogito ergo sum

  • Members
  • 2,221 posts
  • LocationDark City

Posted 07 December 2008 - 22:20

Ξέθαμμα thread για να πω και γω τη γνώμη μου.

To ξέρω πως είναι προσωπική άποψη ότι θα πω παρακάτω, αλλά δε παύει να είναι η γνώμη μου οπότε θα τα πω κι ας μη συμφωνεί κανείς. (λίγο με νοιάζει)

Πρέπει να είναι με διαφορά η χειρότερη σειρά που έχω δει με πάνω από 20 επεισόδια. Παραλίγο να φάει drop, την είδα με το ζόρι επειδή είχα ακούσει πολλά καλά λόγια από διάφορους γνωστούς κι ήλπιζα ως το τέλος να καλυτερεύσει αλλά μάταια μόνο λίγες σκηνές άξιζαν.
Τη φρίκη την έπαθα κυρίως λόγω σκηνοθεσίας, πάμπολλες άχρηστες σκηνές, άχρηστοι διάλογοι χωρίς νόημα. Μα πραγματικά δεν έχω ξαναπετύχει τόσο βαρετή σκηνοθεσία, και σενάριο με τόσες τρύπες, που προσπαθεί να γίνει εντυπωσιακό και δε τα καταφέρνει με τπτ. Οι χαρακτήρες σχεδόν όλοι αδιάφοροι, δε μου καιγόταν καρφί για κανέναν δε το έχω ξαναπάθει αυτό. Παραέμοιαζε ψεύτικο τι άλλο να πω... Ο ορισμός του χάνω χρόνο τζάμπα η σειρά αυτή...

Το μόνο + της σειράς η μουσική. Κατα τα άλλα μόνο 2-3 στιγμές άξιζαν πραγματικά στη σειρά και τις ξεχώρισα. Πραγματικά μια προσπάθεια για αναβίωση του NGE που για μένα απέτυχε οικτρά. Δε νομίζω να καταλάβω ποτέ τι άρεσε στον κόσμο σε αυτό το "πράγμα".
Overrated as hell.

PS : Κράξτε όσο θέλετε, δεν αλλάζω γνώμη.

sigpic3736_12.gif
In every age, in every place, the deeds of men remain the same...

Spoiler:

#13 Psylock

Psylock

    Math Logic

  • Members
  • 136 posts

Posted 17 July 2009 - 21:04

Δυστυχώς, παρά τον ενθουσιασμό μου, η κρίση αντικειμενικότητας που με πιάνει περιστασιακά επιβάλλει και εδώ κάποιες παρατηρήσεις. Το animation; Εξαιρετικό! Πρωτότυπα designs, άφθονα καρέ, φοβερή αισθητική. Η μουσική; Σύνθεση της Yoko Kanno (COWBOY BEBOP, VISION OF ESCAFLOWNE κ.α.) και εισαγωγικό τραγούδι με τη φωνή της Maaya Sakamoto! Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα; Στην έμπνευση. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι το RAHXEPHON αντλεί σημαντικά στοιχεία του από το NEON GENESIS EVANGELION. Η φύση των mecha, το θρησκευτικό στοιχείο που, αν και δεν έχει καμία σχέση με Χριστιανισμό, πάλι παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο σενάριο όσο και στο NGE, η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναικεία μορφή που σχετίζεται με τον κεντρικό χαρακτήρα (η Misato στο NGE, η Haruka στο RAHXEPHON), η αινιγματική Quon που, αν και δεν είναι πιλότος, σαν χαρακτήρας θυμίζει σε ορισμένα σημεία την Rei Ayanami.και στοιχεία στην εξέλιξη της πλοκής, όλα αποτελούν κατά προέκταση ομοιότητες με το NGE.


