Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * - - 2 votes

3o Τουρνουα Riichi Mahjong (Σαββατο 6 Οκτωβριου,Αθηνα) 2012 Aki Taikai

mahjong riichi τουρνουα akagi tetsuya bushu

  • Please log in to reply
95 replies to this topic

#46 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 02 September 2012 - 14:07

Επίσης βλέπω στο daisangen και daisushii υπάρχει ο κανόνας "Ο Παίκτης που τροφοδότησε τον Τρίτο
Δράκο πληρώνει σε Ron και Tsumo"

Αυτό φαντάζομαι είναι local κανόνας. Δηλαδή δεν κατάλαβα, αν γίνει ron σε άλλον παίχτη, πως μοιράζονται οι πόντοι;


Δεν είναι καθόλου local κανόνας το συγκεκριμένο. Λέγεται pao rule, και το έχω δει να ισχύει πρακτικά παντού.

Σε περίπτωση tsumo, αυτός που σου πέταξε τον τρίτο δράκο πληρώνει τα πάντα, όπως φαίνεται στο παρακάτω video από το Janryumon.

Janryumon - Daisangen (pao rule)


Σε περίπτωση ron σε άλλον παίκτη απ' αυτόν που σου πέταξε τον τρίτο δράκο, οι δύο παίκτες μοιράζονται το κόστος, όπως φαίνεται στο παρακάτω log από το tenhou (τελευταίο round).

http://tenhou.net/0/?log=2009121411gm-0009-0000-066d58c3&tw=1

Παρομοίως με τον τέταρτο άνεμο στο daisuushii.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#47 Fandom

Fandom

    Anime Professional

  • Members
  • 551 posts

Posted 02 September 2012 - 14:44

Abc δε νομίζω να εννοούσε κάτι τέτοιο ο Osama :/ Απλώς με το να βάζουμε όλο και πιο "δύσκολους" κανόνες το κάνουμε πιο δύσκολο και για τον άλλον που πάει να παίξει πρώτη φορά . Εσύ , ο Δημήτρης , ο Χρήστος κλπ κλπ που πάτε πιο συχνά λογικό είναι να θέλετε να το κάνετε πιο ανταγωνιστικό . Αλλά στο τουρνουά θα είναι και άλλοι που μόλις θα έχουν αρχίσει να μαθαίνουν . Ακόμα και εγώ που έχω παίξει κάποιες χ φορές δεν μπορώ να παίξω χωρίς τα χαρτιά και με τις αλλαγές μου φαίνεται πιο δύσκολο .

Και ρε άκυρε τύπε εσύ :P

εγω ειπα για κλειστο tanyao γιατι πρεπει να αρχισουμε να παιζουμε με καποιους stadar κανονες που ισχυουν και σε official τουρνουα.μιας και ειμαστε ακομα στην ε.ε. για μενα καλυτερο ειναι να ακολουθησουμε τους κανονες τς EMΑ.


Αν φύγουμε δηλαδή από ΕΕ αλλάζουμε πάλι κανόνες ? :P Αλλά έτσι και αλλιώς μεταξύ μας παίζουμε , δεν είναι κάποιο επίσημο τουρνουά , και δεν είναι ότι οι κανόνες που παίζαμε μέχρι τώρα τους έβγαλε κάποιος από το μυαλό του . Υπάρχουν αυτοί οι κανόνες απλώς σε διαφορετικά πρωταθλήματα . Εγώ πιστεύω ότι καλύτερα είναι να συνεχίσουμε όπως πριν .

#48 Osama Bin Laden

Osama Bin Laden

    Confused Earl

  • Members
  • 844 posts

Posted 02 September 2012 - 14:56

μπραβο!
η δικη σου λοιπον noobie friendly προταση απεναντι στη δικη μας που το εχουμε παρει
και πολυ στα σοβαρα, και ισως για να ικανοποιησουμε την μεγαλη ιδεα για τον εαυτο μας
διοργανωνοντας ενα ελιτιστικου τυπου τουρνουα για την παρτη μας,
ποια ειναι?

οσοι εχουν γραψει τουλαχιστον εχουν μια προταση.


