Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo

Worst Books EVER!

worst books

  • Please log in to reply
59 replies to this topic

#46 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 04 December 2012 - 22:08

3. "Το άρωμα", Πάτρικ Ζίσκιντ. Το πιο "δήθεν" πόνημα που έχω διαβάσει. Το βρήκα σε μια τιμή φτήνιας όταν θα έβγαινε η ταινία (ξεστοκάρισμα για να έρθει η καινούργια έκδοση και να αρμέξουν κόσμο) και είπα "τόσα λένε, ε, ας το πάρω να το διαβάσω". Bad call. Κακή γραφή, κακή απόδοση ατμόσφαιρας... Με δεδομένο το συγκεκριμένο χρονικό και θεματικό setting, έπρεπε να είχε κάνει παπάδες αλλά τελικά... άστα να παν'! Επιδερμικό, ψευτοπομπώδες, παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά ενώ είναι μια γελοιότητα. Αναρωτιέμαι όλοι αυτοί που λέγαν (ειδικά όταν βγήκε και η ταινία) ότι το βιβλίο είναι ΤΟΠ, αν εννοούσαν "κορυφή" ή το ξύδι. Μάλλον το δεύτερο.

Το χάρηκα πολύ το post σου αλλά στο συγκεκριμένο δεν μπορώ να συμφωνήσω. Το βιβλίο το διάβασα αρκετά μικρή (νομίζω στα 13) και από μετάφραση, οπότε δεν είμαι σίγουρη τι έχω χάσει, τι έχω ξεχάσει και τι θυμάμαι διαφορετικά. Με έκανε όμως και αγάπησα τον Ζίνσκιντ αρκετά ώστε να διαβάσω και τα άλλα τότε μεταφρασμένα του βιβλία ("Το Βιολοντσέλο", "Το Περιστέρι" και "Το Καλοκαίρι του Κυρίου Ζομέρ").
Πέρα από τον παράγοντα του σοκ -είπαμε, ήμουν παιδούλα- ο κύριος λόγος που είχα αγαπήσει -και εξακολουθώ να θυμάμαι με αγάπη- αυτό το βιβλίο είναι η εντελώς νέα προσέγγιση που δίνει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την όσφρηση. Θυμάμαι ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκα τι σημαίνει η όσφρηση, τι σημαίνει το να μην την έχεις -ή να την έχεις κατά πολύ ανεπτυγμένη (...την όσφρηση και κατ επέκτασιν και τις υπόλοιπες αισθήσεις) και πόσο διαφορετικά και παρίας νιώθεις όταν αυτό που όλοι έχουν ως δεδομένο λειτουργεί εντελώς διαφορετικά για 'σένα. Αυτοί οι προβληματισμοί είναι όχι μόνο σημαντικοί για έμενα, αλλά και άκρως ενδιαφέροντες, έως και φιλοσοφικοί και είναι ο λόγος που είμαι συναισθηματικά δεμένη με αυτό το βιβλίο.

Διαβάζοντας την ανάρτησή σου συνειδητοποίησα ότι όντως ίσως ο πρωταγωνιστής να είναι γραμμένος μονοδιάστατα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ γιατί με τα τόσα χρόνια που έχουν περάσει δεν θυμάμαι αν αυτό είχε κάποιο λόγο (πχ για να σου δείξει την αποκοπή και την αποξένωση από το περιβάλλον και να υπογραμμίσει το πόσο ένα απλό πράγμα μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ξένος προς τον υπόλοιπο κόσμο) ή αν απλά ήθελε έναν αντιήρωα για να φτάσει στο σοκαριστικό ζενίθ του τέλους.


Συγνωμη για την επεμβαση, αλλα από προσωπική εμπειρια και απο οσους εχω μιλησει, ο εκδόσεις ζαχαροπουλος φημιζονταν για χρονια για τις μεταφρασεις αποδόσεις τους. Παιζει οντως να ειναι τα πιο προσεγμενα που εχω διαβασει απο ελληνικες εκδοσεις. Θα παω να βρω το βιβλιο αυτο μονο και μονο για να δω αυτο που περιγραφεις, τοσο απίστευτο μου φαινεται να πεσανε σε ποιοτητα.

