Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Πως οργανώνετε τα αρχεία σας;

αρχεία φάκελοι οργάνωση

  • Please log in to reply
45 replies to this topic

#31 John Crabs

John Crabs

    Chessmaniac

  • Members
  • 398 posts

Posted 31 December 2012 - 01:35

Νομιζω οτι ο καλυτερος τροπος οργανωσης ειναι αυτος που ειπες phm (βεβαια θα σου παρει χρονο, αλλα μετα θα τα βρισκεις πιο ευκολα). Κανε ταξινομηση κατα Βιντεο->ανιμε η ταινιες και λοιπα.
Εγω προσωπικα τα εχω ως εξης. Εχω εναν 500GB εξωτερικο οπου εκει εχω οτι ανιμε-παιχνιδι εχω τελειωση και οτι μουσικο κομματι ακουγα παλια. Επισης εχω και οτι ταινιες εχω δει.
Οτι ανιμε τωρα ειναι ongoing η εχω σκοπο να το δω, ειτε το εχω χυμα στην επιφανεια εργασιας ειτε το αποθηκευω σε εναν 250GB.

Η ταξινομιση στο δισκο ειναι η εξης:
Ενας γενικος φακελος με το ονομα ΑΡΧΕΙΑ μεσα στον οποιο υπαρχουν οι εξης φακελοι:
1)ΒΙΝΤΕΟ
2)ΜΟΥΣΙΚΗ
3)ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
4)ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
5)ΕΓΓΡΑΦΑ
Μεσα στο Βιντεο υπαρχουν 3 ακομα φακελοι ΤΑΙΝΙΕΣ,ANIME και ΔΙΑΦΟΡΑ αναλογα με τον τιτλο αποθηκευω τα βιντεο. (προσοχη μεσα στις ταινιες και τα ανιμε υπαρχουν επμερους φακελοι με το ονομα του ανιμε η της ταινιας, το λεω γιατι καμια φορα κυριως στις ταινιες υπαρχουν και υποτιτλοι οποτε ειναι καλο ειτε εχει ξεχωριστο αρχειο για υποτιτλους ειτε οχι να μπαινει σε επιμερους φακελο).
Μεσα στη ΜΟΥΣΙΚΗ μπορεις να κανεις το εξης: Ειτε να κανεις φακελους αναλογα με το ειδος της μουσικης, ειτε απλα να βαζεις κατευθειαν ολοκληρα αλμπουμ η απλα φακελο με τον συνθετη και μεσα τα τραγουδια. (το πιο βολικο για μενα ειναι να τα κατανεμω σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΗ μουσικη και μετα να βαζω σε καθενα απο αυτους τους φακελους το καθε αλμπουμ η αν δεν εχω ολο το αλμπουμ να ανοιγω φακελω με το ονομα του συνθετη και να χωνω εκει μεσα τα κομματια).
Νομιζω οτι στα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ δε χρειαζεται ιδιαιτερη διευκρινηση, οτι παιχνιδι εχεις υπο μορφη emu-rom το βαζεις σε αυτο το φακελο. Κανε ξεχωριστο για τις "κονσολες" και ξεχωριστο για τα roms.
Στα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ αποθηκευε οτι εχει να κανει με εγκατασταση καποιου προγραμματος. Ας πουμε επειδη ειναι δυσκολο να βρισκω και να κατευαζω το AVG Antivirus καθε φορα που κανω επαννεγκατασταση των Windows στο LAPTOP μου, το εχω σε εναν τετοιο φακελο και το κανω εγκατασταση ευκολα και γρηγορα.
Στα ΕΓΓΡΑΦΑ βαζεις εργασιες και εικονες (για εικονες μπορεις να ανοιξεις και εναν ξεχωριστο φακελο με τιτλο ΕΙΚΟΝΕΣ στο φακελο ΑΡΧΕΙΑ).

