Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Το μέλλον της βιομηχανίας των anime


  • Please log in to reply
107 replies to this topic

Poll: Τι πιστευετε οτι φταιει για το οτι τα anime δεν πουλανε οπως παλια? (255 member(s) have cast votes)

Τι πιστευετε οτι φταιει για το οτι τα anime δεν πουλανε οπως παλια?

  1. Πειρατεια - το τζαμπα σκοτωνει τις πωλησεις! (71 votes [26.10%] - View)

    Percentage of vote: 26.10%

  2. Ακριβεια - Δεν σκαω 30 Ευρω για 4 επεισοδια στο DVD! (114 votes [41.91%] - View)

    Percentage of vote: 41.91%

  3. Παλιομοδιτικο συστημα διανομης - Δωστε on-line download στο λαο! (30 votes [11.03%] - View)

    Percentage of vote: 11.03%

  4. Ποιοτητα - Πηξαμε στα κοινοτυπα σεναρια και στα moe! (57 votes [20.96%] - View)

    Percentage of vote: 20.96%

Vote Guests cannot vote

#16 clampman17

clampman17

    Computer Psychologist

  • Members
  • 662 posts

Posted 08 July 2008 - 10:05

Συμφωνα με τα οσα εχω διαβασει η κατασταση στην Ιαπωνια ειναι οτι οι παραγωγοι ανιμε χρηματοδοτουν οι ιδιοι τα καναλια για να παιξουν αυτα τα προγραμματα προκειμενου να κερδισουν χρηματα κατοπιν απο πωλησεις DVD (που στην Ιαπωνια ειναι πανακριβα), και merchantise (για αυτο θα υπαρχουν παντα Mecha και pantsu - πουλανε καλα).
Σε αυτην την κατασταση ηρθαν οι Αμερικανοι - που παντα ψαχνουν καινουργιες αγορες - και αρχισαν να βαζουν λεφτα στις Ιαπωνικες παραγωγες σαν μερος του licence που θα αποκτουσαν στο μελλον.
Τωρα που οι πωλησεις πεφτουν και οι Αμερικανικες εταιριες αναδιπλωνονται ειναι πιθανον να μειωθει ο αριθμος ανιμε που διατιθεται αλλα να ανεβει αντιστοιχα η ποιοτητα. Το σιγουρο ειναι οτι σκηνοθετες ανιμε που ειχαν εμπειρια στην παραγωγη ανιμε αλλων τυπων απο Moe, σημερα δεν μπορουν να βρουν project για να δουλεψουν - και αυτο ειναι θλιβερο!

Οσο για την ερωτηση σου Cassiel, θα ελεγα οτι συμφωνα με τις πωλησεις DVD, τα λεφτα εξακολουθουν να προερχονται απο τα "γερα χαρτια" του animation και οχι απο τα ανιμε "του κιλου". Ενας μικροτερος κυκλος εργασιων πιστευω οτι θα σημαινει λιγοτερα ανιμε, με ενα συνδιασμο απο γνωστους τιτλους και καποια καινουργια που θα εχουν την ποιοτητα να αποτελεσουν μερος της συλλογης καποιου...

Konata:Νομιζω οτι σε καλυψα και εσενα. Το προβλημα δεν ειναι οτι δεν υπαρχουν καλα ανιμε σημερα.Το προβλημα ειναι οτι υπαρχουν παρα πολλα μετρια (υποκειμενικη αποψη, I know...) και οτι τα στατιστικα των πωλησεων βγαινουν για ολους τους τιτλους,οχι μονο αυτους που πουλανε...

Mr Ayu-mania: Τι γνωμη εχεις για ενα μοντελο on-line διανομης?

Edited by clampman17, 08 July 2008 - 10:12.

Posted Image
Courtesy of Kenny!