Θα αναρωτηθεί ίσως κανείς γιατί μπορεί να θεωρηθούν τα παραπάνω ως αρνητικά. Το NGE χώρισε τον κόσμο του anime στα δύο: κυρίως σε αυτούς που το λάτρεψαν και σε αυτούς που το σιχάθηκαν (ανήκω στους δεύτερους) και στην -υπερβολική κατά τη γνώμη μου- αντίληψη των φανατικών υποστηρικτών στο προ-NGE και μετά-NGE anime. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τον χαρακτηρισμό ενός anime ως "μη αυθεντικού" και στη βάση των προηγούμενων επιχειρημάτων, υπάρχουν αρκετοί που θα θελήσουν να το χαρακτηρίσουν έτσι. Είτε έχουν δίκιο, είτε όχι, αποτελεί έναν ισχυρό αντίλογο στα θετικά στοιχεία του RahXephon.


Πιστεύω ότι είναι μία ανθρώπινη συνήθεια να κατηγοριοποιούμε έργα - κάθε είδους - σύμφωνα με τα πρωτοπόρα εκείνα δημιουργήματα που εμφανίστηκαν κατά την πάροδο του χρόνου. Θα μπορούσα να πώ ξεκάθαρα ότι θεωρώ το Rahxephon ένα πολύ επιτυχιμένο NGE clone - όσον αφορά το κεντρικό σκεπτικό - αλλά με αρκετές εμφανείς και ταυτόχρονα θετικές αλλαγές.

Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ στο συγκεκριμένο anime είναι οι αρκετά ρεαλιστικές αντιδράσεις του πρωταγωνιστή - και όχι μόνο. Ο χαρακτήρας του είναι πολύ κοντα στο προφίλ του φυσιολογικού νέου - αρκετά προτότυπο μπορώ να πώ για anime... :hahaha: - και έχει ψυχολογικές ανησυχίες. Η ψυχική του υπόσταση και η πνευματική του ισορροπία είναι που, κατά την άποψή μου, τον προστατεύουν από το να χάσει τα λογικά του τη στιγμή που καταρίπτονται όλα όσα γνωρίζει για τον κόσμο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα του και ταυτόχρονα η δύναμη του χαρακτήρα του, ο συνδιασμός αυτών των δύο έχει σαν αποτέλεσμα να συμβαδίζει με τα γεγονότα χωρίς ταυτόχρονα να αλιώνεται η προσωπικότητά του.

Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όσους δεν μπόρεσαν να αντέξουν την καταθλιπτική και ζοφερή ατμόσφαιρα που πeρνάει το NGE - και εγώ επίσης ανήκω σε αυτήν την κατηγορία - , διότι το σωστό να λέγεται... οι ήρωες του NGE - θα συμφωνήσω με την Lockie - είναι ψυχολογικά διαταραγμένα άτομα με βαριά ψυχολογικά τραύματα... μήπως το γεγονός ότι ο δημιουργός του NGE ήταν/είναι (δεν είμαι σίγουρος για τί από τα δύο) στο φρενοκομείο μας λέει κάτι? λέω μήπως?.

Edited by Psylock, 17 July 2009 - 21:12.

The truth exist beyond the Gate ...
Can you see it ?!

#14 aboumonkey

aboumonkey

    I love monkeys

  • Members
  • 1,385 posts

Posted 11 November 2009 - 17:48

Παραέμοιαζε ψεύτικο τι άλλο να πω

Αυτό ήταν το βασικό μου πρόβλημα με τη σειρά. Ότι όλοι οι συμβολισμοί που χρησιμοποιούσε δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Θα μπορούσαν να είχαν μπει διάφοροι άλλοι στη θέση τους με την ιστορία να μην αλλάζει παρά ελάχιστα. Το Evangelion χρησιμοποίησε καλύτερα το συμβολισμό(φιλοσοφικές αερολογίες και τα στοιχεία από τη χριστιανική θρησκεία) και τον έκανε μέρος της ιστορίας του, στο Rahxephon ήταν απλά όμορφες εικόνες/μουσική.

Οι χαρακτήρες σχεδόν όλοι αδιάφοροι, δε μου καιγόταν καρφί για κανέναν δε το έχω ξαναπάθει αυτό

Και έμενα μου ήταν αδιάφοροι, εκτός ίσως από το δίδυμο Itsuki,Sayoko και Mamoru,Hiroko.

Δεν ξέω αν μου άρεσε ή δε μου άρεσε τελικά, γιατί παρά τα όποια προβλήματά της σειράς, το κεντρικό story είναι πολύ καλό.

