@cyber_john
Εγω παντως χαρηκα πολυ με αυτα που μου είπε! Κοιταξε αν εχει βγαλει το δημοτικό ή όχι κραταει τις επιφυλαξεις μου για τον λογο ακριβως που ειπες. Τωρα για το αν ακουγεται σαν ανεκδοτο ή όχι, τι να σου πω, αυτα μου πε αυτα λεω. Πάντως Ιαπωνας και φαίνεται και είναι. Ισως εννοούσε ότι με 300 καντζι μπορει καποιος να εχει ενα βασικό επιπεδο ώστε να μεινει χωρις ιδιαιτερα προβληματα στην ιαπωνια. Μια φιλη μου ιαπωνεζα πχ ξερει πανω 2000 καντζι αλλα η συγκεκριμενη θεωρειται και στην ιαπωνοπαρεα της πολυ μορφωμενη. Αυτο που λες για τις εφημεριδες όντως θα ισχυει αφου ακομα και στα ελληνικα βλέπουμε ότι οι περισσοτεροι δημοσιογραφοι σε σοβαρες εφημεριδες εχουν ενα σχετικό υψηλο επιπεδο γλωσσομαθειας.
Ναι προφανως, εννοούσε ότι οι περισσότεροι αναγνωριζουν τα καντζι και μπορουν να τα διαβασουν εννοειται και να τα προφερουν αλλα όχι να τα γραψουν . Εμενα προσωπικά δε μου φαινεται παραλογο να συμβαινει κατι τετοιο γιατι πιο ευκολο ειναι να αναγνωρισεις κατι παρα απο το μηδεν να κατσεις να το αναπαραγεις.
Παντως απο την αλλη με μια απλη ερευνα που εκανα στο ιντερνετ ολα λενε οτι ο μεσος ιαπωνας ξερει 2000 καντζι και τοσα χρειαζεται για να ζησει στην ιαπωνια καποιος.
Δε ξερω αλλά όταν σου τα λεει αυτα ενας ιαπωνας τι να του πεις, "οχι κανεις λαθος" ;
Καλα ας μαθω τα 300 πρωτα καντζι και μετα θα δω τι ισχυει τελικα 
8tails, η λογική το λέει ότι αν γνωρίζει όντως τόσα λίγα είναι ζήτημα να έχει βγάλει το δημοτικό. Τα kanji στην ιαπωνία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής γραφής κι αν δεν τα μάθεις απλά δε μπορείς να προχωρήσεις σε ανώτερο σχολικό επίπεδο εφόσον δε θα μπορείς να διαβάζεις την ίδια τη γραφή της γλώσσας σου. 'Οπως εμείς για παράδειγμα αν δεν είχαμε μάθει την αλφάβητο στην 1η δημοτικού και τα παρατάγαμε για να γίνουμε μπογιατζήδες, δε θα ξέραμε ανάγνωση, ίσως όχι το καλύτερο παράδειγμα, απλά για να καταλάβεις τι ακριβώς θέλω να πω.
Δε λέω φυσικά ότι δεν υπάρχουν ιάπωνες που να γνωρίζουν μόνο τόσα λίγα, απλά αυτοί είναι κατώτερου μορφωτικού επιπέδου κι έχουν βγάλει το πολύ το δημοτικό. 300 kanji πίστεψέ με είναι πολύ λίγα για να ζήσεις στην ιαπωνία, με μόνο 300 απλά δε πας πουθενά και δε μπορείς να διαβάσεις σχεδόν τπτ. Ακόμα και για βασικό επίπεδο λίγα θεωρούνται. Δε ξέρω αν ο γνωστός σου εννοούσε κάτι άλλο και δεν εκφράστηκε σωστά.
Ο μέσος ιάπωνας όντως γνωρίζει περίπου 2000, τα υπόλοιπα είναι απλά για εαυτόν γνώση και δε χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιαπωνική γραφή. Επίσης πολλοί γνωρίζουν και ιδεογράμματα της αρχαίας ιαπωνικής όπως εμείς μαθαίνουμε αρχαία ελληνικά στο σχολείο, οπότε στη συνολική καταμέτρηση των πόσων γνωρίζουν, λαμβάνουν υπ' όψιν κι αυτά. Βασικά σου λέω ότι μου λέει η δασκάλα μου κι ότι μαθαίνω εγώ ο ίδιος.
Όσο για τα kanji αν ήταν να εξέφραζα προσωπική άποψη από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, θα έλεγα ότι είναι το λιγότερο κι από ένα σημείο και μετά το πιο εύκολο στην εκμάθηση των ιαπωνικών (είναι φυσικά και θέμα ταλέντου & ικανότητας αποστήθισης, αλλά ακόμα κι αν κάποιος δεν τα κατέχει αυτά, αν έχει μεράκι θα τα μάθει, απλά θα χρειαστεί περισσότερο κόπο). Και φυσικά συνεχόμενη εξάσκηση κι ανάγνωση κειμένων για να μην τα ξεχάσει. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι οι διαφορετικές προφορές όπως θα διαπιστώσεις κι εσύ αν αρχίσεις μαθήματα. Και τώρα φυσικά αναφέρομαι μόνο στα kanji όχι στη γενικότερη γραμματική και (την παρανοϊκή)δομή της γλώσσας, για να μη σε τρομάξω κι'όλας πριν καν αρχίσεις. Εγώ να καταλάβεις μέχρι στιγμή έχω μάθει τα ακόλουθα :
με όλες τις προφορές στα περισσότερα (οι οποίες δυστυχώς δεν είναι πάντα δεδομένες) κι ακόμα και με τόσο αίμα που έχω φτύσει σε κάθε ιαπωνικό κείμενο μπορώ να διαβάσω μόνο το 1/3, στην καλύτερη περίπτωση τα 5/10. Και πρόσεξε τι λέω ''να διαβάσω'' που αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ''να καταλάβω'' Για μένα το πρώτο βήμα είναι αυτό, αφού μάθω πολύ καλά 1000+ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τότε θα ασχοληθώ εκτενώς με τη γραμματική και τα υπόλοιπα, μάθημα πηγαίνω μόνο γι' αυτά βασικά, όχι για τα kanji. Τα τελευταία μετά από τουλάχιστον 1,5 χρόνο μαθημάτων με καθοδήγηση δασκάλου, θα μπορείς να τα μαθαίνεις και μόνος σου πολύ εύκολα. Ο καθένας φυσικά έχει τον δικό του τρόπο διαβάσματος και διαφορετικές μεθόδους.
Σε λίγο θα βλέπω εφιάλτες ότι είμαι ιδεόγραμμα και κάποιος με χειραγωγεί και μου αλλάζει μορφές.

Δεν έχουν τελειωμό.