Δεν είπα ποτέ οτι το κάνετε για να ικανοποιήσετε την μεγάλη ιδέα που έχετε για τον εαυτό σας ή οτιδήποτε παρόμοιο. Είπα απλώς ότι έχετε πάρει πολύ στα σοβαρά την εφαρμογή των κανόνων της ΕΜΑ, θυσιάζοντας ταυτόχρονα το πιθανό noob-friendly factor του τουρνουά (το οποίο είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου μπορούν όλοι όσοι παίζουν Mahjong να συναντηθούν είτε είναι τακτικοί στον Δρακοφοίνικα, είτε όχι). Δεν είπα ότι εσκεμμένα προσπαθείτε να φτιάξετε ένα, για οποιδήποτε λόγο, ελιτισικό περιβάλλον αλλά το ότι επειδή έχετε φτάσει σε επόμενο επίπεδο κατανόησης του παιχνιδιού, ίσως να το κάνετε υποσυνείδητα.

Αυτό είπα (ή ήθελα να πω) και τίποτα άλλο χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα. Δεν έχω πρόβλημα με το πως είναι δομημένα τα τουρνουά, ούτε με την EMA ή οτιδήποτε (έχω κάψει και εγώ πολύ χρόνο στο Mahjong), απλώς ένιωθα ότι όλη αυτή η συζήτηση με την EMA vs Japanese Ruleset για το ανοιχτό η κλειστό tanyao από άτομα που ξέρουν, έτσι και αλλιώς, να παίζουν είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο (και με αφορμή το σχόλιο του Skinner) ήθελα να πω την άποψή μου γιατί πίστευα ότι είχε ξεφύγει λίγο η συζήτηση από το "πόσο θα βοηθήσει ή όχι το ανοιχτό tanyao τους καινούριους παίκτες" και είχε πάει στο "οτι πρέπει σώνει και καλά να είμαστε πιστοί στην ΕΜΑ".

edit: συν ό,τι είπε ο Fandom από πάνω.

Edited by Osama Bin Laden, 02 September 2012 - 15:09.


#49 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 02 September 2012 - 15:00

Καταρχήν στην EMA δεν νομίζω να δέχονται local yaku έτσι κι αλλιώς :P
phmava.php

#50 Fandom

Fandom

    Anime Professional

  • Members
  • 551 posts

Posted 02 September 2012 - 15:05

Καταρχήν στην EMA δεν νομίζω να δέχονται local yaku έτσι κι αλλιώς :P


Σσσσσσσσσσσσσς , μη λες τέτοια πράγματα και δε θα σταυρώσω χέρι :P

#51 acid black cherry

acid black cherry

    Mahjong Master

  • Members
  • 937 posts

Posted 02 September 2012 - 15:25

για να ξεκαθαριστει,
ΔΕΝ υπαρχουν noob-friendly factors
το Riichi mahjong ειναι ενα, με συγκεκριμενους κανονες (που ΔΕΝ ειναι noob-friendly)
και καποιους νικητηριους συνδιασμους που αλλου χρησιμοποιουνται οι μεν αλλου οι δε!

για να παιξει καποιος riichi mahjong χρειαζεται θεληση για να μαθει και ενδιαφερον
και φυσικα τη δικη μας βοηθεια (που εχουμε εμπρακτα αποδειξει οτι την προσφερουμε
με χαρα και χωρις κανενος ειδους ανταλλαγμα whatsoever)
μεχρι τωρα δεν θυμαμαι κανενα noob στον οποιο εχουμε δειξει το παιχνιδι να μην ειναι
σε θεση να μαθει να παιζει και να πει "πω πωωω μα τι ειναι αυτα τα ακαταλαβιστικα που
μου λετε, αστο καλυτερα δεν εχετε τιποτα σε πιο noob-friendly?"
αντιθετα μεσα σε ενα πολυ μικρο διαστημα(2-3 βδομαδες) η tsunade-sama για παραδειγμα εμαθε να παιζει
και συμμετειχε στο προηγουμενο τουρνουα και μαλιστα ειναι απο τους καλυτερους παιχτες
που εχουμε αυτη τη στιγμη!