#17 Dante80

Dante80

    (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  • Retired Staff
  • 5,515 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 08 July 2008 - 10:48

Ο λόγος που ήθελα να κάνω το θέμα με τον τίτλο που ανέφερα στην αρχή ήταν επειδή ήθελα να θέσω επιπλέον το ακόλουθο ερώτημα.Πολλές σειρές anime όσο και να μην φαίνεται στην δημοσιότητα, χρηματοδοτούνται εν μέρη από αμερικάνικες εταιρίες οι οποίες είναι συνήθως και αυτές που παίρνουν το license στην συνέχεια για την διάθεση τους στις ΗΠΑ.Με την αγορά να πέφτει όλο και χαμηλότερα στις ΗΠΑ λόγο των fansubs,άσχετα αν οι fans αυξάνονται συνεχώς,τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στα ίδια τα anime αν σταματούσε αυτή η χρηματοδότηση από το μέρος των ΗΠΑ; Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα μειωθεί ο αριθμός παραγωγής τους.Εδώ μπορεί να πει κανείς ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, γιατί θα μειωνόταν και οι φτηνές απομιμήσεις.Μόνο που υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να μην γίνει αυτό αλλά να μείνουν μόνο αυτές ακριβώς οι φτηνές απομιμήσεις που βασίζονται σε επιτυχημένες συνταγές,με αποτέλεσμα να επέλθει ο απόλυτος κορεσμός και γενικά όλη η αγορά να χάσει την ουσία.Ποια η άποψη σας πάνω σε αυτό το θέμα;


Είναι αλήθεια πως ένα μεγάλο ποσοστό του Japanimation κλάδου σήμερα βασίζεται στα Αμερικάνικα κονδύλια για να προχωρήσει. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι βέβαια, είναι το εύρος και η σημασία της εξάρτησης αυτής.

Ας πούμε, γνωρίζετε πως πουλιούνται περισσότερα anime DVDs στην Αμερική, απ' ότι στην Ιαπωνία? Η πως πολλά studio (όπως το Gonzo ή το Production IG) δέχονται περίπου το 50% του budget τους από Αμερικάνους licensors?

Φυσικά, ακόμα και σε περίπτωση οριστικής κατάρρευσης της αμερικάνικης αγοράς, το Japanimation δεν θα χαθεί, ούτε θα σταματήσει να βγάζει τα προϊόντα που τόσο μας αρέσουν. Αλλά σίγουρα, θα υπάρχει κάποια επίδραση.

Clamp, όσον αφορά μοντέλα on line διάθεσης, αυτά αποτελούν το αδιαμφισβήτητο μέλλον όχι μόνο του Japanimation αλλά και συνολικά του οπτικοακουστικού κλάδου. Κάποιος ανέφερε κάτι για Blue ray, το οποίο είναι λάθος. Το επόμενο media είναι το Internet, τα physical media έχουν πεθάνει χρόνια τώρα. Οι αναλυτές τώρα το βλέπουν αυτό, και τραβάνε τα βΧζια τους μιας και η μάχη των media μόλις τελείωσε...

Το πρόβλημα είναι πως αυτή την στιγμή το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να κάνουν οι anime εταιρίες είναι να γίνουν τα πειραματόζωα του υπόλοιπου κλάδου όσον αφορά την online διάθεση. Την στιγμή που το hollywood ουσιαστικά μένει ακίνητο σε αυτό το θέμα, θα τρέχει η ADV και η Bandai να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά?

Επιπρόσθετα, όλα τα μοντέλα διανομής σήμερα (PtO , PtL , LS) προσκρούουν στην απόλυτα συντηρητική νοοτροπία των ίδιων των Ιαπώνων. Ο φόβος τους για reverse importation και αλλαγή των εσωτερικών διαδικασιών στις εταιρίες τους (when sth works, don't change it) έχει κόψει τα χέρια των Αμερικάνων licensors που θέλουν να πάνε μπροστά.