Εγώ πάλι από προσωπική εμπειρία θα αναγκαστώ να συμφωνήσω με την ma_foteini. Θυμάμαι η μετάφραση του "Ο δρόμος με τις φάμπρικες" ήταν το λιγότερο προβληματική. Έχω την θεωρία ότι αυτές που πάσχουν είναι οι μεταφράσεις που έχουν εκδοθεί με το άσπρο εξώφυλλο, αλλά δεν είμαι σίγουρη. Ο πατέρας μου πάντως τύχαινε να συχνάζει εκεί και είχε γνωρίσει τον ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα να πάρει ουκ ολίγα βιβλία. Το οικογενειακό πόρισμα κατέληξε ότι είναι 50-50. Κάποια είναι αρκετά καλά και κάποια άλλα καταστρέφουν το κείμενο.

Posted Image


#47 ma_foteini

ma_foteini

    definately busy

  • Members
  • 240 posts
  • Location2.09km off the City Walls

Posted 04 December 2012 - 22:20

Νομίζω το "Άρωμα" είναι από εκείνα τα βιβλία που έχει μεγάλη σημασία σε τι ηλικία τα διαβάζεις. Διαβάζοντάς το, παρατήρησα ότι ίσως αν το είχα διαβάσει κι εγώ στο γυμνάσιο (όπως ένα μεγάλο κομμάτι αυτών που το είχαν διαβάσει) να μου είχε κάνει καλύτερη εντύπωση απ' ό,τι στα 21 μου.
Αξιέπαινη η προβολή του μικρόκοσμου των μυρωδιών, η αποξένωση του πρωταγωνιστή αλλά από 'κεί και πέρα... ο καθένας έχει την άποψή του και είναι απόλυτα σεβαστή! :drink:

#48 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 04 December 2012 - 22:33

Δεν ξέρω αν υπάρχει βιβλίο που να μην έχει σημασία η ηλικία στην οποία το συναντάς. Θυμάμαι -μιας και πιο πριν ανέφερες τον Έκο- πόσο κοινότυπο και ανούσιο μου είχε φανεί το "Η μυστηριώδης φλόγα της βασίλισσας Λοάνα" όταν μόλις είχα κλείσει τα 20 (νομίζω) και πόσο το λάτρεψαν οι γονείς μου όταν το έπιασαν. Πιστεύω το ίδιο ισχύει για όλα τα βιβλία.

Ο λόγος που έκανα όμως τόσο εκτενές ποστ, πέρα από το γεγονός ότι με ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση, ήταν ακριβώς για να εκφράσω ότι για μένα δεν ήταν θέμα εντυπώσεων λόγω πλοκής ή γραφής, αλλά πετυχημένο έναυσμα για προβληματισμούς που μέχρι και σήμερα δεν θεωρώ ασήμαντους ή απλούς ή έστω συνηθισμένους. Δεν ξέρω αν το έχω μεγαλοποιήσει στο μυαλό μου, ίσως πρέπει να το ξαναδιαβάσω. Μετά τα 13α μου το ξαναδιάβασα στα 16 και από τότε δεν το έχω ξαναπιάσει. Ελπίζω να μη με περιμένει καμιά δυσάρεστη έκπληξη (όπως είχε συμβεί με τον Αλχημηστή που τον διάβασα στις ίδιες ηλικίες).

Οι απόψεις σεβαστές είναι όσο αιτιολογούνται, αυτό δεν είναι αμφισβητήσιμο, αλλά καμία άποψη -πέραν των θεμελιωδών ίσως ιδεολογιών ζωής; - δεν είναι μη αναστρέψιμη μέσα από μια όμορφη συζήτηση και ίσως πολλές φορές αυτός και να είναι ο σκοπός μιας ανταλλαγής απόψεων. Η δυνατότητα να δεις κάτι από τα μάτια ενός άλλου με πιθανότητα να αλλάξει και η δική σου οπτική. Γι αυτό και κάνω μεγάλα ποστ, γιατί αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει, όχι για να πω την άποψή μου και μετά να μην τη συζητήσω αν έχει ψεγάδια ή σηκώνει συζήτηση.