Καπως ετσι κατανεμω εγω τα προγραμματα μου. Ελπιζω αυτο να σε βοηθησε καπως. ;)

#32 matassos

matassos

    Anime Professional

  • Members
  • 623 posts
  • LocationThessaloniki-Ksanthi

Posted 31 December 2012 - 21:14

Για μερικά χρόνια είχα ξεχωριστό σκληρό (250gb) για το κάθε τι(ταινιες-ανιμε-μουσικη-αλλα):

σε κάποια φάση γέμισαν τα πάντα και αγόρασα εναν με 1,5tb όπου πλέον χρησιμοποιώ μόνο εκείνον και την μνήμη του λαπτοπ (500gb)

πλέον ότι χρειάζομαι ειναι στον 1,5αρι και στο λάπτοπ έχω μόνο φωτογραφίες (κοντά στα 200gb) και τα της σχολής (χωρισμένα ανα 6μηνο), επίσις πείρα την όχι δύσκολη τελικά απόφαση να ΔΙΑΓΡΑΦΩ, δεν χρεάζετε να κρατάς οτι κατεβάζεις. Σε αυτό βοήθησε και η πρόσβαση μου σε ένα τεράστιο database ταινιων, σειρων κλπ που έχει να κάνει με το που μενω, οπώτε πλέον δεν χρειαζόταν να κατεβάζω ούτε να κρατάω.

ο 1,5 είναι χωρισμένος σε:
-movies (τις οποίες σιγα σιγά όσες αξίζουν μεταφέρω σε dvd)
-anime (τα οποια δεν χωρούσαν στον παλιό δισκο)
-music με μια μικρή κατηγοριοποίηση ανα καλιτεχνή, αλλα κυρίως χυμα, γιατι το WINAMP TA ΣΠΑΕΙ, τελος! ουτε συμμάζεμα ούτε τπτ, ενα σκανάρισμα μια στο τοσο και τελος.
-τv shows (τα οποία είχα κατεβάσει πριν μετακομίσω)
-guitar (παρτιτουρες κλπ)
-προγράμματα (τα setup τους)

σκοπός είναι σιγά σιγά να διαγράψω τα πάντα από anime, σειρές και ταινίες. ακόμη και χωρις την πρόσβαση στο database που έχω οι ταχύτητες εχουν ανέβει τοσο που πιο εύκολο είναι να ξανακατεβάσεις κατι μετα από 2 χρόνια παρά να ανησυχείς για το που θα το αποθηκεύσεις. Να ρίξω ένα ξεκαθάρισμα τα προγράμματα (παλιες εκδοσεις κλπ) και πλέον να έχω τους σκληρούς για back up των φωτογραφιών, προσορινή αποθήκευση ταινιων-σειρων για ταξιδια και μουσική.

όσο must είναι το winamp για μουσική άλλο τόσο είναι το lightroom για φωτογραφίες, φοβερα εύκολη ταξινόμηση με απειρους τρόπους και γρηγορο editing.

για random εικόνες απο το ιντερνετ οστόσο ούτε γω έχω κάτσει να βρω τροπο να τις ταξινομήσω (οι διάφορες κατηγοριοποιησεις που δοκιμασα δεν βοηθουσαν) και απλα τις εχω χυμα :/

#33 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 31 December 2012 - 22:48

πλέον ότι χρειάζομαι ειναι στον 1,5αρι και στο λάπτοπ έχω μόνο φωτογραφίες (κοντά στα 200gb) και τα της σχολής (χωρισμένα ανα 6μηνο), επίσις πείρα την όχι δύσκολη τελικά απόφαση να ΔΙΑΓΡΑΦΩ, δεν χρεάζετε να κρατάς οτι κατεβάζεις. Σε αυτό βοήθησε και η πρόσβαση μου σε ένα τεράστιο database ταινιων, σειρων κλπ που έχει να κάνει με το που μενω, οπώτε πλέον δεν χρειαζόταν να κατεβάζω ούτε να κρατάω.


Επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά για τους file servers στις εστίες του Δημοκρίτειου, θα πω το εξής: Ας μην ήταν αυτοί οι file servers που ήδη περιέχουν ό,τι τραβάει η όρεξή σου, ρε κερατούκλη, και θα σου 'λεγα εγώ αν θα έσβηνες πράγματα μετά το κατέβασμα. :hahaha:

