Αυτό που ρωτάω είναι: Έχει αποδειχθεί το παθητικό κάπνισμα; Σίγουρα ο καπνός του καπνιστή βλέπτει τρίτους; Υπάρχει κάποια επίσημη έρευνα που να το αποδεικνύει; Δεν ξέρω, για αυτό ρωτάω, και όποιος πει "Ναι", θα ήθελα να μου δείξει την εν λόγω έρευνα.
Δυσκολεύομαι να πιστέψω κάτι που δεν έχει αποδειχθεί. Είναι εντάξει να λες πως σε ενοχλεί ο καπνός, αλλά εάν το ντύνεις με ψέμματα για να επιβάλλεις στους άλλους την άποψή σου, τότε ό,τι δίκιο έχεις το πετάς στα σκουπίδια. Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε
Εκεί που σταματάει η ελευθερία του ενός, ξεκινάει η ελευθερία του άλλου.
Όμως αυτό το επιχείρημα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και οι δύο πλευρές. Από τη μια υπάρχει η ελευθερία των καπνιστών να καπνίζουν, και όποιος ενοχλείται μπορεί, όπως κάνω εγώ, να πάει λίγο πιο δίπλα. Από την άλλη υπάρχει η ελευθερία όσων ενοχλούνται από τον καπνό να αναπνέουν "καθαρό" αέρα. Φτάνουμε, λοιπόν, σε άτοπο, καθώς καμία πλευρά δεν έχει δίκιο ή άδικο.
Φίλε Black Kaiser, τι σε κάνει να πιστεύεις πως το τσιγάρο και το ποτό ΔΕΝ είναι ναρκωτικά; Εάν πρέπει να απαγορευτεί το τσιγάρο, γιατί να μην απαγορευτεί και το ποτό;
Το "δειξ'τε μας έρευνες" δεν είναι δικαιολογία της πλάκας. Διότι έτσι μπορώ και εγώ να απαιτήσω να απαγορευτεί το Υδροξυλικό Οξύ για χίλιους διακόσιους δεκαπέντε λόγους, όποιος όμως κάτσει και κάνει μια έρευνα τριών λεπτών θα καταλάβει αμέσως γιατί το να απαιτήσω κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος. Όταν λες και απαιτείς κάτι, πρέπει και να μπορείς να το υποστηρίξεις, διαφορετικά μπορεί ο κάθε ένας να ζητά ό,τι βλακεία του καπνίσει (pun not intended). Συγγνώμη, αλλά αρνούμαι να πιστέψω κάτι αναπόδεικτο απλά επειδή "το λένε". Το να ζητάμε αποδείξεις για κάτι πριν το δεχτούμε ως γεγονός δεν είναι ούτε παράλογο, ούτε περίεργο. Είναι η διαδικασία της κριτικής και λογικής σκέψης. Για αυτό, παρακαλώ, θα ήθελα έρευνες και αποδείξεις.
Για τους τύπους, έχω κόψει το κάπνισμα εδώ και χρόνια, και πλέον κάνω μόνο Ναργιλέ, και αυτόν σπάνια.