Jump to content

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Photo
* * * * - 3 votes

Αν είχατε ένα Death Note, θα το χρησιμοποιούσατε?

• Please log in to reply
1121 replies to this topic

#1036 Osama Bin Laden

Osama Bin Laden

Confused Earl

• Members
  • 846 posts

Posted 24 May 2012 - 12:36

Και πάλι αδυνατώ να καταλάβω πως αυτό είναι συγκρίσιμο με το να χρησιμοποιήσεις το death note για να "σώσεις" τον κόσμο. Και το ένα λάθος είναι (η αδιαφορία) και το άλλο. Δεν είναι τροφή για σκέψη να εγλωβίζεσαι σε ένα ψευδοδίλημα. Μιας και εδώ συζητάμε για το αν θα χρησιμοποιούσαμε ένα death note και όχι πώς θα σώσουμε τον κόσμο.

@Osama σου απάντησα όταν σου είπα για συνειδητοποιημένη βίαιη αντίσταση της πλειοψηφίας. Και πάλι το death note δεν κολάει πουθενά.

Ωραία η φιλοσοφικοκοιωνικοπολιτική συζήτηση αλλά ας μην πολυξεφεύγουμε από το θέμα γιατί όλα αυτά περί κοινής ιδεολογίας και νόμων και αντίστασης και συστημικών διαφοροποιήσεων αν και ενδιαφέρουσα ξεφέυγει κατά πολύ από το θέμα του thread.

Χρησιμοποίησα το death note σαν παράδειγμα της οποιαδήποτε πιθανότητας θα μπορούσε να έχει ένα άτομο μεμονωμένα ώστε να αλλάξει ή καλύτερα να νομίζει ότι μπορεί να αλλάξει, τον κόσμο. Για αυτό δεν αναφέρθηκα σε μαζικές εξεγερσεις, επαναστάσεις κλπ (που το αν πραγματικά κάνουν δουλειά είναι τελείως άλλο θέμα). Προσπαθώ να καταλάβω, ένα άτομο μόνο του τι θα μπορούσε να κάνει για να αλλάξει τα κακώς κέιμενα της κοινωνίας του και το αν θα σκεφτόταν σοβαρά να το χρησιμοποιήσει σκεπτόμενο την αδιαφορία και τον τρόπο ζωής τόσο τον δικό του όσο και της κοινωνίας γύρω του. Το πόσο δηλαδή θα βοηθούσε η μοντέρνα δυτική κοινωνία σαν κατασταλτικό του ήθους του, για να φτάσει να το χρησιμοποιήσει.

@Mike ο Τζοχατζόπουλος έφτασε εκεί που έφτασε επειδή κάποια ζώα του έδωσαν την δύναμη με την ψήφο του να το κάνει. Αυτός καλά έκανε και το εκμεταλλεύτηκε. Από την στιγμή που τον έβαλαν σε θέση να το κάνει, γιατί να μην το κάνει;

Edited by Osama Bin Laden, 24 May 2012 - 12:39.

#1037 Black Kaiser

Black Kaiser

You are part of my plan

• Members
  • 1,293 posts

Posted 24 May 2012 - 12:38

Προσωπικα,για κατι τετοια αποβρασματα οπως ο Τσοχατζοπουλος και η γυναικα του θα το χρησιμοποιουσα ευχαριστως χωρις καμια τυψη.Δεν μπορω να βλεπω να περπαταει ακομα αυτο το καθικι πανω στη Γη,ενω καποιοι αλλοι εξαιτιας του εχουν αυτοκτωνησει.
Λεω και τι γυναικα του,γιατι ειναι αυτη επικιως απαισια.Χρησιμοποιει το παιδι της για να αποφυλακυστει.

Και αν τελικά μετά από λίγο αποδικνύονταν πράγματι αθώοι; "Ούπς, σόρρυ" εε; Δεν έγινε και τίποτα που μόλις διέγραψα την ύπαρξη δύο ανθρώπων αφού είμαι σίγουρος πως αν συνέβαινε αυτό σε μένα δεν θα μου φαινόταν τρομερή και αβάσταχτη προοπτική, δεν θα είχα πρόβλημα να πεθάνω...

Μην γελιόμαστε, δεν υπάρχει: " χρησιμοποιώ το DN για να σώσω τον κόσμο". Χρησιμοποιώ το DN για να επιβάλλω κάποιους κανόνες ή να αλλάξω καποιες καταστάσεις για τις οποίες εγώ έχω την άποψη πως είναι "λανθασμένες" που δεν είναι παρά μια ακόμα περίπτωση συμφεροντολογίας. Ό,τι ισχύει και με τις πραγματικές μορφές εξουσίας, Για να επανέλθουμε στο θέμα πιστεύω πως για να γράψει κάποιος στο DN, όποιον λόγο και να έχει, θα πρέπει είναι σε κάποιο βαθμό, ψυχοπαθής. Ακόμα και την πρώτη φορά, που υποτίθεται ότι το δοκιμάζει.