Για όσους δεν γνωρίζουν, μιλάμε για τουλάχστον 4 θεματικούς file servers στους οποίους έχουν πρόσβαση μέσω LAN όλοι όσοι μένουν στις εστίες του ΔΠΘ, μεγέθους τουλάχιστον 3 TB ο καθένας, γεμάτοι του σκασμού με ταινίες, σειρές, μουσική κτλ. Μέχρι και ειδικό παράρτημα με τσόντες έχουν. Παροιμιώδης δε έχει γίνει η ιστορία με έναν αγανακτισμένο sysadmin που ανακάλυψε ότι κάποιος του έσβηνε στα μουλωχτά τσόντες για να κάνει χώρο να κατεβάζει άλλα πράγματα, ενώ ο ίδιος είχε ήδη παραγγείλει επιπλέον δίσκους για να αυξήσει το storage και να γλυτώσει τις διαγραφές αρχείων ("ΠΟΙΟΣ Μ@%&ΚΑΣ ΣΒΗΝΕΙ ΤΙΣ ΤΣΟΝΤΕΣ ΡΕ Π&*$ΤΗ ΜΟΥ!" ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση).

Taxpayers' money well spent, if you ask me.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#34 matassos

matassos

    Anime Professional

  • Members
  • 623 posts
  • LocationThessaloniki-Ksanthi

Posted 31 December 2012 - 23:22

Taxpayers' money well spent, if you ask me.


κανεις λαθος, τους σερβερ και το δικτυο των εστιων το στησαν και το πλρωνουν οι φοιτητες, καθενας δινει 20e το χρονο υποτιθετε για να εχει προσβαση στους σερβερ (μπορεις να ρωτησεις και τον κοινο μας φιλο ;) ο οποιος ειναι και υπευθυνος στους σερβερ και μου εξηγούσε και το συστημα ταξινόμησης ταινιών και πόσα λεφτα χρεάζονται για το δίκτυο για φέτος!), και γω ο ιδιος πληρωσα περσυ και πρεπει και φετος :P

το πανεπιστημιο και οι εστιες το μόνο που κανουν είναι να συντηρουν τη γραμμη (και μαλιστα με πολυ χαλια τροπο, με καθε βροχη πεφτει). οι φοιτητες ειναι υπευθυνοι για τη διανομη της γραμμης σε καθε δωματιο και εχει γινει πολυ καλη δουλεια :canthelp: (μαλιστα εχω φιλο που εγινε υπευθυνος αυτες τις μέρες του κτηριου μου μιας και πολοι παλιοι που το στησαν φευγουν και το συζηταμε συχνα)

παντος ναι με τις τσοντες και τα σημειωματαρια που αφηνει ο καθε καημενος πεφτει τρελο γελιο :himitsu: αυτες τις μερες εμαθα οτι καποιος πρότεινε να τις σβήσουν όλες για να αδειάσει ο ένας σερβερ και πέσαν να τον φανε! :hihi2: )

Επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά για τους file servers στις εστίες του Δημοκρίτειου, θα πω το εξής: Ας μην ήταν αυτοί οι file servers που ήδη περιέχουν ό,τι τραβάει η όρεξή σου, ρε κερατούκλη, και θα σου 'λεγα εγώ αν θα έσβηνες πράγματα μετά το κατέβασμα. :hahaha:

κοιτα ειτε το πιστευεις ειτε οχι θα διεγραφα :Ρ οταν οι φωτογραφιες μιας μερας πιανουν 4gb μετα αρχιζεις να αδιαφορεις για μια ταινια που δεν προκειτε να ξαναδεις στα επομενα 3 χρονια!
τα μονα που σκοπευω να κρατησω είναι ανιμε μεταφρασμενα στα ελληνικα ή μεταγλωτισμενα τα οποια ξερεις οτι μπορει να γινει τπτ και να μη τα βρισκεις πουθενα!
νταξυ απο ταινιες και σειρες δεν βλεπω τα υπερψαγμενα για να μη τα βρισκω σε μερικα χρονια αν τα ξαναχρειαστω. ουτε απο μανγκα και ανιμε που ξερω πως εκει πραγματα που βρισκεις σε μια μερα εξαφανιζονται την αλλη

Edited by matassos, 31 December 2012 - 23:35.


#35 Napster

Napster

    \ [T] /

  • Members
  • 1,105 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 01 January 2013 - 03:50

Εγώ έχω συνολικά 2TB & 160GB (1TB απο το σκληρό του PC, 2 εξωτερικούς 500GB και έναν εσωτερικό που λειτουργεί σαν εξωτερικός 160GB).