-Να με συμπαθάτε για την πολυλογία, βρίσκομαι σε πολύ καλή διάθεση σήμερα. :3

Posted Image


#49 Fandom

Fandom

    Anime Professional

  • Members
  • 551 posts

Posted 04 December 2012 - 22:56

Πέρα από τον παράγοντα του σοκ -είπαμε, ήμουν παιδούλα-


Δυσκολεύομαι να το πιστέψω :P


Εγώ έχω διαβάσει αρκετά αλλά μόνο ένα που δε μου άρεσε μου έρχεται στο μυαλό. "Το Ίχνος" από Guillermo Del Toro και Chuck Hogan.
Α, και το Silmarillion είναι το πιο "δύσκολο" που έχω διαβάσει. Δεν είναι ότι δε μου άρεσε αλλά ποτέ δεν κατάφερα να το τελειώσω. Διάβαζα μία σελίδα και αισθανόμουν κουρασμένος >.<

#50 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 04 December 2012 - 23:13

Δυσκολεύομαι να το πιστέψω :P

Μάνα μου κ εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μετά τις πάνες πιάνουν τα πληκτρολόγια, αλλά είναι μια πραγματικότητα που όλοι περνάμε.

Posted Image


#51 Maya-chan

Maya-chan

    Anime Master

  • Moderators
  • 1,667 posts

Posted 06 December 2012 - 15:06

Το χειρότερο βιβλίο που διάβασα τελευταία ήταν το Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Μάλιστα το ξεκίνησα με πολύ καλές προθέσεις μιας και θεωρείται τοπ δημιούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας, ύμνος προς τη χαρά της ζωής, βιβλίο για τον πιο υπέροχο άνθρωπο ever κτλ κτλ, και ακουγόταν και ωραίο σαν θέμα. Νέος άνθρωπος που πάει να δουλέψει στην επαρχία και πιάνει φιλία με ένα φοβερό γέρο που έχει κάνει τα πάντα στη ζωή του, ωραία λέω, θα ναι ενδιαφέρον και θα μου φτιάχνει το κέφι. 300 σελίδες φρίκης αργότερα συνηδειτοποίησα ότι:

-Είναι τέρμα μισογυνιστικό. Όλες οι γυναίκες που εμφανίζονται στο βιβλίο είναι λιγότερο από αντικείμενα. Ο Ζορμπάς τα φτιάχνει με μια ηλικιωμένη γυναίκα στην οποία πηγαίνει όποτε θέλει σεξ ή μαγειρεμένο φαί και την υπόλοιπη ώρα την αγνοεί επιδεικτικά και μιλάει συνέχεια για το πως είναι μόνο μια άσχημη γριά κακομοίρα που της κάνει μεγάλη χάρη που την προσέχει και το πως η μεγαλύτερη ευτυχία της γυναίκας είναι να την προσέχουν οι άντρες οπότε ας είμαστε ευγενικοί με τις κακόμοιρες, έτσι? (σημείωση ότι το βιβλίο παρουσιάζει το Ζορμπά ως πρότυπο ανθρώπου). Μια άλλη γυναίκα υπάρχει στο βιβλίο με μόνο σκοπό να την πηδήξει ο πρωταγωνιστής ώστε να νιώσει τη χαρά της ζωής. Ο πρωταγωνιστής και ο Ζορμπάς κάνουν σοβαρές συζητήσεις για το αν η γυναίκα είναι άνθρωπος(!) and so on, and so on.

-Ο αφηγητής υποτίθεται ότι είναι μορφωμένος, προοδευτικός και θέλει να βρει την αληθινή ζωή ανάμεσα σε απλούς, καλούς χωριάτες.
Spoiler:
Ο πρωταγωνιστής-αφηγητής-συγγραφέας δε βρίσκει τίποτα άσχημο σε αυτό, εξακολουθεί να τους θαυμάζει και να θεωρεί ότι ο τρόπος τους είναι ο σωστός και φυσικά δεν προσπαθεί να επέμβει σε τίποτα από όλα αυτά. Εκτός από όταν μιλάει σε κάτι εργάτες από τα δικαιώματά τους και μετά κάθεται με σκυμμένο κεφάλι και ακούει την κατσάδα του Ζορμπά για το πως πρέπει να πατάς τους ανθρώπους κάτω για να σε σέβονται.