#1038 Fallen_Mpougatsa

Fallen_Mpougatsa

Aku soku zan

• Members
  • 1,889 posts

Posted 24 May 2012 - 12:44

Θέλω να ξεκαθαρίσουμε δύο τρία πραγματάκια: όσοι θέλετε να σκοτώσετε τον ΧΨΖ άνθρωπο για τν ΧΨΖ λόγο σας παρακαλώ καταλάβετε πως οι λόγοι που σας οδηγούν να το κάνετε είναι καθαρά αυτοδίκαιοι και προσωπικοί, και δεν έχουν να κάνουν με την δικαιοσύνη όπως την αντιλαμβάνεται το παρόν αποδεκτό σύστημα στην καλύτερή του, κι όχι διεφθαρμένη κλπ μορφή.

Προσωπικά είμαι της απόψεως πως η δικαιοσύνη δεν είναι μόνο κάτι γενικό αλλά και προσωπικό όπως και ειδικό αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες που να προστατεύουν ανα πάσα περίπτωση τη ζωή του καθενός. Αν ο άλλος είναι ολοφόνος δε θα κλάψω αν κάποιος τον σκοτώσει, αλλά σίγουρα δε θα λέρωνα τα δικά μου χέρια για να σκοτώσω κάποιον που δεν αξίζει τον κόπο. Αλλά αν πάρω το παράδειγμα του Mike the Great, αυτό είναι θυμός. Θα έπρεπε να είναι διαφορετικοί οι νόμοι, οι ποινές των "εγκληματιών" και ν'αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών παραδείγματος χάριν αλλά το να τον σκοτώσουμε επειδή μπορεί να ναι σκατάνθρωπος σημαίνει μόνο πως κι εγώ είμαι το ίδιο σκατάνθρωπος μόνο σε άλλο τομέα.

Τώρα, να πω αυτό, πως ειλικρινά δε μ'ενδιαφέρει τι λέγεται, αρκεί να μην έχετε αυταπάτες πως υπηρετείτε κάποιον μεγάλο και φοβερό σκοπό της δικαιοσύνης. Είναι θέμα συναισθηματικό. Αν δεν είναι, τότε λέω με ευκολία πως κάποιος έχει ένα μικρό ψυχοπαθή μέσα του. Μην ξεχνάμε πως το να μην νιώθουμε κάτι όταν πέρνουμε μια ζωή στην πραγματικότητα τότε αυτό είναι το πρώτο σημάδι ψυχοπάθειας. ^^

setsaito_zpsbkmhagqd.jpg

Set by Kai

#1039 mono

mono

Ελιτίστρια

• Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 24 May 2012 - 12:44

I see. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας όμως το να πάρει ένα όπλο και να αρχίσει να σκοτώνει είναι απλά μία μορφή ατομικής τρομοκρατίας. Καταλαβαίνω τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι η ατομική τρομοκρατία δεν είναι λύση. Από κει και πέρα άλλες μορφές αντίδρασης και αντίστασης είναι μία τεράστια συζήτηση που μπορεί να κάνει ο καθένας καθημερινά με τον εαυτό του και τους γύρω του και έτσι πιστεύω διαμορφώνεται μία συνείδηση.

Αλλά μιας και συζητάμε για το death note δεν είναι η έσχατη λύση ενός ανθρώπου που θέλει να κάνει την αλλαγή. Είναι η εύκολη λύση για έναν άνθρωπο που νομίζει ότι έχει όλες τις λύσεις, για αυτό και επιμένω τόσο πολύ ότι θέτεις ένα δίλημα που ουσιαστικά δεν υφίσταται.

xbJ3b2w.jpeg

#1040 iristella

iristella

Heelchou!

• Administrators
  • 10,437 posts

Posted 24 May 2012 - 15:17

Τώρα, να πω αυτό, πως ειλικρινά δε μ'ενδιαφέρει τι λέγεται, αρκεί να μην έχετε αυταπάτες πως υπηρετείτε κάποιον μεγάλο και φοβερό σκοπό της δικαιοσύνης. Είναι θέμα συναισθηματικό. Αν δεν είναι, τότε λέω με ευκολία πως κάποιος έχει ένα μικρό ψυχοπαθή μέσα του. Μην ξεχνάμε πως το να μην νιώθουμε κάτι όταν πέρνουμε μια ζωή στην πραγματικότητα τότε αυτό είναι το πρώτο σημάδι ψυχοπάθειας. ^^