Στο πρώτο εξωτερικό κρατάω σχεδόν όλα αυτά που κατεβάζω όπως προγράμματα, παιχνίδια, φωτογραφίες, βιντεάκια (απο anime και ταινίες μέχρι και videoclips & variety shows). Τα περισσότερα anime τώρα τρώνε delete, κρατάω μόνο αυτά που μου αρέσουν πολύ.
Στον άλλον εξωτερικό έχω τραγούδια και άλλα διάφορα αρχεία που τα κρατάω σαν backup. Στο PC έχω τα πάντα όλα.
Προσπαθώ όσο το δυνατόν περισσότερο να είναι τακτοποιημένα τα αρχεία που έχω. Όπως π.χ. έχω έναν φάκελο για download στα έγγραφα μου. Μέσα εκεί μπαίνουν τα αρχεία που κατεβάζω απο browsers, μέσα στο φάκελο download έχω 2 υποφακέλους για τα αρχεία που κατεβαίνουν απο utorrent & jdownloader.
Και στο φάκελο με τραγούδια έχω υποφακέλους όπως ελληνική μουσική, αγγλική, ιαπωνική, κορεάτικη, τραγούδια απο anime & παιχνίδια.

Edited by Napster, 01 January 2013 - 03:50.


#36 Taro

Taro

    Evil goat...

  • Members
  • 33 posts
  • Location(-∞,+∞)

Posted 01 January 2013 - 13:20

^γεια σου ρε ναπστερ νοικοκυρά. χΔ
Εμένα πάλι τακτοποιεί τα πάντα η καλή μου η αδερφή :P

Posted Image


#37 pc_magas

pc_magas

    Nekomusumne are the best wives!!!!!!!

  • Members
  • 485 posts
  • LocationAcharnes

Posted 04 January 2013 - 00:27

Απορία, για RAID 5 οι δίσκοι πρέπει να είναι εντελώς ίδιοι ή απλά το ίδιο μέγεθος;

Απλά το ίδιο μέγεθος να έχουν.

#38 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 15 January 2013 - 20:53

Λοιπόν αυτό που δοκίμασα να κάνω και φαίνεται να πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής είναι η εξής οργάνωση.

Σε κάθε partition υπάρχουν οι φάκελοι:
  • Anime
    • MOVIES
    • OTHER
    • OVA
    • SERIES
    • SINGLE EPISODES
  • Images
    • Artwork
    • other
    • photos
  • Manga
  • movies
  • Music
  • other
  • Programs
  • Series
    • Documentaries
    • Normal Series
  • videos
Ανάλογα τον σκληρό μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι extra φάκελοι, πχ στον φάκελο L έχω τον φάκελο Downloads και temp.

Δεν το έχω εφαρμόσει σε όλους τους σκληρούς ακόμα όμως. Κάποια στιγμή θα ξαναασχοληθώ που θα πάει :P

Επίσης το να τα οργανώσεις σε φακέλους είναι μόνο η αρχή, το ζήτημα είναι κάθε καινούριο αρχείο που κατεβάζω να μπαίνει στο σωστό μέρος.

Πέραν της προσπάθειας που απαιτεί αυτό να κρατήσεις την συνήθεια, κατέβασα και ένα add on για το firefox ώστε σιγά σιγά να γίνονται κάποια πράγματα ποιο αυτοποιημένα. Είναι αυτό: http://asf.mangaheart.org/ Αυτό που μπορείς να κάνεις κυρίως με αυτό είναι να του λές ανάλογα με την κατάληξη και επίσης ανάλογα το site που χρησιμοποιείς, να κατεβάζει το αρχείο αυτόματα στον αντίστοιχο φάκελο.

Δυστυχώς με τα torrents δεν βρήκα κάποιο τρόπο αντίστοιχο του παραπάνω για αυτοματισμό, εκτός αν μπλέξω με το να κάνω scripts κλπ που εντάξει το θεωρώ υπερβολικό δεδομένου ότι δεν κατεβάζω και τόσο συχνά.

Edited by phm, 15 January 2013 - 20:54.

phmava.php

#39 AggeDiakou

AggeDiakou

    Starting...