Τέλος, για το θέμα των fansubs, αυτά αποτελούν ένα μόνο μέρος της εξίσωσης. Το γνωρίζετε πιστεύω πχ. πως τριπλάσιος κόσμος περίπου βλέπει anime στο youtube, στο crunchyroll, στο naruto fans κτλ από αυτόν που κατεβάζει fansubs στον υπολογιστή του. Η πως ο καιρός που τα fansubs έκαναν καλό στην βιομηχανία (μοχλός πίεσης των Ιαπώνων για ακριβότερα licences, αύξηση του awareness και τζάμπα διαφήμιση των προϊόντων τους κτλ κτλ) έχει πλέον περάσει ανεπιστρεπτί λόγω της κατάρρευσης του "ethical" fansubbing και του πολλαπλασιασμού των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό.

ps: μην σπαμμάρετε παρακαλώ..


Edited by Dante80, 08 July 2008 - 12:39.

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.


#18 Six Winged Angel

Six Winged Angel

    Κινητό Spoiler

  • Members
  • 1,906 posts

Posted 08 July 2008 - 14:37

Πιστεύω κι εγώ πως μεγάλο ρόλο στην πτώση των πωλήσεων παίζουν πλέον τα fansubs
Όπως είπανε και πάνω από 'μένα, γιατί να δώσεις 30 και 40 euro για να αγοράσεις ένα anime dvd με 5 το πολύ επεισόδια, ενώ μπορείς τζάμπα και εύκολα (ηθικό σύνθημα του Έλληνα ανέκαθεν αυτό δε) να αποκτήσεις μέσω internet το επεισόδιο που θες. Θα πρέπει πολύ σωστά οι εταιρίες να προσπαθήσουν να καταλάβουν την διαδικτυακή αγορά, αλλά θα πρέπει επίσης αυτά που θα βγάζουν έχουν προσιτές τιμές και άριστη ποιότητα
Πάντως είχε γίνει μια καλή αρχή με τζάμπα gurren lagann iirc

#19 Maya-chan

Maya-chan

    Anime Master

  • Moderators
  • 1,667 posts

Posted 08 July 2008 - 18:02

Γιατί να μην εκμεταλλευτούν απλά τα fansub groups? Ίσως να είναι τελείως ουτοπική ιδέα, αλλά θα είχε ενδιαφέρον αν την εφάρμοζαν.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάθε εταιρεία να φτιάξει ένα online store με anime από όπου θα μπορεί να κατεβάζει όποιος έχει γραφτεί. Για να γραφτείς θα πρέπει να πληρώνεις μια συνδρομή (π.χ. 30 ευρώ το χρόνο) και μετά κατεβάζεις ότι anime θες σε καλή ποιότητα και ταχύτητα.

Για τα anime που δεν είναι licenced, θα έπαιρναν τα fansub groups και θα τους έλεγαν. "Αν θες να κάνεις subbing στο anime αυτό που δεν είναι licenced, θα σου ανεβάσουμε το πρώτο επεισόδιο που θα φτιάξεις στο site, κι αν το κατεβάσει ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, θα βάλουμε και τα υπόλοιπα επεισόδια που θα φτιάξεις. Αν δεν τα διανέμεις αλλού, δε θα σε κυνηγήσουμε νομικά και ανάλογα με τα downloads θα καλύψουμε ένα μέρος ή και όλα τα έξοδα της δουλειάς (προγράμματα, servers, κλπ.). Κι όταν αυτά τα επεισόδια γίνουν licenced, θα αντικατασταθούν από τα επίσημα." Ακόμα, θα μπορούσαν οι αμερικάνικες εταιρείες να αγοράζουν τις δουλειές των fansubbers για τα DVD (ή τα επίσημα downloads) αν θεωρούν ότι είναι ανώτερες από τις επίσημες ή να προσλαμβάνουν όσους είναι καλοί.