-Ο πρωταγωνιστής είναι ψυχοπαθής και χάπατο. Ήρθε εδώ για να βρει τη γαλήνη και τη σημασία της ζωής και θα τη βρει δεν πάει να σκάσει ατομική βόμβα! Κάθε μισή σελίδα σταματάει την αφήγηση για να πει τι ωραία που είναι η φύση και τι ωραία που νιώθει. ΌΤΙ και να συμβαίνει.
Spoiler:
Προς το τέλος προσευχόμουν να αποκαλυφθεί ότι το βιβλίο είναι στην πραγματικότητα τρόμου από την πλευρά του τέρατος αλλά που τέτοια τύχη....

Bottom line: το Twilight της ελληνικής λογοτεχνίας, μόνο πιο εκνευριστικό. Η πλάκα είναι ότι το ξεκίνησα γιατί εκείνη την περίοδο διάβαζα Chthulh Mythos και ήθελα κάτι ελαφρύ παράληλα για περηγοριά. Τελικά διάβαζα ιστορίες του Chthulu για να παρηγορηθώ από αυτό.....

Edit: Spoiler tags. >_<

15fkk04.jpg


#52 Keito

Keito

    Tamako Markeito

  • Members
  • 1,194 posts
  • Locationat the bus stop, waiting for 140

Posted 06 December 2012 - 18:49

Πρόσφατα μου έκαναν δώρο το "Μα έχει ο έρωτας γιατρειά;". Από το εξώφυλλο και τον τίτλο, κατάλαβα περίπου τι φρούτο θα 'ναι. Παρ'όλα αυτά είπα να του ρίξω μια ματιά μπας και κάνω λάθος. Αν λοιπόν θεωρούσα κακό το βιβλίο πριν το διαβάσω, μια φορά, τώρα το θεωρώ δέκα.

Δεν με νοιάζει, αν θίγει τις προκαταλήψεις, δεν με νοιάζει αν θέλει να προβάλει κάτι σοβαρό, δεν με νοιάζει αν απευθύνεται σε έφηβα κοριτσάκια. Αν δεν μπορεί να θίξει τις προκαταλήψεις με σοβαρό και μη-χαζό τρόπο, αν μένει στην προσπάθεια της προβολής και έχει την ψευδαίσθηση πως τα καταφέρνει, και αν θεωρεί το εφηβικό κοριτσίστικο κοινό ηλίθιο, τότε την δουλειά του δεν την κάνει.

Περιττό να πω πως δεν το τέλειωσα. Δεν άντεξα παραπάνω από μερικά κεφάλαια.

Κακό γράψιμο, πρόχειρο και τελείως αδούλευτο.
Υπόθεση οκ, όχι συγκινητική αλλά με σωστή παρουσίαση τρώγεται και κρύα.
Χαρακτήρες.... Ω οι χαρακτήρες... Από τις πιο χαζές πρωταγωνίστριες που έχω γνωρίσει διαβάσει ποτέ. Εντάξει καλή μου, είπαμε, ερωτεύτηκες δεν ήρθε ούτε το τέλος του κόσμου, ούτε είναι ανάγκη να κάνεις σαν καθυστερημένο και να υποχρεώνεις και εμάς να διαβάζουμε όλες τις ηλίθιες περιγραφές που κάνεις για τον καλό σου.

Με λίγα λόγια, βιβλίο σε στυλ: "Είμαι η μικρή έφηβη που ερωτεύεται πρώτη φορά και η καρδούλα της χτυπάει δυνατά. Μα έχω κι άλλες υποχρεώσεις καλέ, δεν πρέπει να αφήνω τον έρωτα να με παρασύρει (έρωτα θες κιόλας τρομάρα σου)."

Κατανοώ πως ίσως η συγγραφέας να προσπάθησε να δώσει ένα ανάλαφρο κλίμα, αλλά god δεν μπορείς να θίξεις κάτι σοβαρό σε ανάλαφρο κλίμα και να συνδυάσεις καλό γράψιμο; Well δεν έχω διαβάσει άλλα βιβλία της συγγραφέα, αλλά στο συγκεκριμένο απέτυχε να δείξει το ταλέντο της, αν έχει.