το αν καποιος θελει να ακολουθουμε τους κανονες της ΕΜΑ η οχι αποτελει απλα μια ΓΝΩΜΗ,
οπως και το να ακολουθουμε ενα συνδιασμο κανονων.

i aku the shape-shifting master of darkness...
xhH5lXP.jpg


#52 Skinner1991

Skinner1991

    Amateur mahjong player

  • Members
  • 125 posts

Posted 02 September 2012 - 16:41

Fandom ο πιο "δυσκολος" κανονας που ειπωθηκε ηταν το ανοιχτο/κλειστο tanya.τωρα για τα local yaku(non EMA) ειναι 4-5(και μαλιστα τα 3 ειναι yakuman) οποτε για μενα δεν υπαρχει διαφορα αν 8α παιχτουν η οχι δεν κανει το παιχνιδι πιο δυσκολο.ασε που δεν ειναι και τα πιο συνηθισμενα yaku εγω δεν παιζει να εχω κανει κανενα..
Επισης(δεν παει για σενα Fandom κυριως στον Osama) δεν εχω κολλημα με την ΕΜΑ απλα θελω να εχουμε ενα official ruleset και ας ειναι ιαπωνικο ας ειναι EMA ας ειναι οτι να ναι, αλλιως αν ειναι να φτιαξουμε και αλλα δικα μας yaku και κανονες για να το κανουμε πιο ευκολο πχ να μην ισχυει το furiten.Για αυτο προτεινα την ΕΜΑ γιατι ειναι το μονο ολοκληρωμενο ruleset που εχω διαβασει και ξερω τ γινεται.
Ειμαι παραπανω απο διατεθημενος να ακολουθησω οποιοδηποτε αλλο ruleset για riichi mahjong ιαπωνικο και μη.

edit: κατι ακομα,το κλειστο tanyao θα φανει δυσκολο στους παλιους οχι σε αυτου που τωρα μαθαν mahjong γιατι θα το μαθουν ετσι απο την αρχη οποτε δεν θα υπαρχει καποια διαφορα,επισης μπορει να τους βοηθησει σε πολλα πραγματα εχοντας ενα χερι κλειστο..
οπως και να εχει ηθελα να δειξω οτι εχει και θετικα το κλειστο tanyao και δεν ειναι το κατι τρομερο που οσοι δεν ξερουν mahjong και διαβαζουν οτι γραφουμε μπορει να φανταζονται διαφορα..
ετσι κ αλλιως ο μεγαλυτερος fan του ανοιχτου tanyao ειμαι εγω ειναι το σημα κατατεθεν μου οσοι εχουν παιξει μαζι μου το ξερουν:P
οποτε παμε με ανοιχτο tanyao καλυτερα για μενα,μου εξασφαλιζει παλι μια θεση στον τελικο:P

Edited by Skinner1991, 02 September 2012 - 16:59.

i wish the world was more ero and peaceful...

#53 Tsunade-sama

Tsunade-sama

    Special Attack: Chombo

  • Members
  • 309 posts

Posted 02 September 2012 - 20:31

Αγάπες τουρνουά έχουμε και όχι μία από τις πολλές συναντήσεις που κάνουμε (σχεδόν καθημερινώς :P ).Πρέπει να υπάρχουν κανόνες, είναι απαραίτητο!Και γι'αυτό κάνουμε συζήτηση για να δούμε που και σε ποιους θα καταλήξουμε.Και δεν βάζουμε "δύσκολους" κανόνες, αυτό να ξεκαθαριστεί.Είναι οι κανόνες που έχουμε ήδη συναντήσει οι περισσότεροι σε blogs κλπ.Έχω υπάρξει κατά καιρούς να βρεθώ μετέωρη γιατί να ισχύει ο συγκεκριμένος κανόνας αλλά είναι κανόνας του mahjong οπότε έτσι πρέπει να μάθω να παίζω.Δεν επιτίθομαι σε κανέναν αλλά δε μπορεί κανένας να αφαιρεί το δικαίωμα σε έναν αριθμό ατόμων να θέλουν να παίξουν ένα τουρνουά mahjong με μία σειρά κανόνων, ακόμη και αυστηρών, γιατί τους αρέσει πολύ το παιχνίδι.Είναι σοβαρό θέμα γι'αυτό και τίθεται προς συζήτηση.Η πλειοψηφία λοιπόν θα μιλήσει και θα αποφασίσει και χαίρομαι που όλο και περισσότεροι εκφράζουν τη γνώμη τους.