  • Members
  • 0 posts

Posted 09 May 2013 - 18:41

Παιδια ειχα και εγω αυτο το προβλημα με την οργανωση της μουσικης μου , και βρηκα ενα προγραμμα που μου ελυσε τα χερια. OSDA - Music Organizer λεγεται.
To δοκιμασα σε trial και ειναι πραγματικα πολυ καλο. Εχει του κοσμου τις δυνατοτητες εως και backup παιρνει. Αξιζει να το δειτε.

#40 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 21 May 2020 - 23:50

Το παρόν resurrection post είναι ένα μείγμα trollαρισματος, ποζεριάς και το παραλήρημα του hoarder.

 

Το θέμα της οργάνωσης των αρχείων ποτέ δεν τελειώνει αλλά ότι μπορείς να κάνεις καλό είναι. Είχα κάνει αυτό το thread πριν πολλά χρόνια και τότε είχα κάνει μια καλή προσπάθεια για να οργανωθώ, που δεν την είχα ολοκληρώσει ποτέ. Πλέον βέβαια έχουν αλλάξει οι καιροί και δεν κάθομαι να κατεβάζω υλικό αφού τα περισσότερα πράγματα που θέλω τα βρίσκω στο streaming (ναι χάλασα κι εγώ!). Κατέληξα όμως με ένα σωρό αρχεία (σειρές, ταινίες, μουσική κλπ) που μαζεύω εδώ και χρόνια.

 

Τώρα, η λογική επιλογή είναι να τα δώσεις δρόμο εκτός από αυτά που πιστεύεις ότι θα χρειαστείς στο εγγύς μέλλον. Αλλά αυτό δεν το επιτρέπει η καρδιά του hoarder. Βέβαια δεν είναι παράξενο να θες να κρατήσεις κάποια αρχεία. Αν σίγουρα πιστεύεις ότι θα σου χρειαστούν κάποια από αυτά, τότε έχουν μια χρηστική αξία. Μετά κάποια που τα χρησιμοποίησες πολύ έχουν μια ας πούμε συναισθηματική αξία. Ε αν είσαι hoarder πας ένα βήμα παραπέρα, και μπορείς να έχεις αρχεία που δεν έχεις χρησιμοποιήσεις ποτέ αλλά θες να τα κρατήσει. Από ένα σημείο και μετά, η συντήρηση των παλιών σου αρχείων αποκτάει πια υπαρξιακή διάσταση: Τι είναι ο άνθρωπος; Μήπως είναι το σύνολο των αρχείων που έχει μαζέψει; Και αν τα χάσει, θα υπάρχει πλέον ως οντότητα;

 

Εν πάση περιπτώσει, αν και έχω δώσει δρόμο σε διάφορα πράγματα στο παρελθόν πάνω κάτω, έβαλα ως βάση ότι τα περισσότερα αρχεία με τα οποία κατέληξα να έχω θα τα κρατήσω εκτός αν πραγματικά είναι spam. Το θέμα που τέθηκε αρχικά είναι το θέμα του backup. Καλά τα αρχεία αλλά αν χτυπήσει πχ ο δίσκος, πάνε περίπατο. Όμως συνειδητοποίησα ότι να τα κάνω backup όταν είναι σε ένα χάος, είναι κρίμα. Έτσι αποφάσισα να τα οργανώσω πρώτα. Αυτή η ιστορία ξεκίνησε πριν κάνα χρόνο.

 

Ενα άλλο πράγμα που με κινητοποίησε είναι ότι ο ένας δίσκος που είχα, που δεν ήταν ιδιαίτερα παλιός, μου έκανε νούμερα και μου κολλούσε το σύστημα. Επίσης είχα πολλά αρχεία σε δίσκους που είχα για 4-5 χρόνια. Επομένως το πρώτο βήμα ήταν να πάρω νέους σκληρούς. Πήρα έναν 2TB για τα games (που πλέον αποδείχτηκε λίγο με όλα αυτα τα free games που δίνει η epic klp), ενα 3TB για τα video (έφτασε σχεδόν οριακά) και έναν άλλον 3TB για τα υπόλοιπα αρχεία (που τελικά ήταν περισσότερο από ότι χρειάζομαι).

