Για να επανερχόμαστε σιγά σιγά στο θέμα,δεν φτάνει μόνο το collector's bug σχετικά με φιγούρες και λοιπά anime merchandise,πρέπει και να αντέχει το πορτοφόλι σου.Ειδικά όσοι δεν δουλεύουν(συμπεριλαμβάνομαι και εγώ στη κατηγορία αυτή) δεν αντέχουν τέτοια έξοδα.Γι'αυτούς που δουλεύουν,ας κάνουν ότι θέλουν με τα χρήματα τους...
Στην περίπτωση μου,έχω κάποια manga bookies(25 το αριθμό),1 φιγούρα του Ed από το FMA (δώρο φίλου που πήγε Ιαπωνία για 20 μέρες) και για να ικανοποιήσω το καπρίτσιο μου πήρα και τα boxsets του Gundam Seed + FMA από Νέα Υόρκη που γύρισα πριν από 5 μέρες(τα καλά του να έχεις ευρώ με καλή ισοτιμία έναντι δολαρίου).Αυτά είναι αγορές 6 χρόνων...
Α,και επειδή κάποιος αναφέρθηκε στις τιμές dvd στην Ιαπωνία,στην Αμερική είναι τελείως φτήνια.Πήρα τα 2 boxsets του Gundam Seed (10 dvd) με 80 δολάρια = 54ευρώ περίπου καθώς και ένα boxset του FMA (episodes 29-40) με άλλα 40 δολάρια.Το FMA ήταν μέσα στην πολυτέλεια με τρελά cover και θήκες ενώ είχε και guidebooks.^^
Δεύτερον και πιο σημαντικό,υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία.Aπό Αh! My Goddess μέχρι Basilisk και Haruhi,πολλές anime ταινίες και ανάλογα με την περίοδο κάναν και προσφορές.Πέτυχα την περίοδο που τα αγόρασα αυτά 15% off σε όλα τα merchandise(φιγούρες,manga,dvds).Aλλά dammit,δεν είχε το boxset του Kanon 2006 που ήθελα τόσο πολύ.
Όσο για την Ελλαδίτσα μας,τολμώ να πω ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά.Πάνε οι εποχές που όλοι πηγαίναμε Solaris για αγορές.Μπήκαν τα Fnac,ήρθε και το Public στο Σύνταγμα με πολύ καλές τιμές ενώ απότι διαβάζω ξεφυτρώνουν και νέα μαγαζάκια.Σαφώς και είμαστε μακριά από τα επίπεδα τιμών σε άλλες χώρες αλλά ας μην τα θέλουμε και όλα δικά μας...
Αλλά και από άποψη νοοτροπίας βλέπω αλλαγές.Πιο πολλά j-music party,συχνές προβολές anime(συγχαρητήρια στα παιδιά που τις οργανώνουν ασχέτως αν δεν πατάω),νέα μέλη συνεχώς ενώ επιτέλους βλέπεις και κοριτσομάνι σε meetings.Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες από ελληνικά forum ανιμε θυμάμαι που μαζευόμασταν 25-40 μαντραχαλάδες.
Τέλος,η κύρια ηλικία ατόμων που βλέπουν ανιμέ είναι κατ'εμέ 20-24 χρονών αλλά πάντα υπάρχουν και μεγαλύτερες ηλικίες.Ξέρω μια μάνα 30 χρονών με 2 παιδιά που ακόμα βλέπει ανιμέ και συμμετέχει ενεργά σε forum.Δεν υπάρχουν στάνταρ σ'αυτά τα πράματα,ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα είναι αυτά που καθορίζουν για πόσο καιρό θα βλέπεις ανιμε...