Προσωπικά, οι μοναδικές mecha σειρές που μ' έχουν ξετρελάνει είναι:
- Neo Genesis Evangelion (επειδή είναι τόσο psycho όσο δεν παίρνει)
- Visions of Escaflowne (επειδή συνδυάζει mecha με fantasy με τον καλύτερο τρόπο ακολουθώντας τα χνάρια του κλασσικού Magic Knight Rayearth της Clamp του οποίου η anime μεταφορά είναι μια απογοήτευση)
- Full Metal Panic! (που συνδυάζει school, comedy, romance, drama, supernatural, mulitary και δεν συμαζεύεται με τον καλύτερο τρόπο σε μια σειρά όπου τα mecha δεν έχουν το μέγεθος ενός ολόκληρου πλανήτη, ούτε έχουν μουστάκια [σπόντα για συγκεκριμένο Gundam που μου διαφεύγει τ' όνομά του], ούτε ο πιλότος χρειάζεται να φωνάζει τ' όνομα των επιθέσεων λες κι είναι πρωταγωνιστής σε mecha anime του '70)
- Getter Robo (επειδή αποτελεί μια από τις καλύτερες παιδικές αναμνήσεις μαζί με το Plawres Sanshiro και το Kabamaru κι είναι και cult)
- Candidate for Goddes (επειδή είναι από την δημιουργό του κλασσικού DNAngel που τόσο μ' αρέσει κι ας μην αποτελεί κάτι το βαρβάτο στον χώρο των mecha)
- Gunbuster/ Diebuster (Gainax ftw!)
Κι αν με ρωτήσετε τι έχω δει από Gundam; Mόνο την ταινία Gundam Wing από Silver Star Media, τότε που τα anime που έφερναν στα videoclub ήταν η μοναδική μου επιλογή. Ίσως κάποτε δω και την σειρά Gundam Wing, αλλά για την ώρα δεν ψήνομαι ούτε καν για το περιβόητο Gundam Seed.
Toν καλύτερο σχεδιασμό mecha που 'χω δει είναι στην σειρά ZOE για PS2 που ξεφεύγουν από τα mecha-κονσερβοκούτια που έχω σιχαθεί να βλέπω στα περισσότερα mecha (κυρίως τα Gundam). Kρίμα που το anime ZOE: Dolores είναι τόσο απαίσιο ενώ είχε τα φόντα να γίνει μια φοβερή σειρά. Κι είναι κι η πρώτη σειρά mecha όπου ο πιλότος δεν είναι πιτσιρικάς αλλά ένας σαραντάχρονος οικογενειάρχης.
Με την ευκαιρία έχει δει κανείς σας το Keroro Gunsou; Αν όχι, πρόκειται για μια δημοφιλές κωμική σειρά της Sunrise βασισμένο στο ομώνυμο manga όπου πρωταγωνιστής είναι ένας εξωγήινος βάτραχος που ήρθε στην γη για να την κατακτήσει αλλά κατέληξε να κάνει την νοικοκυρά σε μια οικογένεια και στον ελεύθερό του χρόνο φτιάχνει μοντέλα Gundam (όπως καταλάβατε, ο mangaka είναι μεγάλος fan των Gundam, γι' αυτό κι η Sunrise ανέλαβε την anime μεταφορά του manga).
Τέλος, σας παραθέτω μια ξεκαρδιστική ατάκα (που αν θυμάμαι καλά την είχε πει ο Mormengil): "Iδού τι είναι τα Gundam: ρομποτάκια πίου-πίου".