 

Μετά ξεκίνησα μια προσπάθεια να οργανώσω τα αρχεία που μου πήρε κάνα εξάμηνο.. γιατί όχι τίποτα άλλο, βαριόμουν να το κάνω συστηματικά και το άφηνα συνέχεια. Στον σκληρό με τα video έχω 4 κύριους φακέλους: Anime, Movie, Series και Videos. Στον σκληρό με τα υπόλοιπα αρχεία, οι φάκελοι είναι οι εξής: Audio, Format (διάφορα αρχεία από το τελευταίο format όπως game saves klp), Game Emulators (ένας παλιό φάκελος με game emulators, indie games κλπ) , Images, Magazine, Music, Other, Programs. Ιδιαίτερο χρόνο μου πήρε ο φάκελος της μουσικής, όπου έβαλα τα album σε διάφορους υποφακέλους: Anime, Classical, Games, Greek, Japanese, Movies, Other, Western. Κάποια από αυτά με τους δικούς τους υποφακέλους. Τα περισσότερα games τα έβαλα στον νέο σκληρό που πήρα και έχω και έναν παλίο 500άρη όπου προς το παρόν έβαλα τα games από το epic.

 

Τώρα το άλλο ερώτημα είναι βέβαια σε τι μέσο θα κάνεις τα backup. Όλα τα παραπάνω ήταν απλώς για να αποθηκεύσω τα αρχεία μου κανονικά. Παλιότερα αυτό που έκανα είναι να χρησιμοποιώ οπτικούς δίσκους. Καταρχήν να αναφέρω ότι τα κλασσικά cd-r/dvd-r δεν είναι φτιαγμένα για long term archiving: μετά από μερικά χρόνια απλά χαλάνε σιγά σιγά.Έχουν βγει τα τελευταία χρόνια κάποια δισκάκια που είναι φτιαγμένα για archiving (m-disk) αλλά είναι πιο ακριβά και θέλουν και το writer σου να τα υποστηρίζεις. Όμως υπάρχουν 2 θέματα: Πρώτον, αν κάνεις μια φορά backup σε οπτικούς δίσκους και μετά έχεις καινούρια αρχεία θα είναι ένα χάος μετά να κάνεις νέα backup (και φυσικά το restore από οπτικούς δίσκους είναι μανούρα) και δέυτερον και πολύ σημαντικό, το να κάνεις μεγάλη ποσότητα δεδομένων backup σε οπτικούς δίσκους κοστίζει πολύ. Τέλος οι οπτικοί δίσκοι είναι ένα μέσο που γενικά είναι σε ύφεση οπότε μετά από χρόνια μπορείς να ψάχνεις μηχάνημα να τα διαβάσεις.

 

Οπότε νομίζω το να χρησιμοποιήσει σκληρούς δίσκους, είναι ο πιο ευέλικτος και πρακτικός τρόπος για να κάνεις backup. Τώρα εγώ όταν είχα κάνει την μετακόμιση, για να μην έχω θέμα είχα αγοράσει έναν εξωτερικό 6TB δίσκο και μου έμεινε. Οπότε μπορώ πλέον να τον χρησιμοποιώ για backups.Τώρα από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα προγράμματα για να κάνεις backup. Αρχικά χρησιμοποιούσα το πρόγραμμα που έρχεται με τον εξωτερικό σκληρό, αλλά αυτό απαιτούσε να έχεις διπλάσιο χώρο από τον χώρο που πιάνουν τα αρχεία σου! Τέλος πάντων τώρα χρησιμοποιώ το Cobian, δεν θα έλεγα ότι είναι και τέλειο γιατί μου έκανε κάτι νούμερα, αλλά εν τέλη με βόλεψε. Κάνω όλα τα αρχεία από τους σκληρούς με τα βίντεο και τα άλλα media. Τα games από steam κλπ δεν τα κάνω backup εννοείται.

 

Ένα άλλο θέμα που έχει σημασία είναι προστασία από malware, για την ακρίβεια από ransomware. Για αυτό ένα πράγμα που θεωρητικά βοηθάει είναι το antivirus και το άλλο πράγμα που κάνω είναι να κάνω disconnect τον εξωτερικό σκληρό. Μειώνεται έτσι η πιθανότητα να μολυνθεί το pc και να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος ο δίσκος. Βέβαια στην πραγματικότητα πλέον τα ransomware έχουν εξελιχτεί, υπάρχει πιθανότητα να έχει μολύνει τον δίσκο από πριν και να ενεργοποιηθεί στο μέλλον. Οπότε δεν υπάρχει η τέλεια λύση αλλά ότι μπορείς να κάνεις καλό είναι.

