Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * * 1 votes

Σύνοψη όλων των έργων του Leiji Matsumoto


  • Please log in to reply
86 replies to this topic

#61 Labrokratis

Labrokratis

    Anime / Asia Party Organizer

  • Members
  • 637 posts

Posted 01 December 2010 - 22:52

Τo Leijinverse είναι ένα συνονθύλευμα ιστοριών από πολλά παράλληλα σύμπαντα (η θεωρία χορδών, σύμπαν 5 βαθμού, κλπ, πολύ δημοφιλή θεματολογία κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970) στο οποίο το Galaxy Express 999 είναι το μοναδικό "τρένο" που μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται. Κάποια στιγμή, αυτό το επιτυχαίνει και ο Harlock με το Arcadia, για αυτό τον βλέπεις να εμφανίζεται στα καλά καθούμενα παντού ή να αλλάζει χρώμα το πλοίο του.

Με την ίδια λογική, έτσι εξηγείτε και ο διαφορετικός θάνατος του Tetsuro στις διάφορες σειρές / ταινίες / ova, γιατί ο Harlock έχει ένα μάτι ή δύο, κλπ. Οι εμφανίσεις του Yamato επίσης αποτελούν με αυτήν την λογική ένα συμπαντικό λάθος που καθρεφτίζει δύο σύμπαντα που εφάπτονται...

Στην σειρά Galaxy Railways αυτά αναφέρονται περισσότερο και προσπαθούν να εξηγηθούν (όσο γίνεται δηλαδή).

Στην συγκεκριμένη σειρά, αυτό που είδαμε με Harlock και Emeraldas είναι η ιστορία αυτού του σύμπαντος και μόνο.

Μια λεπτομέρεια που μαθαίνουμε από το Space Symphony Meatel, είναι ότι δεν υπάρχει μία Meatel, αλλά πολλές. Όλες όμως έχουν κοινή συνείδηση, αφού η πραγματική είναι ο πλανήτης Meatel!. Κοινώς, η Meatel είναι παντού ταυτόχρονα. Σχιζοφρενικό έτσι;

Στο στέμμα των Anime, τα Galaxy Express 999 και Legend of Galactic Heroes είναι τα ποιο λαμπερά διαμάντια. Δεν υπάρχει σύγκριση, δεν υπάρχει και λόγος.

#62 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 01 December 2010 - 23:29

ειχα δει τη σειρα Space Symphony Maetel πρωτου εντρυφησω βαθυτερα στα εργα αυτα και μου φανηκε μετρια. ισως της ξαναδωσω αλλη μια ευκαιρια.

αυτο με τις πολλες Maetel μαλλον πρωτοεμφανιζεται στο επεισοδιο 110 της σειρας GE, που συναντανε ενα πανομοιοτυπο τραινο και χαρακτηρες (Μετελ, ελεγκτης) αλλα με διαφορετικο αγορι απο τον Τετσουρο. Το τρενο αυτο ομως ανηκει στο μελλον και με διαφορετικη αφετερια και προορισμο. Εκει ειπα να μην το ψαξω αλλο γιατι θα χαθω...

Ευχαριστω πολυ για τις διευκρινησεις. η πολυωρη βολτα στο Leijiverse τελειωνει με τον καλυτερο τροπο

#63 Saf520

Saf520

    Περιστασιακός χρήστης anime ουσιών

  • Members
  • 154 posts

Posted 01 December 2010 - 23:49

Καταρχάς, τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για αυτό το άρθρο, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα με βοηθήσει αρκετά στο μέλον και μόλις το έκανα bookmark στον υπολογιστή μου.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είχα ένα τρελό πάθος με τον Captain Harlock, ενώ στο μικρό μέχρι στιγμής ιντερνετικό μου ταξίδι, εσύ (έχω δει όλα σου τα βίντεο στο Veoh) και οι live-evil είστε οι κυριότερες πηγές μου για το Leijinverse.


Δευτερεύοντως, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση πάνω, στο κατά τ' άλλα πολύ καλό, άρθρο σου.
Συγκεκριμένα διάβασα το εξής:

4) Το πλοίο του Harlock ονομάζεται Arcadia. Φυσικά ο Matsumoto δεν εννοεί την πόλη: Η λέξη αυτή, είναι αναγραμματισμός του Akardia, της ελληνικής λέξης δηλαδή «Ακαρδίας», που είναι αυτός που δεν έχει καρδιά, ο άκαρδος, ο ψυχρός εκτελεστής. Ότι είναι δηλαδή στερεοτυπικά, ένας Πειρατής!


Δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του Leiji Matsumoto, αλλά θεωρώ ότι ο δημιουργός ονόμασε έτσι το διαστημόπλοιο από το όνομα της περιοχής της Αρκαδίας. Από την αρχαία Ελλάδα, οι ποιητές συχνά αναφέρονταν στην Αρκαδία ως τόπο γεμάτο ελευθερία, γεγονός που κυρίως οφείλεται στην ξέγνοιαστη ζωή των ποιμένων κατοίκων της, παραδοχή που συνεχίστηκε και μέχρι την Αναγέννηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ίδρυση της Degli Arcadi Accademia στη Ρώμη στα τέλη του 17ου αιώνα, από στοχαστές που ήθελαν να φέρουν περισσότερη ελευθερία στα τότε λογοτεχνικά δρόμενα, δείχνοντας το πόσο συνυφασμένη είναι η Αρκαδία με την έννοια της ελευθερίας.

Έτσι, με βάση όλα αυτά, δεν θεωρώ ότι η ονομασία του Arcadia συμβόλιζε την σκληρότητα των πειρατών, αλλά πως το πλοίο του Harlock παρέμενε σύμβολο ελευθερίας για τους, υποδουλωμένους στην πραγματικότητα, ανθρώπους.

sigpic10697_5.gif


#64 Labrokratis

Labrokratis

    Anime / Asia Party Organizer

  • Members
  • 637 posts

Posted 02 December 2010 - 00:21

Την συγκεκριμένη πληροφορία την μετέφερα από ένα κείμενο που είχα διαβάσει πριν αρκετά χρόνια σε γερμανικό fanzine, όπου είχαν πάρει συνέντευξη από τον Matsumoto.

Οι Γερμανοί πιστεύουν (και διαδίδουν) ότι ο Captain Harlock έχει Γερμανική ρίζα. Ωστόσο ο τίτλος της ταινίας (Waga Seishun no Arukadia, Η νιότη μου στην Αρκαδία και όχι το "Η "Αρκαδία" της νιότης μου όπως έχει πλέον επικρατήσει να ονομάζεται στον δυτικό κόσμο) τους το χαλάει αυτό έτσι τον ρώτησαν ευθέως. Είχε απαντήσει ότι επέλεξε το "Αρκαδία" για δύο λόγους: Ο ένας, είναι γιατί την θεωρεί την πηγή της έμπνευση της Sangri La που τόσο διαδεδομένος είναι στην χώρα του. Ο δεύτερος λόγος, είναι γιατί ο αναγραμματισμός της λέξης Αρκαδία, είναι η ελληνική λέξη Ακαρδία, δηλαδή ο Άκαρδος. Αυτό το είχε βρει τυχαία λέει σε ένα αγγλοελληνικό λεξικό. Παράλληλα, ήθελε ηθελημένα να έχει ελληνική ρίζα ο ήρωας του, όπως όλα τα δυτικά πράγματα.
Για αυτό άλλωστε, η άλλη μεγάλη ηρωίδα του, είναι η Μέετερ. Η αρχαία Ελληνική λέξη για την Μητέρα (με μελωδικό τονισμό, όπως γίνεται και στα Ιαπωνικά). Επίσης η Queen Millennia είναι επίσημα η La Andromeda Promethium II (που σε ρομαντζί είναι Rā Andoromeda Puromeshūmu Nisei το "L" της μετάφρασης ΔΕΝ υπάρχει!)

#65 Saf520

Saf520

    Περιστασιακός χρήστης anime ουσιών

  • Members
  • 154 posts

Posted 02 December 2010 - 00:58

Μάλιστα, για άλλη μια φορά αυτός ο άνUρωπος με εκπλήσει από το πόσο λεπτολόγος είναι. Anw, καλό θα ήταν να γραφτεί και η παραπομπή στην Αρκαδία και την Sangria La του James Hilton.

