Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * * 1 votes

Higurashi no Naku Koro ni


  • Please log in to reply
343 replies to this topic

#316 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 15 October 2013 - 16:43

Πρεπει να επανέλθει η κουβεντα στο θέμα. :knock-knock:



#317 Kalamaris

Kalamaris

    I'm glad I met you.

  • Members
  • 699 posts

Posted 15 October 2013 - 17:07

Ξεκίνησα την πρώτη σεζόν με χαμηλά standards αλλά σταδιακά μου κέντρισε το ενδιαφέρον και όσο περνούσαν τα επεισόδια και τα arcs προσπαθούσα να ακολουθώ τα γεγονότα και να σκέφτομαι "λογικά σενάρια". Κάπου στο προ-τελευταίο arc άρχισα να συνειδητοποιώ ότι η σειρά είναι 100% στον κόσμο της και τίποτα απ' όσα συμβαίνουν δεν είναι να τα πάρεις στα σοβαρά.

Spoiler:

 

Αυτά μέχρι...το τελευταίο επεισόδιο που...αποτελείωσε ολοκληρωτικά τη σεζόν.

Spoiler:

 

 

Ας σχολιάσω γενικότερα την πλοκή:

Spoiler:

 

To get things straight: Το πρόβλημα της σειράς είναι ακριβώς το ότι έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί πιστά ένα VN σε anime.

To visual novel μπορεί -έστω στην κοσμάραπου βρίσκεται- να είναι μια χαρά, θα ενδιαφερόμουν να το παιξω/διαβάσω κιόλας, αλλά για να βγει σοβαρό ανιμε θα έπρεπε να γίνουν αρκετές αλλαγές στο setting και τους χαρακτήρες, ώστε να αποφευχθεί το άπειρο awkwardness.

 

Εν τέλει αυτό που μου μένει είναι ένα συνοθήλευμα από ελαφρύ χιούμορ, fanservice, edgy νταρκίλες, μυστήριο που προτιμά να παραμείνει μυστήριο παρά να λυθεί λογικά, γιατί η supernatural λύση θα είναι πιο... ευχάριστη, και αγωνία να δω το επόμενο επεισόδιο, που μπορεί είτε να επαναλαμβάνει γεγονότα, είτε αποτελεί κάτι εντελώς ασύνδετο με το προηγούμενο, ακόμα και μέσα στο ίδιο arc. Το προτείνω είτε σε ευαίσθητα άτομα, είτε σε μικρές ηλικίες, είτε σε premise guys με χαμηλές προσδοκίες. Αν δεν επρόκειτο για το τελευτάιο επεισόδιο, θα το έβγαζα σχετικά καλό, παρά τα ελλατώματά του, αλλά η τελική γεύση που μου άφησε "εκτέλεσε", μαζί με τη σειρά, και τις αναμνήσεις μου απ' αυτήν.


Μα...υπάρχει και δεύτερη σεζόν.Δεν τελειώνει εκεί η ιστορία...


sc5bab.jpg


#318 Keito

Keito

    Tamako Markeito

  • Members
  • 1,194 posts
  • Locationat the bus stop, waiting for 140

Posted 15 October 2013 - 21:44

Kamui, αυτό που μάλλον δεν κατάλαβες, είναι πως, σε αντίθεση με την πλειονότητα των anime με 2 σαιζόν, η ιστορία δεν τελειώνει στην πρώτη σαιζόν.

Σε αφήνει σε ένα cliffhanger, το οποίο λύνεται την δεύτερη. Η δεύτερη δεν είναι απλά ένα πρόσθετο, που ξανα-ξεκινάει χωρίς να υπολογίζει το τι γινόταν πριν. Ίσα ίσα, είναι η απαραίτητη συνέχεια που έχει το Higurashi, έτσι ώστε να μην τελειώσει έτσι όπως νομίζεις πως τελείωσε.

 

Σε καμία περίπτωση η σειρά δεν είναι στην κοσμάρα της. Ίσα ίσα, τα περισσότερα έχουν κάποιον λόγο που γίνονται, και αυτό θα το καταλάβεις πολύ καλύτερα άμα το τελειώσεις.


Edited by Keito, 15 October 2013 - 21:45.


#319 Kamui

Kamui

    Degenerate aristocrat

  • Members
  • 615 posts
  • LocationRealm of perdition

Posted 16 October 2013 - 00:04

Kaimui, το μυστηριο υπαρχει και θα το δεις παρακατω. Τωρα για το τι στοιχεια δινει και που (ακομα και οταν το τελειωσεις να με ρωτησεις, δεν θυμαμαι το που ακριβως, διοτι περασε καιρος που το ειδα). Οσο αφορα την πρωτη season, οπως και στο ανιμε του Umineko, καλυπτει τις ερωτησεις του VN. Το δευτερο αρχιζει να λυνει σιγα σιγα το μυστηριο και να βαζει σε μια λογικη σειρα τα γεγονοτα. Τωρα το κατα ποσο θα σου αρεσει η οχι η λυση του μυστηριο, it's up to you!!! Εμενα μου αρεσε ιδιαιτερα παντως.