Μα το θέμα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές καταστάσεις στις οποίες η δικαιοσύνη δεν έχει καμία μα καμία θέση και όποιο ενδεχόμενο και να επιλέξεις πάλι κάποιος θα πεθάνει. Και δεν μιλάω για τον εκδικητισμό ενάντια σε πρόσωπα και καταστάσεις οι οποίοι λίγο πολύ έχουν φυλακιστεί και βρισκονται σε διαδικασία σωφρονισμού. Κλασσικό παράδειγμα οι περιπτώσεις αεροπειρατείας στις 11/9/2001. Αφενός πρακτικά σε κάποιες περιπτώσεις έριξαν τα αεροπλάνα για να μην πέσουν επάνω σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ήταν αυτό δικαιοσύνη? Φυσικά και όχι και την πλήρωσαν πολλοί αθώοι άνθρωποι. Ήταν όμως το μικρότερο από δύο κακά. Και αν υποθέσουμε τώρα (το τραβάω but bear with me) ότι κάποιος είτε μέσα από το αεροπλάνο είτε έξω από αυτό είχε την δυνατότητα να σταματήσει τους τρομοκράτες σε φάση "βλέπω το όνομά του το γράφω και ψοφάει". Φυσικά και δεν θα ήταν δίκαιο γιατί κάθε άνθρωπος δικαιούται δίκης αλλά θα ήταν αναγκαίο. Τι ακριβώςθα ήταν αυτοδίκαιο και προσωπικό σε εκείνη τη φάση;

Και όχι δεν είναι τόσο σπάνιες τέτοιες καταστάσεις όσο νομίζουμε. Διλήμματα τύπου μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα υπαρχουν καθημερινά. Και τον Καντάφι αν κάποιος τον σκότωνε όταν ήταν δυνατός και πριν αιματοκυλιστεί για εκατοστή φορά η Λιβύη θα το προτιμούσα από το ότι τον σκοτώσανε συλλογικά την στιγμή που πλέον δεν αποτελούσε κινδυνο σε κανέναν. Προσωπική μου άποψη πάντα χωρίς να θεωρώ καμία από τις δύο περιπτώσεις ιδανική αναίμακτη ή δίκαιη. Το ιδανικό θα ήταν να πιαστεί και να δικαστεί πριν αιματοκυλιστεί η χώρα, ή να πήγαινε μόνος του σε εκλογές αλλά προφανώς δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο.

Γενικά στο υποθετικό θέμα του DN δεν υπάρχει "σωστή λύση" ακόμη και αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις. Εϊτε που θα αφαιρέσεις μία ανθρώπινη ζωή οπότε θα είσαι de facto δολοφόνος, είτε υπό την επίφαση μιας εξίσου προσωπικής δικαιοσύνης ως άλλος Πόντιος Πιλάτος δεν θα βοηθήσεις ανθρώπους, που ενδεχομένως να μπορούσες να βοηθήσεις. Γιατί υπάρχει μεν η ψυχοπάθεια υπάρχει και η εγκληματική αδιαφορία.

#1041 Fallen_Mpougatsa

Fallen_Mpougatsa

Aku soku zan

• Members
  • 1,889 posts

Posted 24 May 2012 - 15:23

Aν το θέτεις σε τέτοιο αυστηρό δίλημμα, τότε πάντα προτιμάω το λιγότερο κακό. Είμαι πρακτικός άνθρωπος και δυστυχώς θα το διάλεγα. Αν έπρεπε να ρίξω το αεροπλάνο πάνω απ'τον ωκεανό ώστε να μην πέσει σε πόλη, θα το έκανα. Αν είχα ένα Death Note που θα σκότωνε έναν αεροπειρατή και θα έσωζε τους άλλους, μάλλον ναι θα το έκανα και με λίγες, αν και κάποιες τύψεις. Αλλά αυτό του είδους το δίλημμα δεν έχει ποτέ καλή κατάληξη. Oh well.

setsaito_zpsbkmhagqd.jpg

Set by Kai

#1042 Black Kaiser

Black Kaiser

You are part of my plan

• Members
  • 1,293 posts

Posted 24 May 2012 - 16:58

Γενικά στο υποθετικό θέμα του DN δεν υπάρχει "σωστή λύση" ακόμη και αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις. Εϊτε που θα αφαιρέσεις μία ανθρώπινη ζωή οπότε θα είσαι de facto δολοφόνος, είτε υπό την επίφαση μιας εξίσου προσωπικής δικαιοσύνης ως άλλος Πόντιος Πιλάτος δεν θα βοηθήσεις ανθρώπους, που ενδεχομένως να μπορούσες να βοηθήσεις. Γιατί υπάρχει μεν η ψυχοπάθεια υπάρχει και η εγκληματική αδιαφορία.

Διαφωνώ με αυτήν την οπτική. Δηλαδή αν εγώ είχα ένα Death Note και παρότι είχα την ευκαιρία να σκοτώσω τον Καντάφι προτού αιματοκυλιστεί η Λιβύη δεν το είχα κάνει, θα ήμουν αδιάφορος εγκληματικά; Εγκληματίας; Και ποιός μου λέει πως αυτό είναι το "σωστό" και δεν μόλις έβαλα στην θέση του Καντάφι κάποιον ακόμα χειρότερο ο οποίος θα προκαλούσε περισσότερους θανάτους από τον πρώτο; Νομίζεις πως έχει συμβεί λίγες φορές αυτό με τις δικατατορίες που ρίχνουν άλλες δικτατορίες για να αποδειχτούν χίλιες φορές χειρότερες; Νομίζεις πως δεν υπάρχουν εγκλήματα τα οποία έγιναν για να αποτρέψουν άλλα εγκλήματα; Ποιος μου λέει ότι ο εαυτός μου θα παίρνει πάντα τις σωστές αποφάσεις; Ποιός μου λέει ότι η χρήση του D.N δεν θα προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά λύνει; Οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί μια συσκευή που σκοτώνει για κακό είναι πολύ πιθανότερες για καλό άρα ακόμα και με βάση το κριτήριο του "λιγότερου κακού" που αναφέρθηκε και πριν, η σωστή επιλογή είναι και θα είναι η καταστροφή ενός τέτοιου μέσου.