Ευχαριστώ για τις επιπλέον πληροφορίες.

sigpic10697_5.gif


#66 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 13 August 2011 - 19:09

Δεν το ηξερα αλλα παραδοξως στο manga του Yamato κανει την εμφανιση του ο Harlock, αντιθετα στην τηλεοπτικη σειρα ουδεμια νυξη γινεται

γιατι αραγε;

#67 Anakin Skywalker

Anakin Skywalker

    Dark Lord of the Sith

  • Members
  • 318 posts
  • LocationKamatero, Athens

Posted 08 April 2012 - 16:20

Δεν το ηξερα αλλα παραδοξως στο manga του Yamato κανει την εμφανιση του ο Harlock, αντιθετα στην τηλεοπτικη σειρα ουδεμια νυξη γινεται

γιατι αραγε;

Τώρα είδα το post σου κι απ' όσο γνωρίζω έγινε για τον λόγο ότι η σειρά σταμάτησα στο 26ο επεισόδιο ενώ ήταν να γυριστούν κι άλλα. Αν θυμάμαι καλά στο σύμπαν του Yamato o Kodai Mamoru (ο μεγάλος αδερφός του πρωταγωνιστή Kodai Susumu) γίνεται ο Captain Harlock... Θα εμφανιζόταν μετά το 30κατι επεισόδιο κι όλα αυτά τα λέω με κάποια επιφύλαξη.

Τώρα, έχουμε το remake του αρχικού Yamato για όποιον δεν το γνωρίζει! Ορίστε τα πρώτα 10λεπτά του 1ου επεισοδίου που προβλήθηκε εχθές!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8TP347BvgqM&feature=player_embedded[/youtube]
Posted Image

Posted Image

#68 Labrokratis

Labrokratis

    Anime / Asia Party Organizer

  • Members
  • 637 posts

Posted 10 April 2012 - 01:21

Επικό το επεισόδιο της νέας σειράς του Yamato!!!!

Άλλη ομορφιά το κλασσικό του 1974, άλλη ομορφιά αυτό! Και σίγουρα, θα συγκινήσει τους φίλους των SciFi που δεν τους αρέσει το παλιό σκίτσο και έχουν συνηθίσει στα CGI!

To animation είναι εκπληκτικό. Δεν έχει εκεινη την μαγική ομορφιά των σχεδίων του Matsumoto, αλλά έχει την δική του σύχρονη anime ομορφιά!

#69 Chasapos

Chasapos

    Ninja in training

  • Members
  • 379 posts

Posted 12 April 2012 - 19:53

Εμπλέκεται καθόλου ο Masumoto-san με το νέο Yamato; Ξέρουμε αν θα το αναλάβει κάποιο sub group; edit τώρα είδα στο animedb ότι η νέα σειρά θα ξεκινήσει κανονικά μέσα στο 2013...
The only thing that we need to decide is what to do with the time that is given to us

#70 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 19 January 2013 - 09:02

καταλαθος το εγραψα στο παλιο forum (καλυτερα να κλειδωθει)!)


τωρα διαβαζω το Galaxy Express, το magnum opus του Μatsumoto απο γαλλικη μεταφραση.
αν και αρκετοι εχουν δει τις τηλεοπτικες διασκευες, εκτος Ιαπωνιας λιγοι εχουν διαβασει τα manga του, μιας και ειναι μιας αλλης πλεον εποχης.

δεν ηξερα επισης πως στα πρωτα του βηματα εκανε shojo manga!

θα ακολουθησει και το Ring of Nibelungen μετεπειτα. αυτος ειναι τελικα ο πραγματικος Matsumoto.

οι τηλεοπτικες διασκευες τελικα καταφεραν να μεταφερουν αρκετα καλα το κλιμα του manga αλλα και να το εμπλουτισουν. πχ στη σειρα βλεπεις πολλα περισσοτερα πραγματα απο οτι μπορουν να προσφερουν οι λιγες σελιδες του manga οπως και πιο πολυ δραση. επισης δεν χρησιμοποιει καθολου τονους σκιας, παρα αντιθεσεις μαυρου και ασπρου. μερικα καρε ειναι εντυπωσιακα.

oυσιαστικο το manga σε σχεση με τη σειρα τελειωνει στον 14ό τομο και συνεχιζει στο επομενο arc (το manga 1996-1998) οπου ξεκινουν και οι ταινιες.
αλλα το τελευταιο κεφαλαιο του manga σε σχεση με το ανιμε....σκετη απαγοητευση, με μονο μερικες σελιδες και ενα λιτο αποχαιρετησμο..

βεβαια επειδη τα εχω δει στην τηλεοραση δεν με εντυπωσιαζουν αυτες οι ιστοριες οσο θα περιμενα. ισα-ισα λογω της λιτης δρασης με απαγοητευουν. αν δεν εβλεπα τη σειρα θα μου αρεσαν περισσοτερο. επισης ενα κεφαλαιο λογοκριθηκε στην τηλεοπτικη διασκευη (αυτο με τις νυμφες πεταλουδες). αλλα απο το 12ο τομο και μετα θα δω λιγη πρωτοτυπια.

