νομίζω πως υπερβάλλεις, δεν ήτανε τόσο άρρωστο, εγώ συνιστώ και την ταινία εκτος από το βιβλίο. είχε πολλά διπλα meanings άλλωστε
Το προβλημα δεν ηταν η διαστροφη καθ'αυτη. Στα συγχρονα medια τετοια βλεπουμε με το τσουβαλι. Αλλωστε διεγνωσε 100 χρονια πριν το φρουντ τις διαστροφες.
Η διαφορα εδω ειναι πως ειναι με τετοιο τροπο γραμμενο, πρωτοτυπο και αριστουργηματικο θα'λεγα, που ο αναγνωστης νιωθει πραγματικα πως λαμβανει μερος μεσα σε ολα αυτα και γινονται μερος του εαυτου του.
Αλλιως δε θα μου κανε εντυπωση καί θα το παρατουσα.
Μερικες φορες λειτουργει απελευθερωτικα αυτο, αλλα σε αναταραζει.
Εχει χιουμορ ξεκαρδιστικο (λευκο χιουμορ, οχι μαυρο).
Και η ταινια ειναι καλη αλλα χωνευεται πιο ευκολα απο το βιβλιο. Αν το ολοκληρωνε και το διορθωνε δεν ξερω και εγω πως θα ηταν. Αν βρω αλλα ολοκληρωμενα εργα του (πχ ιουστινη) θα τα διαβασω.
Αν και απο οτι διαβασα για αυτον το εργο αυτο ηταν το καλυτερο και τα υπολοιπα εργα ηταν προσπαθεια να αναπληρωσει το κενο της απωλειας.
Η ελληνικη μεταφραση ειναι αρκετα καλη.