Ποιες ερωτήσεις καλύπτει; Ναι, σαφώς οι σκηνές μπορεί να παρουσιάστηκαν ακριβώς όπως και στο vn. Το πρόβλημα είναι ότι ένα άνιμε δεν μπορεί να παρουσιάζεται όπως ένα vn. Είναι θέμα σκηνοθεσίας. Έστω αργά, αλλά αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι το anime ήταν σκηνοθετημένο σαν να πρόκειται για vn. Οι χαρακτήρες σου προκαλούσαν μια αγωνία για να ακούσεις περισσότερα (βασικά αυτό μπορώ να το αμφισβητήσω, αλλά ίσως έιναι προσωπικό ζήτημα), αλλά δεν ήταν ανθρώπινοι. Οι διάλογοι το ίδιο.

 

Αν η λύση του μυστηρίου είναι λογική, το αν θα μου αρέσει ή όχι δεν έχει καμία σημασία. Ας είναι λογική και όχι πιθανολογική ή αφθαίρετη και θα μου αρέσει, να είσαι σίγουρος. Αλλιώς δε μιλάμε καν για λύση. Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής τα γεγονότα, μια πραγματικά λογική εξήγηση είναι αδύνατη, αλλά αυτό έχει σχέση καθαρά με το σενάριο, εγώ κρίνω περισσότερο τη ποιότητα αυτού που είδα, όχι το τι ήθελα και δεν είδα.

 

 

Μα...υπάρχει και δεύτερη σεζόν.Δεν τελειώνει εκεί η ιστορία...

 

Για ποια ιστορία μιλάς; Συνεχίζεται το ίδιο chapter?

Αυτό δε θα μπορούσα να το ξέρω αλλά κάνει το τελευταίο επεισόδιο να μου φαίνεται ακόμα πιο φτηνιάρικο. Θα μπορούσαν να αφήσουν τα γεγονότα να εξελιχθούν φυσιολογικά και να μη δωθεί καμία υπόνοια επίλυσης μυστηρίου. Εδώ όμως βάζουν εσκεμμένα στο τέλος του επεισοδίου κλισέ σκηνές δράσης και φετιχιστικά στοιχεία, παρουσιάζονται τετριμμένα και επιφανειακά νοήματα, ενώ δίνεται η εντύπωση ενός τέλους, ή ενός σχήματος κύκλου, κάτι εντελώς ασαφές. Μια ιστορία που πετάει την ίδια της τη βάση για να κάνει μια στιγμιαία εντύπωση, και μετά τίποτα...αναμείνατε τη δεύτερη σεζόν.

Δηλαδή αυτός που το βλέπει πριν καν βγει η δεύτερη σεζόν πώς να νιώσει;

 

Kamui, αυτό που μάλλον δεν κατάλαβες, είναι πως, σε αντίθεση με την πλειονότητα των anime με 2 σαιζόν, η ιστορία δεν τελειώνει στην πρώτη σαιζόν.

Σε αφήνει σε ένα cliffhanger, το οποίο λύνεται την δεύτερη. Η δεύτερη δεν είναι απλά ένα πρόσθετο, που ξανα-ξεκινάει χωρίς να υπολογίζει το τι γινόταν πριν. Ίσα ίσα, είναι η απαραίτητη συνέχεια που έχει το Higurashi, έτσι ώστε να μην τελειώσει έτσι όπως νομίζεις πως τελείωσε.

 

Σε καμία περίπτωση η σειρά δεν είναι στην κοσμάρα της. Ίσα ίσα, τα περισσότερα έχουν κάποιον λόγο που γίνονται, και αυτό θα το καταλάβεις πολύ καλύτερα άμα το τελειώσεις.

 

Μα δεν υπάρχει ουσιαστικά cliffhanger στ τέλος, υπάρχει σκέτη ασάφεια. Μια σεζόν ενός έργου που σκοπεύει να βγάλει περισσότερες μπορεί είτε να τελειώσει με cliffhanger, που σημαίνει ότι είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί, και αλλιώς το έργο μένει μισό, άρα και δύσκολα μπορεί να κριθεί (πράγμα που σπανιότατα γίνεται, εφόσον δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγει δεύτερη), είτε να παρουσιάσει σχήμα κύκλου, είτε απλά να σου δώσει την υπόνοια ότι θα συνεχιστεί, ενώ από μόνο του είναι πλήρες. Σε κάθε περίπτωση ο θεατής κρίνει με βάση αυτό που έχει δει μέχρι στιγμής, και θέλει αυτό να μπορεί με κάποιο τρόπο να σταθεί από μόνο του. Δεν μπορεί να απαιτεί εξηγήσεις για όλα τα σημεία της πλοκής, αλλά μπορεί να απαιτήσει να μην παραμεληθούν αυτά βολικά, έτσι ώστε να τελειώσει ευχάριστα και εντυπωσιακά η σεζόν. Το έστω βραχύβιο συμπέρασμα που βγαίνει πρέπει με κάποιο τρόπο να στέκει.

