Jump to content

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Photo
- - - - -

Περί καπνίσματος

• This topic is locked This topic is locked
947 replies to this topic

Poll: Καπνίζετε ή οχι (511 member(s) have cast votes)

Καπνίζετε ή οχι

1. Καπνίζω (97 votes [25.33%] - View)

Percentage of vote: 25.33%

2. Δεν καπνίζω (286 votes [74.67%] - View)

Percentage of vote: 74.67%

Vote

#541 Glaurung

Glaurung

Anime Fan

• Members
  • 234 posts

Posted 30 August 2010 - 19:11

Το ότι δεν έχουν κέρδη ανάλογα με τις βιομηχανίες ή και απλώς μεγάλα κέρδη νομίζω πως μας βρίσκει σύμφωνους όλους μας . Πιστεύω όμως πως και αυτά τα λίγα «καλά» που γίνονται από διάφορους φορείς ( είτε είναι κρατικοί , είτε είναι Μ.Κ.Ο. ) παίζουν τον ρόλο που τους έχουν αναθέσει έτσι ώστε να συνεχίσει όσο το δυνατόν πιο πολύ αυτό το εμπόριο και να αυξηθούν ( όχι απλά να διατηρηθούν ) τα κέρδη των βιομήχανων . Κάτι σαν στάχτη στα μάτι μου κάνει το όλο θέμα . Αλλά και πάλι λέω πως δεν θεωρώ ότι το κύριο μέλημά μας είναι η αντιμετώπιση των εκστρατειών αυτών , δεν είμαι και τόσο ούγκανος :P
Posted Image

#542 iristella

iristella

Heelchou!

• Administrators
  • 10,437 posts

Posted 30 August 2010 - 19:18

Εγώ γελάω μόνο και μόνο επειδή αποδυκνείεται το επίπεδο προπαγάνδας που έχουν καταφέρει. Εχεις δει πότε από που γίνονται sponsored οι περισσότερες αυτές καμπάνιες απο εταιρίες όπως η Phillip Moris. Μάλιστα μ' αρέσει που παθιάζεστε κι ολας.

//

Νόμιζα ότι η Philip Morris ήταν πολύ απασχολημένη με το να μηνύει την Νορβηγία για αντικαπνιστικά μέτρα και δεν της περίσσευε χρόνος για τέτοιου είδους καμπάνιες. :P

To γέλιο καλό είναι όμως. Μπορείς να εθιστείς σε αυτό άφοβα.

#543 Guest-13157

Guest-13157

Anime Fan

• Members
  • 186 posts

Posted 30 August 2010 - 19:27

Νόμιζα ότι η Philip Morris ήταν πολύ απασχολημένη με το να μηνύει την Νορβηγία για αντικαπνιστικά μέτρα και δεν της περίσσευε χρόνος για τέτοιου είδους καμπάνιες. :P

To γέλιο καλό είναι όμως. Μπορείς να εθιστείς σε αυτό άφοβα.

Δεν καπνίζω τσιγάρα.

#544 Fingolfin

Fingolfin

High King of the Noldor

• Retired Staff
  • 1,433 posts

Posted 30 August 2010 - 19:36

Εκεί που σταματάει η ελευθερία του ενός, ξεκινάει η ελευθερία του άλλου.

Όμως αυτό το επιχείρημα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και οι δύο πλευρές. Από τη μια υπάρχει η ελευθερία των καπνιστών να καπνίζουν, και όποιος ενοχλείται μπορεί, όπως κάνω εγώ, να πάει λίγο πιο δίπλα. Από την άλλη υπάρχει η ελευθερία όσων ενοχλούνται από τον καπνό να αναπνέουν "καθαρό" αέρα. Φτάνουμε, λοιπόν, σε άτοπο, καθώς καμία πλευρά δεν έχει δίκιο ή άδικο.

Ας ερμηνεύσουμε λιγάκι αυτό που λες με πιο απλά λόγια για να δούμε αν οδηγούμαστε σε άτοπο.
-Τον μη καπνιστή τον ενοχλεί κάτι που κάνει ο καπνιστής και το οποίο μπορεί να σταματήσει να το κάνει.
-Τον καπνιστή τον ενοχλεί η παρουσία του μη καπνιστή.

