Κεφάλαιο Τέταρτο
Το σκοτεινό σημείο
"Απίστευτο! Και όμως ο Χολμς είχε δίκιο! Πρέπει να του πω γρήγορα τα αποτελέσματα της νεκροψίας!", θυμάμαι να είχα σκεφτεί καθώς έκλεινα το επί πολλές ώρες ανοιχτό πτώμα του λόρδου Μόρτιμερ. Δεν θυμόμουν ακριβώς για ποιον λόγο βιαζόμουν τόσο πολύ. Ίσως είχε να κάνει με τον ενθουσιασμό μου, ίσως με την υπερένταση στην οποία βρισκόμουν μετά από τόσες ώρες δουλειάς ή ίσως με το γεγονός πως ένιωθα ότι με κάθε λεπτό που περνούσε οι πιθανότητες να βγούμε από εδώ ζωντανοί μειώνονταν με δραματικά γρήγορο ρυθμό. Όπως και να έχει, βγήκα από το δωμάτιο τόσο γρήγορα που δεν παρατήρησα ότι οι διάδρομοι είχαν γεμίσει με έναν περίεργο αρωματικό καπνό. Η βιασύνη μου όμως λειτούργησε τελικά εις βάρος μου γιατί όπως κατέβαινα τις σκάλες σχεδόν πετώντας δεν πρόσεξα καθόλου ότι ένας τύπος καθόταν μέσα στο μισοσκόταδο και κάπνιζε στην σκάλα με αποτέλεσμα να μας πάρω και τους δύο σβάρνα και να καταλήξουμε ένα πάτωμα πιο κάτω, στον πρώτο όροφο.
"Φιλε, πρόσεχε λίγο! Είπαμε, το τέλος είναι κοντά, αλλά όχι και να πάμε από πέσιμο πριν μας βρει."
Σηκώθηκα και κοίταξα τον άνθρωπο που είχα ρίξει κάτω. Προς μεγάλη μου έκπληξη τον είδα απλώς να κάθεται οκλαδόν στο πάτωμα και να ανάβει ξανά το τσιγάρο του.
"Με συγχωρείτε πολύ κύριε.", είπα σε μια προσπάθεια να απολογηθώ.
"Εεεεεεεε καλά, δεν έγινε και τίποτα. Όχι ότι ένιωσα κάτι από το πέσιμο."
Τότε ήταν που η μύτη μου παρατήρησε την περίεργη μυρωδιά του καπνού που μας περιτριγύριζε.
"Ορίστε, πάρε. Είχα ένα έτοιμο για μετά αλλά φαίνεται ότι δεν πρόκειται να το καπνίσω", είπε ο άγνωστος προτείνοντας το χέρι του και προσφέροντάς μου ένα τσιγάρο που είχε βγάλει από την τσέπη.
"Είναι καπνός αυτό; Πολύ περίεργη μυρωδιά έχει."
"Καπνός δεν ξέρω αν είναι, αλλά φίλε, πολύ καπνό βγάζει σίγουρα.", μου απάντησε κοιτώντας νυσταγμένα τον καπνό που μας περιτριγύριζε.
Κάθισα στο πλατύσκαλο, άναψα το τσιγάρο και έκανα μερικές ρουφηξιές.
"Γκουχ! Γκουχ! Τι είναι αυτό; Που το βρήκες;"
"Αυτό, φίλε μου, μου το έκανε δώρο ένας φίλος μου γιατρός από την Τζαμάικα. Λέει ότι χαλαρώνει τα νεύρα. Μιλάμε για πρώτης ποιότητας πράγμα όμως, όχι αστεία."
Ένιωσα όντως τα νεύρα μου να χαλαρώνουν και πριν το καταλάβω, όλη η βιασύνη είχε φύγει από μέσα μου.
"Και για πες μου, ρε φίλε, πως σε λένε;"
"Τζον Γουάτσον."
"Α, Άγγλος είσαι; Ξέρεις τότε εκείνο τον τύπο που μας αμπάρωσε εδώ μέσα; Πως τον έλεγαν να δεις; Χαλμς; Χομπς; Χάλμπερ;"
"Τον Χολμς; Ναι, είμαι ο βοηθός του."
"Ναι, αυτόν. Φίλε, και γαμώ τα άτομα φίλος σου. Κόβει το μάτι του. Να μου το θυμηθείς, ο τύπος βλέπει τα υπερνήματα... Ξέρει τι θα συμβεί..."
"Για υπερνήματα δεν ξέρω, αλλά το τι θα συμβεί ξέρω σίγουρα ότι το βλέπει καμιά φορά."
Ο συγκαπνιστής μου δεν απάντησε. Αντ'αυτού, ρούφηξε για πολύ ώρα το τσιγάρο του και έπειτα εξέπνευσε μεγάλα συνεχόμενα δαχτυλίδια καπνού.
"...αλλά να μου το θυμηθείς, ο φίλος σου ξέρει για τις δονήσεις... και για τα σκοτεινά σημεία επίσης..."
