Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* - - - - 1 votes

Σχέδιο vs. Σενάριο


  • Please log in to reply
133 replies to this topic

Poll: Ψηφίστε εδώ... (199 member(s) have cast votes)

Ψηφίστε εδώ...

  1. Σενάριο (142 votes [71.36%])

    Percentage of vote: 71.36%

  2. Σχέδιο (21 votes [10.55%])

    Percentage of vote: 10.55%

  3. Δεν μπορώ να αποφασίσω... (36 votes [18.09%])

    Percentage of vote: 18.09%

Vote Guests cannot vote

#91 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 04 December 2008 - 22:33

Το σχέδιο μετράει πιο πολυ και για μένα, απο τη στιγμή που μιλάμε για anime. Τα anime τα βλέπουμε υποτίθεται για να δούμε την κίνηση των χαρακτήρων, τα χρώματα κτλ κτλ. Αφαιρόντας το καλό σχέδιο (και ότι έρχεται μαζί του) δεν βλέπω τον λόγο να κάτσω να δω το anime. Μπορώ κάλλιστα να κάτσω να διαβάσω το manga, στο οποίο γενικά δίνω λιγότερη προσοχή στο σχέδιο (αν και ακόμη και στα manga το καλό σχέδιο είναι ένα μεγάλο συν). Το ζήτημα σε γενικές γραμμές όμως πιστεύω είναι πραγματικά η μέση λύση (καλό σενάριο και καλό σχέδιο).

Δεν προέρχονται όλα τα anime από manga. Και διαφωνώ με την άποψη ότι "Τα anime τα βλέπουμε υποτίθεται για να δούμε την κίνηση των χαρακτήρων, τα χρώματα κτλ κτλ". Το animation είναι άλλη μια μορφή storytelling, όπως είναι η λογοτεχνία, το θέατρο κτλ. Είναι σαν να μου λένε ότι τα βιβλία το αγοράζουμε για να χαζεύουμε τη γραμματοσειρά, την ποιότητα εκτύπωσης, τη βιβλιοδεσία κτλ. Απλά όχι.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#92 mono

mono

    Ελιτίστρια

  • Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 04 December 2008 - 23:07

Δεν προέρχονται όλα τα anime από manga. Και διαφωνώ με την άποψη ότι "Τα anime τα βλέπουμε υποτίθεται για να δούμε την κίνηση των χαρακτήρων, τα χρώματα κτλ κτλ". Το animation είναι άλλη μια μορφή storytelling, όπως είναι η λογοτεχνία, το θέατρο κτλ. Είναι σαν να μου λένε ότι τα βιβλία το αγοράζουμε για να χαζεύουμε τη γραμματοσειρά, την ποιότητα εκτύπωσης, τη βιβλιοδεσία κτλ. Απλά όχι.


Βρισκω τη συγκριση anime-βιβλια λιγο ατοπη:nosey:

Τα anime καλως η κακως ειναι μια μορφη τεχνης βασισμενη στην εικονα και αν η αισθητικη της εικονας σου προκαλει αιμοραγια στα ματια τοτε απλα εγω προσωπικα δεν μπορω να το δω...ενω απο την αλλη ενα βιβλιο εκ των πραγματων πρεπει να σε τραβηξει με την υποθεση του αφου μονο εκει βασιζεται...

Απο την αλλη ουτε η εικονα για μενα ειναι αρκετη αν το σεναριο μου ειναι παντελως αδιαφορο...Βεβαια προκειται για ακραιες περιπτωσεις και η μια και η αλλη...Αν επρεπε να διαλεξω αν θα συνεχισω μια σειρα που το σχεδιο δεν με ενθουσιαζει αλλα εχει υπεροχο σεναριο,εννοειται οτι θα τη συνεχιζα και θα επικρατουσε το σεναριο στο σχεδιο ενω δυσκολα θα με τραβουσε σειρα με καταπληκτικο μεν σχεδιο αλλα αδυναμο σεναριο...

xbJ3b2w.jpeg


#93 Melkor

Melkor

    逸楽生活

  • Members
  • 2,051 posts

Posted 04 December 2008 - 23:42

σεναριο πανω απο ολα, εκτος και αν προκειται για απιστευτο eyecandy με μετριο σεναριο

1345977285497_zps066ae44a.jpg


#94 darkssj

darkssj

    the pacesetter

  • Members
  • 106 posts

Posted 04 December 2008 - 23:49

Το σενάριο είναι εκεινο που καθηλώνει οσο καλοσχεδιασμένο και να είναι
ενα anime.
Spoiler:

Posted Image

#95 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 04 December 2008 - 23:56