Ελπίζω να μπορείς να καταλάβεις τι είπες και το πόσο "άτοπο" είναι.
Posted Image
''Πλημμυρισμένος από οργή και απελπισία,καβάλησε το Ροχάλλορ,το μεγάλο του άλογο. Διέσχισε το Ντορ-νου-Φάουγκλιθ σαν άνεμος μέσα στη σκόνη και όσοι είδαν την επίθεσή του το έβαλαν στα πόδια.Κι έφτασε στις πύλες της Άνγκμπαντ και σάλπισε το βούκινό του,χτύπησε τις μπρούτζινες πόρτες και προκάλεσε τον Μόργκοθ να βγει να πολεμήσουν.'' Το Σιλμαρίλλιον
My AMV in animemusicvideos.org Posted Image .aNiMe//GR IRC channel Posted Image

#545 Kain

Kain

♠️

• Members
  • 219 posts

Posted 30 August 2010 - 20:00

Ας ερμηνεύσουμε λιγάκι αυτό που λες με πιο απλά λόγια για να δούμε αν οδηγούμαστε σε άτοπο.
-Τον μη καπνιστή τον ενοχλεί κάτι που κάνει ο καπνιστής και το οποίο μπορεί να σταματήσει να το κάνει.
-Τον καπνιστή τον ενοχλεί η παρουσία του μη καπνιστή.

Ελπίζω να μπορείς να καταλάβεις τι είπες και το πόσο "άτοπο" είναι.

Ας αγνοήσουμε για μια στιγμή το θέμα βλαβερότητας, και ας το ερμηνεύσουμε έτσι: Μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές κάποιος που κάθεται κοντά μου να βρωμάει. Ναι, τυχαίνει και αυτό. Μπορώ να πάω εγώ πιο δίπλα, πάρα πολύ απλά, ή μπορώ να κάνω καμπάνια ώστε η κυβέρνηση να υποχρεώνει τους πολίτες να κάνουν μπάνιο πριν βγουν από το σπίτι τους.

Ψιλοελεεινό παράδειγμα, αλλά κατάλαβες πώς το εννοώ...

Όπως λες οτι ο καπνιστής μπορεί να σταματήσει να τον κάνει, έτσι και ο μη καπνιστής μπορεί να κάνει λίγο πιο πέρα. Επίσης, το γεγονός πως μπορεί να σταματήσει να το κάνει δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και υποχρεωμένος. Ξανά, μη λαμβάνοντας υπ'όψη τον παράγοντα βλαβερότητας. Απλά μιλώντας για το θέμα του παραδείγματος με την ελευθερία του κάθε ενός.

Και φυσικά μπορείς να ζητήσεις ευγενικά από τον καπνιστή να κάνει το τσιγάρο του λίγο πιο πέρα, εάν σε ενοχλεί ο καπνός. Όσες φορές το έχω κάνει, δεν έχω λάβει αρνητική απάντηση...

sigELIK.jpg   adorexu7.gif3.png

#546 SkullKaizer

SkullKaizer

artist

• Members
  • 751 posts

Posted 30 August 2010 - 20:48

οκ αν καταφερεται να εχεται τον ορατο και το μη ορατο καπνο
Spoiler:
μονο γυρο σας φαση αστεροϊδων που γιριζουν γυρω απο το πλανιτη τους, τοτε ναι θα κανω λιγο πιο περα αφου δεν θα με πιραζε (αγνοωντας το θεμα βλαβεροτητας)
διστιχως ο καπνως μεταφερεται αρκετα γριγορα στον αερα και πιστεψε με δεν θα ηθελες βαριτικο πεδιο που να κρατα το καπνο γυρο σου ... καπνισε μεσα σε μια σακουλα και αν σου αρεση ...(τωρα μπενει θεμα υγειας) θα πεθανεις απο ασφιξεια
good luck
τι οφειλει να βαλει καποιος το τσιγαρο του λιγο πιο περα ... νομος του μηκαπνιστη ο καπνος ερχεται παντα στο μη καπνιστη :thatsit:
Imagination is the only limit!

#547 Guest-13157

Guest-13157

Anime Fan

• Members
  • 186 posts

Posted 30 August 2010 - 21:07

οκ αν καταφερεται να εχεται τον ορατο και το μη ορατο καπνο

Spoiler:
μονο γυρο σας φαση αστεροϊδων που γιριζουν γυρω απο το πλανιτη τους, τοτε ναι θα κανω λιγο πιο περα αφου δεν θα με πιραζε (αγνοωντας το θεμα βλαβεροτητας)
διστιχως ο καπνως μεταφερεται αρκετα γριγορα στον αερα και πιστεψε με δεν θα ηθελες βαριτικο πεδιο που να κρατα το καπνο γυρο σου ... καπνισε μεσα σε μια σακουλα και αν σου αρεση ...(τωρα μπενει θεμα υγειας) θα πεθανεις απο ασφιξεια
good luck
τι οφειλει να βαλει καποιος το τσιγαρο του λιγο πιο περα ... νομος του μηκαπνιστη ο καπνος ερχεται παντα στο μη καπνιστη :thatsit:

I don't make any sense for what you're talking about but I will give it a try.