 

Και μιας και γίνεται σύγκριση με άλλα άνιμε με 2 σαιζόν, ας φέρω ένα ιδιόμορφο παράδειγμα.

To anime skull man τελειώνει με τρόπο που "φωνάζει" ότι θα υπάρξει second season, σχεδόν cliffhanger δηλαδή (νομίζω ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτό ως spoiler, έτσι κι αλλιώς αυτό δεν έχει σχέση με τα γεγονότα της ίδιας της σειράς, trust me).

Kι όμως, δεύτερη σεζόν δε βγήκε και ούτε ανακοινώθηκε ποτέ, πιθανότατα για λόγους budget.

Όμως, η σειρά έχει φροντήσει ώστε η πρώτη σεζόν να βγάζει από μόνη της νόημα και το τελευταίο cliffhanger είναι απλώς μια νίξη για μια επόμενη κατάσταση. Φτάνει όμως για να βγει στο θεατή συμπέρασμα. Τίποτα δε μένει ληψό, και οι λίγες τρύπες είναι μικρές αδυναμίες της σειράς.

Το higurashi, αν ήταν όντως τόσο σίγουρο ότι θα έχει και 2η σεζόν θα μπορούσε να παρουσιάσει το επεισόδιο 26 σαν μια φυσιολογική συνέχεια στα γεγονότα, να μη δώσει καν την εντύπωση του τέλους, και να τελειώσει με cliffhanger. Αυτό δε γίνεται όμως, γιατί φαίνεται πώς η φετιχιστική αντίδραση που θα προκληθεί στους θεατές αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη λογική συνοχή του σεναρίου.


O6rrvsU.jpg


#320 John Crabs

John Crabs

    Chessmaniac

  • Members
  • 398 posts

Posted 16 October 2013 - 00:24

Κοιταξε Kamui, το VN του Higurashi (οπως αντιστοιχα και του Umineko), χωριζεται σε 2 part. 

 

Part I Ερωτησεις

Part II Απαντησεις

 

Υπαρχει μυστηριο και οπως σε καθε μυστηριο, υπαρχει και δολοφονος. Οσο και αν σου φαινεται περιεργο, υπαρχει και λογικη εξηγηση για οσα βλεπεις. Ηδη εχουν δωθει αρκετα στοιχεια, για να λυσεις το μυστηριο, απλα ειναι τοσο φανερα που δεν μπορεις να τα δεις. Αν κατσεις κατω και σκεφτεις τα μεχρι τωρα γεγονοτα, καθως και τις ιστοριες που εχεις δει ισως καταλαβεις τι παιζει, πριν το πουν στη δευτερη season. 

Τωρα οτι και να σου λεμε, αν δεν δεις ολο το ανιμε, δεν θα καταλαβεις τι εννοουμε. Και φυσικα δεν εχει νοημα να σου πουμε οτι αυτος εκανε εκεινο, εκεινος εκανε το αλλο και μπουρου μπουρου, διοτι ουσιαστικα χαλαει το μυστηριο ετσι. Δες και τη δευτερη season και μετα εξεφρασε τι γνωμη σου σχετικα με το αν ειναι καλο η οχι. 

(αυτη τη στιγμη, ειναι σα να σχολιαζεις εναν μισοτελειωμενο πινακα ζωγραφικης, ο οποιος αφου ειναι μισοτελειωμενος ειναι λογικο να μην ειναι καλος, αφου δεν απεικονιζεται πληρως και ετσι μονον αυτος που το φτιαχνει ξερει τι ειναι-Ετσι και εδω, μονο με τις ερωτησεις του μυστηριου, δεν μπορεις να λες αν ειναι καλο η οχι. Εξαλλου στο μυστηριο η απαντηση ειναι αυτο που το κανει καλο και οχι τοσο το στησιμο, διοτι ουσιαστικα το μυστηριο φτιαχνεται αναποδα, πρωτα δηλαδη η απαντηση και μετα το στησιμο). 

Τωρα κατι αλλο δεν μπορω να πω και οπως ανεφερα και παραπανω, δεν εχει νοημα να σε σποϊλαρουμε. Στο τελος οταν θα το εχεις τελειωσει, μπορουμε να ερμηνευσουμε την καθε σκηνη και μετα να δουμε αν εχουν νοημα η οχι η αν δεν εχει  cliffhunger. Τιποτα δεν ειναι τυχαιο στα No Naku Koro Ni. Ολα οσα γινονται εχουν ενα βαθυ νοημα που λυνει το μυστηριο. 

