Anelis θα σου πω που διαφωνω. οπως λες και συ η ελλειψη, ή η μη εστίαση στο γυναικειο φυλο ειναι ισως αναγκαια αλλα όχι και ικανη από μονη της συνθηκη, για τέτοιους χαρακτηρισμους. Ωραία μέχρι εδώ.Η άλλη υπαρκτη συνθηκη ποια είναι; διότι οι εικασιες που κάνεις (αν γραφουν στο γυαλι ή αν μπορει να τις αποδώσει) από ότι καταλαβαίνω δεν έχουν να κανουν με καποιο άλλο ερέθισμα που σου έδωσε ο τόλκιν (πέρα από αυτα που ήδη αναφέρθηκαν) αλλα με τη γενικότερη μοδα σε τέτοιου είδους ιστορίες. Δεν ειναι δηλαδη καποιο άλλο στοιχείο του βιβλίου, αλλα απορίες πάνω στο αρχικό, στην έλλειψη γυναικας. Οπότε, όντως παρερμήνευσα;
Οπως πολύ σωστά σου λεει ο οσάμα, στην πλειονοτητα του υλικου που χρησιμοποιησε (ιστορικου και φανταστικου) για να πλασει το συμπαν του, η γυναικα ηταν είτε το πατσαβουρι που γυαλιζεις τις μποτες σου (ουτε καν το σπαθί) είτε ανταλλαξιμη με ένα γερο άλογο, είτε σκευος εκτονωσης.
Στα βιβλία του όμως δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.
Τουναντιον σε σχεση με το Got που για να σταθεις ως γυναικα σε έναν αντροκρατουμενο κοσμο πρεπει να καταπίνεις ολα οσα ακους για τη θεση σου ακομα και οταν εισαι η Νο1 στα 7 βασίλεια, και να ανταποδίδεις με εξυπναδα/πουτανια/πονηρια αλλά ποτέ στα ίσια, εκτος αν εισαι σαν γερμανιδα κολυμβητρια στα 70'ς, ειναι πολύ πιο γυναικόφιλο.
Νιώθω πολυ΄περιεργα στη σύγκριση, γιατι και μενα μου ταιριαζει το GoT περισσοτερο (ιντριγκαVSfantasy) αλλα ειλικρινα, το να σου δίνει αυτή την αίσθηση μονο και μονο επειδη "δεν εστιαζει αρκετά στη γυναικα" μου φαινεται πολύ ξένο σαν κριτηριο, και ελλιπές ταυτόχρονα, για αυτό και το συζητάμε, μήπως χάνω κατι. Οπως περίεργο θα μου φαινόταν και το ανάποδο, να πει κάποιος δηλαδη φεμινιστικο ή σεξιστικό ενα π.χ. ρομάντζο επειδή δεν εστιάζει αρκετά στους άντρες. Εγώ τουλάχιστον αυτούς τους όρους τους κρατάω για όταν ένα έργο επιτίθεται στη φυλετική αξιοπρέπεια.
Δεν ξέρω αν φταίει η νύστα, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν σε καταλαβαίνω. Τελείωσε και ο καφές.
Με ρωτάς" ποιά άλλη υπαρκτή συνθήκη για να χαρακτηρίσεις κάτι φαλλοκρατικό/μη φιλογυνικό, υπάρχει, πέρα από την έλλειψη και τη μη εστίαση σε γυναίκες;";
Γιατί αν όντως με ρωτάς αυτό, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι το έχω απαντήσει ήδη, έστω και στα μουλωχτά. Για να το ορίσω στα γρήγορα, και με μεγάλη προχειρότητα ~ελλείψει καφέ~ θα περιοριστώ στα εξής.
Κάθε προσπάθεια υποβιβασμού του ενός φύλου, η οποία μπορεί να γίνεται και μέσω ενός κλισέ, αποτελεί μια τέτοια συνθήκη. Όπως και η ανάθεση προκαθορισμένων ~μη ρεαλιστικών~ χαρακτηριστικών που την αντικειμενοποιούν, ή την χρησιμοποιούν ως άβουλο ον. Κάθε πράγμα που την κάνει να μη σκιαγραφείται σαν ένας κανονικός άνθρωπος και όχι κουνάβι καφεΐνης.
Δεν το αναλύω παραπάνω, γιατί νομίζω ότι καταλαβαίνεις τι εννοώ. Ελπίζω.
Αν όχι, σ'χώρα με!
Πάλι στο θέμα του Τόλκιν, είχα την εντύπωση ότι είχα αναφέρει ότι η απουσία τους,
σε συνδυασμό όμως με τον τρόπο που παρουσιάζονται, με οδήγησε στις προαναφερθείσες απόψεις. Δεν έχει να κάνει με τη γενικότερη μόδα των γυναικών σε τέτοιου είδους ιστορίες, ούτε είναι απορίες πάνω στην έλλειψη της γυναίκας, όπως είπα και πιο πάνω (αν με το "απορίες" αναφέρεσαι στις ερωτήσεις που είχα γράψει, τότε μάλλον δεν κατάλαβες πώς το έλεγα. Τις ανέφερα ως πιθανές αιτιολογήσεις του γιατί συμβαίνει αυτό. Όχι actual απορίες. Καφέ σε θέλω παθιασμένα.)
Οπότε ή παρερμήνευσες, ή πρέπει να επανέλθω με καφέ γιατί μάλλον δεν βγάζω νόημα.
Στα βιβλία του, η γυναίκα είναι εξιδανικευμένη και απομακρυσμένη. Υπηρετεί τα κλισέ της, βγαίνοντας ελάχιστα από αυτά, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Αυτό το αναγάγω σε πρότυπα που προϋπήρχαν της εποχής του Τόλκιν, αλλά και που επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Το ότι αντί να πάρει τη γυναίκα πατσαβούρι, την έκανε γυναίκα-μη-ρεαλιστική-θεά πάλι έχει προβλήματα.
Γενικά πάντως, όταν αναφέρθηκα στον Τόλκιν, χρησιμοποίησα τη φράση "φαλλοκρατικές νότες". Κάπου, κάπως, κάτι, χάθηκε στη μετάφραση. Ή στον καφέ. Ποτέ δε θα μάθω.
Για το GoT ίσως να φταίει το ότι η οπτική μας γωνία διαφέρει. Εγώ το βλέπω, όπως το Mad Men. Σου δείχνει πώς επιβιώνουν σε ένα φαλλοκρατικό κόσμο, πράγμα που εντείνει το φιλογυνικό (λολ) συναίσθημα του βιβλίου. Όσο για το "ποτέ στα ίσα", θα διαφωνήσω. Πέραν του ότι υπάρχουν κάποιες που τα λένε ευθέως, στον γενικότερο κόσμο του GoΤ όλοι λειτουργούν πισώπλατα και με ίντριγκες, ή αλλιώς εξυπνάδα/πουτανιά/πονηριά/καφέ.