Πως μυρίζεις πριν το βάλει στο στόμα του αφου για να το ανάψει πρέπει να το βάλει στο στόμα του;

#548 SkullKaizer

SkullKaizer

artist

• Members
  • 751 posts

Posted 30 August 2010 - 21:13

χμ...
δικο μου λαθος απλα θελω να πω πως ο καπνος μιριζεται αρκετα μακρια απο το καπνιστη και δεν οφηλει να πας λιγο πιο περα εφοσον θες να εισαι με το κολιτο σου που καπνιζει...
Imagination is the only limit!

#549 LethalMike

LethalMike

I'm not Sober, I will never be..

• Members
  • 303 posts
  • LocationΡόδος, Χανιά

Posted 30 August 2010 - 22:53

guys and hot girls chill out το παρακανετε με τα επιχειρηματα και εχω μπερδευτει, πιστευω η συζητηση εχει ανεβει σε αλλο επιπεδο που με κανει να νιωθω αγραμματος:beaten:.
W/e αυτο που ηθελα να πω, ειναι οτι και αλλα πολλα πραγματα μας κανουν κακο αλλα δεν γινετε καμια καμπανια για να αντιμετωπιστουν, δεν θα αναφερω παραδειγματα γιατι ειμαι τεμπελης αυτην την στιγμη, απλα θελω να αναφερω το οτι οταν γινετε καμπανια αντιμετωπισης μιας κακιας συνηθειας αποδικνιει οτι παλι τα γαμ****** χρηματα ειναι στην μεση, οποτε chill out χαλαρωστε καπνιστες και μη καπνιστες και να φροντιζετε πριν κανετε μια πραξη να σκεφτεστε την θεση του αλου...
Και το λεω αυτο γιατι ολοι δεν καπνιζαμε απο τοτε που γεννηθηκαμε και ξεραμε πως ειναι να βρωμαει ενα τσιγαρο, οποτε μπορουμε να καταλαβουμε αμεσως την θεση του μη καπνιστη...
Εγω παντα ως παραδειγμα προς μιμιση σε μερικα πραγματα, πριν αναψω τσιγαρο, παω στην ακρη μονος μου, η εξω απο το κτιριο το οποιο βρισκομαι, και βαζω τον καρκινο μεσα μου φροντιζοντας να μην μπει και σε αλλους, γιατι πολυ απλα δεν θελω μερικα ατομα να υποφερουν εξαιτιας μου...
Ναι και πραγματικα υποφερουν...

ezgif.com-resize.gif

#550 matassos

matassos

Anime Professional

• Members
  • 623 posts
  • LocationThessaloniki-Ksanthi

Posted 30 August 2010 - 23:21

Ας αγνοήσουμε για μια στιγμή το θέμα βλαβερότητας, και ας το ερμηνεύσουμε έτσι: Μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές κάποιος που κάθεται κοντά μου να βρωμάει. Ναι, τυχαίνει και αυτό. Μπορώ να πάω εγώ πιο δίπλα, πάρα πολύ απλά, ή μπορώ να κάνω καμπάνια ώστε η κυβέρνηση να υποχρεώνει τους πολίτες να κάνουν μπάνιο πριν βγουν από το σπίτι τους.

Ψιλοελεεινό παράδειγμα, αλλά κατάλαβες πώς το εννοώ...

Όπως λες οτι ο καπνιστής μπορεί να σταματήσει να τον κάνει, έτσι και ο μη καπνιστής μπορεί να κάνει λίγο πιο πέρα. Επίσης, το γεγονός πως μπορεί να σταματήσει να το κάνει δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και υποχρεωμένος. Ξανά, μη λαμβάνοντας υπ'όψη τον παράγοντα βλαβερότητας. Απλά μιλώντας για το θέμα του παραδείγματος με την ελευθερία του κάθε ενός.

Και φυσικά μπορείς να ζητήσεις ευγενικά από τον καπνιστή να κάνει το τσιγάρο του λίγο πιο πέρα, εάν σε ενοχλεί ο καπνός. Όσες φορές το έχω κάνει, δεν έχω λάβει αρνητική απάντηση...

