Psycho, η ιδέα δεν είναι κακή και έχει εφαρμοστεί αλλού με επιτυχία. Μάλιστα θα βόλευε πολύ όσους δεν μπορούν να κάνουν online παραγγελίες ή ανησυχούν για τελωνεία, ταχυδρομικά κλπ.
Όμως σκεφτόμουν περισσότερο κάτι που να μπορεί να γίνει σαν "στέκι" για τους anime/manga fans σε όποια πόλη άνοιγε (μάλλον Αθήνα) και γενικά ένα κοινό σημείο αναφοράς όπως έχουν γίνει μερικά comic shops για τους "κομιξάδες", ή το Cube που άνοιξε τελευταία στην Αθήνα για τους φανς της ε.φ. και μυθοπλασίας. Όπως δηλαδή είναι και η Άγνωστη Καντάθ εδώ και χρόνια για τους Θεσσαλονικείς αναγνώστες.
Πάντως αφού γίνονται διάφορες εκδηλώσεις σχετικές με anime/manga και η online κοινότητα είναι πανίσχυρη και μάλλον πολυπληθής, πιστεύω πως ένα anime/manga store θα μπορούσε να ανοίξει και να επιβιώσει. Εξ άλλου, ναι μεν οι comic fans είναι περισσότεροι (αν και πολλοί διαβάζουν και Αμερικανικά κλπ κόμικς και manga) αλλά όχι και τόοοοοσο πολλοί, και από ό,τι βλέπω όλα τα κομιξάδικα δουλεύουν. Και δε μιλάμε για κανένα τεράστιο anime store, ένα μικρό, με σωστές βάσεις, πολύ μεράκι και ακόμα περισσότερη εξειδικευμένη γνώση από όποιον το ανοίξει! Α, ναι! Και λεφτά!
Kenny, έχω δουλέψει σε μερικά σχετικά μαγαζιά (Τilt όταν άνοιξε, Metropolis Comics μια που ο ιδιοκτήτης του είναι φίλος μου, και No Name στο Μοναστηράκι που είχε δίσκους και παλαιά κόμικς) οπότε αυτό που θα πω παρακάτω είναι από πρώτο χέρι.
Η αιτίες που δεν έρχονται όλοι οι τόμοι μιας Χ σειράς manga (ή και βιβλίων μια που το ίδιο συμβαίνει και στην ε.φ./φαντασία) δεν είναι πως τα παίρνουν από απούλητο stock.
Είναι πρώτον οτι δεν κάνουν συχνές παραγγελίες σε στοκ, γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες φοβούνται να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να στοκάρουν το μαγαζί τους.
Δεύτερον, στα Ελληνικά μαγαζιά γίνεται πολύ προσεκτική επιλογή στο τι θα φέρουν μήνα με μήνα, μια που προτιμούν να δουλεύουν με ιδιωτικές παραγγελίες παρά να ριψοκινδυνεύσουν να μείνει απούλητο εμπόρευμα, άσε που πρέπει να καλύψουν ΟΛΑ τα γούστα φέρνοντας ουσιαστικά το 1/10 από ό,τι βγαίνει σε Αμερική (εδώ δικαιολογούνται κάπως)!
Τρίτον (εδώ όντως δικαιολογούνται αρκετά) είναι πως μερικές φορές οι πρώτοι τόμοι της Χ σειράς είναι out of print για ένα διάστημα, oπότε έχουν μόνο την επιλογή να φέρουν τους επόμενους τόμους.
Και τέταρτη αιτία είναι η άγνοια ή/και αδιαφορία, και μια κάποια έλλειψη οργάνωσης σε σύγκριση με τα μεγάλα ξένα μαγαζιά (εδώ δε δικαιολογούνται με τίποτα και είναι ακριβώς αυτό που μου τη δίνει, όπως έλεγα πιο πάνω με τους τόμους 3,7,8,11 κλπ).
Ομολογώ πως δεν ξέρω κατά πόσο η πειρατεία είναι πρόβλημα για να ανοίξει ένα anime/manga shop, και σίγουρα είναι μεγάλη συζήτηση.
Όμως πιστεύω πως ένα σωστό μαγαζάκι θα μπορούσε να γίνει και να εξελιχθεί όμορφα, μια που τις ίδιες ανησυχίες (μικρό σχετικά αγοραστικό κοινό, υψηλές τιμές, κλπ) είχαν και παλιά όσοι σκέφτονταν να ανοίξουν comic shop. Αλλά τελικά να που έχουμε τόσα σήμερα!