Και διαφωνώ με την χρήση των λέξεων "Πόντιος Πιλάτος" και "αδιαφορία". Η κατοχή του Death Note δεν σου δίνει αυτόματα κάποιο δικαίωμα πάνω στις ζωές οποιουδήποτε ανθρώπου επομένως το να αρνηθείς να δράσεις δεν σε κάνει Πόντιο Πιλάτο γιατί απλά σε αντίθεση με εκείνον, δεν είχες εξαρχής κανένα δικαίωμα να αποφασίσεις. Οι δικαστικοί λειτουργοί και άνθρωποι τοποθετημένοι από τους θεσμούς της κοινωνίας πρέπει να το κάνουν. Ακόμα και για την κατάσταση με τα αεροπλάνα που είπες, ακόμα και εκεί υπάρχει Δίκαιο (για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πόλεμο κλπ). Επίσης, όταν αρνείσαι να δράσεις δεν σημαίνει απαραίτητα πως το έκανες επειδή είσαι αδιάφορος. Υπάρχουν πολύ καλύτεροι λόγοι όπως απλά η σκέψη πως θα "σκοτώσεις" - η οποία για κάθε λογικό ον είναι αρκετή- ή ακόμα και λόγω της γνώσης πως ο εαυτός σου δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποφασίσει. Η bolded φράση ήταν ιδιαίτερα άτυχη κατά την γνώμη μου.

Επιμένω. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το Death Note πρέπει να είναι ψυχοπαθής.

#1043 Osama Bin Laden

Osama Bin Laden

Confused Earl

• Members
  • 846 posts

Posted 24 May 2012 - 20:38

I see. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας όμως το να πάρει ένα όπλο και να αρχίσει να σκοτώνει είναι απλά μία μορφή ατομικής τρομοκρατίας. Καταλαβαίνω τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι η ατομική τρομοκρατία δεν είναι λύση. Από κει και πέρα άλλες μορφές αντίδρασης και αντίστασης είναι μία τεράστια συζήτηση που μπορεί να κάνει ο καθένας καθημερινά με τον εαυτό του και τους γύρω του και έτσι πιστεύω διαμορφώνεται μία συνείδηση.

Αλλά μιας και συζητάμε για το death note δεν είναι η έσχατη λύση ενός ανθρώπου που θέλει να κάνει την αλλαγή. Είναι η εύκολη λύση για έναν άνθρωπο που νομίζει ότι έχει όλες τις λύσεις, για αυτό και επιμένω τόσο πολύ ότι θέτεις ένα δίλημα που ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Συμφωνώ με το ότι είναι η εύκολη λύση. Αλλά όταν τα παπούτσια που φοράς τα έχει φτιάξει ένα παιδάκι στην Μέση Ανατολή που τώρα μπορεί να αργοπεθαίνει από την εξάντληση, το πετρέλαιο που χρησιμοποιείς είναι κλεμένο από τον Νίγηρα ή την Αραβία, οι μπανάνες που τρως έχουν κοπεί με τα χέρια μοντέρνων σκλάβων, ο καφές που πινεις επίσης, το pc στο οποίο κάθεσαι έχει φτιαχτεί από ταϊβανέζους που ζούνε στην ψάθα και το 70% των αντικειμένων που χρησιμοποιείς γράφει "Made in China" και έχει φτιαχτεί σε ανθρώπινες κολάσεις, δεν ακούγεται λίγο υποκριτικό να θεωρείς την χρησιμοποίηση ενός όπλου (σε αυτήν την περίπτωση ενός DN) για να αφαιρέσεις μια ζωή "αθέμιτη" και "τρομοκρατία", όταν η αδιαφορία σου συμβάλλει στον θάνατο και την δυστυχία χιλιάδων; (το δεύτερο πρόσωπο χάριν της συζήτησης, δεν εννοώ εσένα συγκεκριμένα, ούτε επιτίθεμαι).