ΜΑ ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΠΙΟ ΠΕΡΑ, ειναι δικαιωμα μου να καθομαι οπου γουσταρω και να μη με τα πριζει ο αλλος ποσο μαλον να με βλαπτει,

εχω προβλημα με τη μυτη μου ειναι απλο, οπωτε μπαινω σε κλειστο χωρο με τσιγαρο την αλλη μερα δεν μπορω να αναπνευσω. τι φταιει γι αυτο? ας ημαστε σοβαροι, τα αποτελεσματα του παθολογικου καπνισματος ειναι ξεκαθαρα, ποσο μαλον του καπνισματος σκετο που μεχρι και αυτο ειδα να αμφισβητουν καποιοι

η συζητηση στην τελυταια σελιδα ειναι οτι να ναι, συζηταμε τα αυτονοητα, επικαλησε τη λογικη και μονο σε αυτην δε βασιζεσε.

οσο για τον τυπο που βρωμα, η υγιεινη ειναι ενας αυτονοητος κανονας, τωρα αν ο αλλος δεν τον ακολουθει πολυ απλα και πεφτει στα ματια μου και θα του το πω εμμεσα/αμεσα .

το τσιγαρο περα απο την υγεια των πολιτων και τα χρηματα που διακυβεβονται πισω απο αυτο, απασχολει τεραστιο δυναμικο και χρηματα του κρατους για τους διαφορους καπνιστες που μετα απο τα 15 χρονακια βλεπουν τα αποτελεσματα. ας ειναι οσο τρελα θελουν τα μετρα, απο τη στιγμη που δεν καπνιζω και δεν με αγγιζουν στα τετοια μου, και ισως βαλουν μυαλο και αναγκαστουν να το κοψουν κανα 2 φιλοι μου που μονο τον εαυτο τους καταστρεφουν.

και lethal mike δεν αναφερθηκε κανεις σε εσενα (δεν το λεω σα κακια) δε χρειαζετε να μας λες καθε φορα τι κανεις, μια χαρα εισαι, προσωπικη αποψη : ακομη και ενα μαυρο να κανεις μια στο τοσο ειναι καλυτερο απο 5 τσιγαρα την ημερα (ενοειτε δεν καπνιζω τιποτα απο τα 2, ουτε εχω δοκιμασει, ουτε προκειτε (για το τσιγαρο!))

#551 Kain

Kain

♠️

• Members
  • 219 posts

Posted 30 August 2010 - 23:52

ΜΑ ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΠΙΟ ΠΕΡΑ, ειναι δικαιωμα μου να καθομαι οπου γουσταρω και να μη με τα πριζει ο αλλος ποσο μαλον να με βλαπτει,

Και ο καπνιστής δεν γουστάρει να μην καπνίσει, είναι δικαίωμά του να κάτσει όπου γουστάρει και να μην του τα πρήζει ο άλλος. Το θέμα βλαβερότητας είναι άλλο, και το ξεκαθαρίσαμε προηγουμένως (ωστόσο θέλω πρώτα να κοιτάξω τις έρευνες με την ησυχία μου πριν πειστώ για το παθητικό κάπνισμα). Μιλάω για τη γενική επιθετικότητα των αντικαπνιστών που πιστεύουν πως οι καπνιστές δεν έχουν καθόλου δικαιώματα και είναι τα αποβράσματα της κοινωνίας και ανίκανοι να καταλάβουν οτι κάνουν κακό στον εαυτό τους και στους άλλους.

εχω προβλημα με τη μυτη μου ειναι απλο, οπωτε μπαινω σε κλειστο χωρο με τσιγαρο την αλλη μερα δεν μπορω να αναπνευσω. τι φταιει γι αυτο? ας ημαστε σοβαροι, τα αποτελεσματα του παθολογικου καπνισματος ειναι ξεκαθαρα, ποσο μαλον του καπνισματος σκετο που μεχρι και αυτο ειδα να αμφισβητουν καποιοι

Σεβαστό. Για τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να υπάρχουν χώροι καπνιστών και χώροι μη καπνιστών. Οι μη καπνιστές να πηγαίνουν στους χώρους τους, και οι καπνιστές στους δικούς τους. Ωστόσο, σκέψου αυτό: Όποιος ψάχνει συνεχώς για καπνό με τη μύτη του, θα τον βρει σίγουρα, και θα μεγαλοποιήσει, ή μάλλον γιγαντοποιήσει, το μικρό ψήγμα καπνού που κατάφερε να βρει.

η συζητηση στην τελυταια σελιδα ειναι οτι να ναι, συζηταμε τα αυτονοητα, επικαλησε τη λογικη και μονο σε αυτην δε βασιζεσε.

Δεν είναι λογική να ζητάς αποδείξεις για έναν ισχυρισμό πριν τον πιστέψεις; Δεν είναι λογική να μελετάς το κάθε θέμα και από τις δύο πλευρές πριν (και αν) διαλέξεις στρατόπεδο; Τι ακριβώς είναι "αυτονόητο"; Αυτό που λέει ο πολύς κόσμος; Μπορώ να σου πω πολλά "αυτονόητα" που θα σε κάνουν να με κοιτάζεις λες και είμαι τρελός...