Και ενα hint. Αν καταλαβεις τους χαρακτηρες, τοτε θα καταλαβεις και το μυστηριο. 



#321 Putin

Putin

    Swee

  • Members
  • 1,790 posts
  • LocationΚΟΛΑΣΗ

Posted 16 October 2013 - 00:25

Θα μπορούσες απλά να δεις τη δεύτερη σαιζόν

 

Και δεν καταλαβαίνω αυτά που λες περί vn και "μη-vn" σκηνοθεσίας


Edited by Putin, 16 October 2013 - 00:27.

HnH5aB0.jpg


#322 Kamui

Kamui

    Degenerate aristocrat

  • Members
  • 615 posts
  • LocationRealm of perdition

Posted 16 October 2013 - 02:09

Κοιταξε Kamui, το VN του Higurashi (οπως αντιστοιχα και του Umineko), χωριζεται σε 2 part. 

 

Part I Ερωτησεις

Part II Απαντησεις

 

Υπαρχει μυστηριο και οπως σε καθε μυστηριο, υπαρχει και δολοφονος. Οσο και αν σου φαινεται περιεργο, υπαρχει και λογικη εξηγηση για οσα βλεπεις. Ηδη εχουν δωθει αρκετα στοιχεια, για να λυσεις το μυστηριο, απλα ειναι τοσο φανερα που δεν μπορεις να τα δεις. Αν κατσεις κατω και σκεφτεις τα μεχρι τωρα γεγονοτα, καθως και τις ιστοριες που εχεις δει ισως καταλαβεις τι παιζει, πριν το πουν στη δευτερη season. 

Τωρα οτι και να σου λεμε, αν δεν δεις ολο το ανιμε, δεν θα καταλαβεις τι εννοουμε. Και φυσικα δεν εχει νοημα να σου πουμε οτι αυτος εκανε εκεινο, εκεινος εκανε το αλλο και μπουρου μπουρου, διοτι ουσιαστικα χαλαει το μυστηριο ετσι. Δες και τη δευτερη season και μετα εξεφρασε τι γνωμη σου σχετικα με το αν ειναι καλο η οχι. 

(αυτη τη στιγμη, ειναι σα να σχολιαζεις εναν μισοτελειωμενο πινακα ζωγραφικης, ο οποιος αφου ειναι μισοτελειωμενος ειναι λογικο να μην ειναι καλος, αφου δεν απεικονιζεται πληρως και ετσι μονον αυτος που το φτιαχνει ξερει τι ειναι-Ετσι και εδω, μονο με τις ερωτησεις του μυστηριου, δεν μπορεις να λες αν ειναι καλο η οχι. Εξαλλου στο μυστηριο η απαντηση ειναι αυτο που το κανει καλο και οχι τοσο το στησιμο, διοτι ουσιαστικα το μυστηριο φτιαχνεται αναποδα, πρωτα δηλαδη η απαντηση και μετα το στησιμο). 

Τωρα κατι αλλο δεν μπορω να πω και οπως ανεφερα και παραπανω, δεν εχει νοημα να σε σποϊλαρουμε. Στο τελος οταν θα το εχεις τελειωσει, μπορουμε να ερμηνευσουμε την καθε σκηνη και μετα να δουμε αν εχουν νοημα η οχι η αν δεν εχει  cliffhunger. Τιποτα δεν ειναι τυχαιο στα No Naku Koro Ni. Ολα οσα γινονται εχουν ενα βαθυ νοημα που λυνει το μυστηριο. 

Και ενα hint. Αν καταλαβεις τους χαρακτηρες, τοτε θα καταλαβεις και το μυστηριο. 

 

Well, δε φαίνεται να καταλαβαίνεις αυτό που προσπαθώ να πω παραπάνω.

Το πρόβλημά μου προφανώς και δεν είναι το ότι δε λύθηκε όλη η υπόθεση. Υπάρχει κι άλλη σεζόν γι' αυτό.

Το θέμα είναι ότι αντί να κλείσουν την πρώτη σεζόν όπως κάθε άλλο επεισόδιο και να κοπεί απλά στη μέση ώστε να συνεχιστεί στην επόμενη σεζόν, βλέπουμε ένα πρόχειρο τέλος-καβάτζα, το οποίο δίνει διάφορες αισιόδοξες υπόνοιες οι οποίες προφανώς και θα διαψευσθούν στη δεύτερη σεζόν. Καμιά παραγωγή όμως δεν κάνει εσκεμμένα τέτοιες απάτες με σκοπό να τις ανατρέψει στην πορεία. Είναι εμφανής η προσπάθεια να δωθεί ένα βολικό τέλος, ώστε αν γίνει επιτυχία η πρώτη σεζόν, να διαψευσθεί στην επόμενη. Και θα ήταν εντελώς παράλογο για οποιαδήποτε παραγωγή να κλείσει μια σεζόν με ένα επίτηδες κακό και ανούσιο τέλος, ώστε να το διαψεύσει στην επόμενη. Αυτομάτως ρισκάρει να χάσει μεγάλο μέρος του κοινού της. Είμαι σίγουρος ότι το τέλος της πρώτης σεζόν φτιάχτηκε ακριβώς για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα αυτής της παραγωγής και τα γούστα του υποτιθέμενου κοινού της σειράς, και το χειρότερο είναι ότι τα κατάφερε, γιατί, απ' όσα σχόλια είδα στο ίντερνετ σχετικά με την πρώτη σεζόν, κανείς δεν κατάλαβε τίποτα από την υπόθεση, αλλά δεν χρειάζεται και καμία επόμενη σεζόν για να πειστεί ότι αυτό που είδε ήταν γαμάτο.