Edited by Keito, 08 January 2014 - 17:12.


#53 Leon

Leon

    Manga Oldbie

  • Members
  • 303 posts

Posted 06 December 2012 - 23:20

Το χειρότερο βιβλίο που διάβασα τελευταία ήταν το Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.


Ω! Πες μου ότι είσαι ο θεός των Τρολ! Πες μου ότι έχει χακάρει το λογαριασμό σου ο RSD και μας κάνει πάλι πλάκες. Ο Ζορμπάς είναι το αγαπημένο μου βιβλίο. Η Βίβλος μου ένα πράμα. Ο Καζαντζάκης δεν είναι απλά συγγραφέας, είναι φιλόσοφος.
Posted Image

#54 Maya-chan

Maya-chan

    Anime Master

  • Moderators
  • 1,667 posts

Posted 06 December 2012 - 23:24

Ω! Πες μου ότι είσαι ο θεός των Τρολ! Πες μου ότι έχει χακάρει το λογαριασμό σου ο RSD και μας κάνει πάλι πλάκες. Ο Ζορμπάς είναι το αγαπημένο μου βιβλίο. Η Βίβλος μου ένα πράμα. Ο Καζαντζάκης δεν είναι απλά συγγραφέας, είναι φιλόσοφος.


Ο λόγος που κάθισα και έγραψα τόσα απιχειρήματα ήταν εν μέρει για να δείξω ότι μιλάω πολύ σοβαρά. :( Φιλόσοφος δεν ξέρω αν είναι, πάντως τη "φιλοσοφία" του Ζορμπά τη βρήκα αηδιαστική. Έχω και τον Τελευταίο Πειρασμό στο σπίτι οπότε θα δώσω άλλη μια ευκαιρεία στον Καζαντζάκη.

15fkk04.jpg


#55 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 06 December 2012 - 23:26

Ω! Πες μου ότι είσαι ο θεός των Τρολ! Πες μου ότι έχει χακάρει το λογαριασμό σου ο RSD και μας κάνει πάλι πλάκες. Ο Ζορμπάς είναι το αγαπημένο μου βιβλίο. Η Βίβλος μου ένα πράμα.

Γιατί όμως; Εξήγησε και δυό πράγματα, τόσα έγραψε η κοπέλα. Προσωπικά θα με ενδιέφερε πολύ να δω και τον αντίλογο, καθώς δεν έχω διαβάσει το συγκεκριμένο (πέρα από 2-3 ταξιδιωτικά από Καζαντζάκη έχω διαβάσει μόνο το "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" το οποίο και λατρεύω παθιασμένα), οπότε αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κρίνω μόνη μου.

Maya και εμένα με παραξένεψαν όσα είπες. Πρέπει μάλλον να το πιάσω και εγώ αυτό.

Posted Image


#56 V-Phobos

V-Phobos

    Remember The Name...

  • Members
  • 120 posts

Posted 06 December 2012 - 23:45

Έχω και τον Τελευταίο Πειρασμό στο σπίτι οπότε θα δώσω άλλη μια ευκαιρεία στον Καζαντζάκη.

Δεν έχω διαβάσει το "Βιος και Πολιτεία..." αλλά έχω διαβάσει τον Τελευταίο Πειρασμό και μου άρεσε αρκετά.
Η ροή των γεγονότων είναι κάπως διαφορετική από τα τετριμμένα, τουλάχιστον στην αρχή.

Δώσ' του μια ακόμα ευκαιρία. :ureshii:

#57 kabuki

kabuki

    Starting...

  • Members
  • 20 posts

Posted 07 December 2012 - 00:02

Ο λόγος που κάθισα και έγραψα τόσα απιχειρήματα ήταν εν μέρει για να δείξω ότι μιλάω πολύ σοβαρά. :( Φιλόσοφος δεν ξέρω αν είναι, πάντως τη "φιλοσοφία" του Ζορμπά τη βρήκα αηδιαστική. Έχω και τον Τελευταίο Πειρασμό στο σπίτι οπότε θα δώσω άλλη μια ευκαιρεία στον Καζαντζάκη.