οσο για τον τυπο που βρωμα, η υγιεινη ειναι ενας αυτονοητος κανονας, τωρα αν ο αλλος δεν τον ακολουθει πολυ απλα και πεφτει στα ματια μου και θα του το πω εμμεσα/αμεσα .

Θα κάνεις όμως ολόκληρη εκστρατεία εναντίον του; Όπως το είπες, είναι ένα θέμα που αφορά την υγιεινή, και άρα μπορεί να είναι βλαβερό για τους άλλους, καθώς ο άπλυτος μπορεί να έχει στο σώμα του παράσιτα ή μικρόβια που θα μπορούσαν να μεταδοθούν στους άλλους. Οπότε ό,τι μπορείς να κάνεις για τον καπνιστή, τα ίδια ακριβώς που λες για τον καπνιστή, μπορείς να κάνεις και να πεις για τον άπλυτο. Για αυτό, λοιπόν, ζητώ να γίνει ανάλογη εκστρατεία.

Και παρατηρώ πως κανένας δεν σχολίασε τον παραλληλισμό που έκανα με το κάπνισμα, το ποτό και τα ναρκωτικά. Ναρκωτικό είναι το τσιγάρο, ναρκωτικό είναι και το ποτό. Και μάλιστα το ποτό είναι πιο βλαβερό για τους άλλους από το παθητικό κάπνισμα, αναλογιστείτε μόνο πόσα ατυχήματα γίνονται από μεθυσμένους οδηγούς. Ας κάνουμε λοιπόν εκστρατεία και για το ποτό ώστε οι πότες να μπορούν να πιούν μόνο στο σπίτι τους.

το τσιγαρο περα απο την υγεια των πολιτων και τα χρηματα που διακυβεβονται πισω απο αυτο, απασχολει τεραστιο δυναμικο και χρηματα του κρατους για τους διαφορους καπνιστες που μετα απο τα 15 χρονακια βλεπουν τα αποτελεσματα. ας ειναι οσο τρελα θελουν τα μετρα, απο τη στιγμη που δεν καπνιζω και δεν με αγγιζουν στα τετοια μου, και ισως βαλουν μυαλο και αναγκαστουν να το κοψουν κανα 2 φιλοι μου που μονο τον εαυτο τους καταστρεφουν.

Τα ίδια μπορείς να πεις για το ποτό. Γιατί κανένας δεν λέει τα ίδια για το ποτό;

Αυτά από κάποιον που έκοψε το κάπνισμα πριν από μερικά χρόνια χωρίς καμία δυσκολία.

sigELIK.jpg   adorexu7.gif3.png

#552 iristella

iristella

Heelchou!

• Administrators
  • 10,437 posts

Posted 31 August 2010 - 00:06

Τα ίδια μπορείς να πεις για το ποτό. Γιατί κανένας δεν λέει τα ίδια για το ποτό;

Ποιός είπε ότι δεν τα λένε? Μια βασική όμως διαφορά με το τσιγάρο είναι ότι το ποτό δεν προκαλεί τις ίδιες σωρευτικές συνέπειες αν υπάρχει μέτρο. Ίσα ίσα έχει αποδειχτεί ότι ένα ποτηράκι κρασί με μέτρο έχει ευεργετικές ιδιότητες. Βέβαια στην κατάχρηση υπάρχουν άλλες παρενέργειες πολύ πιο σοβαρές αλλά εδώ μιλάμε για τις καθημερινές περιπτώσεις.

Και στις δύο κατηγορίες πάντως υπάρχει ευαισθητοποίηση στον βαθμό στον οποίο γίνονται επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Και μέτρα για το ποτό έχουν ληφθεί και οι ανάλογες εκστρατείες γίνονται και όλο το σετάκι.

Αλλά σοβαρά τώρα είναι κάπως ατελέσφορο σε κάθε συζήτηση αλκοόλ,τσιγάρο ναρκωτικά να χρησιμοποιείται το επιχείρημα "στην άλλη κατηγορία γιατί δεν λένε τα ίδια"? Πέρα από το ότι είναι αβάσιμο, στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για κάτι συγκεκριμένο και λέμε τι προβλέπεται σε αυτόν τον τομέα.

Btw Kain δεν είμαι σίγουρη τι είδους μελέτη ψάχνεις online αλλά μπορείς να ρωτήσεις αναλυτικότατα τον γιατρό της γειτονιάς σου επί του παθητικού καπνίσματος next time you have a check up or smth.