Τους περισσότερους (και εμένα μέσα σε αυτούς) τους τρομάζει η αμεσότητα της πράξης. Το ότι κάποιος θα πεθάνει απευθείας από τις πράξεις μου/σου/του/τους. Αλλά όταν η αδιαφορία μας (η έλλειψη πράξεων) και ολόκληρος ο τρόπος ζωής μας συμβάλλει, έτσι και αλλιώς, στο θάνατο υπερβολικά πολλών, τότε πιστεύω ότι κάποιος επίδοξος και υποθετικός Light wannabe, εννοώντας τον μικρομεσαίο αστό της διπλανής πόρτας, θα έβρισκε εύκολα ηθικό πάτημα ώστε να το χρησιμοποιήσει, ακόμα και αν θεωρούσε αυτήν την πράξη "κακή" ή "ανήθικη".

#1044 mono

mono

Ελιτίστρια

• Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 24 May 2012 - 20:46

Καταλαβαίνω ότι δεν επιτίθεσαι και ότι μιλάς γενικά, μην ανησυχείς.

Μιας και όμως απαντάς σε μία δική μου άποψη, το μόνο που μπορώ να πω για μένα είναι ότι δεν αισθάνομαι καθόλου υποκρίτρια ούτε αδιάφορη και το σε τί πράξεις προβαίνω καθημερινά για να μην το αισθάνομαι αυτό είναι υπόθεση που δεν αφορά το thread. Οπότε θα ανέβω στο ψηλό μου άλογο και θα πω με σιγουριά ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Το τί ισχύει για τον καθένα όμως είναι δική του υπόθεση και θέτεις ένα σωστό προβληματισμό.

xbJ3b2w.jpeg

#1045 iristella

iristella

Heelchou!

• Administrators
  • 10,437 posts

Posted 24 May 2012 - 21:26

Διαφωνώ με αυτήν την οπτική. Δηλαδή αν εγώ είχα ένα Death Note και παρότι είχα την ευκαιρία να σκοτώσω τον Καντάφι προτού αιματοκυλιστεί η Λιβύη δεν το είχα κάνει, θα ήμουν αδιάφορος εγκληματικά; Εγκληματίας; Και ποιός μου λέει πως αυτό είναι το "σωστό" και δεν μόλις έβαλα στην θέση του Καντάφι κάποιον ακόμα χειρότερο ο οποίος θα προκαλούσε περισσότερους θανάτους από τον πρώτο; Νομίζεις πως έχει συμβεί λίγες φορές αυτό με τις δικατατορίες που ρίχνουν άλλες δικτατορίες για να αποδειχτούν χίλιες φορές χειρότερες; Νομίζεις πως δεν υπάρχουν εγκλήματα τα οποία έγιναν για να αποτρέψουν άλλα εγκλήματα; Ποιος μου λέει ότι ο εαυτός μου θα παίρνει πάντα τις σωστές αποφάσεις; Ποιός μου λέει ότι η χρήση του D.N δεν θα προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά λύνει; Οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί μια συσκευή που σκοτώνει για κακό είναι πολύ πιθανότερες για καλό άρα ακόμα και με βάση το κριτήριο του "λιγότερου κακού" που αναφέρθηκε και πριν, η σωστή επιλογή είναι και θα είναι η καταστροφή ενός τέτοιου μέσου.

Και ποιός σου λέει ότι με το να μην "επέμβεις" δεν αποκλείεις μια καλύτερη πιθανότητα ειδικά από την στιγμή που μπορείς να "μεθοδεύσεις" την διεξαγωγή εκλογών και την παρέμβαση των διεθνών οργανισμών στην κατάσταση. Στην χειρότερη περίπτωση, με την κατάρρευση ενός προσωποκεντρικού σε μεγάλου βαθμού καθεστώτος δίνεις την ευκαιρία στον ίδιο το λαό να αποφασίσει την μοίρα του με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας από όταν είχαν ένα μόνο άτομο με όλους τους παράγοντες εξουσίας συγκεντρωμένους στα χέρια του.

Και διαφωνώ με την χρήση των λέξεων "Πόντιος Πιλάτος" και "αδιαφορία". Η κατοχή του Death Note δεν σου δίνει αυτόματα κάποιο δικαίωμα πάνω στις ζωές οποιουδήποτε ανθρώπου επομένως το να αρνηθείς να δράσεις δεν σε κάνει Πόντιο Πιλάτο γιατί απλά σε αντίθεση με εκείνον, δεν είχες εξαρχής κανένα δικαίωμα να αποφασίσεις. Οι δικαστικοί λειτουργοί και άνθρωποι τοποθετημένοι από τους θεσμούς της κοινωνίας πρέπει να το κάνουν. Ακόμα και για την κατάσταση με τα αεροπλάνα που είπες, ακόμα και εκεί υπάρχει Δίκαιο (για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πόλεμο κλπ). Επίσης, όταν αρνείσαι να δράσεις δεν σημαίνει απαραίτητα πως το έκανες επειδή είσαι αδιάφορος. Υπάρχουν πολύ καλύτεροι λόγοι όπως απλά η σκέψη πως θα "σκοτώσεις" - η οποία για κάθε λογικό ον είναι αρκετή- ή ακόμα και λόγω της γνώσης πως ο εαυτός σου δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποφασίσει. Η bolded φράση ήταν ιδιαίτερα άτυχη κατά την γνώμη μου.