Τώρα το θέμα ανοιχτό/κλειστό tan νιάου.Δεν υπάρχει εύκολο/δύσκολο.Όσο φαίνεται εύκολο σε ένα νέο παίκτη να βγει κάνοντας ένα γρήγορο χέρι tan yao άλλο τόσο πανεύκολο είναι και για έναν έμπειρο παίκτη.Τρανή απόδειξη ο Skinner.Επίσης όσο δύσκολο φαίνεται σε έναν νέο παίκτη το κλειστό άλλο τόσο δύσκολο είναι και για έναν, ελαφρώς, έμπειρο.Τρανή απόδειξη εγώ.Το συγκεκριμένο έπρεπε να το αναφέρω για να μην έχουμε αυταπάτες.Κακά τα ψέμματα, οι κανόνες όσο αυστηροί ή ελαστικοί και να είναι δεν βοηθούν ουσιαστικά κανέναν.Η τύχη αλλά και το πόσο γνώριμοι είμαστε με το παιχνίδι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.Επομένως, η θέληση για μάθηση και η εξάσκηση είναι must άμα στοχεύουμε για τη νίκη.

Btw επειδή αναφέρθηκε από τον Fandom.Χαρτιά, ερωτήσεις, απορίες της στιγμής ΟΛΑ επιτρέπονται (έτσι?*ετοιμάζει το σκονάκι της*).Αλίμονο.Είπαμε, δεν χαντακώνουμε κανέναν.

x51y7-cover2_zpsaec145a1.jpg
 


#54 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 02 September 2012 - 22:23

Ας μου επιτραπεί σ' αυτό το σημείο να διορθώσω τον abc: Υπάρχουν noob-friendly factors στο mahjong. Let me explain.

Ας ξεχάσουμε για λίγο την ύπαρξη της EMA και το τι κανόνες έχει ορίσει. I'll get to that later.

Το mahjong είναι ένα παιχνίδι με μακρύ και δύσκολο learning curve (προσωπικά παίζω σχεδόν 3 χρόνια και θεωρώ ότι ακόμα μαθαίνω). Μακράν το πιο δύσκολο κομμάτι για κάθε παίχτη είναι τα πρώτα παιχνίδια στα οποία συμμετέχει, όταν καλά-καλά δεν έχει απομνημονεύσει ακόμα όλα τα yaku, πόσο μάλλον να έχει αναπτύξει την αίσθηση του ποια κίνηση είναι η πλέον συμφέρουσα για τον ίδιο ανά πάσα στιγμή. Το δε γεγονός ότι παίζει εναντίον τριών έμπειρων δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τη συγκεκριμένη στιγμή, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτός ο νέος παίκτης είναι handicaps τύπου "όχι ανοιχτό tanyao". Είναι που είναι σε μειονεκτική θέση εξαρχής, τον στριμώχνετε ακόμα περισσότερο στη γωνία στερόντας του έναν από τους πιο εύκολους τρόπους για να νικήσει και να νιώσει κι αυτός τη χαρά του παιχνιδιού. Συνεπώς αυξάνετε τις πιθανότητες να του φανεί το παιχνίδι frustrating και να το παρατήσει, κάτι το οποίο θα ήταν απώλεια για όλους.

Δεν έχω ακούσει κανένα πειστικό επιχείρημα κατά του ανοιχτού tanyao (BTW, το "το λέει η EMA" δεν το μετράω σαν επιχείρημα - είναι appeal to authority and I beg to differ). Το μόνο που έχω ακούσει είναι ανησυχίες τύπου "είναι εύκολο για τους νέους παίκτες να πηγαίνουν πάντα για ανοιχτό tanyao, και να μην κάνουν τον κόπο να μάθουν σχεδόν κανένα άλλο yaku" και "άμα πηγαίνεις για ανοιχτό tanyao είσαι πολύ ευάλωτος, γιατί δεν μπορείς να παίξεις καλή άμυνα".

Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Αφενός, κανείς δεν είναι one-trick pony στο mahjong. Ακόμα κι ένας τελείως νέος ξέρει να κάνει τουλάχιστον τα τρία πιο απλά yaku (yakuhai, tanyao, toitoi - παρατηρήστε BTW ότι όλα τους παίζονται ανοιχτά), και μέρα με τη μέρα θα μαθαινει και θα τολμάει περισσότερα. Όσο για την κακή άμυνα, δεν φταίει το ανοιχτό tanyao per se, φταίει το ανοιχτό χέρι γενικότερα. Όσο λιγότερα tiles κρατάς κρυφά στο χέρι σου, τόσο λιγότερες επιλογές για discard έχεις όταν ο αντίπαλος δηλώνει riichi κι εσύ θες να γλυτώσεις το ron. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να δαιμονοποιούμε το ανοιχτό tanyao. Απλούστατα διδάσκουμε από νωρίς στους νέους μας παίκτες αυτή τη θεμελιώδη αρχή: Όσο περισσότερο ανοίγουμε το χέρι μας, τόσο πιο εύκολα πλησιάζουμε προς τη νίκη, αλλά και τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να φάμε ron από κάποιον αντίπαλο. Από 'κεί και πέρα ας κάνει ο καθένας τους σε κάθε γύρο ό,τι οι ίδιοι νομίζουν ότι θα τους χαρίσει τη νίκη. Στο κάτω-κάτω, είναι και παιχνίδι τύχης.

Τώρα, περί EMA: Η μοναδική περίπτωση στην οποία η ύπαρξη της EMA έχει την οποιαδήποτε σημασία για εμάς εδώ στην Ελλάδα, είναι το ενδεχόμενο να στείλουμε ομάδα ελλήνων παικτών σε ευρωπαϊκό tournament το οποίο υπακούει στους κανόνες της EMA. Για όσους πιστεύουν ότι εξαιτίας αυτού του υποθετικού σεναρίου θα πρέπει να υποβάλλουμε ακόμα και τους πρωτάρηδες στον σκληρό κανόνα του "όχι ανοιχτό tanyao", απλά θα πω το εξής:

Στα tournaments συμμετέχουν ως επί το πλείστον πολύ έμπειροι παίκτες. Δεν ξέρω πόσα παιχνίδια έχετε ο καθένας σας στο ενεργητικό σας και κατά πόσο θεωρείτε τους εαυτούς σας έτοιμους για κάτι τέτοιο, εγώ πάντως θα δίσταζα να πάω ακόμα. Αν θέλετε να προετοιμαστείτε για τους δύσκολους αγώνες ενός tournament, πολύ πριν σκληραγωγηθείτε με το handicap "όχι ανοιχτό tanyao", θα πρέπει να σκληραγωγηθείτε με θεωρία άμυνας (betaori etc), πιθανοτική ανάλυση ("ποιο από τα 3 δυνατά iishanten με συμφέρει περισσότερο;" etc) και κυρίως, ταχύτατη λήψη αποφάσεων.

Νομίζω γίνεται προφανές γιατί είναι αχρείαστο να παιδεύουμε νέους παίκτες με την απαγόρευση του ανοιχτού tanyao. Ας γίνουν πρώτα έμπειροι παίκτες, κι όταν φτάσουν σ' αυτό το επίπεδο δεν πρόκειται να δυσκολευτούν να προσαρμοστούν σ' αυτόν τον extra κανόνα. Το να τους τον επιβάλλουμε από την αρχή τους δυσκολεύει for no good reason.

Το οποίο με φέρνει στην κουβέντα με την οποία ξεκίνησα αυτό το post. Υπάρχουν noob-friendly factors στο mahjong. Το να δεχόμαστε το ανοιχτό tanyao είναι ένα, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Θα αναφέρω μερικά, και άμα θέλετε εφαρμόστε τα και στο tournament.

- Ανοιχτό tanyao. Πιστεύω εξήγησα επαρκώς το γιατί.

- Head bump rule, αντί για διπλό/τριπλό ron. Συμφέρει έναν νέο παίκτη, γιατί πιο συχνά θα βρεθεί στη θέση να κάνει discard που το περιμένουν δύο αντίπαλοι, παρά να ανήκει στους δύο που περιμένουν ένα συγκεκριμένο discard και να είναι αυτός που μένει με την όρεξη.

- Παίξτε ολόκληρα hanchan, αν προλαβαίνετε, και όχι tonpuusen. Το να έχεις μόνο μία ευκαιρία να είσαι dealer αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες και τις κατάλληλες στρατηγικές, και δίνει δυσανάλογο πλεονέκτημα στους πιο έμπειρους. Ένα απλό mangan ron τις περισσότερες φορές σημαίνει το τέλος για κάποιον σε έναν tonpuusen αγώνα.