και οντως τελικα παρουσιαζει ενδιαφερουσα πλοκη, μαλιστα εμφανιζεται και αλλος χαρακτηρας στο προσωπικο του τρενου (Metamelina νομιζω λεγεται) και ενδεχομενως και αλλοι.

ενα απο τα πιο πρωτοτυπα sci-fi manga εστω και αν καποια θεματα ανακυκλωνονται. βεβαια ειναι απο τα μεγαλα manga μιας και το καθε τευχος εχει 260+ σελιδες.
παντως η γαλλικη εκδοση ειναι πολυ καλη με πλουσιες πληροφοριες στο τελος καθε τομου.

οπως και να'χει ειναι ενα απο τα manga που ειναι απαραιτητο αναγνωσμα

#71 Maya-chan

Maya-chan

    Anime Master

  • Moderators
  • 1,667 posts

Posted 20 January 2013 - 09:25

Το anime του Galaxy Express 999 πάντως δεν άντεξα να το δω όλο. Μου άρεσε πολύ η γενική ατμόσφαιρα παραμυθιού, και η φαντασία που είχε σε πολλά επεισόδια (κούφιος πλανήτης που στο εσωτερικό επιπλέουν στρογγυλές αγελάδες, wtf) αλλά από κει και πέρα τραβάει πάααρα πολύ και γίνεται επαναλαμβανόμενο με τα μισά μόνο επεισόδια να αξίζουν. Το έχω αφήσει στο 74 και δεν ξέρω αν θα το ξαναπιάσω ποτέ...

15fkk04.jpg


#72 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 20 January 2013 - 12:40

θα σου προτεινα να εβλεπες τη σειρα Queen Millenia που δεν τραβαει πολυ. Δυστηχως ομως κανεις δεν την υποτιτλισε απο τα Ιαπωνικα ολοκληρη. την ειχα δει στα Γερμανικα παλια. αν την βρεις στα Ελληνικα, ακομα καλυτερα.

για να δεις τετοιες σειρες ομως πρεπει να αγαπας τα ρετρο, εστω αυτα τελη 70 με 80. παντως με εξαιρεση 2-3 επεισοδια, δεν διεκρινα μεγαλη επαναληψη, περαν του συνηθισμενου "αφιξη τρενου-γνωριμια με πλανητη-σταση-γνωριμια με χαρακτηρες-περιπετεια-αναχωρηση στο τσακ-ηθικο διδαγμα"

ολες οι ιστοριες ειναι αυτοτελεις. μπορει να χρησιμοποιει τα ιδια φοντα, πχ πλανητες με συνεχεις βροχες και χιονια, τα επεισοδια με το Ελ Αλαμειν και τους στρατιωτες-θεαμα για τους θαμωνες του ξενοδοχειου, αλλα σαν ιστορια ειναι διαφορετικα.

#73 Maya-chan

Maya-chan

    Anime Master

  • Moderators
  • 1,667 posts

Posted 20 January 2013 - 16:03

Ναι, αλλά η επανάληψη πήγαινε πολύ πιο πέρα από αυτό που λες. Το 80% των επεισοδίων είχαν πλοκή "το τρένο φτάνει στον πλανήτη- η Maetel ή ο επιστάτης δείνουν μια μυστηριώδη προειδοποίηση στον Tetsuro- εξερεύνηση- ο Tetsuro αγνοεί την προειδοποίηση και μπλέκει άσχημα- η maetel τον σώζει- προλαβαίνουν στο τσακ το τραίνο που φεύγει". Ή θα τους κλέψει κάποιος το πάσο του τραίνου, θα τον κυνηγήσουν, θα το πάρουν πίσω, συνήθως εκείνος θα αποφασίσει να τους το δώσει πίσω και να μείνει/να βγάλει δικό του. Καμιά φορά για αλλαγή θα μπλέξει η Maetel αντί για τον Tetsuro ή θα γίνει πειρατεία στο τραίνο. Και αυτές τις ιστορίες τις επαναλαμβάνει ξανά και ξανά και ξανά.

Τα φόντα ίσα ίσα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. ,Σε κάθε πλανήτη υπάρχει άλλη λόξα και οι κόσμοι που επισκέπτονται έχουν πολλή ποικιλία και φαντασία, και το όλο ερώτημα για την αξία της αθανασίας είναι πολύ ενδιαφέρον. Αλλά όταν αναπτύσσονται με άπειρες μικρές και ίδιες ιστορίες κάποια στιγμή ακόμα κι αυτά χάνουν τη μαγεία τους.