#553 red pyramid

red pyramid

Revolutionary Fanboy

• Members
  • 1,655 posts
  • LocationThe city upon the hill

Posted 31 August 2010 - 00:16

Μιάς και έχω διάθεση για κουβέντα, είπα να προσφέρω λίγο παραπάνω μπλα μπλα

1. Δηλαδή δεν είναι ανήθικο το συμφέρον των καπνοβιομηχανιών που πλουτίζουν πουλώντας κάτι το βλαβερό, αλλά είναι ανήθικη είτε η πολιτεία που προσπαθεί να εξισορροπήσει τις συνέπειες μέσα από μια συνειδητή επιλογή, είτε αυτός που προσπαθεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες του καπνίσματος. OK......

2. A) Ποιός είναι ο συγκεκριμένος στόχος ή στόχοι για κερδοσκοπία πίσω από μια αντικαπνιστική καμπάνια? Και όχι δεν μιλώ για μεμονωμένα συμφέροντα μιλάω για οργανωμένα συμφέροντα σε ολοκληρωτικό επίπεδο αναλογα με αυτά των καπνοβιομηχανιών (aka πωλήσεις=κέρδος)

1. Όχι, δεν είναι ανήθικο γιατί οι καπνοβιομηχανίες δεν σε εξαναγκάζουν να καπνίσεις αλλά σου δίνουν αυτό που επιλέγεις εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου. Η συναλλαγή είναι εθελοντική και οι κανόνες της γνωστοί και από τις δύο πλευρές. Όπως και σε κάθε ανάλογη συμφωνία ο τρίτος της υπόθεσης που θα προσπαθήσει να ορίσει διαφορετικούς κανόνες από αυτούς που θέλουν οι δύο βασικοί συμμετέχοντες προφανώς και κάνει κάτι το ανήθικο.

2. Νομίζω ότι αυτό είναι επιχείρημα-παγίδα που δεν έχει όμως κάποια πραγματική βάση. Έχει μια εννιαία βάση το αντικαπνιστικό κίνημα; Από ποιες οργανώσεις αποτελείται και ποιοι είναι οι κύριοι εκπροσωπί του; Είναι δυνατό κάτι τόσο γενικό και αόριστο να έχει ένα μοναδικό συμφέρον; Δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς αποδικνύεις ότι αν ερευνήσει κανείς τις διάφορες ομάδες που μπορεί να ασχολούνται με το ζήτημα δεν θα μπορέσει να βρεί παραδείγματα ανάλογα με του Μακέιν.

I think it is time for research :D

Όσο αφορά το αν το κράτος έχει το δικαίωμα να επέμβει, θα προσπαθήσω να το θέσω σχετικά απλά: το κράτος, όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον, δεν είναι μια αόρατη προστάτιδα δύναμη αλλά ένας θεσμός μέσω του οποίου προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσα κοινά συμφέροντα που έχουμε με τους συμπολίτες μας και κατά τα άλλα να μας αφήσει στην ησυχία μας να κάνουμε τις επιλογές μας.
Ο καπνιστής προφανώς έχει κάνει την επιλογή του (και την προσυπογράφει με τα χρηματά του) και μου φαίνεται απαράδεκτο που το κράτος το οποίο θα έπρεπε να σέβεται αυτή του την επιλογή χρησιμοποιεί τα χρήματα του καταναλωτή εναντίον του (χωρίς την έγκριση κανενός καπνιστή).
Μπορώ να δεχτώ το να απαγορευτεί σε δημόσιες επιχειρήσεις-χώρους από τη στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό που πληρώνει για αυτούς τους χώρους επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά προσωπικά είμαι αντίθετος στο να γίνει κάτι τέτοιο σε οποιουδήποτε είδους ιδιωτική περιουσία/χώρο, εκτός αν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης θέλει κάτι τέτοιο.

Για να αναφέρω και τη καθαρά προσωπική μου εμπειρία, όσο και αν έχει βλάψει το τσιγάρο τους γονείς μου σε κάθε επίπεδο, το θεωρώ απαράδεκτο που το κράτους τους κερδοσκοπεί από αυτή την υπόθεση και τώρα θα τους βάλει σε μια διαδικασία αρκετά υποτιμιτική. Πηγαίνοντας στη Γερμανία είδα τους θαλάμους που αναφέρθηκαν και το θεωρώ από τα χειρότερα θεάματα που έχω δεί. Αν είναι να φτάσει σε αυτό το σημείο η κατάσταση, προτιμώ να μην εφαρμοστεί κανένα μέτρο τέτοιου είδους.