Επιμένω. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το Death Note πρέπει να είναι ψυχοπαθής.

Ο Πόντιος Πιλάτος είχε δικαίωμα λήψης αποφάσεων ως τι ακριβώς? Ως "δημοκρατικά" εκλεγμένος αντιπρόσωπος της κατοχικής δύναμης; :P Μπορώ επίσης να σου απαριθμήσω άπειρες αποφάσεις δικαστικών και εκτελεστικών θεσμών που δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ανθρωπιστικές αξίες στις οποίες έχουμε συμφωνήσει ως ανθρωπότητα. Αλλά παρόλο που καταδεικνύεται η απόσταση μεταξύ δικαίου και σωστού δεν είναι το σημείο αυτό στο οποίο θέλω να βασιστώ.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι το να μην σώσεις κάποιον ενώ θα μπορούσες δεν αναιρεί την ευθύνη σου, ίσα ίσα σε κάνει συνυπεύθυνο στο θάνατο του. Μπορεί να μην πνίξεις κάποιον με τα ίδια σου τα χερια, αλλά το να τον αφήσεις να πνιγεί/να τον πνίξει κάποιος με την δικαιολογία "δεν έχω δικαίωμα να αποφασίσω εγώ την τύχη του" έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Οπότε ναι είναι αδιαφορία ως προς την ανθρώπινη ζωή υπό το πέπλο μιας αιτιοκρατικής αντίληψης. Γιατί είναι αντίληψη και όχι γνώση όπως υποστηρίζεις, η οποία έχει και την ακριβώς αντίθετη πλευρά. Με ποιό δικαίωμα αφήνεις κάποιον να πεθάνει και δεν χρησιμοποιείς τους πόρους που έχεις για να τον βοηθήσεις. Μπορεί ο καθένας να βαυκαλίζεται λέγοντας ότι με την μη επέμβαση σέβεται την ανθρώπινη ζωή, αλλά στην ουσία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Απλά διαλέγεις στρατόπεδο.

Η κατάσταση στα αεροπλάνα την οποία ανέφερα αντιμετωπίστηκε από τις προβλεπόμενες διαδικασίες με τα ανάλογα αποτελέσματα. Αν ο οποιοσδήποτε εξωθεσμικά εσωζε αυτούς τους ανθρώπους θα του έλεγες "δεν είχες δικαίωμα να κάνεις αυτό που έκανες; και φτου σου ψυχοπαθή;" Ναι και στους πολέμους υπάρχει το διεθνές δίκαιο και στις καταστάσεις εκτακτης ανάγκης, αλλά αφενός από τον κανόνα μέχρι την εφαρμογή υπάρχει και μια απόσταση. Γι αυτό και έχουν πάρα πολλες φορές σημειωθεί αξιολάτρευτα σκηνικά με αμάχους να σφάζονται δύο βήματα πριν την είσοδο του καταυλισμού του ΟΗΕ και οι δυνάμεις του ΟΗΕ απλά να κοιτάνε "γιατί δεν έχουν αρμοδιότητα".Eυτυχώς που δεν είχαν καναν ψυχοπαθή εκει πέρα που θα υπερασπιζόταν τους αμάχους (γιατί ναι θεωρώ το DN ανάλογο με ένα περίστροφο).

Anw πολύ φιλοσοφία για κάτι τελείως υποθετικό ακραίο και απίθανο. Δεν ξέρω καν πόσοι δοθείσας της ευκαιρίας θα έκαναν αυτά τα οποία υποστηρίζουν.

#1046 The Tragic Prince

The Tragic Prince

心消えたこのせかいに 

• Members
  • 1,344 posts

Posted 24 May 2012 - 21:36

Ναι

#1047 Lord Leon

Lord Leon

Immortal Esper

• Members
  • 740 posts

Posted 24 May 2012 - 21:40

WOW There! Διαβασα καλα; Αν δε σκοτωσω τον καθε κανταφι η οσαμα η οτιδηποτε ενω εχω την ευκαιρια, ειμαι συνυπευθυνος για οσους σκοτωσε/νει/θα σκοτώσει;

Η μη επεμβαση είναι ντε φακτο επιλογη πλευράς; Μιλάμε ακομα για το ίδιο θέμα;

stasou%2520mygdala.jpg

#1048 Black Kaiser

Black Kaiser

You are part of my plan

• Members
  • 1,293 posts

Posted 24 May 2012 - 22:26

Και ποιός σου λέει ότι με το να μην "επέμβεις" δεν αποκλείεις μια καλύτερη πιθανότητα ειδικά από την στιγμή που μπορείς να "μεθοδεύσεις" την διεξαγωγή εκλογών και την παρέμβαση των διεθνών οργανισμών στην κατάσταση. Στην χειρότερη περίπτωση, με την κατάρρευση ενός προσωποκεντρικού σε μεγάλου βαθμού καθεστώτος δίνεις την ευκαιρία στον ίδιο το λαό να αποφασίσει την μοίρα του με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας από όταν είχαν ένα μόνο άτομο με όλους τους παράγοντες εξουσίας συγκεντρωμένους στα χέρια του.