Εγώ θεωρώ τους τομείς σχέδιο και σενάριο εξίσου σημαντικούς για ένα anime. Σε ακραίες καταστάσεις δεν θεωρώ το anime καλό.
Με άλλα λόγια εάν ενα anime έχει τέλεια υπόθεση και όχι προσεγμένο και καλό σχέδιο για μενα δεν θεωρείται καλό και δεν ξέρω και κατα πόσο θα μπορούσα να συνεχίσω να το βλέπω. Το σχέδιο είναι βασικό εργαλείο για να αποδοθούν πολλά απο τα στοιχεία της υπόθεσης και αν πάσχει αυτός ο τομέας το σενάριο καταστρέφεται γιατί δεν αποδίδονται σωστά αυτά τα οποία θέλει να πει ο δημιουργός.
Από την άλλη ένα σενάριο εάν είναι ελλιπές δεν το σώζει ούτε το πιο όμορφο σχέδιο. ΑΝαπόφευκτα το anime θα γίνει βαρετό και θα droppariστεί.

Γι αυτό και δεν μπορώ ουσιαστικά να ιεραρχήσω έναν από τους δυο τομείς πάνω από τον άλλο. Πρέπει να υπάρχει αρμονια και ισορροπία και στους δυο κατά την δημιουργία ενός anime. Διαφορετικά ο θεατής δεν θα μείνει ικανοποιημένος.

#96 The Pirate King

The Pirate King

    Decisions - Consequences

  • Members
  • 423 posts

Posted 05 December 2008 - 01:11

Νομιζω πως η πλοκη ειναι πιο σημαντικη, αλλα αν η πλοκη συνδυαζεται και με ωραιο σχεδιο τοτε ειναι κατι extra. Νομιζω πως προσωπικα θα διαβαζα/εβλεπα ενα manga/anime/ταινια/οτιδηποτε με ωραιο σεναριο ακομα και αν ειχε κακο σχεδιο, αλλα ποτε δεν νομιζω να ασχολιομουν με κατι που θα εχει καλο σχεδιασμο αλλα θα μου ηταν αδιαφορη η ιστορια.

#97 Yu_Kanda

Yu_Kanda

    Live and die by the sword

  • Members
  • 309 posts

Posted 05 December 2008 - 01:51

Σεναριο γιατι αν ηταν ακομη ενα ανουσιο ανιμε με τα καλυτερα γραφικα που υπηρχαν απο ενα με παρα πολυ καλο και περιεκτικο σεναριο εννοειται θα διαλεγα αυτο με το περισσοτερο νοημα αλλιως αν ηθελα θα μπορουσα να περασω τον χρονο μου βλεποντας Teledubbies...
Οποτε Σεναριο 4 me.
Εξαλλου δεν ειναι ολιγες οι φορες που εχω στραβωθει σε streaming για να δω ανιμε που δεν βρισκω να κατεβασω
Posted Image

#98 Zoro

Zoro

    escaping reality

  • Members
  • 2,833 posts

Posted 05 December 2008 - 02:09

Σε όλα πρέπει σίγουρα να υπάρχει μια ισορροπία και αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αν,παρ όλα αυτά,έπρεπε να διαλέξω ένα,θα έλεγα σίγουρα σενάριο.

Για να τα πω με λίγα λόγια θα φέρω ένα παράδειγμα(από τα λίγα που ξέρω):

Βerserk vs. Devil May Cry

Το πρώτο με αποθάρρυνε τρομερά στην αρχή όταν έριξα μια γρήγορη ματιά στο πρώτο επεισόδιο,μιας και η σειρά είναι παλιά και το σχέδιο επίσης,αλλά η υπομονή μου τελικά δικαιώθηκε κάνοντας το από τις αγαπημένες μου σειρές πια(αν και πιο πολύ λόγω manga,παρ όλα αυτά και το anime ήταν αξιόλογο).

Το 2ο ενώ,αν και πιο καινούριο και με καλύτερο σχεδιασμό του πρώτου,με έκανε να το βαρεθώ σχετικά γρήγορα,χωρίς να το βρήκα κάκιστο.

Κατά την πρωσοπική μου άποψη λοιπόν,καλό είναι να συνυπάρχουν και τα 2 σε καλό βαθμό(πχ Monster),αλλά πιστεύω το σενάριο είναι αυτό που κάθορίζει στην τελική πόσο επιτυχημένο θα είναι το anime,χωρίς να σημαίνει ότι και το σχέδιο δεν παίζει τον ρόλο του.