Το θέμα τώρα είναι ότι μια σεζόν που με το τέλος της σε δελεάζει να δεις και επόμενη, είναι επιτυχημένη.

Αντίθετα, μια σεζόν που σε εκβιάζει εκ των υστέρων να δεις την επόμενη της, είναι αποτυχημένη.

Εξέφρασα διάφορα γενικά προβλήματα της σειράς αλλά είπα ότι αν δεν επρόκειτο για το τελευταίο επεισόδιο, θα τη θεωρούσα καλούτσικη. Η βαθμολογία μου στο myanimelist μέχρι το επ.22 ήταν 7 και τώρα έπεσε στο 5. Μπορεί η επόμενη σεζόν να είναι πολύ καλύτερη και να εξηγεί τα πράγματα τέλεια, εγώ κάποια στιγμή θα τη δω, άσχετα με το αν φοβάμαι πως θα χάσω το χρόνο μου, και χωρίς αρνητικές προκαταλήψεις (όσο είναι αυτό δυνατό, κάποια πράγματα δεν ξεχνιούνται και δε φταίω εγώ γι' αυτό).

 

Βtw μιας και δεν είμαι ο μόνος που διαμαρτύρομαι για κάποια πράγματα και δεν εκθειάζω το αριστούργημα, αισθάνομαι μια ταύτιση με το παρακάτω ποστ, το οποίο, αν και σύντομο, εκφράζει κάποιες αλήθειες για το πώς μπορεί να νιώσει κάποιος όταν βλέπει την πρώτη σεζόν.

 

Αλλοπρόσαλλο να το χαρακτηρίσω, περίεργο να το πω, κουραστικό, μυστήριο, ηλίθιο? Δε ξέρω είμαι μεταξύ ή ότι είδα ένα διαμάντι του Ιαπωνικού μυστήριου ή ότι έχασα 26χ20 λεπτά από τη ζωή μου. Τόσο στα άκρα με έφερε αυτή η σειρά.



Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ηλίθια η ιδέα της φιλίας, που προσπαθεί αλλά μόνο γέλιο φέρνει, να περάσει λόγω του ότι είχαν να κάνουν με στεγνούς δολοφόνους και έλεγαν με μεγάλα μάτια όλο νάζι ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕΣ 2 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ ΕΓΩ ΘΑ ΕΡΘΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ.


/ΝΑ απαράδεκτο…


O6rrvsU.jpg


#323 John Crabs

John Crabs

    Chessmaniac

  • Members
  • 398 posts

Posted 16 October 2013 - 08:57

Αν το προβλημα σου ειναι το τελος, τοτε απλα θα σου πω το εξης. Το τελος δεν ειναι τυχαιο, ουτε προχειρο. Οπως ειπα και παραπανω, οτι γινεται εχει ενα νοημα, οι παραγωγοι δεν εβαλαν δικα τους πραγματα, αλλα οτι υπηρχε στο VN, κοβοντας σκηνες, οι οποιες δεν προωθουσαν το μυστηριο, αλλα ηταν παιχνιδια μεταξυ της παρεας (απο οσο εχω ακουσει, μιας και δεν το εχω πιασει να το διαβασω ακομα).

 

Κοιταξε, το θεμα δεν ειναι τι εκαναν λαθος οι δημιουργοι, αλλα το πως το καταννοει ο καθενας. Το ανιμε σαφως, ειναι κατωτερο του VN, ομως δεν ειναι σε καμια περιπτωση χαλια. Η ιστορια και το μυστηριο, εχουν στηθει αρκετα καλα. (ισως παραλειπονται καποια σημεια, τα οποια μπορει να μπερδευαν τον θεατη τελειως). Οταν το τελειωσεις, μπορουμε να κανουμε αναλυση περεταιρο.

Παντως οσο αφορα το τελος της πρωτης season, θα το καταλαβεις οταν τελειωσεις το ανιμε. Τωρα αν το αρνειται η αν το δεχεται στη δευτερη, αυτο θα το δεις. 



