Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * - - 1 votes

Kaze no Tani no Nausicaa

spring 1984 studio Ghible anime review adventure fantasy

  • Please log in to reply
31 replies to this topic

Poll: Rating: (73 member(s) have cast votes)

Rating:

  1. Excellent (52 votes [71.23%] - View)

    Percentage of vote: 71.23%

  2. Very Good (16 votes [21.92%] - View)

    Percentage of vote: 21.92%

  3. Good (5 votes [6.85%] - View)

    Percentage of vote: 6.85%

  4. Bad (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  5. Very bad (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

Vote Guests cannot vote

#1 System

System

    System

  • Global Mods
  • 1 posts

Posted 23 December 2006 - 06:35

Kaze-no-Tani-no-Nausicaa-ti.png



Η διαρκής τεχνολογική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ανθρώπινη απληστία οδήγησαν τον κόσμο στην καταστροφή. Μια καταστροφή που επήλθε μέσα σε 7 μέρες, που ονομάστηκαν οι επτά μέρες του πυρός. Ως επακόλουθο το οικοσύστημα της Γης άλλαξε. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι καλύφθηκε από πυκνή ζούγκλα γεμάτη τοξικές ουσίες και τερατώδεις μορφές ζωής. Τούτο έχρισε κατοικήσιμες για τους ανθρώπους ελάχιστες περιοχές που με τα χρόνια διαρκώς μειώνονταν κι αυτές. Αυτή η ζούγκλα ονομάστηκε «η θάλασσα της παρακμής»… Το μόνο που απέμενε πια σα δάδα ελπίδας ήταν μια προφητεία...

prophecy.png

 

 

Χίλια χρόνια έχουν περάσει, λοιπόν, από τις "επτά μέρες του πυρός" και η ανθρωπότητα συνεχίζει τη ζωή της υπό τον κίνδυνο της "θάλασσας της παρακμής" -τόσο των τοξικών ουσιών που αυτή ελευθερώνει στο περιβάλλον, όσο και της διαρκούς εξάπλωσης της. Λύση δε φαίνεται να υπάρχει κι οι ελπίδες έχουν αρχίσει σιγά σιγά να θαμπώνουν. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η κοινωνία οργανώνεται σε επαρχίες ανεξάρτητες μεταξύ τους που τις ενώνουν συμμαχίες και τις χωρίζουν πόλεμοι. Αλλά σε μια μικρή γωνιά του πλανήτη συνεχίζει να υπάρχει ειρήνη και ευημέρια. Αυτή η γωνιά είναι η "κοιλάδα του ανέμου". Μια κοιλάδα πανέμορφη και καταπράσινη, που οι συνεχείς άνεμοι της θάλασσας προστατεύουν από τις τοξικές ουσίες της ζούγκλας. Ένας τόπος που μοιάζει με "Γη της επαγγελίας" για κάθε άνθρωπο, μέχρι... Μέχρι που στα εδάφη του συνθλίβεται ένα αεροπλάνο. Ένα αεροπλάνο το οποίο φέρει μαζί του έναν τρομακτικό δαίμονα!

 

Λέγεται ότι χίλια χρονια πριν η καταστροφή ήρθε από γιγαντιαίους δαίμονες φωτιάς κι ότι έπειτα από εκείνες τις εφτά μέρες όλοι οι δαίμονες νέκροσαν κι έπαψαν να υπάρχουν...

 

Από ότι φαίνεται όμως, ένας τουλάχιστον επέζησε και παρέμεινε σε νάρκη για χίλια χρόνια οπότε και τον "ξέθαψαν"!
Οι Τολμέκιοι -ένας πολεμοχαρής λαός- τον διεκδίκησαν για δικό τους, με την επιθυμία να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον των αντιπάλων τους και εν τέλει ενάντια στην "θάλασσα της παρακμής", πιστεύοντας πως έτσι θα την εξάλειφαν!
Από παιχνίδι της μοίρας ή της τύχης αυτός ο δαίμονας κατέληξε στην "κοιλάδα του ανέμου". Επακόλουθο ήταν η κατάληψη της κοιλάδας από τους Τολμέκιους και η θανάτωση του άρχοντα της περιοχής.