 

Τέλος, καλό είναι αρχεία που είναι σημαντικά, να τα έχεις σε ένα 3ο μέρος, ιδανικά γεωγραφικά μακριά από το μέρος που είναι το pc σου. Στην πράξη αυτό σημαίνει στο cloud. Εγώ επέλεξα κάποιες φωτογραφίες, artwork και άλλα αρχεία που θεώρησα πιο σημαντικά. Ούτως η άλλως έχω paid subscription στο google για το gmail οπότε είχα αρκετό χώρο στο google drive . Τα έκανα encrypt και τα έκανα upload εκεί.

 

 

PS: Τώρα έκανα restore και τα playlist μου στο foobar και είμαι κομπλέ.

 

PS2: Κάποια αρχεία δεν μπορούσα να τα ανοίξω. Από ότι φαίνεται τα είχα κάνει παλιά encrypt με τα windows χωρίς να το καταλάβω. Δεδομένου ότι τον χειμώνα έκανα fresh installation δεν υπήρχε το encryption key για να τα διαβάσω. Τελικά βρήκα ένα παλιο system backup το οποίο το έκανα restore σε virtyual machine και έκανα recover από εκεί το encryption key. Οπότε έσωσα και αυτά τα αρχεία.

 

PS3: Έχω κρατήσει και τους παλιούς δίσκους. Μάλιστα ένα album ανακάλυψα πρόσφατα ότι δεν το είχα κάνει copy paste, και ξανασύνδεσα τον παλιό σκληρό για να το μεταφέρω.

 

PS4: Και ναι υπάρχουν ακόμα πράγματα για ξεκαθάρισμα, ο φάκελος με τα διάφορα προγράμματα, αλλά κυρίως το my documents. Σε καμιά 5-10 χρόνια θα το κάνω κι αυτό :P

 

PS5: Δεν κυκλοφόρησε ακόμα.

 


phmava.php

#41 Angel.tze

Angel.tze

    Το perverted υποσυνειδητο μου εχει παντα δικιο

  • Members
  • 362 posts

Posted 22 May 2020 - 00:07

PS5: Δεν κυκλοφόρησε ακόμα.


Το καλύτερο κλείσιμο που θα μπορούσε κάποιος να αναμένει.

8J90AKf.jpg

that's a dude!


#42 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,265 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 22 May 2020 - 00:38

Αυτο που με ανησυχεί είναι όταν πάω να μεταφέρω πολλά αρχεία από έναν υπολογιστή σε άλλο και χρησιμοποιώ έναν κανονικό φορητό usb σκληρό δίσκο. Αν το συνδέσω με τον άλλον, τότε προκαλεί χάος στους φακέλους που έχω μεταφέρει και πρέπει να χρησιμοποιήσω το chkdsk -f για να φτιαχτεί, που σημαίνει ότι χάνονται αρκετά αρχεία σε αυτή τη διαδικασία. Αντίθετα με στικάκι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. 

Αυτό μου το κανε και όταν το έπαιρνα στο νετ καφε και μετά το συνέδεα με το λάπτοπ στο σπίτι. Τα αρχεία που κατέβαζα, πχ ένα παιχνίδι steam, χάνονταν σχεδόν στο 1/3.

 

Δηλαδή σαν το partition να κολλά αυτόματα στα windows τους ενός υπολογιστή με τους αυτόνομους δίσκους και να μην μπορεί να μεταφερθεί αλλού.



#43 Hazuki

Hazuki

    Anime Elite

  • Administrators
  • 2,741 posts

Posted 22 May 2020 - 09:14

@phm χαράς στο κουράγιο σου. Προσωπικά έχω κάπου στα 4ΤByte anime σε dvd, πήρα ένα πλαστικό μπαούλο, τα έβαλα εκεί μέσα κι από τότε παίζει να μην τα έχω ξανανοίξει.

Άλλα 300 Gbyte anime σε ένα δίσκο που έχω στο pc από το 2009-2011 που κατέβαζα anime καθαρά για archiving.

Αυτά, τις προάλλες σκεφτόμουνα να μεταφέρω όλα τα dvd, σε δίσκους ώστε να τα έχω διαθέσιμα, μπας και δω τίποτα αλλά δε το βλέπω.