Κανείς δεν μου το λέει. Μπορεί πράγματι ο λαός να εκλέξει έναν σπουδαίο ηγέτη αλλά υπάρχει και η περίπτωση να βγάλει έναν χειρότερο δικτάτορα. Αλλά γιατί η τύχη ενός λαού να κρίνεται από την τύχη της δικής σου πράξης; Ποιός είσαι εσύ που αποφασίζεις τι θα συμβεί και τι όχι; Για το συγκεκριμένο παράδειγμα, σκέψου απλά πως άν ένας χρήστης του DN σκότωνε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο καγκελάριο μιας συγκεκριμένης χώρας το 1933 μπορεί να γλίτωναν πόσα εκατομμύρια άτομα λίγο αργότερα. Αυτό που σου φαίνεται καλό τώρα (δημοκρατία)δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο (πόλεμος). Είναι υπεράνω της λογικής και των πληροφοριών ενός ανθρώπου να γνωρίζει αν μια πράξη η οποία αλλάζει τις ζωές τόσες ανθρώπων είναι καλή ή κακή. Επομένως δεν πρέπει να έχει μόνος του το δικαίωμα να αποφασίσει και να ορίσει το τι θα συμβεί. Κανείς μας δεν είναι Θεός.

Ο Πόντιος Πιλάτος είχε δικαίωμα λήψης αποφάσεων ως τι ακριβώς? Ως "δημοκρατικά" εκλεγμένος αντιπρόσωπος της κατοχικής δύναμης; :P Μπορώ επίσης να σου απαριθμήσω άπειρες αποφάσεις δικαστικών και εκτελεστικών θεσμών που δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ανθρωπιστικές αξίες στις οποίες έχουμε συμφωνήσει ως ανθρωπότητα. Αλλά παρόλο που καταδεικνύεται η απόσταση μεταξύ δικαίου και σωστού δεν είναι το σημείο αυτό στο οποίο θέλω να βασιστώ.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι το να μην σώσεις κάποιον ενώ θα μπορούσες δεν αναιρεί την ευθύνη σου, ίσα ίσα σε κάνει συνυπεύθυνο στο θάνατο του. Μπορεί να μην πνίξεις κάποιον με τα ίδια σου τα χερια, αλλά το να τον αφήσεις να πνιγεί/να τον πνίξει κάποιος με την δικαιολογία "δεν έχω δικαίωμα να αποφασίσω εγώ την τύχη του" έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Οπότε ναι είναι αδιαφορία ως προς την ανθρώπινη ζωή υπό το πέπλο μιας αιτιοκρατικής αντίληψης. Γιατί είναι αντίληψη και όχι γνώση όπως υποστηρίζεις, η οποία έχει και την ακριβώς αντίθετη πλευρά. Με ποιό δικαίωμα αφήνεις κάποιον να πεθάνει και δεν χρησιμοποιείς τους πόρους που έχεις για να τον βοηθήσεις. Μπορεί ο καθένας να βαυκαλίζεται λέγοντας ότι με την μη επέμβαση σέβεται την ανθρώπινη ζωή, αλλά στην ουσία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Απλά διαλέγεις στρατόπεδο.

Η κατάσταση στα αεροπλάνα την οποία ανέφερα αντιμετωπίστηκε από τις προβλεπόμενες διαδικασίες με τα ανάλογα αποτελέσματα. Αν ο οποιοσδήποτε εξωθεσμικά εσωζε αυτούς τους ανθρώπους θα του έλεγες "δεν είχες δικαίωμα να κάνεις αυτό που έκανες; και φτου σου ψυχοπαθή;" Ναι και στους πολέμους υπάρχει το διεθνές δίκαιο και στις καταστάσεις εκτακτης ανάγκης, αλλά αφενός από τον κανόνα μέχρι την εφαρμογή υπάρχει και μια απόσταση. Γι αυτό και έχουν πάρα πολλες φορές σημειωθεί αξιολάτρευτα σκηνικά με αμάχους να σφάζονται δύο βήματα πριν την είσοδο του καταυλισμού του ΟΗΕ και οι δυνάμεις του ΟΗΕ απλά να κοιτάνε "γιατί δεν έχουν αρμοδιότητα".Eυτυχώς που δεν είχαν καναν ψυχοπαθή εκει πέρα που θα υπερασπιζόταν τους αμάχους (γιατί ναι θεωρώ το DN ανάλογο με ένα περίστροφο).

Anw πολύ φιλοσοφία για κάτι τελείως υποθετικό ακραίο και απίθανο. Δεν ξέρω καν πόσοι δοθείσας της ευκαιρίας θα έκαναν αυτά τα οποία υποστηρίζουν.