Προσωπικά μου κέντρισες το ενδιαφέρον πάντως! Aπό την περιγραφή σου, το μόνο αξιόλογο που θα μπορούσε να θέλει να καταδείξει ο Καζαντζάκης θα ήταν για τη σκληρότητα και την ωμότητα της ελληνικής επαρχίας την εποχή εκείνη. Κι ότι υπάρχει (κάπου, κάπως) η χαρά της ζωής ακόμα και μέσα σ' αυτήν την φρίκη.
Αν όχι, πρόκειται για ένα πολύ πολύ υπερεκτιμημένο βιβλίο. Μόνο τον τελευταίο πειρασμό έχω διαβάσει δικό του και μου 'χε αρέσει.
Δεν θεωρώ κακό να αμφισβητούνται τα ιερά τέρατα, θα το διαβάσω, έχοντας υπόψη μου και το δικό σου review!

:)

#58 Leon

Leon

    Manga Oldbie

  • Members
  • 303 posts

Posted 07 December 2012 - 00:06

Ο Καζαντζάκης παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία για το πώς πρέπει να βλέπεις τη ζωή και να την αντιμετωπίζεις. Μια φιλοσοφία που ούτε ο ίδιος δε μπορεί να ακολουθήσει για αυτό και θαυμάζει το Ζορμπά, επειδή δε μοιάζει με κανέναν που χει γνωρίσει. Βλέπει έναν ανθρωπο αμόρφωτο αλλά γεμάτο με τη σοφία της ζωής ο οποίος, αν και αξιοθάυμαστος στα μάτια του αφηγητή, έχει πολλά ελαττώματα τα οποία και ο ίδιος γνωρίζει.

Το ότι βλέπεις πράγματα που σε ξενίζουν (ή σου ξινίζουν) όπως
Spoiler:
είναι απολύτος φυσιολογικό αν τα βλέπεις με τα σημερινά πρότυπα. Μη ξεχνάς ότι η ιστορία λαμβάνει χώρα σε ένα χωριό της Κρήτης κοντά έναν αιώνα πριν.
Spoiler:


Μιλάς για μισογυνισμό και λες ότι ο αφηγητής ήθελε να πηδήξει τη χήρα για να νιώσει τη χαρά της ζωής. Μήπως τα βλέπεις εσύ λίγο ωμά; Εμένα πάντως με έπεισε ότι ο πρωταγωνιστής δεν έβλεπε έτσι στεγνά τη χήρα αλλά την έβλεπε σαν άνοιξη στη ζωή του. Το σημείο που περιγράφει τη μυρωδιά απ τα πορτοκάλια....σα να τα μοιρίζω ακόμα.

Λες ότι δεν επεμβαίνει στον τρόπο ζωής των ντόπιων. Με ποιο δικαίωμα να επέμβει; Δεν είναι πρωταγωνιστής "αμερικάνικου" προτύπου που πήγε στη χώρα τους να διορθώσει όλα τους τα κακά. Και τι είναι κακό και λάθος; Σύμφωνα με ποιόν; Ο Ζορμπάς μπορεί να έλεγε ότι έλεγε για τη μαντάμ και είτε να τα πίστευε είτε να τα λεγε απο αντρικό εγωισμό αλλά στην τελική
Spoiler:


Σε όλο το βιβλίο ο Καζαντζάκης φιλοσοφεί για τη ζωή, είτε εξωτερικεύοντας τις σκέψεις του (ψυχοπαθής και χάπατο( ;)) είτε μέσα απο τους άλλους χαρακτήρες. Ένα απ τα ζητήματα που θίγει πολύ είναι τα γηρατιά και ο θάνατος και κυρίως μέσω της μαντάμ Ορτάνς αφού αυτή όλο παινεύεται για τις παλιές τις δόξες. Αλλά και ακόμη με μικρότερα παραδείγματα, όπως της γιαγίας που καλοπιζόταν και έβγαινε στη βεράντα μέχρι που ήρθε αντίκρι με τα "παιδιά", τα οποία μέσα στην άγνοιά τους μπορεί να γίνουν πολύ "κακά". Ένα από τα άλλα ζητήματα είναι ο πόλεμος. Ο Ζορμπάς, όντας Μακεδώνας, μιλάει για τον πόλεμο με τους Βούλγαρους και πως τον έζησε ο ίδιος.