Έτσι και οι εταιρείες θα είχαν πολύ περισσότερα κέρδη, και οι fansubbers θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και θα ανταμείβονταν για τον κόπο τους, και οι fans θα μπορούσαν να βλέπουν τις αγαπημένες του σειρές χωρίς να παρανομούν ή να πληρώνουν τα κέρατά τους. Άσε που με τον ανταγωνισμό μπορεί να αναγκάζονταν και οι επίσημοι subbers να αυξήσουν την ποιότητα της δουλειάς τους για να μην τους φάνε τη δουλειά. :drink:

15fkk04.jpg


#20 Lockie

Lockie

    Psycho Otacku

  • Members
  • 137 posts

Posted 08 July 2008 - 19:46

καποτε εβγαιναν λιγα ανιμε αλλα είχαν ποιοτητα και ηταν διαχρωνικα...
τωρα για να πουλησουν σε ξελιγωμενους οτακου βγαζουν το ιδιο σεναριο με διαφορετικα βρακακακια...εχεμ...χαρακτηρες ενοω... είτε θα είναι yaoi related είτε moe.... το πολυ το κυρελεησον το βαριεται και ο παπας...
αν συννεχισουν ετσι δεν τα κοβω να ζουνε και πολυ στις τωρινες ποσοτητες...πιστευω οτι θα γυρισουμε στα λιγα και καλα ...τουλαχιστων ελπιζω...
παλυ καλα που υπαρχουν ακομα πολα αξιολογα ανιμε που δεν εχουμε δει ακομα και που μαλλον δεν θα προλαβουμε να δουμε οσο ζουμε...χιχιχιχι...οποτε για την ωρα retro και μερικες καλες σειρες που βγαινουν τωρα...:tensai:

Posted Image
I shall conquer the universe...

#21 gogetasjj4

gogetasjj4

    Anime Fan

  • Members
  • 251 posts

Posted 09 July 2008 - 02:33

sorry ρε παιδιά αλλα θα αγοράζατε ποτε αρχεία? δεν έχει καμια σχέση από το να εxeiς τα dvd σε ωραίες θηκουλες με specials κλπ εντελώς διαφορετική αίσθηση gt να πληρώσω για να κατεβάσω κάτι ενώ μπορώ να το πάρω τσάμπα το ίδιο ακριβώς?
ψηφίζω πως φταίει η ακρίβεια

#22 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 09 July 2008 - 03:06

Μια αμεση λυση θα ηταν να ριξουν οι εταιριες τις τιμες των DVD τους και να ανεβασουν την ποιοτητα αυτων των DVD (subs, extras), και παραλληλα να χτυπηθουν νομικα τα fan-subs με τετοιο τροπο ετσι ωστε να παραμεινει η διαθεσιμοτητα των καινουργιων τιτλων στο ιντερνετ αλλα οχι τζαμπα.

Λίγο θλιβερό να το διαβάζεις αυτό από άτομο που ξέρεις ότι έχει χρησιμοποιήσει fansubs προς δικό του ώφελος. Τί σύστημα ηθικής είναι αυτό που αποκαλεί τη δημιουργία fansubs κλοπή, αλλά όχι το κατέβασμα fansubs κλεπταποδοχή; (Μάλλον αυτό που ξεκινά με το αξίωμα "εγώ είμαι αθώος, για τους άλλους βλέπουμε".)

Εκτός κι αν συμφωνείς να χτυπηθούμε νομικά και όλοι εμείς (κι εσύ μέσα) που έχουμε κατεβάσει έστω κι ένα fansub. :deadga6:

Μην ξεχνάτε ότι τα anime χρωστάνε πάνω από 90% της σημερινής τους φήμης στην ύπαρξη fansubs. Και αυτό είναι ένα γραμμάτιο που δενν ξεχρεώνεται.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#23 Dante80

Dante80

    (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  • Retired Staff
  • 5,515 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 09 July 2008 - 07:23

Kenny, η ηθική δεν έχει καμία σχέση με την συζήτησή μας. Ούτε το τι λέει ο κάθε νόμος...:thatsit:

Μην ξεχνάτε ότι τα anime χρωστάνε πάνω από 90% της σημερινής τους φήμης στην ύπαρξη fansubs. Και αυτό είναι ένα γραμμάτιο που δενν ξεχρεώνεται.