Η λύση του cloud είναι ακριβό σπορ για τόσο μεγάλα μεγέθη, οπότε αναγκαστικά πας στις πατροπαράδοτες μεθόδους, διπλοί δίσκοι που δεν δουλεύουν, δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.

Ιδανικά θα έλεγα ssd για να μην έχεις να ανησυχείς για τα μηχανικά μέρη αλλά και πάλι σε αυτά τα μεγέθη οι τιμές τους είναι φοβερές.

Οπότε μείνε ως έχει κι απλά αν θες τσέκαρε με κάνα S.M.A.R.T. εργαλείο την υγεία του δίσκου, α και μακριά από seagate!


rsrGbGx.gif

#44 pc_magas

pc_magas

    Nekomusumne are the best wives!!!!!!!

  • Members
  • 485 posts
  • LocationAcharnes

Posted 23 May 2020 - 19:52

Look (some linux nerdism follows)
Lόγο SSD και HDD στον HDD έχω τα αρχεία σε έναν φάκελο /mnt/data, που ο HDD είναι mounted (μέσω /etc/fstab ) και κάνω symlink τους εκάστοτε φακέλους που ενδείκνειτε για εικόνες βίντεο κλπ κλπ στο HDD με την εντολή:

Spoiler:


Αυτό το εφαρμόζω για τους εκάστοτε φακέλους:

  • Έγγραφα
  • Εικόνες
  • Βίντεο
  • Kwdikas (εκεί κρατώ τον κώδικά των προσωπικών μου projects)
  • klp klp

Πρωτού κάνω αυτό πρώτα έχω κανει rsync τον /home folder στον /mnt/^distro_name^/home και μετά μέσω /etc/fstab κάνω bind mounts στον /mnt/home έτσι σε συνδιασμό me τα symlinks μπορώ να έχω τα αρχεία μου διαθέσιμα σε κάθε distro που εγκαθιστώ στον SSD (καμία σχέση με ΕΣΣΔ btw). Ακόμη με τον ίδιο τρόπο μεταφέρω και το /var στο /mnt/^distro_name^/var ώστε να έχω χώρο για όποια dockerοπειράματα.

 

Τον SSD τον έχω για το / directory μόνο του εκάστοτε distro που ποιανει με αυτόν τον τρόπο απειροελάχιστο χώρο (πέρα του /usr που και πάλι λιγα ούτες 20G να μην ποιασει όλο το software που κάνω install).

(btw μόνο ο Hazuki ίσως να κατάλαβε)

 

Για όσους δεν καταλάβατε τόση ώρα μιλώ την μυστική και απόκρυφη γλώσσα των hacker. :P



#45 pasxaleas

pasxaleas

    Smell the bunny

  • Members
  • 860 posts

Posted 23 May 2020 - 21:09

Εγώ είχα πάρει ένα 8tb εσωτερικό δίσκο κάπου τα Χριστούγεννα και τελειώνει και αυτός σιγά σιγά(2tb free) πέρα από ένα 250αρι ssd που έχω το os και κανά 2 games, είχα και ένα 2tb εσωτερικό και ένα 4tb εξωτερικό που έχει γίνει backup πλέον, συνέχιζω ακάθεκτα να κατεβάζω κυρίως ταινίες αυτήν την εποχή(άσχετα αν δε τις βλέπω και δεν ξέρω και πότε θα τις δω) και με τα χρόνια έιχα μαζέψει πολλά anime,manga,ost,artbooks και διαλεγμένα releases με archival quality και αυτήν την εποχή τα τα ταξινομώ σε φακέλους με σειρά και τάξη καθώς seedarw τα περισσότερα από αυτά.Πλέον μπορώ να βρω τα πάντα από κάθε είδους media ειδικά anime/manga αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τόσο η όρεξη να τα καταναλώσω. Στο μέλλον έχω πει να κάνω και ένα nas για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο αλλά και περισσότερο χώρο αλλά για τώρα έχω backup μόνο για τα essential αρχεία και ελπίζω να μην γίνει τίποτα μέχρι να πάρω ένα ακόμα δίσκο να τα έχω όλα χ2.


                                                                                                                                                09pntFA.png?1