Μπορείς να είσαι 100% υπέυθυνος για κάτι αλλά να έχεις και ελαφρυντικά παράλληλα. Δεν υπάρχει αντίφαση.
Λυπάμαι, ίσως να είμαι πιο αυστηρή από εσένα, αλλά διαφωνώ με αυτό. Για 'μένα όταν υπάρχουν ελαφρυντικά, χάνεται και μέρος της ευθύνης.
Όπως ανέφερα και πριν, θεωρώ ότι ένας καλλιτέχνης είναι υπεύθυνος για το πώς αποφασίζει να παρουσιάσει το έργο του. Παντού και πάντα υπάρχουν εμπόδια, άλλα που τα γνωρίζουμε και άλλα για τα οποία δε θα μάθουμε ποτέ. Δεν είχε άραγε ο Μάρτιν τους ίδιους περιορισμούς στα άλλα βιβλία; Το μάρκετινγκ, οι εταιρίες, το είδος, ορισμένοι χαρακτήρες...το τι θα σου υπαγορευτεί ή απαγορευτεί να κάνεις είναι ένα τεράστιο ζήτημα, γύρω από το οποίο ελίσσεται ο καλός συγγραφέας (πχ Robbin Hobb που πήγε να γράψει ένα βιβλίο και της βγήκε 4λογία). Οπότε εάν πρέπει να πω οκ ελαφρυντικό αυτό, τότε πρέπει να μιλήσω και για τα υπόλοιπα ελαφρυντικά, γιατί θεωρώ ότι είναι μία αλυσίδα. Το μόνο ελαφρυντικό που θα μπορούσα να πω για συγγραφέα είναι για τον Πράτσετ που έχει Αλτσχάιμερ και πλέον "γράφει" δια της υπαγόρευσης....και πάλι τα βιβλία του άτιμου -ή όσο έχω διαβάσει από αυτά- είναι αρκετά διασκεδαστικά. Εκεί το ομολογώ, θα σκεφτόμουν να πω οκ ίσως φταίει η αρρώστια του.
Ελαφρυντικά για μένα "χρειάζονται" οι κακοί συγγραφείς που δεν ξέρουν πώς να δικαιολογήσουν τις αποτυχίες τους. Οι καλοί (έστω αυτοί που θεωρώ καλοί), όπως είναι χωρίς ελαφρυντικά λουσμένοι με διθυράμβους για τις επιτυχίες τους, έτσι και είναι υπόλογοι για τις αποτυχίες τους. 100% και χωρίς ελαφρυντικά.
Φυσικά, για το τέταρτο βιβλίο αυτά που εβαλα μέσα στο spoiler ήταν τελείως ενδεικτικά. Επιμένω όμως, πως παρότι έχεις δίκιο πως οι χαρακτήρες παραμένουν ενδιαφέροντες, το περιβάλλον και οι ιστορίες στις οποίες δρούσαν δεν συγκέντρωναν πια το βάρος (από πλευράς πλοκής) της σειράς. Μάλιστα, γνωρίζοντας το αυτό ο αναγνώστης, έχοντας το στο μυαλό δηλαδή, πως το ζουμί της κεντρικής ιστορίας της σειράς βρίσκεται σε κεφάλαια τα οποία έπρεπε να περιμένει άλλα 5 χρόνια για να τα διαβάσει, αυτό ήταν ακόμα ένας λόγος για τον οποίο το βιβλίο του φάνηκε κακό. Νομίζω πως ο Martin επίτηδες έκανε αυτήν την κατανομή των κεφαλαίων και πιστεύω πως ήταν πλήρως συνειδητοποιημένος πως το 4ο βιβλίο του δεν θα είχε και τις καλύτερες κριτικές ώστε να βγάλει ένα καλό και κοντά στα στάνταρ του 5ο.
Spoiler 4ου Βιβλίου
Αρχικά να ξεκαθαρίσω κάτι, δεν ξέρω αν έχει γίνει παρανόηση, αλλά σιγά, ένα σεντόνι παραπάνω είναι, χαίρομαι να το γράφω.
