Ενημερώσεις Κατάστασης Κοινότητας
Kamui → iristella
Έχεις δίκιο αλλά στο θρεντ δεν ισχυρήστηκα το αντίθετο, απλά εξέφρασα την ειρωνία αυτής της κατάστασης.
Μόνος μου είπα πως δεν θα έπρεπε να απαγορευτούν οι αργίες απο άθεους ή κάτι τέτοιο, απο τη στιγμή που ως κράτος πρέπει να δουλεύουμε συλλογικά ανεξάρτητα απο την πίστη του καθενός, αλλά όπως έχει ο καθένας δικαίωμα να δίνει το δικό του νόημα σε κάθε αργεία έτσι έχω κι εγώ το δικαίωμα να πω ανοιχτά πως αυτό είναι γελοίο, όχι να του το απαγορεψω.
Δηλαδή οτιδήποτε είναι αποδεκτό απο το νόμο και βρίσκεται στην προσωπική κρίση κάθε ανθρώπου θα έπρεπε να το σέβονται και να το επικροτούν όλοι?
Γι αυτό γίνονται οι συζητήσεις, για να βρίσκει ο καθείς με το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της προσωπικής του άποψης πως κάποια πράγματα που είναι κοινώς αποδεκτά απο την κοινωνία πρέπει αν όχι να αλλάξουν τουλάχιστον να τα ξανασκεφτούν.
Για να είμαι και εντός θέματος, απλά θέλω να πω πως αν κάποιος θέλει να γιορτάσει με το δικό του τρόπο ως άθεος, να πει στην οικογένειά του ξεκάθαρα πως δεν πιστεύει στην εκκλησία και στο Θεό, άρα δε θα συμμετάσχει στο έθιμο της ανάστασης με τις λαμπάδες ή δε θα πάει στην εκκλησία με την οικογένειά του τελοσπάντων, αλλά θα συμμετάσχει μόνο στα οικογενειακά τραπέζια χωρίς να κάνει το σταυρό του.
Επίσης ξαναδιάβασα αυτό και μου δημιουργείται ακόμα πιο έντονα η απορία απο που το συμπέρανες:
[QUOTE]>Υπονοώντας ότι πολλά από τα άπειρα έθιμα είναι προνόμιο μόνο της χριστιανικής θρησκείας, ή πιο σωστά ότι είναι θρησκευτικοί θεσμοί και όχι κοινωνικοί.[/QUOTE]
Στο θρεντ μιλούσαμε για θρησκευτικά έθιμα, και ο γάμος με το λευκό νυφικό στην εκκλησία και τα στέφανα είναι καθαρά χριστιανικό έθιμο, αν θες απλά να βάλεις το νυφικό σε πολιτικό γάμο δε σε εμπόδισε κανείς.
Και οι ολυμπιακοί αγώνες έθιμο είναι πχ, δικαίως καταργήθηκαν απο το Θεοδόσιο?
Δεν μπορούσαν απλά να αφαιρέσουν τον ειδωλολατρικό χαρακτήρα?
Don't remember ever saying that, άλλο τα χριστούγεννα και η ανάσταση και άλλο η ημέρα του αγίου βαλεντίνου.
Ιαν 30 2012 16:54
iristella → Kamui
Aν ήμασταν σε ένα κράτος όπου θρησκεία και κρατικός μηχανισμός ήταν ξεχωριστά ναι θα γινόταν αυτό. Δεν είμαστε όμως. Από την στιγμή που το κράτος όμως επιβάλει χριστιανική αργία πχ. το πάσχα δεν μπορείς να επιβάλλεις στον άλλο το πως θα την περάσει, ή το τι θα δει σε αυτήν.
Αυτός ο οποίος δεν πιστεύει, ποτέ δεν έβλεπε το νόημα που εκκλησία θα ήθελε να βλέπει ο κόσμος στις γιορτές αυτές. Τώρα το γιατί δεν το βλέπει πλέον ούτε ο πιστός πιστεύω έχει να κάνει με την ίδια την εκκλησία. :)
Ιαν 30 2012 16:40
Kai → Kamen Tantei Zura
[img]http://funnypagenet.com/wp-content/uploads/2011/02/SadDog_19_funnypagenet.com_.jpg[/img]
Ιαν 30 2012 16:08
Sakura!!! → Trivia Spitting Monster
όχι αθήνα είμαι.. χεχε Πολυτεχνείο τι ωραία xD
Ιαν 30 2012 16:02
Kamui → iristella
Πιστός στη θεωρία, στους τύπους ή στην πράξη?