"Τα σκοτεινά σημεία;"
"Ναι, τα σκοτεινά σημεία. Σαν την κατσαρίδα που καθάρισε ο Γερμανός το πρωί."
"΄Ήταν μια κατσαρίδα προσκεκλημένη; Άλλο και τούτο..."
"Όχι μόνο ήταν, αλλά-"
Εκείνη την στιγμή ένα εκκωφαντικό μπουμπουνητό ακούστηκε μέσα στην θύελλα και την βροχή απ'έξω. Ο συνομιλητής μου σταμάτησε απότομα την φράση του και κοίταξε πάνω, όχι όμως λες και κοίταζε το ταβάνι αλλά κάτι άλλο πιο μακριά, κάτι θολό που διέφευγε της προσοχής του μέχρι εκείνη την στιγμή και που είχε γίνει ξαφνικά ξεκάθαρο.
"Να πεις στον φίλο σου, Γουάτσον-σαν, ότι μόλις τοποθέτησαν ένα γιγαντιαίο σκοτεινό σημείο ακριβώς από πάνω μας. Ξέρει αυτός. Βλέπει. Θα καταλάβει. Όπως, επίσης, θα καταλάβει και αυτό που πρόκειται να συμβεί.", μου είπε ήρεμα και χαμογέλασε.
Μόλις τότε συνειδητοποίησα ότι μέσα από τις σκιές του δωματίου είχε ξεπροβάλλει μια φιγούρα ντυμένη στα μαύρα η οποία σημάδευε με ένα όπλο τον συνομιλητή μου στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.
"Λοιπόν, παλικάρια, πολύ σας πήρε. Τι έγινε, χαθήκατε στον δρόμο;", ρώτησε ο συνομιλητής μου χωρίς να γυρίσει να κοιτάξει και το χαμόγελο του μεγάλωσε.
"Ξέρεις," απάντησε η φιγούρα οπλίζοντας το εξάσφαιρο, "είχαμε βάλει στοίχημα για το αν θα πουλήσεις πνεύμα πριν πεθάνεις και φαίνεται πως έχασα..."
Και οι τρεις μας μείναμε ακίνητοι για λίγο και κάθε δευτερόλεπτο που περνούσε φάνταζε αιώνας ατελείωτος.
"Λοιπόν, τι περιμένεις φίλε; Δεν έχει μια δουλειά να κάνεις;", απάντησε ο συνομιλητής μου ξεφυσώντας ένα μεγάλο σύννεφο καπνού.
"Όχι Χοσικάβα Τοσίκι, δεν θα σου την δώσω την χαρά. Γύρνα. Γύρνα και πες μου τι βλέπεις."
"Χμ, τελικά δεν θα το γλιτώσω, έτσι;", ρώτησε ο Τοσίκι και το χαμόγελο έσβησε από το πρόσωπό του.
"Μην δοκιμάζεις την υπομονή μου. Θα δεις ότι τελειώνει πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζεις."
Ο συνομιλητής μου γύρισε αργά και αντίκρισε το εσωτερικό της κάννης του όπλου που τον σημάδευε.
"Τι βλέπεις;", ρώτησε ξανά η φιγούρα.
"Μα δεν είναι προφανές τι βλέπω;"
"Θέλω να το ακούσω. Τι βλέπεις, Χοσικάβα Τοσίκι; ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ;"
" Το σκοτεινό σημείο", ψέλλισε τρομαγμένος ο Χοσικάβα Τοσίκι κλείνοντας τα μάτια.
"Ακριβώς.", απάντησε με ηρεμία η φιγούρα τινάζοντας τα μυαλά του στον αέρα.
Έπειτα πέταξε το εξάσφαιρο κάτω και εξαφανίστηκε μέσα στο σκοτάδι της νύχτας.
Δεν θυμάμαι τι έγινε από εκεί και πέρα. Το μυαλό μου ήταν πολύ θολό για κάποιον λόγο. Το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι ξύπνησα λίγες ώρες αργότερα, όταν είχε πλέον ξημερώσει, σε ένα δωμάτιο του τρίτου ορόφου με τον φίλο μου καθισμένο σε μια καρέκλα δίπλα από το κρεβάτι μου να καπνίζει σοβαρός την πίπα του βυθισμένος στις σκέψεις του.
"Βλέπω ότι ξύπνησες Γουάτσον. Είχα αρχίσει να ανησυχώ."
"Ο Χοσικάβα Τοσίκι; Τι έγινε; Που είναι;"
"Ο Χοσικάβα Τοσίκι είναι νεκρός.", απάντησε κοφτά. "Αλλά μην σε απασχολεί αυτό."
"Μου είπε να σου πω ότι-"
"Ξέρω. Μην ανησυχείς."
Τον κοίταξα απορημένος.
"Μα πως είναι δυνατόν να ξέρ-"
"Όπως σου είπα, μην ανησυχείς για αυτό. Τώρα πες μου, τι έδειξε η νεκροψία του λόρδου Μόρτιμερ;", ρώτησε ο φίλος μου κοιτώντας έξω από το παράθυρο.
