βασικα για τον morrison ηθελα να πω οτι μου φαίνετε υπερ εκτιμιμενος!
Είναι... ιδιαίτερος βασικά, για αυτό έχει αποκτήσει και φήμη. Πάντως κανένας δε νομίζω να τον θεωρεί τοπ και απίστευτο, απλά ιδιαίτερο.
Το format του αλλάζω κάθε τόσο το team και συνεχίζω τον ήρωα εκεί που τον άφησαν οι προηγούμενοι έχει αποτέλεσμα απίστευτα σκαμπανεβάσματα στην ποιότητα και σεναριακές ασυνέπειες (με σουρεαλιστικές προσπάθειες να κρατηθεί η consistensy του universe!). Κάποτε πρέπει να καταλάβουν ότι οι καλλιτέχνες δεν είναι γραμμές παραγωγής για να κάνουν τις παραγγελιές τους ούτε ποδοσφαιριστές να τους μετεγγράφουν από 'δω και απο 'κεί.
Οι μεγάλοι τέσσερις (για να μην ξεχνάμε Image και Dark Horse) έχουν καταντήσει ένα τεράστιο τέρας που τρώει την καλλιτεχνική ελευθερία και "χέζει" λεφτά!
ΩΠΑ!!!
Ωραία όλα αυτά από την άποψη του φιλότεχνου, αλλά:
από την πλευρά του καλλιτέχνη: μέσω των δύο μεγάλων (και του work for hire για τους μικρότερους) έχει μια ευκαιριά να ζει κάνοντας κόμιξ, αντί να δουλεύει 9 με 5 προσπαθώντας να κάνει το graphic novel του.
Για αυτό τόσοι και τόσοι δημιουργοί, που θα μπορούσαν άνετα να κάνουν προσωπικές δουλειές, προτιμούν να κλείνουν συμβόλαια για τα ongoing και στο ενδιάμεσο να πετάνε και δικά τους projects. Οι εταιρείες αυτές εξάλλου δεν αποτελουνται από ηλίθιους, αν κάτι creator owned είναι καλό και μπορούν να το πουλήσουν, τότε θα το εκδόσουν.
Και αυτό για τους καλλιτέχνες δεν το βγάζω από το κεφάλι μου, το έχω διαβάσει σε ένα guerilla guide προς αυτοεκδιδόμενους δημιουργούς από τα 90's: κάντε ότι μ***ια σας δώσουν οι μεγάλοι για να βγάλετε τα έξοδά σας, όσο δουλεύετε στο έργο σας.
από την πλευρά του οπαδού: θέλει να διαβάζει Hulk, αλλά ο Stan Lee δεν γράφει πια και ο Kirby έχει πεθάνει. Η Marvel όμως φρόντισε και έχει πλέον την επιλογή, αν το θέλει, να διαβάζει Hulk από όποιον το γράφει/σχεδιάζει την περίοδο αυτή. Και μην ξεχνάμε ότι οι X-men δεν έγιναν γνωστοί από την ομάδα Lee/Kirby που έκανε το πρώτο τεύχος, αλλά από τους Claremond/Byrne. Παρομοίως και το Daredevil επί Frank Miller. Και ένα σωρό άλλα αριστουργήματα που δε θα είχαμε διαβάσει ποτέ (πχ Dark Knight Returns)
Γι΄αυτό πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες στράφηκαν στa graphic novel στα οποία μπορόυσαν να εκτονώσουν την δημιουργικότητά τους δημιουργώντας ή επαναπροσδιορίζοντας χαρακτήρες (χωρίς να φοβούνται την οποιαδήποτε ασυνέπεια με οποιοδήποτε universe πχ το Arkham Asylum το οποίο ποτέ δεν συμπεριελήφθει στα universe της DC).
Στα graphic novels στράφηκαν επειδή οι εταιρίες είδαν ότι μπορούν να πουλήσουν καλύτερα τους τόμους σε βιβλιοπωλεία, παρά ως τεύχη σε παραδοσιακά κομιξάδικα...
Όσο για τα universes και το Arkham Asylum, μην το μπερδεύεις με τα elseworlds και διάφορα What If? Νομίζω μια χαρά δένει στο continuity του Batman.
Aντίθετα, αυτό που δε δένει με τίποτα στο continuity της DC (αν και κάνει συχνά crossovers μαζί του) είναι αυτό της Vertigo. Sandman, Hellblazer, Lucifer, Books of Magic, όλα τους υπάγονται στο DCU αλλά έχουν ξεφύγει από αυτό μετά από editorial αποφάση
Τελειώνω με μία κραυγή: Μέχρι πότε θα πρέπει να αλλάζει εκδόσεις ο Alan Moore για να ξεφύγει από την DC?(για όσους δεν το ξέρουν η america's best comics αγοράστηκε εν αγνοία του Moore από την DC. Γι' αυτό και πήρε ο Moore το LXG century: 1910 και τα μπογαλάκια του και πήγε σε άλλο μαγαζί. Παρεπιπτόντως το νέο LXG (4ο στην σειρά) είναι εξαιρετικό, ισάξιο των 2 πρώτων και σίγουρα καλύτερο του μέτριου Black Dossier.)
Ο Alan Moore δεν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι εγκαταλείπει τα κόμιξ;
Δεν μπορείς να θεωρίσεις ενα event graphic novel?
Το Civil War πχ μπορείς να το διαβάσεις απο μόνω του. Ως μια αυτοτελή ιστοριά
Όσο για την "σταθερώτητα" των χαρακτήρων λογικό ειναι να αλλαζούν και πιστεύω τους κάνει και πιο αληθινους αυτη η αλλαγή...στο κάτω κατώ αν κατι συνεχώς επαναλαμβάνεται γιατι να ασχολιθείς μαζί του.
Όχι. Graphic Novel είναι μια αυτοτελής ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος. Συνήθως είναι σε έναν τόμο, αν και, κυρίως λόγω Vertigo, έχει γίνει μόδα μια μεγάλη ongoing σειρά (60-100 τεύχη) να θεωρείται ως εννιαίο Graphic novel. Βλέπε Sandman, One Hundred Bullets, Preacher
ααα2: μου θυμίζεις απο που ειναι το sig σου? γιατι το έχω ξαναδει καπου νομίζω.
Arkham Asylum. Χαρακτηριστικό το σχέδιο του McKean και ο Batman φαίνεται (σχεδόν) καθαρά.