#99 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,265 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 05 December 2008 - 03:07

ο κουροσαβα ειχε πει:

ενα φιλμ με καλο σεναριο και καλο σκηνοθετη μπορει να βγει αριστουργημα.
ενα φιλμ με καλο σεναριο και μετριο σκηνοθετη μπορει να ειναι απλα ανεκτο.
αλλα ενα φιλμ με μαπα σεναριο και καλο σκηνοθετη ειναι αδυνατον να ειναι καλο.

οποτε το σεναριο παιζει σημαντικο ρολο.

Αν και σε οτι αφορα το animation μην επικεντρωνεστε τοσο στο σεναριο μιας και υπαρχει και το ενδιαμεσο storyboarding οπου μεσολαβουν animators. Σκηνοθετες πχ οπως ο Takahata ή ο Oshii δεν εχουν σχεδιασει επαγγελματικα ποτε τους και ομως σκηνοθετουν αριστουργηματα λογω της σκηνοθετικης τους ικανοτητας αλλα και για το οτι περιβαλονται απο ικανοτατους καλλιτεχνες.

Πλεον μια σειρα δεν πρεπει να βλεπεται ως κατι ενιαιο. Το καλυτερο ειναι να επικεντρωνομαστε σε ξεχωριστες σκηνες. Μονο ετσι μπορεις να ξεχωρησεις μερικα εξαιρετικα κομματια. Πχ κυκλοφορουν σε streaming sites οι σκηνες που σχεδιασαν γνωστοι ανιματερ για καθε σειρα. Αν και δεν βλεπω πχ Naruto ορισμενες σκηνες του Norio Matsumoto ειναι εξαιρετικες.


οπως ειπωθηκε εδω, οι λογοι που κανουν ενδιαφερον ενα εργο animation ειναι οσοι και οι θεατες.

AniPages Daily - Archives for: November 2008, 07

#100 Phantom Duck

Phantom Duck

    Platyrhynchos Kineticus

  • Retired Staff
  • 5,461 posts

Posted 05 December 2008 - 03:09

Η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει πως προτιμάει το σενάριο από το σχέδιο. Αν είναι έτσι όμως, για ποιον λόγο αριστουργήματα των δεκαετιών του '70 και του '80 δεν είναι γνωστά παρά μόνο σε λίγα άτομα ? Ενώ αντίστοιχα ξέρω ένα σωρό άτομα που έχουν δει anime του τύπου Devil May Cry, Karas (απίστευτο σχέδιο, μηδαμινή υπόθεση).

Όπως και να το κάνουμε, και τα δύο παίζουν μεγάλο ρόλο. Μπορεί μία σειρά να έχει απίστευτο σενάριο, όμως να χάνει πολύ μεγάλο μέρος του επειδή δεν αποδίδεται με τον κατάλληλο σχεδιασμό. Αντίστοιχα, anime όπως το Karas ποσώς με ενδιαφέρει αν έχουν σενάριο ή όχι. Το μόνο που θέλω είναι να το δω
σε High Definition σε 40άρα LCD οθόνη και 5.1 ηχοσύστημα (κάποτε :if:)

Edited by Phantom Duck, 05 December 2008 - 03:15.

E5VV38U.jpg


#101 Radagast

Radagast

    Cogito ergo sum

  • Members
  • 2,221 posts
  • LocationDark City

Posted 05 December 2008 - 03:44

Η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει πως προτιμάει το σενάριο από το σχέδιο. Αν είναι έτσι όμως, για ποιον λόγο αριστουργήματα των δεκαετιών του '70 και του '80 δεν είναι γνωστά παρά μόνο σε λίγα άτομα ? Ενώ αντίστοιχα ξέρω ένα σωρό άτομα που έχουν δει anime του τύπου Devil May Cry, Karas (απίστευτο σχέδιο, μηδαμινή υπόθεση).


Ο λόγος είναι σχετικά απλός πιστεύω.

1ον : ενημέρωση-βαρεμάρα
γιατί δε το ψάχνουν αρκετά πριν δουν κάτι, (κι απλά κάποιοι άλλοι τους τα προτείνουν και έτσι ουσιαστικά δεν αποφασίζουν να τα δουν από μόνοι τους αλλά μέσω άλλων.Βέβαια αυτό δεν είναι κακό αν και παίζει ρόλο τι γούστα έχουν αυτοί που στα προτείνουν. Σε τελική βαριούνται να το ψάξουν Phantom ή δεν έχουν τον χρόνο.)
Και για να το πάω και παραπέρα, οι έλληνες δε προτιμάνε συνήθως τις εύκολες λύσεις ? :P
και
2ον : οι πιθανότητες και το random factor.
μάλλον πιστεύουν πως δοκιμάζοντας συνέχεια καινούρια anime έχουν το σχέδιο στο τσεπάκι και άρα με λίγη τύχη θα πετύχουν και το σενάριο.
Ενώ αν δοκιμάσεις κάτι παλιό υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχεις κανένα απ'τα δύο.
Οπότε όταν δοκιμάζεις τίτλους στη τύχη, όσο νάναι υπάρχει κάποια λογική στο να ξεκινάς απ'το σχέδιο που το έχεις και σίγουρο από screenshots πχ ή preview, και μετά να ελπίζεις στο σενάριο.
(περιττό να πω πως αυτή η λογική είναι fail μιας και κάθε χρονιά, ελάχιστοι τίτλοι πραγματικά αξίζουν το χρόνο τους)
(βέβαια το καλύτερο είναι να αναζητάς το σενάριο μέσω reviews και πολλών γνώμων παρά στη τύχη αλλά λίγοι το κάνουν)