 

04.png



Αυτή η ταινία σηματοδοτεί τη γέννηση ενός καινούριου Studio που επικεφαλή του είχε και συνεχίζει να έχει τον Miyazaki Hayao, τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για το παρόν αριστούργημα. Το studio αυτό δεν είναι άλλο από το studio Ghibli. Επίσης, η τανία αυτή αποτελεί απόσπασμα ενός μεγαλύτερου "έργου" που πολλές φορές αναφέρεται ως "έργο ζωής" του Miyazaki. Μιλάμε φυσικά, για το ομώνυμο manga, του οποίου η συγγραφή-σχεδιασμός διήρκεισε 12 ολόκληρα χρόνια (1982-1994).

Η "Ναυσικά της κοιλάδας του ανέμου" είναι ένα αντιπολεμικό και οικολογικό παραμύθι. Προάγει με άκρως σαγηνευτικό τρόπο και τα δυο αισθήματα χρησιμοποιώντας ως δυνατότερο του χαρτί την ίδια την ηρωίδα... την πριγκήπισσα Ναυσικά. Μια νεαρή κοπέλα με δυναμισμό και θέληση για ζωή, γεμάτη ελπίδα. Μια νεαρή κοπέλα που αγαπά και κατανοεί το περιβάλλον, που το αποδέχεται και δεν πασχίζει να τ' αλλαξει αλλά να ζήσει αρμονικά μέσα σ' αυτό σαν κομμάτι του. Η ιστορία εκτυλίσσεται, λοιπόν, γύρω από αυτήν αφήνοντας, όμως, χώρο και για άλλους ήρωες, καθένας από τους οποίους αναπτύσσεται-ωριμάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Η εξέλιξη των γεγονότων από την άλλη είναι κατεγιστική και ομαλή συνάμα.

 

01.png

 


Ο σχεδιασμός είναι ο κλασσικός του Miyazaki... Απλοϊκοί χαρακτήρες, χωρίς περιττούς καλλωπισμούς, κρύβοντας μια σοβαρότητα και αφέλεια μαζί που τους κάνει μοναδικούς. Εν αντιθέσει τα τοπία είναι μεγαλειώδη, γεμάτα λεπτομέρεια. Εδώ ο ρεαλισμός παντρεύεται με τον σουρρεαλισμό και δίνει μια πανδαισία σχημάτων και χρωμάτων δώρο για τα μάτια μας. Κάθε καρέ μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα.
Το animation είναι, επίσης, πολύ καλό. Οι χαρακτήρες δένουν απόλυτα με το περιβάλλον τους κι οι σκηνές διαδέχονται η μια την άλλη με απόλυτη φυσικότητα.
Τελικά, όμως, ο μεγαλύτερος συνένοχος εδώ είναι η μουσική. Μια μουσική υπέροχη. Μια μουσική εκπληκτική. Μια μουσική που προσδίδει στην ιστορία ακριβώς αυτό που της χρειάζεται.

02.png


Αυτή η ταινία ήταν ένα από τα πρώτα anime που είδα! Ίσως να 'ταν και το πρώτο! Ακόμη θυμάμαι πως με μάγευε η ιστορία της Ναυσικάς όταν καθόμουν σαν πιτσιρίκι και την έβλεπα. Έχω χάσει πλέον το λογαριασμό πόσες φορές την είδα!
Στα μικράτα μου με τραβούσαν τα χρώματα, η δράση και ο δυναμισμός της Ναυσικάς. Τώρα πια αυτό που με τραβά είναι τα νοήματα και η αλληγορία του σεναρίου. Πολλοί χαρακτηρίζουν τέτοια έργα ως "επιστημονικής φαντασίας" αλλά αν κάτσουμε και το σκεφτούμε λίγο θα δούμε ότι πρόκειται τελικά για το μονοπάτι προς το οποίο βαδίζουμε...

Ενώ η ανθρωπότητα βαδίζει, λοιπόν, το δικό της μονοπάτι εγώ έφτασα στο τέλος του δικού μου μονοπατιού και καλούμε να κάνω έναν συνολικό απολογισμό. Ε, λοιπόν, εδώ θα πω ότι κάποια πράγματα είναι υπεράνω βαθμολογιών και κριτικών κι η Ναυσικά του Miyazaki ανήκει ανάμεσα τους!