"Επιβεβαιώθηκαν όλα όσα υποψιαζόμασταν, Χολμς. Ο λόρδος όχι απλώς δηλητηριάστηκε, αλλά το δηλητήριο που τον σκότωσε δεν παράχθηκε εδώ. Η τοξίνη που βρήκα ανήκει σε ένα φυτό, το taxus cuspidata, ευρύτερα γνωστό ως "ιαπωνικό πουρνάρι"."
"Πολύ ωραία. Εξαιρετική δουλειά, Γουάτσον. Τώρα, θέλω να κάνεις άλλη μια δουλειά για εμένα.", είπε ο φίλος μου βγάζοντας έναν φάκελο από το εσωτερικό του σακακιού του και ακουμπώντας τον στο κομοδίνο δίπλα μου.
"Όταν νιώσεις λίγο καλύτερα, θέλω να πεταχτείς ως το χωριό και να ταχυδρομήσεις αυτό χωρίς να το ανοίξεις. Ο κύριος Μάιλς έχει ειδοποιηθεί για αυτό και θα σε αφήσει να περάσεις."
Έπειτα, σηκώθηκε και ετοιμάστηκε να φύγει. Λίγο πριν βγει από το δωμάτιο όμως, γύρισε με κοίταξε και είπε:
"Μην ανησυχείς, φίλε μου. Τα πάντα πρόκειται να ξεκαθαρίσουν πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζεις. Μέχρι τότε, σου ζητάω απλώς να έχεις πίστη σε εμένα και να κάνεις λίγη υπομονή. Υπάρχει λόγος για τα πάντα."
"Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να σε αμφισβητήσω, Χολμς. Καλή τύχη."
Ο φίλος μου χαμογέλασε και έπειτα βγήκε από το δωμάτιο.
Πήρα στα χέρια μου τον φάκελο θέλοντας να τον περιεργαστώ αλλά το βλέμμα μου έπεσε κατευθείαν στα στοιχεία του παραλήπτη.
"Εμιλυ Μόρτιμερ, 46 Ρίβερσαϊντ Γουέι, Θρι Όουκς, Λονδίνο"
"Μάλιστα... Αυτό θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.", σκέφτηκα πριν σηκωθώ από το κρεβάτι. Δεν ένιωθα κουρασμένος έτσι και αλλιώς και το χωριό ήταν αρκετά μακριά ώστε να ξέρω ότι δεν με παίρνει να τεμπελιάζω όλη την μέρα αν δεν θέλω να με βρει η νύχτα στους βάλτους.
---------------------------------------------
1 ) OdyMonaxos - Kenshiro (Hokuto no Ken)
2 ) Babba - Ryonosuke Uryu (Fate/Zero)
3 ) Vagelio - Tarou A. Priapus (Priapus)
4 ) Fallen Mpougatsa - Kaisar Lidfard (Shingeki no Bahamut)
5 ) The Gunsmasha - Sakamoto (Sakamoto desu ga?)
6 ) Black Kaiser - Urahara Kisuke (Bleach)
7 ) Kalamaris - Furudo Erika (Umineko no naku koro ni)
8 ) John Crabs - Mr Satan (Dragon Ball series)
9 ) Zane - Gandharva (Kubera)
10) Black Rock - Okosan (Hatoful Boyfriend)
11) Lord Leon - Korosensei (Assassination Classroom)
12) Takayama Yuichi - Nishijou Takumi (Chaos;Head, τo VN, όχι το anime, αυτό είναι σκουπίδι και κάνουμε πως δεν υπάρχει.)
13) Ghostprince - JOHHJJ JOJOH HJJ (Terra Formars) Αθώος
14) Keito - Paprika (Paprika)
15) Mika.siam - Hikigaya Hachiman (My teen romantic comedy SNAFU)
16) Kamui - Pegasus (Oyasumi Punpun) Αθώος
17) demonicMC - Jotaro Kujo (JoJo's Bizzare Adventure)
18) zennith666 - Favaro Leone (Shingeki no Bahamut:Genesis)
19) Jorg - Adolf Reinhard (Terra Formars)
20) Fandom - Abe (Kuso Miso Technique)
21) The Tragic Prince - Frederica Bernkastel (Umineko no naku koro ni)
22) πίου-πίου - Sebastian Michaelis (Kuroshitsuji)
23) Theodore - Kuranosuke Koibuchi (Kuragehime)
24) Mad Hatter - Shun Kurosaki (yu-gi-oh Arc-V)
---------------------------------------------
Sherlock Holmes (your host and GM)

Κυρίες και κύριοι, καλή σας μέρα. Όπως είναι εμφανές και από το γεμάτο προβληματισμό βλέμμα μου, το μυστήριο αποδεικνύεται τελικά πολύ πιο βαθύ από όσο πίστευα στην αρχή. Αλλά η λύση όλων των προβλημάτων αυτού του κόσμου είναι ο διάλογος, σωστά; Οπότε αρχίστε να μιλάτε. Όπως και χτες, έτσι και σήμερα θα κάτσω ήρεμα στην πολυθρόνα μου και δεν θα παρέμβω καθόλου.
Η νύχτα πέφτει το Σάββατο στις 19:00.