PS1 : Πάντως πράγματι αρκετοί, έχοντας κατάλοιπα και από computer games αλλά και shounen, κάνουν σαν τρελοί να δουν anime σε στυλ devil may cry π.χ., χωρίς να τους νοιάζει κάτι πέρα απ'το σχέδιο.
Αρκούνται στα γραφικά και στο action. (Το είχα κατεβάσει το DMC, αλλά προτίμησα να το κάνω delete απ'το να το δω btw.)

PS2 : Το Karas αν και δεν είχε σενάριο της προκοπής όντως, εκτός από σχέδιο και fluid animation eye candy, είχε εξαιρετική μουσική και αρκετά καλή σκηνοθεσία.
Οπότε δε το λες και για τα μπάζα.
Σε τελική ήταν μια άρτια οπτικοακουστική εμπειρία. Ήταν και ο λόγος που το είδα.

Edited by Radagast, 05 December 2008 - 03:57.

sigpic3736_12.gif
In every age, in every place, the deeds of men remain the same...

Spoiler:

#102 The Pirate King

The Pirate King

    Decisions - Consequences

  • Members
  • 423 posts

Posted 05 December 2008 - 03:48

Η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει πως προτιμάει το σενάριο από το σχέδιο. Αν είναι έτσι όμως, για ποιον λόγο αριστουργήματα των δεκαετιών του '70 και του '80 δεν είναι γνωστά παρά μόνο σε λίγα άτομα ? Ενώ αντίστοιχα ξέρω ένα σωρό άτομα που έχουν δει anime του τύπου Devil May Cry, Karas (απίστευτο σχέδιο, μηδαμινή υπόθεση).

Νομιζω πως ειναι απλα θεμα ψαξιματος και ενημερωσης. Π.χ. καποια anime, οπου και να κοιταξεις θα τα βρεις. Τα παλια παλι θελουν λιγο πιο πολυ ψαξιμο. Εγω ας πουμε βαριεμαι να ψαχνω για παλιες σειρες απλα επειδη εχω ηδη βρει 1-2 που μου αρεσουν και δεν εχω χρονο για να βαλω και αλλα στο κεφαλι μου!

#103 Seirios

Seirios

    Έκτακτος νεαρός...

  • Members
  • 776 posts

Posted 05 December 2008 - 07:06

παίδς εγώ δεν μπορώ να απόφασίσω για τον εξής απλό λόγο....
1: ένα ανιμε με καλό σενάριο αλλά σχέδιο χειρότερο από τα παουερ παφ γκέρλς(που λέει ο λογος) δεν μπορώ να κάτσω να το δω...με χαλάει το σχέδιο πολύ...

2: ένα ανιμε όσο τρομερό σχέδιο και αν έχει..αν δεν με τραβίξει τοσενάριο δεν παίζει να το δω....

οπότε επιλέγω το 3 αν και είμαι πιο κοντα στο ότι προτιμώ το σενάριο...αλλά υπάρχουν και όρια...
Posted Image
Spoiler:

#104 Paokara 4

Paokara 4

    Anime Newbie

  • Members
  • 44 posts

Posted 05 December 2008 - 19:15

σενάριο φυσικά γιατί κάθε καλή ιστορία θέλει ένα καλό σενάριο:tensai::tensai:

#105 Serestrum

Serestrum

    have to kill fast and bullets too slow

  • Members
  • 1,763 posts

Posted 05 December 2008 - 19:22

σενάριο φυσικά γιατί κάθε καλή ιστορία θέλει ένα καλό σενάριο:tensai::tensai:



πως θα ειναι καλη μια ιστορια χωρις καλο σεναριο?


εγω σε dementia σεναριο φυσικα... (αλλωστε αυτο θες απο αυτα...:hahaha:)
σε shounen(manga παντα) και τα 2...
σε κατι αναλαφρο παλι σεναριο...

Spoiler: rainbows, bunnies and fluffy things