07-RahXephon-Lyra.png

 

 



#2 Phantom Duck

Phantom Duck

    Platyrhynchos Kineticus

  • Retired Staff
  • 5,461 posts

Posted 31 December 2006 - 12:21

Μόλις κατέβασα την ταινία είπα να ρίξω μια ματιά για 5-10 λεπτά , για να καταλάβω πως είναι περίπου. Τελικά κόλλησα και την είδα μονορούφι :whistling: . Δεν θα πω τίποτα επιπλέον επειδή η Lyra τα είπε όλα. Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι πως πρόσφατα οι AHQ έκαναν release την ταινία. Μπορείτε να κατεβάσετε την ULTRA-HYPER-MEGA-SUPER-DUPER έκδοσή τους από direct Download από εδώ http://www.dryfire.org/AHQ/ :drinks:

E5VV38U.jpg


#3 vasilisk

vasilisk

    Anime Professional

  • Members
  • 668 posts

Posted 31 December 2006 - 21:53

το ειδα σημερα.... απλως αριστουργημα...
Posted Image

#4 kazmir

kazmir

    Clan of Malkavian

  • Members
  • 184 posts

Posted 04 January 2007 - 13:12

Δεν ξέρω αν ακουγομαι υπερβολικός αλλά ως τώρα όποια ταινια κι αν έχω δει του Hayao Miyazaki με αφήνει άφωνο και κατευχαριστημένο. Δεν θα μπορούσε να λέιπει κι αυτη η ταινία λοιπόν. Από τις καλύτερές του. Γενικότερα πρέπει να σημειώσω ότι οι παραγωγές του studio Ghibli είναι ιδαίτερα ποιοτικές. Τελός στις λίστες των καλύτερων ταινιών, κι όχι ειδικότερα των anime, θα βρει κανείς 4-6 ταινίες του studio Ghibli εκ των οποίων οι 4 θα είναι σίγουρα του Miyazaki.

If you loved me, you'd all kill yourself today!
Posted Image


#5 kienzan

kienzan

    Anime Elite

  • Members
  • 1,251 posts

Posted 04 January 2007 - 19:31

Τελικά υπάρχουν anime fans που δέν έχουν δεί nausicaa:nerd:


Οσοι δέν την έχετε δεί τεχάτε...
Αν και κατ εμέ είναι απο τα τις μέτριες δουλιες του ghibli
Posted Image


#6 Erisadesu

Erisadesu

    Hellasian Star

  • Members
  • 4,640 posts

Posted 04 January 2007 - 19:52

Δεν θυμάμαι πόσες φορές την έχω δεί την ταινία, τη πρώτη φόρά όμως δεν θα την ξεχάσω ποτέ επειδή απλά δεν καταλάβαινα τι γεινόταν. Δεν έπιανα το νόημα. Φανταστικά σχέδια, αρκετά καλό σενάριο. Ελπίζω να την δείτε σε πιο βελιτωμένη έκδοση απ'ότι την είδα εγώ παλιότερα.

#7 Fingolfin

Fingolfin

    High King of the Noldor

  • Retired Staff
  • 1,430 posts

Posted 01 May 2007 - 16:59

Μία πολύ καλή ταινία που για την εποχή της πρέπει να ήταν καταπληκτική.
Το σχέδιο είναι το κλασσικό χαρακτηριστικό του Miyazaki και περαιτέρω σχόλια περισσεύουν.
Το σενάριο το συμπάθησα.
Οι χαρακτήρες ήταν ωραία δοσμένοι και είχαν μία απλή και κατανοητή εξέλιξη.
Το όλο σκηνικό έδεσε ωραία και έβγαλε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Συνίσταται σε όλους τους anime fans που δεν την έχουν δει ακόμη!
Posted Image
''Πλημμυρισμένος από οργή και απελπισία,καβάλησε το Ροχάλλορ,το μεγάλο του άλογο. Διέσχισε το Ντορ-νου-Φάουγκλιθ σαν άνεμος μέσα στη σκόνη και όσοι είδαν την επίθεσή του το έβαλαν στα πόδια.Κι έφτασε στις πύλες της Άνγκμπαντ και σάλπισε το βούκινό του,χτύπησε τις μπρούτζινες πόρτες και προκάλεσε τον Μόργκοθ να βγει να πολεμήσουν.'' Το Σιλμαρίλλιον
My AMV in animemusicvideos.org Posted Image .aNiMe//GR IRC channel Posted Image

