Defining Anime είναι κάμποσα νομίζω.
1) Hunter X Hunter
Ήρθε και έδωσε ενδιαφέρον στα χιλιοπεγμενα shonen, μια παλιά σειρά έδωσε καινούριο αέρα στο genre. Στα αγαπημένα μου κιόλας.
2)JoJo
Χωρίς πολλά το πιο bizzare manga ήρθε και σε anime. Έδωσε μια ιδιαίτερη μορφή storytelling και μια πολύ ωραία artistic νότα στην κοινότητα.
3)Attack on Titan
Ήρθε και έκανε άνω κάτω την anime κοινότητα ψιλό πηδώντας κάποια στερεότυπα άλλων σειρών. Τρελή δημοτικότητα που για τον τότε εαυτό μου ήταν κάτι πρωτόγνωρο για anime. Με τον καιρό συνέχισε να πήγαινε αντίθετα στην νόρμα και ενώ η ποιότητα του ανεβαίνει η δημοτικότητα του πέφτει. Εδώ θα μπορούσε να μπει και το Demon Slayer αλλά πιστεύω το AoT έκανε περισσότερη φασαρία.
4)Made in Abyss
Όταν κάτι τόσο αθώο, τόσο γλυκό, τόσο παιδικό με μια πρώτη ματιά καταφέρνει και σου μαυρίζει τόσο την ψυχή εεε κάτι κάνει καλά. Εδώ ίσως να μπορούσε να μπει και το Magica Madoka αλλά δεν το έχω δει.
5) Fate/Zero
Οπτικοακουστικός οργασμός αρχικά. Fights που μπορώ να βλέπω και να ξαναβλεπω ασταμάτητα. Μέσα σε όλα αυτά "ιστορικά" πρόσωπα και ένα ideologies conflict που δεν βρίσκεις σε πολλά anime. Εδώ θα μπορούσε να μπει και FSN:UBχαχαχςχα. Πότε μόνο Φέτα 0.
6) Ping Pong The Animation
Με πονάει που δεν μπορώ να βάλω το Haikyuu την λατρεία αλλά αυτό είναι καλύτερο. Πολύ πιο σωστή αντιμετώπιση της ψυχοσύνθεσης ενός αθλητή, μεγαλύτερος σεβασμός στα basics του αθλήματος και μια artistic πινελιά από τον δημιουργό που πάντα κάνει καλό.
7) Stein;s Gate
Αρτιότατη σειρά για time travel. Τι άλλο να ζητήσεις. Σε έχει στην πρίζα για να προσέχεις λεπτομέρειες και μικροπραγματα. Ναι, έχει κάποια plot holes αλλά όλα που έχουν να κάνουν με time travel έχουν. Από το dark έως τις από ακριβές παραγωγές του Hollywood. Μέσα σε όλα αυτά έχει κολλήσει και ένα καλό ρομάντζο οπότε..

Parasyte
Δεν ξέρω αν θα το έβαζε κανείς άλλος σε τέτοια λίστα αλλά ήταν αρκετά defining για μένα οπότε μπαίνει. Σε μια περίοδο που όλα τα anime με ψιλοκουραζαν ήρθε το παράσιτο να μπει στο κεφάλι μου και να με ξανά βάλει στο κλίμα. Από τις πιο ωραίες ιστορίες συνύπαρξης 2 οργανισμών και το ταξίδι τους ως την κατανόηση και την συνεργασία. Εύκολα θα έμπαινε και το Mob εδώ.
9)The Tatami Galaxy
Η απλότητα στα καλύτερα της. Χωρίς πολλά πολλά. Όχι στις αγαπημένες μου αλλά σίγουρα στις 3 καλύτερες τις δεκαετίας.
10)Vinland Saga
Κάτι για να κλείσει πολύ καλά η δεκαετία. Η ελπίδα των manga fans να δουν τις μεγάλες αγαπημένες τους seinen σειρές σε anime. Πρέπει να αποκτήσει λίγο περισσότερη δημοτικότητα γιατί από ποιότητα σκίζει.
10 σειρές για την δεκαετία , λίγες είναι νομίζω αλλά δεν ήθελα να βάλω 500.
Μερικές ακόμα που ίσως να άξιζαν να είναι στις 10 αλλά δεν τις έχω δει η δεν τις έχω ολοκληρώσει:
March Comes Like a Lion,Madoka Magica,Space Brothers,Your Lie in April,The Ancient Magus Bride και Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu.
Ίσως θα έπρεπε να βάλω και μια κωμωδία αλλά δεν έχω κάποια που ξεχώρισα τόσο πολύ αλλά πολλές που μου άρεσαν. Αν έπρεπε να διαλέξω μια θα ήταν το Saiki.
Κάποιες σειρές που απόλαυσα πάρα πολύ αλλά νομίζω δεν χωράνε πάνω:
Mob Psycho -αυτό χωρίς το Parasyte θα ήταν πάνω-,Haikyuu,Promised Neverland,Megalobox,My Hero Academia,Re:Zero,Konosuba,One Punch Man -ίσως και αυτό να είχε θέση πάνω αν δεν υπήρχε η άθλια 2η σεζόν-,FSN:UBW,Kill la Kill,Durarara!!,Panty and Stocking,Psycho Pass και Nichijou.
Όλο και κάποιο θα ξεχνάω αλλά δεν πειράζει αναφέρθηκαν σε αρκετά ήδη.
Θα μπορούσαν να μπουν και πολλές ταινίες αλλά επειδή σε αυτές δεν το έχω καθόλου με τις ημερομηνίες δεν θα ασχοληθώ.