Επιπρόσθετα, το γεγονός πως τα fansubs βοήθησαν πολύ (το 90% όμως είναι μπαρμπούτσαλα ratio φυσικά) στην αρχική διάδοση των anime στην Αμερική (χεχε, για παράδειγμα τα ιδρυτικά στελέχη της ADV ήταν fansubbers), δεν σημαίνει πως τώρα που έχει εδραιωθεί η αγορά βοηθούν πραγματικά την κατάσταση. H τεχνολογική εξέλιξη του digisubbing, η αύξηση των ανθρώπων που ασχολούνται με το fansubbing και κυρίως η αλλαγή του "code of conduct" από το ηθικό subbing του πρώτου καιρού στο συνονθύλευμα της σημερινής κατάστασης όπου όλα λειτουργούν για τα νούμερα και το e-peen factor έχουν αλλάξει δυναμικά τόσο την έννοια όσο και την απήχηση του fansubbing.

Βάλε μέσα και rippers, distros, bootleggers και βλέπεις πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ειδικά όταν καταλάβουμε πως το μέσος κόστος ενός και μόνο επεισοδίου anime μέτριου budget είναι περίπου 12 εκατ. yen (~ 120k$).

Το να θεωρεί κάποιος πάντως πως ο κυριαρχικός λόγος για την πτώση της βιομηχανίας είναι η πειρατεία ή το fansubbing είναι εντελώς λάθος. Όπως λάθος είναι imho η οιαδήποτε λύση που περιλαμβάνει την "νομική οδό" ενάντια των "κακών" πειρατών.


Και έτσι πάω σε αυτό που ανέφερε η Lockie. Είναι λάθος, με την μείωση του τζίρου στον κλάδο και την σμίκρυνση της αγοράς ΔΕΝ πρόκειται να δούμε λιγότερα και καλύτερα anime. Πρόκειται να δούμε λιγότερα και φτηνότερα anime. Anime που θα μεγιστοποιούν την δυνατότητα των εταιριών για την ανάπτυξη-εμπορία συμπληρωματικών προϊόντων.

Είπαμε, το θέμα είναι μεγάλο, δεν μπορούμε να το πιάσουμε μονόπαντα.

Edited by Dante80, 09 July 2008 - 07:53.

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.


#24 Cassiel

Cassiel

    Hardcore 天使

  • Members
  • 1,604 posts

Posted 09 July 2008 - 07:54

Γιατί να μην εκμεταλλευτούν απλά τα fansub groups? Ίσως να είναι τελείως ουτοπική ιδέα, αλλά θα είχε ενδιαφέρον αν την εφάρμοζαν.


Μια τέτοια περίπτωση παρουσιάστηκε στην Γερμανία με την επίσημη κυκλοφορία του Inuyasha όπου πέρα από την γερμανική μεταγλώττιση του,περιείχε και γερμανικούς υπότιτλους από fansubbers για την ιαπωνική μεταγλώττιση οι οποίοι ήταν απολύτως πιστοί (σε αντίθεση με το γερμανικό dub).Τώρα πως έγινε αυτό πάλι δεν ξέρω:wis:.


sigpic1127_9.gif
Watching the events of the cosmos unfold in tears and solitude

Greek Otaku's Essential Thread
Όλα τα Anime & Manga της Ελλάδας

My Contacts
Website || Page || E-Mail


#25 ZeLiGa

ZeLiGa

    In Trance

  • Members
  • 542 posts
  • LocationLost in Time...