Τέλως πάντων, στην τελική γούστα είναι αυτά, απλά δε μπορώ να χωνέψω να αποκαλείς το αγαπημένο μου βιβλίο "το Twilight της ελληνικής λογοτεχνίας, μόνο πιο εκνευριστικό" :'D

Edited by Anelis, 11 December 2012 - 15:56.
spoiler tag

Posted Image

#59 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 16 January 2013 - 10:30

Με βία και πόνο και μετά από δεν ξέρω κ εγώ πόσους μήνες τελείωσα το 1ο βιβλίο του Vampire Diaries ονόματι The Awakening.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

Ήθελα να λιώσω τα μυαλά μου στον τοίχο και να πασαλειφτώ πάνω τους κλαίγοντας. Πολύ χαρντκορ τρασίλα, παραλίγο να με βγάλει νοκ άουτ.

Τι να πρωτοπώ; Ότι ακόμα και για άρλεκιν είναι κακό; Ότι αν πεις ότι οι χαρακτήρες είναι χάρτινοι τους κάνεις και κοπλιμέντο; Ότι δεν έχει πλοκή; Ότι δεν έχει νόημα; Ότι για κανένα λόγο δεν μπορείς να καταλάβεις ΓΙΑΤΙ υποτίθεται ότι υπάρχει η οποιαδήποτε ερωτική έλξη; Ότι δεν υπάρχει λόγος και αιτία να νοιαστείς για τις εξίσου ανούσιες πράξεις των πρωταγωνιστών;

Ένα στραβοχυμένο εφηβικό ρομάντζο όπου το μεγάλο κλού στο τέλος είναι ότι.....είναι βαμπίρ! Ντουντουντούυυυμ! Λες και αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο έπιασες να διαβάσεις το 1ο βιβλίο μιας σειράς που λέγεται VAMPIRE diaries.

Μην το δοκιμάσετε. Αν θέλετε να διαβάσετε κακό εφηβικό παρανόρμαλ ρομάντζο, πιάστε το Twilight που το θάβει και το ξέρει περισσότερος κόσμος, για να έχετε και παρέα.

Posted Image


#60 Black Kaiser

Black Kaiser

    You are part of my plan

  • Members
  • 1,289 posts

Posted 08 January 2014 - 10:11

Στις διακοπές τελείωσα το Inferno του Dan Brown (/le hype). Για όποιον σκέφτεται να το διαβάσει, του προτείνω να κοιτάξει καλύτερα ένα από αυτά τα βιβλία:

9781741798531.jpgFlorence-Travel-Guide-231x300.jpg

 

Συνοπτικά, ένα τεράστιο κομμάτι του βιβλίου, και χωρίς να υπερβάλω πάνω από το μισό, είναι ένας πλήρης τουριστικός οδηγός της Φλωρεντίας. Έχει βάλει σχεδόν τελείως στην άκρη την ανάπτυξη των χαρακτήρων και με τις λεπτομερείς -μέχρι ύπνου- περιγραφές των κτιρίων, των δρόμων, των αγορών, των μουσείων, των εκκλησιών κλπ υποσκάπτει και εκείνης της πλοκής. Ήταν ένα τρομερά κουραστικό ανάγνωσμα. Συνήθως, δεν έχω πρόβλημα με τους επιφανειακούς χαρακτήρες του Dan ούτε με το γράψιμο του, ούτε καν γενικώς με τις λεπτομερείς περιγραφές τοποθεσιών και τα βιβλία του μου αρέσουν, αλλά αυτή τη φορά το παράκανε. Δεν είναι worst book ever, αλλά κατα την γνώμη μου είναι από τα χειρότερα του συγκεκριμένου συγγραφέα.

 

Το Inferno θα γίνει ταινία το 2015 (Tom Hanks στον ρόλο του Robert Langton again) και είναι η πρώτη περίπτωση που είμαι σχεδόν σίγουρος πως η μεταφορά ενός βιβλίου στην μεγάλη οθόνη θα είναι πολύ καλύτερη από το ίδιο βιβλίο.





Also tagged with one or more of these keywords: worst, books