Δεν με ενδιαφέρει στο ελάχιστο σε αυτή τη συζήτηση, και δε θυμάμαι να το έχω θίξει κιόλας, η γνώμη του υπόλοιπου κόσμου για αυτά τα βιβλία. Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει η δική σου, όποιου άλλου συμμετάσχει και το να εξηγήσω σωστά τη δική μου. Το λέω αυτό γιατί όπως παρανόησες πριν το ότι μπορεί να μη μου αρέσουν οι περιγραφές, είναι εύκολο να θεωρήσεις ότι τα προβλήματα που είχα με το 4ο συμπεριλαμβάνουν και τα προβλήματα που "ακούγονται" γι αυτό. Καταλαβαίνω ότι άρχισες να μιλάς για τον κόσμο με σκοπό να καταλήξεις στο ότι ήταν ένα είδος στρατηγικής του Μάρτιν, αλλά εξηγούμαι για να μιλάμε πιο ξεκάθαρα.
Για μένα, τα μέρη του 4ου είχαν απίστευτο ζουμί και κάποια δεν τα είδα όσο θα ήθελα. Δεν θεωρώ ότι είχε λιγότερο "κεντρική ιστορία" απ' ότι τα άλλα. Γούσταρα και τα μέρη και τους χαρακτήρες και ήθελα να του σπάσω το κεφάλι με τον τρόπο που διαχειρίστηκε και αυτούς και το χρόνο μας.
Το να "θυσιάσει" ουσιαστικά το 4ο βιβλίο για να κάνει τουλάχιστον καλό το 5ο (το οποίο ουσιαστικά δεν ήξερε πώς θα είναι) το θεωρώ εντελώς λανθασμένη τακτική. Αποφασίζεις να εκπορνεύσεις το ένα σου βιβλίο. Δεν θα επεκταθώ σε αυτό γιατί απ' ότι καταλαβαίνω είναι δική σου θεωρία και όχι κάτι που έχει πει ανοιχτά -για να μπορέσω να τον κρίνω. Εάν κάνω λάθος, μου το λες και το συζητάμε.
Μια νότα "γνωρίζοντας το αυτό ο αναγνώστης, έχοντας το στο μυαλό δηλαδή, πως το ζουμί της κεντρικής ιστορίας της σειράς βρίσκεται σε κεφάλαια τα οποία έπρεπε να περιμένει άλλα 5 χρόνια για να τα διαβάσει", νομίζω ότι αυτό δεν ισχύει. Στο τέλος του 4ου βιβλίου δεν είναι που έχει βάλει το σημείωμα και λέει "του χρόνου θα βγει και το 5ο;" XD
Το ότι τα παραδείγματά σου ήταν ενδεικτικά είναι προφανές, το ίδιο και τα δικά μου, δεν είναι δυνατόν να φυλλομετρήσουμε τα βιβλία μας (άσε που το 4ο το έχω και σε άλλο σπίτι!), μην ανησυχείς.
Οπότε εν κατακλείδι...πάλι θα αναγκαστώ να διαφωνήσω μαζί σου.
Είναι λίγο άδικο για εσένα να συζητάμε αυτό αφού δεν έχεις διαβάσει το 5ο βιβλίο. Μόλις το κάνεις θα μπορείς να έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτή που έχεις τώρα είναι λάθος. Πρόσεχε, μην με κατηγορήσεις κακομοίρα μου πως σου πετάω το γελοίο επιχείρημα "Δεν έχεις διαβάσει-δεν ξέρεις". Σου λέω ότι πιστεύω πως αν διαβάσεις και το 5ο βιβλίο (το μισό από το οποίο γράφτηκε την ίδια χρονική περίοδο με το 4ο) θα είσαι σε θέση να καταλάβεις καλύτερα (και όχι απαραίτητα να συμφωνήσεις με) την δική μου θέση.
Μην αγχώνεσαι και μην ανησυχείς, θα βαρεθώ να σε καθησυχάζω στο τέλος. Δεν έχω καμία διάθεση να σε παρεξηγήσω.
Έχω απαντήσει σε αυτό, πιστεύω ότι είναι λάθος να δικαιολογείς ένα βιβλίο σε μια σειρά λόγω ενός επόμενου, αν και ό,τι έχω διαβάσει από το 5ο δε μου έχει αλλάξει την άποψη. Όταν με το καλό -και αν- το διαβάσω ολόκληρο θα μπορέσουμε ίσως να κάνουμε και μια εκτενέστερη συζήτηση. Προς το παρόν πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε μια ενδελεχή για το 4ο και χωρίς να είναι απαραίτητες οι αναφορές στο 5ο.