#324 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 16 October 2013 - 10:28

Βασικά είναι αλήθεια ότι έτσι όπως κάνανε την πρώτη season του anime, η αίσθηση που αποκομίζεις είναι ότι είναι μόνο for teh madness. Οπότε αν σε κάποιον δεν αρέσει αυτό είναι λογικό να μην μείνει ευχαριστημένος από την σειρά. Βέβαια μετά βλέποντας την δεύτερη season καταλαβαίνεις ότι υπάρχει νόημα στο τι γίνονταν στην πρώτη season, αλλά υποθέτω πέραν του θέματος της συνοχής του σεναρίου/μυστηρίου, είναι και θέμα αισθητικής. Ακόμα και σε μια σειρά όπου υπάρχει ένα πολύ καλό σενάριο, αν δεν σου αρέσει η αισθητική μιας σειράς μπορεί να απογοητευτείς.

 

Από εκεί και πέρα Kamui δεν καταλαβαίνω γιατί μέχρι ένα σημείο σου φαίνονταν καλούτσικη αλλά ειδικά το τέλος σε χάλασε. Τι ήθελες να γίνει; να σταματήσει σε ένα random σημείο; Προφανώς εφόσον κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο θα πρέπει να έχει κάποιο τέλος όπου θα ικανοποιεί σε κάποιον βαθμό τον θεατή και δεν θα τον αφήνει ξεκρέμαστο.

 

Πάντως πληροφοριακά αν και όπως είπε ο John Crabs to higurashi χωρίζεται σε 2 μέρη με 4 question arcs και 4 answer arcs, στο anime δεν βάζουν τα 4 πρώτα στην πρώτη season και τα 4 επόμενα στην δεύτερη, αλλά τα 4 πρώρα question + τα 2 πρώτα answer στην πρώτη.


phmava.php

#325 Kamui

Kamui

    Degenerate aristocrat

  • Members
  • 615 posts
  • LocationRealm of perdition

Posted 18 October 2013 - 01:49

 

Από εκεί και πέρα Kamui δεν καταλαβαίνω γιατί μέχρι ένα σημείο σου φαίνονταν καλούτσικη αλλά ειδικά το τέλος σε χάλασε. Τι ήθελες να γίνει; να σταματήσει σε ένα random σημείο; Προφανώς εφόσον κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο θα πρέπει να έχει κάποιο τέλος όπου θα ικανοποιεί σε κάποιον βαθμό τον θεατή και δεν θα τον αφήνει ξεκρέμαστο.

Αυτό ακριβώς χρειάζεται, και αυτό ακριβώς δεν ήταν το τελευταίο επεισόδιο της πρώτης σεζόν.

Η λύση να το κόψουν απλά στη μέση είναι thinking in retrospect, αφού είδα αυτό το επεισόδιο και πόνεσαν τα μάτια μου.

Τώρα εδώ υπάρχει ένα θέμα σχετικά με το τι...ικανοποιεί σε κάποιο βαθμό τον θεατή. Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να κάνουν. Δυστυχώς ίσως και να τα κατάφεραν. Νομίζω καταλαβαίνετε τι εννοώ.


O6rrvsU.jpg


#326 John Crabs

John Crabs

    Chessmaniac

  • Members
  • 398 posts

Posted 18 October 2013 - 02:10

Βασικα Kamui, μην ξεχνας και κατι αλλο. Το ανιμε βγηκε μετα την επιτυχια του VN, πραγμα που σημαινει οτι αφου αρκετος κοσμος ειχε διαβασει το VN και επειδη δεν μπορει να δωσει πολλες λεπτομερειες, ουσιαστικα θελει να καλυψει την ιστορια σε ανιμε και να δειξει και οπτικα αυτο που διαβαζει κανεις στο VN. Το ιδιο ακριβως που πηγαν να κανουν και με το Umineko, μονο που εκει τα εκαναν μανταρα, ενω εδω εβγαλαν ενα καλο ανιμε. 

Εξαλλου μην ξεχναμε οτι ο θεατης, ο οποιος το βλεπει, ξερει απο την αρχη οτι ειναι μυστηριο και οτι εχει ερωτησεις-απαντησεις. Αρα δεν εχει νοημα να δωσουν ενα τελος στη πρωτη season που θα ευχαριστησει τον θεατη. Το τελος απλα κλεινει την ιστορια, οπως λογικα κλεινει και στο VN και απλα οι θεατες που το εβλεπαν ongoing, περιμεναν τη συνεχεια και εμεις που το ειδαμε μετα ξεκιναμε με τη δευτερη season. 