Βοήθησε βέβαια και το παρακάτω site, για να καταλάβω τί παίχτηκε τελικά.

http://www.kenoki.com/nko/faqs.html

#15 mono

mono

    Ελιτίστρια

  • Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 30 April 2010 - 12:15

Αυτό το anime είχε τόση σχέση με μια όπερα όση και τα γυφτάκια στο Μοναστηράκι που βαράνε κάτι ξεκούρδιστα μπαγλαμαδάκια και σου σπάνε τα νεύρα...

Μακράν ό,τι χειρότερο έχω δει σε anime, στο τέλος κιόλας με έπιασε και τσατίλα για τον χαμένο χρόνο που σπατάλησα να δω αυτό το πράγμα...Είχα ακούσει τόσο καλά λόγια και περίμενα μέχρι το τέλος μπας και σωθεί τίποτα αλλά η απογοήτευση χτύπησε στρατόσφαιρα...Όλοι λένε ότι είχε τέλος αλλά εγώ δεν είδα πουθενά ούτε αρχή ούτε μέση και το πολυδιαφημησμένο τέλος του δεν ήταν τίποτα άλλο από μια βεβιασμένη προσπάθεια να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα...

Η ασυναρτησία σε όλο της το μεγαλείο... Η σκηνοθεσία ήταν για κλάματα, σαν κάποιος να πετούσε σκηνές άσχετες μεταξύ τους τη μια μετά την άλλη, το σενάριο γεμάτο τρύπες, κλισέ (αν άκουγα άλλη μια φορά τη λέξη mamoru θα έκανα χαρακίρι) και ασυνάρτητες φράσεις που υποτίθεται σήμαιναν κάτι "βαθύ"...Το μόνο βάθος που είδα ήταν από τις τρύπες στο σενάριο πάντως...Οι χαρακτήρες? Πιο ρηχούς ανθρώπους δεν έχω ξαναδεί...Καμία πρόοδος στον ψυχισμό τους, καμία εξέλιξη της προσωπικότητας τους, με άφηναν τόσο παγερά αδιάφορη που και να ψόφαγαν όλοι δεν θα μου καιγόταν καρφάκι...Καλά για το romance εκεί πραγματικά χάνω τα λόγια μου...Ένα ατελείωτο harem-love polygon και ξαφνικά στο τέλος σου πετάνε μια ερωτική ιστορία και περιμένουν από τον θεατή να δεθεί με το ζευγάρι γιατί?Επειδή.

Ο μόνος λόγος που έκανε την πλοκή δυσνόητη σε κάποια σημεία ήταν η απουσία της και όχι ότι τάχα μου έπρεπε να ψάξεις κάτω από την επιφάνεια...Εδώ δεν είχε ένα στρώμα πλοκής θα είχε και πολλαπλά? Και πραγματικά δεν με ενοχλεί τίποτα τόσο πολύ όσο κάτι που πάει να το παίξει βαθύ και ψαγμένο και τελικά η μόνη ουσία που υπάρχει είναι αυτή της πατάτας...

Εδώ δεν μιλάμε για έμπνευση από το NGE μιλάμε για στυγνή και άκυρη αντιγραφή...Ούτε εγώ πιστεύω στην παρθενογένεση στην τέχνη και το να εμπνέεσαι από άλλα έργα δεν ειναι κακό ίσα ίσα αλλά εδώ μέχρι και το χειροκρότημα στο τέλος είχαν...Μια προσπάθεια να μετατρέψουν ένα πραγματικά αδύναμο σενάριο σε κάτι πιο βαθύ κακομεταχειριζόμενοι σκηνές από το Evangelion...Όταν ξεκίνησα να το βλέπω είπα στον εαυτό μου να μην κάτσω να τα συγκρίνω και να το δω σαν αυτόνομη δημιουργία αλλά ήταν να σαν να βλέπω σκυλοτράγουδο να δανείζεται κομμάτια από Mozart για να το παίξει ψαγμένο...

Το μόνο συναίσθημα που μου προκάλεσε αυτή η σειρά ήταν μια ακατανίκητη επιθυμία να φάω ομελέτα.

xbJ3b2w.jpeg




Also tagged with one or more of these keywords: mecha, drama, romance, fall 2001, studio Bones