Τέλος, αν είναι να πώ το δικό μου πόνο, αυτό που με εκνευρίζει σε αυτή τη περίπτωση -και σε κάθε ανάλογη- είναι που η ομάδα των ανθρώπων που δεν θα έκανε ποτέ κάτι πιστεύει ότι έχει κάθε δικαίωμα να βάλει περιορισμούς σε όσους κάνουν την αντίθετη επιλογή. Έχω περιέργεια να δώ μετά το κάπνισμα ποια θα είναι η επόμενη "κακή" συνήθεια που θα πρέπει να καταπολεμηθεί.
Posted Image

#554 matassos

matassos

Anime Professional

• Members
  • 623 posts
  • LocationThessaloniki-Ksanthi

Posted 31 August 2010 - 00:18

1 Και ο καπνιστής δεν γουστάρει να μην καπνίσει, είναι δικαίωμά του να κάτσει όπου γουστάρει και να μην του τα πρήζει ο άλλος. Το θέμα βλαβερότητας είναι άλλο, και το ξεκαθαρίσαμε προηγουμένως (ωστόσο θέλω πρώτα να κοιτάξω τις έρευνες με την ησυχία μου πριν πειστώ για το παθητικό κάπνισμα). Μιλάω για τη γενική επιθετικότητα των αντικαπνιστών που πιστεύουν πως οι καπνιστές δεν έχουν καθόλου δικαιώματα και είναι τα αποβράσματα της κοινωνίας και ανίκανοι να καταλάβουν οτι κάνουν κακό στον εαυτό τους και στους άλλους.

2 Σεβαστό. Για τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να υπάρχουν χώροι καπνιστών και χώροι μη καπνιστών. Οι μη καπνιστές να πηγαίνουν στους χώρους τους, και οι καπνιστές στους δικούς τους. Ωστόσο, σκέψου αυτό: Όποιος ψάχνει συνεχώς για καπνό με τη μύτη του, θα τον βρει σίγουρα, και θα μεγαλοποιήσει, ή μάλλον γιγαντοποιήσει, το μικρό ψήγμα καπνού που κατάφερε να βρει.

3 Δεν είναι λογική να ζητάς αποδείξεις για έναν ισχυρισμό πριν τον πιστέψεις; Δεν είναι λογική να μελετάς το κάθε θέμα και από τις δύο πλευρές πριν (και αν) διαλέξεις στρατόπεδο; Τι ακριβώς είναι "αυτονόητο"; Αυτό που λέει ο πολύς κόσμος; Μπορώ να σου πω πολλά "αυτονόητα" που θα σε κάνουν να με κοιτάζεις λες και είμαι τρελός...

4
Θα κάνεις όμως ολόκληρη εκστρατεία εναντίον του; Όπως το είπες, είναι ένα θέμα που αφορά την υγιεινή, και άρα μπορεί να είναι βλαβερό για τους άλλους, καθώς ο άπλυτος μπορεί να έχει στο σώμα του παράσιτα ή μικρόβια που θα μπορούσαν να μεταδοθούν στους άλλους. Οπότε ό,τι μπορείς να κάνεις για τον καπνιστή, τα ίδια ακριβώς που λες για τον καπνιστή, μπορείς να κάνεις και να πεις για τον άπλυτο. Για αυτό, λοιπόν, ζητώ να γίνει ανάλογη εκστρατεία.

5 Και παρατηρώ πως κανένας δεν σχολίασε τον παραλληλισμό που έκανα με το κάπνισμα, το ποτό και τα ναρκωτικά. Ναρκωτικό είναι το τσιγάρο, ναρκωτικό είναι και το ποτό. Και μάλιστα το ποτό είναι πιο βλαβερό για τους άλλους από το παθητικό κάπνισμα, αναλογιστείτε μόνο πόσα ατυχήματα γίνονται από μεθυσμένους οδηγούς. Ας κάνουμε λοιπόν εκστρατεία και για το ποτό ώστε οι πότες να μπορούν να πιούν μόνο στο σπίτι τους.

6 Τα ίδια μπορείς να πεις για το ποτό. Γιατί κανένας δεν λέει τα ίδια για το ποτό;

Αυτά από κάποιον που έκοψε το κάπνισμα πριν από μερικά χρόνια χωρίς καμία δυσκολία.