#8 Dante80

Dante80

    (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  • Retired Staff
  • 5,515 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 01 May 2007 - 18:22

Διαβάστε επίσης το manga παίδες...είναι εκτενέστατο και περιλαμβάνει γεγονότα και καταστάσεις που η ταινία μόνο ακροθιγώς άγγιξε...:riiight:

Πάντως μετά από τόσες και τόσες δουλειές, αυτή παραμένει για μένα η καλύτερη του Miyazaki....

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.


#9 denCorg

denCorg

    Anime Fan

  • Members
  • 211 posts

Posted 02 May 2007 - 18:30

Όσοι δεν την έχουν δει αυτή τη ταινία απλά ΠΡΕΠΕΙ να τη δουν...
Η καλύτερη ταινία που έχω δει-τα συναισθήματα που μου άφησε όταν τη πρωτοείδα δε περιγράφονται με λόγια...Αισθάνθηκα πιο πλήρης σαν άνθρωπος
Go figure...
Posted Image

#10 sunday

sunday

    Anime Elite

  • Members
  • 1,087 posts

Posted 06 May 2007 - 09:54

Πολύ ωραίο review!!! Την είχα δει πιτσιρικάς στην τηλεόραση. Μέσα στους λίγους μήνες adsl δεν κατάφερα να την κατεβάσω. Την πήρε πρόσφατα ένας φίλος σε dvd οπότε θα πέσει το απαραίτητο rip. Αγαπημένη μου από τις δημιουργίες του Miyazaki μαζί με το Laputa.

Posted Image


#11 ambient

ambient

    sSsSs

  • Members
  • 131 posts

Posted 08 May 2007 - 13:49

Το πρώτο anime που είδα στη ζωή μου (ΕΡΤ κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 80).

Για την εποχή του ήταν διαμάντι ενώ βλέπεται άνετα ακόμη και σήμερα :riiight:

#12 Skyhigh

Skyhigh

    In need of vacation...

  • Members
  • 99 posts

Posted 11 December 2007 - 00:21

Ένα έξοχο review για μία καταπληκτική ταινία. Από τις καλύτερες στιγμές του μεγάλου Miyazaki, και μέχρι πρότινος η αγαπημένη μου ταινία του.
Αν κάποιος δεν την έχει δει, οφείλει στον εαυτό του να το κάνει τώρα. Και αμέσως μετά οφείλει ακόμη περισσότερο, να διαβάσει και το manga το οποίο είναι το πραγματικό έργο ζωής του μεγάλου αυτού δημιουργού.
Must see, must read.

#13 FuzzNuts

FuzzNuts

    Shichibukai

  • Members
  • 205 posts

Posted 09 March 2008 - 18:05

Μετα απο μεγαλο πριξιμο απο τη κοπελα που δουλευει στο video club αποφασισα να δω αυτο το anime...

Εμμ τι μπορω να πω?ειναι απο τα καλυτερα πραγματα που εχω δει ποτε μου...απλα πραγματα:wis:...
Posted Image
WHO THE HELL DO YOU THINK IAM!!!!???!!!:8):


#14 BarbasSs

BarbasSs

    NTEΘ ΜΕΤΑΛ ΙΖ ΔΕ ΛΟ

  • Members
  • 783 posts

Posted 09 March 2008 - 19:14

μου ειχε χαραχτει στην μνημη απο τοτε που το βαζανε σε καποια καναλια νομιζω το New channel
απλα το πιο απιστευτο ανιμε που εχω δει

Posted Image

Spoiler: yarrr,yarrr


#15 psofia

psofia

    Retired troll

  • Members
  • 395 posts

Posted 10 March 2008 - 00:40

Ποπο την θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια αυτή την ταινία. Πριν μερικούς μήνες την κατέβασα και την είδα. Πολύ συγκινητική, με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά την υπέροχη Nausicaa. Μια ταινία που δεν θα ξεχάσω!



Also tagged with one or more of these keywords: spring 1984, studio Ghible, anime review, adventure, fantasy