 

Αν λαβεις υποψι σου και αυτη την παραμετρο, τοτε ισως δεις λιγο διαφορετικα το τελος. Απλα το Higurashi, σαν ανιμε ξεφευγει απο τα συνηθισμενα. Συμφωνω στο οτι ενα ανιμε οταν κλεινει μια season, πρεπει κλεινοντας το κομματι της ιστοριας που αρχισε, να αφηνει και ενα ερωτημα ανοιχτο (το οποιο εμπεριεχει αγωνια), με σκοπο να απαντηθει στην επομενη season. Στο Higurashi ομως, το ερωτημα ειναι ξεκαθαρο. ΠΟΙΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ??? και οπως και σε καθε μυστηριο ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ??? ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ??? Αρα το να βαλει ενα δικο του τελος το ανιμε, που να ευχαριστησει τον θεατη, δεν εχει νοημα. 

 

(ευχαριστησει=ικανοποιησει, διοτι μπορει να το παρει κανεις και με την εννοια του fanservise, μιας και εχουμε πολυ σε αυτο το ανιμε)



#327 Kamui

Kamui

    Degenerate aristocrat

  • Members
  • 615 posts
  • LocationRealm of perdition

Posted 18 October 2013 - 03:51

Βασικα Kamui, μην ξεχνας και κατι αλλο. Το ανιμε βγηκε μετα την επιτυχια του VN, πραγμα που σημαινει οτι αφου αρκετος κοσμος ειχε διαβασει το VN και επειδη δεν μπορει να δωσει πολλες λεπτομερειες, ουσιαστικα θελει να καλυψει την ιστορια σε ανιμε και να δειξει και οπτικα αυτο που διαβαζει κανεις στο VN. Το ιδιο ακριβως που πηγαν να κανουν και με το Umineko, μονο που εκει τα εκαναν μανταρα, ενω εδω εβγαλαν ενα καλο ανιμε. 

Εξαλλου μην ξεχναμε οτι ο θεατης, ο οποιος το βλεπει, ξερει απο την αρχη οτι ειναι μυστηριο και οτι εχει ερωτησεις-απαντησεις. Αρα δεν εχει νοημα να δωσουν ενα τελος στη πρωτη season που θα ευχαριστησει τον θεατη. Το τελος απλα κλεινει την ιστορια, οπως λογικα κλεινει και στο VN και απλα οι θεατες που το εβλεπαν ongoing, περιμεναν τη συνεχεια και εμεις που το ειδαμε μετα ξεκιναμε με τη δευτερη season. 

 

Αν λαβεις υποψι σου και αυτη την παραμετρο, τοτε ισως δεις λιγο διαφορετικα το τελος. Απλα το Higurashi, σαν ανιμε ξεφευγει απο τα συνηθισμενα. Συμφωνω στο οτι ενα ανιμε οταν κλεινει μια season, πρεπει κλεινοντας το κομματι της ιστοριας που αρχισε, να αφηνει και ενα ερωτημα ανοιχτο (το οποιο εμπεριεχει αγωνια), με σκοπο να απαντηθει στην επομενη season. Στο Higurashi ομως, το ερωτημα ειναι ξεκαθαρο. ΠΟΙΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ??? και οπως και σε καθε μυστηριο ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ??? ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ??? Αρα το να βαλει ενα δικο του τελος το ανιμε, που να ευχαριστησει τον θεατη, δεν εχει νοημα. 

 

Κατ' αρχήν, το ότι είναι mystery δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει κάποια λογική λύση και ο θεατής μπορεί να τη βρει με τα στοιχεία που του παρουσιάζονται. Ή μάλλον, αυτό θα 'πρεπε να σημαίνει, αλλά η εντύπωση που δημιουργεί η σειρά από ένα σημείο και μετά δεν παραπέμπει καθόλου σε κάτι τέτοιο. Και αυτό συνεχίζεται μέχρι το τέλος. Προφανώς είναι μια απάτη, δεδομένης της ύπαρξης της δεύτερης σεζόν, αλλά αυτό το συνειδητοποιεί κανείς μόνο αφού τη δει. Οι θεατές που το έβλεπαν ongoing περίμεναν 10 μήνες για να βγει η επόμενη σεζόν, και πριν ανακοινωθεί δε γνώριζαν καν ότι θα βγει. Μέχρι τότε έπρεπε να μείνουν με την εντύπωση την οποία δίνει το τέλος της πρώτης σεζόν. Και απ' όσα σχόλια διάβασα, δεν έκατσε καθόλου άσχημα στους περισσότερους, οι οποίοι δεν είχαν καταλάβει και τίποτα από την υπόθεση.

 

Actually, στη σειρά κανένα ερώτημα δεν είναι ξεκάθαρο. Τα ερωτήματα είναι απλά speculations κάποιου θεατή που νομίζει ότι βλέπει mystery anime.

Spoiler:
Αυτό φτάνει για να απογοητεύσει κάποιο θεατή αρκετά για να μη δοκιμάσει καν την επόμενη, αν δεν γνωρίζει για το visual novel ή δεν έχει επαφές με ανθρώπους που το έχουν διαβάσει. Η δική μου περίπτωση είναι διαφορετική, γι' αυτό και σκοπεύω να δω την επόμενη σεζόν, και θα κρίνω τα του γενικού σεναρίου τότε. Τώρα κρίνω τα της σεζόν και τα του συγκεκριμένου επεισοδίου.