Αυτά από μένα και sorry αν σας κούρασα με το σεντόνι.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#55 Cloudy-Sky

Cloudy-Sky

    ~:vv:~

  • Members
  • 163 posts

Posted 02 September 2012 - 22:36

Ok μια λίστα με γιάκου και κανόνες που έχω στο μυαλό μου. Ο καθένας μπορείς να συμπληρώσει κάτι έτσι ώστε αν συμβάλουμε όλοι μαζί να έχουμε κάτι ΣΤΑΝΤΑΡ που ΟΛΟΙ ξέρουμε μέχρι το τουρνουά. Οποτε ξεκινάω:

1 Yaku:
Spoiler:


2 Yaku:
Spoiler:

3 Yaku:
Spoiler:

4 Yaku:
Spoiler:

6 Yaku:
Spoiler:


Yakuman:
Spoiler:


Special Case : Nagashi Mangan - All the discards are terminals or honors. Plus, none of the discards were called pon or chi to form melds. Counts as tsumo.

Furiten
Spoiler:


Abortive draws
Spoiler:
Win and finish

In the rule of win and finish (agari-yame), if the dealer in the last hand of the last round wins, they can select to end the game immediately or to play an additional hand. ( So no matter which round/what time of the tournament a dealer will have to play until he loses a hand unless he doesn't want to continue)

Optional hands


Open richii: This is an optional rule to rīchi. A player may reveal the needed waiting tiles when declaring ready. In doing so, an extra han is awarded to the normal ready or double ready hand. The "double revealed" ready hand has four han.
Sanrenko : A hand with three number triplets or quads in one suit with successive numbers. 2 yaku
dai sharin : A hand of seven pairs that are sequential, the same suit, and consist of only simple tiles (numbers 2 through 8). Some rules do not apply yakuman to the hand, in which case it has 11 han minimum composed of chin'itsu, ryanpeikō, tan'yao, and pinfu.
pārenchan : A player wins eight times consecutively. The ninth win and all that follow are considered Yakuman.

Optional Rules :

When someone wins with Rinshan Kaihou the player that discarded the tile that completed the kan pays the whole hand.
In last 4 tiles no pon , kan or chi.
Tripple Ron allowed.




Kenny συμφωνώ με όλα όσα είπες "γιαυτο" και εγώ αλλάζω την ψήφο μου σε ανοιχτό Tanyao. Πέρα από εκεί συμφωνώ και στο να παίζουμε ολόκληρα han-chan. Καλώ θα ήταν να μαζευτούμε πιο νωρίς και να πιεστούμε λίγο να παίζουμε πιο γρήγορα. Στο τέλος πιστεύω το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο. Όσον αφορά το headbump αυτό που λες έχει μια λογική αλλα δες το και από την άλλη. Ένα νέο παίχτη που είναι έτοιμος να κερδίσεις και τελικά του παίρνει την niki κάποιος άλλος. Στο προηγούμενο τουρνουά αυτό είχε γίνει 2 φορες σε έναν ναι στο mahjong φίλο μου και είχε φρίξει. Οποτε με αυτό σίγουρα διαφωνώ.

Edited by Cloud1234, 02 September 2012 - 22:43.

Posted Image

#56 Fandom

Fandom

    Anime Professional

  • Members
  • 551 posts

Posted 02 September 2012 - 22:47

Εγώ είμαι της σχολής kleido , ότι λέει το χαρτί του είναι το σωστό :P

#57 acid black cherry

acid black cherry

    Mahjong Master

  • Members
  • 937 posts

Posted 03 September 2012 - 08:17

υπαρχει ενα σημαντικο στοιχειο που πρεπει να εχουμε στο νου,
οτι το παιχνιδι λεγεται Riichi και προερχεται απο την αγγλικη λεξη reach δηλαδη φτανω!
φτανω σε tenpai δηλαδη μου χρειαζεται μονο ενα πλακιδιο για να κερδισω.
το riichi ομως, το οποιο και ειναι η ιδιαιτεροτητα του Ιαπωνικου mahjong, γινεται μονο σε κλειστο χερι!
(αχ αυτοι οι Ιαπωνες, δεν ειναι καθολου noob-friendly!)