Posted 13 July 2008 - 16:25

Σιγουρα η ακριβια ειναι το προβλημα η οποια οδηγει αμεσα στην πηρατεια

#26 dmvagos

dmvagos

    Dungeon Master v3.5

  • Members
  • 454 posts

Posted 13 July 2008 - 16:57

Γενικά δεν μπορώ να πω με σιγουριά κατά πόσο η "πειρατεία" στον χώρο των anime επηρεάζει τις πωλήσεις τους και τι μπορεί/πρέπει να γίνει γι'αυτό, αλλά σε γενικές γραμμές η πειρατεία έχει απλωθεί σε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί υπερκοστολογημένο από κάποιες ομάδες καταναλωτών (ταινίες, μουσική και anime κατά κύριο λόγο αν όχι μόνο σε αυτά). Οι βιομηχανίες (γιατί περί αυτού πρόκειται) εν γένει έχουν πολλούς και διάφορους τρόπους να βγάλουν τα έξοδα παραγωγής, είτε αυτό λέγεται "τσιμπάω τις τιμές", είτε λέγεται "σε πληρώνω τρεις κ εξήντα για ένα κάρο δουλειά", ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Οπότε δεν θεωρώ την πειρατεία πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αν ήταν, πιστεύω ότι θα το είχαν αντιμετωπίσει ήδη. (Διορθώστε με αν λέω βλακείες, τα κοινωνικο-οικονομικά δεν τα κατέχω)

Επίσης δεν γνωρίζω και τις τιμές των anime-DVDs στο εξωτερικό και στην χώρα προέλευσης για να τις συγκρίνω με τις δικές μας.

Τώρα από την δική μου πλευρά ως καταναλωτή, αυτό που έχω παρατηρήσει είναι μία γενική πτώση της ποιότητας στο μέσο όρο των νέων παραγωγών, κυρίως στο θέμα του σεναρίου. Λίγο πολύ τα anime μας έχουν συνηθίσει σε πολλά και διάφορα animation styles οπότε αυτό που μου χτύπησε κάπως άσχημα ήταν το γενικό περιεχόμενο των νέων σειρών. Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά έχω την αίσθηση ότι η στάθμη έχει πέσει αρκετά τον τελευταίο καιρό.
Posted Image
いつでも今日が、いちばん楽しい日 :thumbup: .aNiMe//GR IRC channel

#27 Mr Ayu-Mania

Mr Ayu-Mania

    Wotalicious!

  • Members
  • 959 posts

Posted 14 July 2008 - 09:20

Λίγο θλιβερό να το διαβάζεις αυτό από άτομο που ξέρεις ότι έχει χρησιμοποιήσει fansubs προς δικό του ώφελος. Τί σύστημα ηθικής είναι αυτό που αποκαλεί τη δημιουργία fansubs κλοπή, αλλά όχι το κατέβασμα fansubs κλεπταποδοχή; (Μάλλον αυτό που ξεκινά με το αξίωμα "εγώ είμαι αθώος, για τους άλλους βλέπουμε".)
Μην ξεχνάτε ότι τα anime χρωστάνε πάνω από 90% της σημερινής τους φήμης στην ύπαρξη fansubs. Και αυτό είναι ένα γραμμάτιο που δενν ξεχρεώνεται.


Aγορασε πρωτα οσα anime DVD εχω παρει εγω και μετα κανε κριτικη... Ναι εχω χρησιμοποιησει fansubs, αλλα οποια σειρα μου αρεσει την αγοραζω και σε DVD. Απλα τα fansubs τα χρησιμοποιω για να ελεγξω κατα ποσο μου αρεσει μια σειρα. Αν μου αρεσει θα την δω απο fansubs μεχρι να φιλοτιμηθουν να την βγαλουν σε region 2 DVD. Οταν θα γινει αυτο θα την αγορασω. Ειμαι και εγω φαν των extras, leaflets, special editions, κτλ. Μου αρεσουν τα χειροπιαστα πραγματα. Και φυσικα νιωθω την ικανοποιηση οτι βοηθαω την βιομηχανια των ανιμε. Εδω και τα Ghibli της Audio Visual πηγα και αγορασα ολα, οταν τα εχω ηδη σε special editions απο το εξωτερικο σε πολυ ανωτερη ποιοτητα. Απλα πιστευω οτι πρεπει να υποστηριζουμε τετοιες προσπαθειες μπας και δουμε πιο πολλα ανιμε DVD στην Ελλαδα..