Στην αρχή που δε με ενοχλούσε ακόμα αυτή η επανάληψη το απολάμβανα πολύ περισσότερο. Και το επεισόδιο του Πλούτωνα για μένα είναι αριστούργημα.

15fkk04.jpg


#74 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 01 February 2014 - 19:49

διαβασα και το manga του Captain Harlock και την διασκευη του Επους των Νιμπελουνγκεν.

 

Για το πρωτο μπορω να πω πως σε σχεση με τη σειρα, τοσο αυτη του 70, οσο και του 80, ειναι σαφως ανωτερο στην αναπτυξη των χαρακτηρων.

Κριμα μονο που δεν υπαρχει καταληξη. Μιας και ολοκληρωθηκε μετα τη σειρα, σε αναγκαζει να τη δεις για τον πραγματικο επιλογο.

 

μαλλον επειδη η σειρα εγινε πασιγνωστη, υποσκελισε το manga.

 

Αυτο που μου αρεσε ειναι πως ουσιαστικα υπαρχει μονο το Arcadia και τιποτα αλλο

Spoiler:

αυτου του ειδους η αφηγηση ειναι δυσκολο να αποδωθει τηλεοπτικα, ιδιως χωρις αφηγητη.

 

 

για το δευτερο, αποτελει ενα μεγαλεπηβολο σχεδιο και υστερει σε καποια σημεια στην αφηγηση, αλλα ειναι ιδιαιτερο εργο. μαχες ουσιαστικα δεν υπαρχουν, παρα μονο διαλογοι. θα ελεγα πως θα πρεπει να εισαι ηδη αρκετα εξοικιωμενος με τα εργα του Matsumoto για να το διαβασεις. Μιας και ειναι διασκευη ενος επους μεσω ενος αλλου επους, αδιαμφισβητητα ειναι το επικοτερο εργο του, παρα τους μολις 8 τομους.

 

Περισσοτερο μου αρεσαν οι μικρες ιστοριες στο τελος, ασχετες με τον Χαρλοκ, που σχετιζονται με τη ζωη γνωστων νεωτερων συνθετων κλασσικης μουσικης. Ο Μatsumoto εχει εντρυφησει στην κλασσικη μουσικη και αυτο φαινεται.

Κριμα που ειναι γνωστος κυριως μεσω του Leijiverse, ενω πριν απο αυτο ειχε εμπειρια σε αλλου ειδους manga.



#75 hgatakoskylos

hgatakoskylos

    Anime Fan

  • Members
  • 139 posts

Posted 04 April 2015 - 15:17

Τι παράξενα έργα πάντως! Κυριολεκτικά ποιητικά... Κάλά, διάβασα το πρώτο ποστ και μπερδεύτηκα απίστευτα! Τι ασύνδετη σύνδεση είναι αυτή! :blurah5:

Έχω έχω δει μόνο 2 έργα του, αλλά μου άρεσαν αρκετά(δεδομένου ότι δεν μου πολυαρέσει η επιστημονική φαντασία). Είδα τη σειρά του Captain Harlock ( την παλιά, του 78) και την ταινία Arcadia of my youth. Ομολογώ ότι και μόνο με αυτά τα 2 μπερδεύτηκα αρκετά, καθώς βλέπουμε παρόμοια γεγονότα με διαφορετικό τρόπο ή πράγματα που υπάρχουν στη μια να μην υπάρχουν στην άλλη  κτλ. Στην αρχή θεώρησα ότι η Arcadia of my youth (παρόλο που γυρίστηκε αργότερα) μπορεί να θεωρηθε΄΄ι κάτι σαν πρίκουελ της σειράς καθώς βλέπουμε περιστατικά όπως

Spoiler:
. Όμως οι 2 ιστορίες μοιάζουν τόσο πολύ που είναι σαν να κινούνται παράλληλα περισσότερο παρά σαν η μια να προηγείται! Τέλος, μια καλή θεωρία θα ήταν ότι στο φανταστικό σύμπαν που κατασκεύασε ο Matsumoto υπάρχουν περισσότεροι του ενός Harlock, οι οποίοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον, χωρίς να το γνωρίζουν, και , ενώ είναι στην ουσία διαφορετικά άτομα, ζωγραφίζονται  και θεωρούνται σαν να είναι  το ίδιο άτομο, καθώς συμβολίζουν πάντα τα ίδια πράγματα: θάρρος, ιποττισμό, αδάμαστη αγάπη για την ελευθερία και την περιπέτεια...

Έχω και μια απορία:

Spoiler:


Edited by hgatakoskylos, 04 April 2015 - 15:18.