 

 

(ευχαριστησει=ικανοποιησει, διοτι μπορει να το παρει κανεις και με την εννοια του fanservise, μιας και εχουμε πολυ σε αυτο το ανιμε)

Well, now you're talking.

H σειρά στο τελευταίο επεισόδιο κάνει κάθε προσπάθεια για να ευχαριστήσει, αλλά δεν καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια ούτε καν για να επιβραβεύσει την περιέργεια όποιου νομίζει ότι βλέπει ένα σοβαρό μυστήριο. Επίλυση δε χρειάζεται να παρουσιάσει γι' αυτό, παρά μόνο ερωτήματα και την εντύπωση ενός συνδετικού κρίκου. Αρχικά αυτά γίνονται φανερά, κάπου στο τέλος χανόμαστε στη μετάφραση και αναλωνόμεθα σε πιο...δραστήριες ασχολίες.


Edited by Kamui, 19 October 2013 - 04:30.

O6rrvsU.jpg


#328 metalmusicmaniac

metalmusicmaniac

    Psychotic Madness

  • Members
  • 240 posts
  • LocationKefalonia, Lixouri

Posted 12 November 2013 - 13:37

Παιδιά ιδέα δεν εχω γιατί μιλάτε γιατί μόνο που είδα τα κατεβατά κουράστικα :P

Γενικώς το Higurashi πιστεύω οτι είναι είτε Full Hate, είτε Full Epic. Ενδιάμεση κατάσταση δεν υπάρχει κατα τη γνώμη μου.

Btw η ταινία τα σπάει  :riiight:


Posted Image

#329 Hellraider

Hellraider

    Anime Elite

  • Members
  • 1,348 posts
  • LocationΑθήνα

Posted 10 July 2014 - 15:16

Με μεγάλη καθυστέρηση λόγο έλλειψης διάθεσης για το συγκεκριμένο, είδα το Oubreak. E, ας πούμε ότι κάτι ήξερα που δεν είχα όρεξη να το δω. Αν είναι να παίρνουμε τόσο μέτρια και βαρετά σοβαρά επεισόδια καλύτερα να γυρίσουμε στα fanservice ones. Τουλάχιστον ό,τι βλέπουμε να είναι πιο κοντά στις προσδοκίες μας.

 

 

Μόνιμα θα ελπίζω κάποτε να έρθει μια Ufotable και να πάρει επιτέλους το franchise τα adaptations που του αξίζει (αν και αυτό πάει πολύ περισσότερο στο Umineko, τουλάχιστον στο Higurashi είδαμε και 50 καλά επεισόδια).



#330 Hazuki

Hazuki

    Anime Elite

  • Administrators
  • 2,741 posts

Posted 23 September 2019 - 09:06

Μιας και που ήταν στο netflix είπα να το ξεκινήσω. Έχει μόνο την 1η σεζόν και από ότι βλέπω στις προηγούμενες δημοσιεύσεις θα πρέπει να τα δω όλα! Oh well!

Μέχρι στιγμής είμαι στο 11 που γενικά από ότι καταλαβαίνω η σειρά θα είναι το ίδιο main story απλά αλλάζει ο ύποπτος σε κάθε "arc". Καλό gimmick, θυμίζει τις VN ρίζες του anime με τα multiple branches.

Βέβαια δεν έχω παίξει το παιχνίδι και δεν ξέρω. Γενικά έχει ένα ενδιαφέρον να δεις πως θα πουν την ίδια ιστορία πολλές φορές. Θα έλεγα πως είναι κάπως χαλαρωτικό γιατί ξέρεις 1) ότι το arc θα είναι λίγα επεισόδια 2) ότι την μισή ιστορία την ξέρεις και σου μένει μόνο να συγκεντρωθείς στο spooky του θέματος.

Όταν την είχα πρωτοακούσει σαν σειρά η περιγραφή ήταν lolis που σφάζουν και τρελές καφρίλες κλπ. Νταξ από splatter κάτι έχει αλλά δεν είναι και gorefest. Είναι εκεί για να εξιτάρει και το edginess του θέματος.

Περισσότερο ζουμί έχει η αγωνία που προκαλεί. Όχι επίπεδα Narutaru αλλά είναι παρόμοιας λογικής.

Τέσπα, αυτά από τα λίγα επεισόδια που έχω δει, για να έχω γράψει τόσα πολλά χωρίς να το έχω τελειώσει πιστεύω ότι μου αρέσει, αρκεί μην φάμε καμιά σούπα στα τελειώματα.

Βλέπω έχει anime και το umineko, έχω πολύ δουλειά μπροστά μου. Τουλάχιστον κυλάνε νεράκι τα επεισόδια.


rsrGbGx.gif