Τα fαnsubs μας ειναι χρησιμα, αλλα αυτο ειναι εγωιστικο εκ μερους μας. Ας φροντισουν οι εταιριες να βγαζουν φτηνοτερα, πιο ποιοτικα DVD και σε μικροτερο χρονικο διαστημα απο το TV broadcast, και ας καταργηθουν τελειως τα fansubs.

Στην Ελλαδα εχουμε το προβλημα οτι ουτε ανιμε DVD εχουμε, ουτε ανιμε στην TV εχουμε.. Οποτε αναγκαστικα βασιζονται οι περισοτεροι στα fansubs. Οταν ομως βλεπω οτι η πειρατια στην μουσικη και τον κινηματογραφο βασιλευει στη χωρα μας, αναρωτιεμαι ποσοι εδω μεσα θα αγοραζαν τα ανιμε DVD ετσι και υπηρχαν.. Και αμα πειτε για την ακριβεια, υπαρχει και το ιντερνετ οπου πετυχαινεις πραγματι καλες τιμες σε ανιμε boxsets και συναφη..

Edited by Mr Ayu-Mania, 14 July 2008 - 09:25.

Posted Image

#28 somnium

somnium

    女神道

  • Members
  • 356 posts

Posted 14 July 2008 - 09:36

Βασικα, δε μου φαινεται να εχει συμβει τοσο μεγαλη πτωση της γενικης ποιοτητας, μονο και μονο απ' το ποσοστο καινουριων και παλιων σειρων που προτεινονται, ακομα και απο ατομα που εχουν δει αρκετες σειρες η βλεπουν αρκετα χρονια, ωστε θα 'ταν ακομα και λογικοτερο να προτεινουν παλιοτερα.

Κατα τ' αλλα, αναποφευκτο να υπαρχουν φαινομενα οπως υπερβολικη παραγωγη mainstream προϊοντων, απο τη στιγμη που η αγορα ανοιχτηκε παγκοσμιως. Το ιδιο συμβαινει και στην αγορα της μουσικης , και πολυ μεγαλυτερη κριση στη λογοτεχνια ως προς την ποιοτητα.

Αλλα η αγορα των anime εχει ενα επιπροσθετο χαρακτηριστικο, οτι ειναι αρκετα εσωστρεφης. Δηλαδη, με τους anime-fans και otaku να καθοριζουν σε μεγαλο ποσοστο τις απαιτησεις του κοινου, ειναι λογικο οτι θα κατευθυνθει προς την ικανοποιηση του κυκλου αυτου, δινοντας shounen/ mecha/ moe-ecchi.
Οταν αυτο συνεβη στο cinema, αρχισε ο ανεξαρτητος κιν/γραφος, ενω ο κοσμος πιστευε οτι ειναι αδυνατον τα οικονομικα μεγεθη του holywood να βρουν ανταγωνιστη.
Αυτο μαλλον ειναι εντελως εκτος ιαπωνικης νοοτροπιας, αλλα ισως παρ' ολ' αυτα να εχουμε κατι πολυ καλο μπροστα μας, ετσι ωστε να εκφραστει και η μη-mainstream δημιουργικη πλευρα...