Ο Πόντιος Πιλάτος είχε δικαίωμα λήψης αποφάσεων ως ο διορισμένος από τη Ρώμη διοικητής της συγκεκριμένης επαρχίας. Αυτή ήταν η πηγή εξουσίας και ο τρόπος διακυβέρνησης των λαών πριν απο 2000 χρόνια και ευτυχώς πια έχει αλλάξει. Σύμφωνα με τον νόμο της Ρώμης, ο Πόντιος Πιλάτος ήταν εξουσιοδοτημένος να πάρει μια απόφαση. Δεν θα συζητήσουμε τώρα αν ήταν "σωστό" αυτό το σύστημα ή κλπ. Δύο χιλιάδες χρόνια πίσω, άλλες αξίες και ήθη.

Ατυχές παράδειγμα αυτό με τον πνιγμένο. Άλλο "σώζω" και "άλλο σώζω σκοτώνοντας κάποιον άλλον". Αν σώσεις κάποιον από τον πνιγμό είσαι ήρωας. Αν πυροβολίσεις στο κεφάλι καποιον που πάει να πνίξει ένα άλλο άτομο, είσαι δικάσιμος. Γιατί κάθε φορά που ένας πυροβολισμός σώζει μια ζωή, υπάρχουν άλλες 9 που την αφαιρούν και το σύστημα δικαιοδοσίας πρέπει να λειτουργεί με βάση την χειρότερη περίπτωση. Είναι ακριβώς το ίδιο με το να παίρνεις το νόμο στα χέρια σου. Γιατί οι νόμοι κάθε πολιτισμένης κοινωνίας το απαγορεύουν; Χώρια που δεν υπάρχει θεσμός που να κρίνει πως αυτή η τάδε ψυχή έχει περισσότερο δικαίωμα στη ζωή από την άλλη (ακόμα και αν μιλάμε για ένα μωρό και έναν εγκληματία). Γιατί δηλαδή αυτή η επιλογή να βρίσκεται στα χέρια ενός συγκεκριμένου ατόμου;
Αν κάποιος έσωζε τους ανθρώπους στα αεροπλάνα, αψηφώντας τον νόμο και ρισκάροντας τις ζωές πολλών περισσότερων στο έδαφος, τότε ενώ κανείς δεν θα έλεγε "φτου σου ψυχοπαθή" αλλά "ήρωα", στην πραγματικότητα θα ήταν πράγματι ψυχοπαθής. Για ποιόν άλλο λόγο κάποιος να αψηφίσει το δίκαιο και τους νόμους, διακινδυνεύοντας τις ζωές πολλών αλλων ακόμα, κάνοντας κατι που 9 στις 10 φορές θα έχει τραγική κατάληξη; Δεν είναι ψυχοπαθής κρίνοντας μόνο από το γεγονός πως απλά στάθηκε τυχερός και η μπίλια έκατσε στο 10%?

Το point μου παραπάνω ήταν πως το Death Note ενώ σου δίνει δύναμη δεν σου δίνει αυτόματα και καμία δικαιοδοσία. Όπως ακριβώς ένα όπλο (περίστροφο) δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσει ο κάθε τυχαίος ακόμα και αν έχει τις καλύτερες προθέσεις, το ίδιο ισχύει και για το τετράδιο. Κάθε χρήση του ακόμα και αν στοχεύει σε κάτι καλό, ουσιαστικά καταπατά την ελευθερία των ανθρώπων. Μην μου πετάς συγκεκριμένα παραδείγματα γιατι έχω άλλα εννέα για να σε αντικρούσω. Δες την γενική εικόνα. Ό,τι σκοτώνει κάνει περισσότερο κακό από καλό, νομοτελειακά. Για να χρησιμοποιείς το Death Note και να πιστεύεις πως μπορεί να είσαι για κάποιο λόγο κριτής της ζωής του ονόματος που θες να γράψει στο τετράδιο, πρέπει να είσαι ψυχοπαθής. Δεν μπορώ να το πω πιο καθαρά.

Ευτυχώς που η συζήτηση μας πράγματι αφορά ένα υποθετικό και ακραίο σενάριο γιατί ούτε εγώ ξέρω τι θα έκανε ο καθένας μας (και εγώ μέσα στο "μας").

Spoiler:

Edited by Black Kaiser, 24 May 2012 - 22:27.

#1049 Petran79

Petran79

YOU GET TO BURNING!

• Review Team
  • 3,279 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 25 May 2012 - 10:02

αυτη η συζητησε μοιαζει για παρακλαδι του thread για το αν ειμαστε υπερ ή κατα της θανατικης ποινης.
μηπως θα επρεπε να συνεχιστει εκει; αρκετη αξια δωθηκε στο Death Note

#1050 mono

mono

Ελιτίστρια

• Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 25 May 2012 - 10:06

H διαφορά είναι ότι η θανατική ποινή (πέρα από υπαρκτή) είναι μία θεσμοθετημένη ποινή ενώ το death note ουσιαστικά είναι μία μορφή αυτοδικίας. Ως εκ τούτου είναι εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα.

xbJ3b2w.jpeg