για να φτασει λοιπον καποιος σε αυτο το σημειο χρειαζεται να προσπαθησει και να δοκιμασει να κρατησει
το χερι του κλειστο ακομα και αν πεσουν πλακιδια που χρειαζεται και αν χρειαστει να αλλαξει το χερι του
μεχρι να πετυχει τον σκοπο του. ακομα ομως και αν δεν πετυχει τον σκοπο του θα εχει καταφερει τουλαχιστον
να καθορισει ο ιδιος τη ροη του δικου του παιξιματος και οχι οι αλλοι(με την βοηθεια της τυχης βεβαια που
ειναι απαραιτητη σε καθε περιπτωση)
εαν εχεις υπομονη μπορει να ανταμηφθεις με επιπλεον han οπως riichi+ippatsu+uradora
και μπορεις εαν φτασεις σε tenpai εχοντας κλειστο χερι ακομα και χωρις yaku να επωφεληθεις
απο το επιπλεον yaku που δινει το tsumo η να εχεις yaku να περιμενεις χωρις να εχει καταλαβει καποιος πως
περιμενεις ακομα ενα πλακιδιο για να κερδισεις και ετσι να παιξουν πανω στα πλακιδια που εχεις σε αναμονη!
επισης μπορεις να εχεις πολυ περισσοτερα safe tiles σε κλειστο χερι απο οτι σε ανοιχτο.
-οσο περισσοτερο παιζεις λοιπον τοσο περισσοτερες πιθανοτητες εχεις να τα καταφερεις γιαυτο
και ειμαστε ανοιχτοι σε οποιον θελει να βρισκεται μαζι μας για παιχνιδι αρκει να μας στειλει μνμ ;)

αυτα πιστεω πως ειναι πραγματα που πρεπει να τα μαθαινει καποιος απο την αρχη και να τα εφαρμοζει
παραλληλα με τα ανοιχτα χερια tan-yao, toi-toi,yakuhai κλπ
και εχει παρεξηγηθει εντελως ο σκοπος της ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ προτασης για ανοιχτο ταν-νιαου ο οποιος ΔΕΝ ειναι
για να κανει το παιχνιδι πιο δυσκολο αλλα πιο ενδιαφερον και ΔΕΝ ειναι αποφαση για το τουρνουα
(δεν αποφασιζω εγω για αυτο αλλωστε) αλλα επειδη φτασαμε σε τετοιου ειδους αντιδρασεις εχω ηδη
αποδεχτει την χρηση του ανοιχτου ταν-νιαου (οπως και οι περισσοτεροι νομιζω, αλλα ... ακομα το συζηταμε!)

η προταση για ολοκληρωμενα han-chan ειναι επισης δικη μου παρολα αυτα ξερεις κατι Κεννυ?
η αντιδρασεις ηταν προς την αντιθετη κατευθυνση απο αυτη που γραφεις ωστε να ...ειναι το τουρνουα
πιο noob-friendly! με το σκεπτικο πως ο νεος παικτης χρειαζεται περισσοτερο χρονο απο εμας για
να αποφασισει την επομενη κινηση του και συνεπως θα χρειαζομασταν να σπασουμε το τουρνουα
σε 2 μερες με πολλες ωρες την καθε μερα κατι που ειναι πρακτικα αδυνατο να γινει γιατι ...δεν ειμαστε
επαγγελματιες, παιζουμε απο χομπυ και για να περασουμε καλα(αν και καποιοι απο εμας θα το καναμε και
θα παιζαμε 2 μερες σερι αλλα ...ειμαστε καμμενοι με το mahjong :P ) αρα ο χρονικος περιορισμος
μπαινει ως noob-friendly factor!

οσο για το 2πλο η 3πλο η απλο Ron,
απλα ειναι τοσο λιγες οι φορες που συμβαινει( και παιζουμε καθε μερα σχεδον τουλαχιστον 6 ωρες)
που ειναι μοναχα ζητημα μιας συμφωνιας και τιποτα παραπανω.
νομιζω πως το 2πλο ειναι που παιζουμε αρκετο καιρο τωρα και μαλλον ετσι θα παμε και στο τουρνουα.

να ζητησω συγνωμη και απο τον Osama εαν ημουν λιγο επιθετικος πριν gomen :nod2:

i aku the shape-shifting master of darkness...
xhH5lXP.jpg


#58 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 03 September 2012 - 11:41

Τη χαρά του να δηλώνεις riichi θα τη ζηλέψει και θα τη γευτεί ο καθένας, αργά η γρήγορα. Απλά θέλω να πω (και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου) ότι τα κλειστά χέρια, με όλα τους τα πλεονεκτήματα, θα πρέπει απλά να τα υπενθυμίζουμε/προτείνουμε στους νέους παίκτες, κι επ' ουδενί να τους τα επιβάλλουμε. Σίγουρα, έχει σημασία να μπορείς να αντιστέκεσαι στην επιθυμία για το παραμικρό chii/pon, και καλό είναι να το υπενθυμίζουμε αυτό στους νέους παίκτες, αλλά από 'κεί και πέρα ας βρει ο καθένας μόνος του την ιδανική για τον ίδιο ισορροπία ανάμεσα στο "ανοίγω το χέρι μου" και στο "το κρατάω κλειστό".

Παρεμπιπτόντως, το αν τα κλειστά χέρια είναι σε γενικές γραμμές "καλύτερα" από τα ανοιχτά από στρατηγικής άποψης είναι κάτι το οποίο διχάζει ακόμα και τους ιάπωνες pros. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες η "παλαιά σχολή" των επαγγελματιών παικτών mahjong έπινε νερό στο όνομα των κλειστών χεριών. Πλέον όμως η νέα γενιά mahjong pros προτιμάει ξεκάθαρα τα ανοιχτά, οπότε αυτή τη στιγμή επικρατεί μια σύγκρουση ανάμεσα στις δύο "σχολές σκέψης". Αν αυτοί τσακώνονται μεταξύ τους, ποιοι είμαστε εμείς που θα αποφανθούμε ποιο απ' τα δύο είναι καλύτερο; :Ρ

Sorry αν επέμεινα λίγο παραπάνω στο θέμα του ανοιχτού tanyao, απλά ήθελα να κάνω σαφές ότι δεν είναι απλά θέμα υπακοής η μη στην EMA. Χαίρομαι που συμφωνούμε ότι καλό είναι να το δεχόμαστε ανοιχτό.

Τώρα για τα tonpuusen, διαφωνώ κατηγορηματικά ότι είναι noob-friendly. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς λόγω χρονικών περιορισμών, κατανοώ γιατί θα καταφύγετε σε tonpuusen, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση noob-friendly. Ας αντιγράψω ένα απόσπασμα από ένα post του xkime στο Osamuko blog.

For players who prefer tonpuusen, remember that every match is a match with a score situation, and winning conditions. Much more than hanchan, because of the different in length. Dealing into a single mangan will, in most cases, cost you the game as it is. The basic strategy is attempt to take the initiative, hit tenpai before anyone else (lower hand values have a higher significance. 3900 point hands are ideal) and just be prepeared to defend if someone else seems about to outdo you. It is hit and retreat, and feels a lot like sword fighting. In any case, I don’t suggest you choose tonpuusen for ranking up until you have a very good knowledge of how to play a hanchan’s endgame.


Για περισσότερο food for thought, διαβάστε και τα σχόλια σ' αυτό το post.

Για head bump vs double ron, συζητήστε το μεταξύ σας πριν ξεκινήσετε.

Τέλος, θα συμφωνήσω κι εγώ με προηγούμενα posts στο ότι το uma είναι αχρείαστο.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#59 Anariel

Anariel

    Starting...

  • Members
  • 2 posts

Posted 04 September 2012 - 20:46

Θα ξέρω αν μπορώ τέλος Σεπτεμβρίου που θα έχω στα χέρια μου τις βάρδιες του Οκτώβρη. Αν κάποιος που δεν είναι στο forum θέλει να συμμετάσχει που μπορεί να απευθυνθεί?

Posted Image

#60 Cloudy-Sky

Cloudy-Sky

    ~:vv:~

  • Members
  • 163 posts

Posted 04 September 2012 - 20:55

Αν κάποιος που δεν είναι στο forum θέλει να συμμετάσχει ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ACCOUNT στο forum και να μας το πει εδώ :D
Posted Image



Also tagged with one or more of these keywords: mahjong, riichi, τουρνουα, akagi, tetsuya, bushu