Σημαντικοτερο, ομως, θεωρω οτι ο τροπος που κανουν το εμποριο των ανιμε οι Ιαπωνες δεν μου φαινεται συμβατος με τις εκφανσεις του καταναλωτισμου στον υπολοιπο κοσμο.
α) Υπερβολικη εμφαση στο merchandise. Ποσοι θα πανε να αγορασουν ολες αυτες τις φιγουρες , και ο,τι ψυχεδελικο αντικειμενο βγαινει σε σχεση με τον καθε ανθυποχαρακτηρα της καθε σειρας? Ναι, στην Ιαπωνια υπαρχει ενα διευρυμενο fanbase με αυτη τη νοοτροπια. Εξω ομως, οι πωλησεις αυτου του μεγαλου ποσοστου προϊοντων θα βασιστει σε οσους το κανουν για την cultια, και αυτοι θα ειναι παντα περιοριμενοι.
β) Η βασικη εμπορικη διαθεση των σειρων γινεται μεσω αυτων των ακριβων box-sets. Για να δει κανεις ακομα και τον αριθμο των σειρων που εχω δει εγω, που δεν ειναι και πολλες, θα χρειαζοταν ενα τεραστιο ποσο. Επισης, ποιος θα εδινε ενα τετοιο ποσο για να αγορασει μια σειρα που δεν εχει καν δει? Δεν νομιζω να το 'χει κανει κανεις.


Δηλαδη, πιστευω οτι απο marketing η βιομηχανια εθαψε σε ενα ποσοστο τον εαυτο της, σπρωχνoντας στο ευρυ κοινο μονο τα μεγαλα shounen και προωθωντας τα υπολοιπα προιοντα σε ενα κοινο συλλεκτων.
Και το "φταινε τα fansubs" ειναι, οπως παντα, υπεκφυγη. Αν δεν υπηρχαν τα fansubs δεν θα ασχολουμουν με anime, παρα μονο με manga, και πραγματικα θα 'θελα να 'ξερα ποιος θα μπορουσε να ασχοληθει απο οικονομικης αποψεως...

p.s. σεντονι. Ελεος, my dear self :3

Posted Image


#29 Konata

Konata

    mukyu~

  • Members
  • 311 posts

Posted 14 July 2008 - 09:54

...Επισης, ποιος θα εδινε ενα τετοιο ποσο για να αγορασει μια σειρα που δεν εχει καν δει? Δεν νομιζω να το 'χει κανει κανεις...



Αχχ....Έτσι είχα αγοράσει το Gravitation :wooi2:
Posted Image

#30 Mr Ayu-Mania

Mr Ayu-Mania

    Wotalicious!

  • Members
  • 959 posts

Posted 14 July 2008 - 10:02

και να συμπληρωσω κατι.. Θα μου πειτε οτι αμα δεν υπαρχουν πια τα fansubs πως θα ξερεις οτι μια σειρα ειναι πραγματι καλη και αξιζει τα λεφτα της? Πολυ απλα, θα κανουμε οτι καναμε πριν την εποχη των fansubs και των torrents. Βλεπουμε ενα τιτλο που μας ενδιαφερει. Αν το σχεδιο και η υποθεση μας κανει "κλικ" ψαχνουμε για reviews και αποψεις στο ιντερνετ και στον ειδικο τυπο. Αμα ακομα μας ενδιαφερει, τοτε αγοραζουμε το πρωτο DVD. Αν οντως μας αρεσει αρκετα, συνεχιζουμε να παιρνουμε τα DVD της σειρας. Απλο ειναι. Ετσι εκανα τουλαχιστον εγω και εκατομυρια αλλοι, αφου τα ανιμε ειχαν ηδη αρχισει να γινονται δημοφιλη στη δυση πριν την εμφανιση των fansubs.

Το μονο κακο ειναι οτι ετσι βλεπαμε καποιους τιτλους με καθυστερηση μεχρι να κυκλοφορουν τα δισκακια. Αυτο ομως δεν μας πειραζε τοτε... Το οτι τωρα εχουμε κακομαθει και θελουμε να δουμε μια σειρα μονορουφι ειναι αποτελεσμα καταχρησης.

Επισης τωρα υπαρχχει και το μοντελο της επισημης online διανομης που και πιο γρηγορο και πιο οικονομικο θα ειναι. Αν και προσωπικα προτιμω τα DVD επειδη μου αρεσουν τα χειροπιαστα πραγματα.
Posted Image