Το θέμα είναι πως τα έθιμα έχουν καθιερωθεί με τελείως εμπορικό-λαϊκό χαρακτήρα, ενώ στη θεματολογία τους έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το χριστιανισμό.
Αυτό κάνει και όσους είναι βαφτισμένοι και δηλώνουν χριστιανοί να μην αναγνωρίζουν το πραγματικό νόημα της γιορτής ή του εθίμου γιατί απλά βλέπουν παντού γύρω τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι γουστάρουν και αν πας μετά και τους ρωτήσεις με ποιο τρόπο τελούν το έθιμο ως πιστοί θα σου πουν:"Έλα μωρέ τώρα εκεί θα κολλήσεις?"
Το δέχομαι πως κάποιοι δέχονται τις γιορτές ως μια ευκαιρία να περάσουν καλά, και πως είναι για όλους, αλλά αν είναι έτσι ας καθιερώσουν παράλληλα αίτια εορτών που να μην έχουν να κάνουν με καμία θρησκεία και όλοι να μπορούν να γιορτάζουν αρμονικά.
Το πρόβλημα είναι οτι με την κατάσταση που επικρατεί περνάει η αντιλυψη στον κόσμο, μαζί και στους πιστους οτι "Χριστούγεννα=χλαπακιάζω τη γαλοπούλα" και "Ανάσταση=παίρνω την πιο trendy λαμπάδα, ακούω τα μπουμπουνιτά, και τρώω ελαφριά για να χλαπακιάσω με περισσότερη όρεξη το αρνι", κάνοντας τα θρησκευτικά έθιμα να χάσουν το πραγματικό νόημά τους σε αθεους και πιστους.
Ιαν 30 2012 16:00
iristella → Kamui
>Υπονοώντας ότι πολλά από τα άπειρα έθιμα είναι προνόμιο μόνο της χριστιανικής θρησκείας, ή πιο σωστά ότι είναι θρησκευτικοί θεσμοί και όχι κοινωνικοί.
Και εγώ βρίσκω ειρωνικό το πώς ουσιαστικά χρησιμοποιείται το χειμερινό ηλιοστάσιο η πλέον παγανιστική εορτή, για να γιορτάζει η εκκλησία τα Χριστούγεννα but oh well...... Είμαι διατεθειμένη να δεχτώ πως ο καθένας δίνει το νόημα που θέλει στον κόσμο γύρω του χωρίς να σημαίνει αυτομάτως πως κάτι υπερτερεί η υστερεί.
Ζώντας σε ένα κράτος που έχει ως επίσημη θρησκεία τον Χριστιανισμό, νομίζω λίγο πολύ οι αργίες είναι κοινές για ολους. Δεν ξέρω όμως αυτό πώς συνδέεται με την κριτική στάση ενός απέναντι στην εκκλησία tbh. Noμίζω είναι αυτονοητο το ότι ένας άθεος δεν περνάει με τον ίδιο τρόπο το πάσχα του με έναν πιστό.
Ιαν 30 2012 15:51
OdyMonaxos → Maya-chan
Το παστίτσιο είναι ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΙ. Προφανώς και πρέπει να το σκέφτομαι.
Αγαπημένο φαΐ;
Ιαν 30 2012 15:46
Kenny → Kai
[QUOTE=Kai;559116]Θέλω να συνεχίσει μετά τον γάμο για να δούμε πόσο fail θα παρουσιάζεται ο έγγαμος βίος δυο χαρακτήρων που το μόνο που το μόνο κοινό που έχουν είναι ότι περιμένανε πότε θα παντρευτούν.
Well, αμφιβάλλω βέβαια ότι θα μπει στον κόπο να το δείξει.[/QUOTE]Always count on Ohba/Obata για [B]ρεαλιστικό romance[/B].
Ιαν 30 2012 15:43
Osama Bin Laden → Warchief
Το ότι αυτά που είπα είναι ηλίθια είναι δική σου άποψη. Αν τα θεωρούσα ηλίθια δεν θα τα υποστήριζα. Για αυτό λέω ότι δεν κάνεις συζήτηση. Γιατί και εγώ διαφωνώ με αυτά που λέει η Anelis π.χ. αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η άποψη της είναι ηλίθια. Στο κάτω κάτω και την ερώτηση που μου έκανες, την έκανε και η Anelis στα πλαίσια της συζήτησης. Και σε μια συζήτηση δεν υπάρχει ηλίθιο ή έξυπνο, υπάρχουν απόψεις που είναι πάντα υποκειμενικές.
Ιαν 30 2012 15:27

Αυτή η ενημερωμένη κατάσταση έχει φτάσει στο μέγιστο αριθμό των απαντήσεων που επιτρέπονται