1 τα δικαοματα του εινα μεχρι εκει που δεν παραβαινουν τα δικαιοματα των αλλων , δεν βλεπω που κολας, το επαναλαβαμε και ποιο πριν
δικαιομα μου ειναι να αναπνεω οτι αερα γουσταρω (η ειναι δυνατο) , δικαιομα μου ειναι αν θελω να βαλω καπνο στα πνευμονια μου.
δεν μπορει ο αλλος να ερχετε και να τα παραβιαζει και τα 2
και οσο για αυτο που λες να του ζητησω να παει πιο εκει, ο μεσος καπνιστης (η τουλαχιστον αυτοι που γνωριζω εγω) εχει το συνηθειο μωλις καθησουμε καπου να αναψει ενα τσιγαρακι, ασχετος που φυσαει, ασχετος αν εχει ενα προνηπιο διπλα, ασχετος αν ο πανω οροφος του ιντερνετ καφε ιεναι για τους κανισθεντες, ασχετως αν ο καπνος δεν παει στους διπλα του αλλα στο απεναντι τραπεζακι που καθονται κατι αγνωστοι
και ναι οι καπνιστες δεν συνιδητοποιουν το μεγεθως του κακου που κανουν στον εαυτο τους μεχρι να εμφανιστουν τα αποτελεσματα, ολοι αγαπαμε τη ζωουλα μας και οταν κινδυνευσουμε πραγματικα καταλαβαινουμε τι βλακεια καναμε, δυστιχως ομως το τσιγαρο κανει αρκετη ζημια μεχρι να γινει αυτο

2 μα που κολαει αν θα το μεγαλοποιησει και αν θα βρει ψιγμα καπνου? τι μας απασχολει?
και οντος πρεπει να υπαρχουν τετοιοι χωροι, αυτο λεγαν τα νεα μετρα που ποτε δεν πραγματοποιηθηκαν

3 η λογικη και το αυτονοητο λεει οτι οταν κατι σου κανει αποδεδειγμενα κακο δεν ασχολεισε μαζι του, τωρα τωρα αν ο αλλος αγνωει κατι τοσο απλο, μονο λογικο δεν το βρισκω, ποσο μαλον αυτον που καθετε να τον υπερασπιστει στηριζομενος σε λεπτομεριες.

4 ναι κανε εκστρατια για τα σαμπουαν. μα απο τη στιγμη που ο αλλος ειναι βρωμιαρης η κοινωνια τον αποφευγει. η τιμωρια του ειναι απλη, δεν χρειαζωνται νομοι.
και seriously πες μου καποιον που να επαθε κατι εν ετη 2010 επειδη ο διπλανος του βρωμουσε.

5 μα και πανω απο μια μπυρα να πιεεις, αμα σε σταματησουν θα σε χρεωσουν για οδηγηση υπο την επηρια αλκοολ, οσο για τις τιμες, πλεον ειναι πανακριβα τα ποτα σε σχεση με παλια.
και τα 3 τα χτυπαν με εξτρατιες , και τα νρκωτικα και τα τσιγαρα και τα ποτα , προφανως και δεν πετυχαινει καμια.

6 μα τα λεν.. απλα το ενα ποτο δεν προκαλει κακο στον διπλα σου σε αντιθεση με το τσιγαρο, ο κινδυνος εινα στην οδηγηση που αποσο ξερω πλεον πεφτουν τρελα προστιμα. μετα τις 1 παντως βλεπω συχνα να σταματαν οδηγους

τι καθομαι και γραφω βραδιατικα..

#555 sintar

sintar

*~_Ultra Baka_~*

• Members
  • 186 posts

Posted 31 August 2010 - 00:20

ΜΑ ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΠΙΟ ΠΕΡΑ, ειναι δικαιωμα μου να καθομαι οπου γουσταρω και να μη με τα πριζει ο αλλος ποσο μαλον να με βλαπτει.

ενταξει ρε φιλε και ετσι οπως το λες και μενα ειναι διαιωμα μου αν θελω να καπνιζω και στα τετοια μου τι θα παθεις εσυ...
Δεν παει ετσι...καταλαβαίνω άμα σε ενοχλει και θα παω πιο περα η θα το σβήσω αλλα και εσυ δεν θα παθεις τπτ αν καθεισεις στο πιο διπλα τραπεζι και οχι διπλα μου...και οι 2 μεριες μπορουν να κανουν υποχωρίσεις...

Το θέμα είναι οτι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να προστατευθουν οι μη καπνηστές από τον καπνό μας.Θα μπορούσε το κράτος να αναγκάζει τα μαγαζιά να βάλουν εξαερισμό ή να έχουν χώρο για καπνιστές και μη..Η στην τελική να γίνουν μαγαζιά μόνο για καπνιστές και μαγαζιά για μη καπνιστές.Ετσι ο καθένας θα μπορεί να κάνει τις επιλογές του.
Affected by "I~must~not~stop~watching~Anime" disease!

Spoiler: