Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Σύνδεση 

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Φωτογραφία
- - - - -

Διδασκαλία θρησκευτικών στην 1,2-βάθμια εκπαίδευση

• Please log in to reply
387 replies to this topic

Δημοσκόπηση: Πότε πρέπει να ξεκινάει η θρησκευτική διαπαιδαγώγηση στα πλαίσια του σχολείου; (137 Μέλος (η) που έχουν ψηφίσει)

Πότε πρέπει να ξεκινάει η θρησκευτική διαπαιδαγώγηση στα πλαίσια του σχολείου;

1. Στις πρωτες τρεις ταξεις του δημοτικου (21 ψήφοι [15.33%] - Προβολή)

Ποσοστό της ψηφοφορίας: 15.33%

2. Στις τρεις τελευταιες ταξεις του δημοτικου (16 ψήφοι [11.68%] - Προβολή)

Ποσοστό της ψηφοφορίας: 11.68%

3. Στο γυμνασιο (14 ψήφοι [10.22%] - Προβολή)

Ποσοστό της ψηφοφορίας: 10.22%

4. Στο λυκειο (13 ψήφοι [9.49%] - Προβολή)

Ποσοστό της ψηφοφορίας: 9.49%

5. Να μην υφισταται τετοια διαπαιδαγωγηση στο σχολικο περιβαλλον (73 ψήφοι [53.28%] - Προβολή)

Ποσοστό της ψηφοφορίας: 53.28%

Ψήφισε Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν

#331 Seirios

Seirios

Έκτακτος νεαρός...

• Members
  • 776 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 28 Οκτώβριος 2008 - 11:11

Διαφωνώ.Μπορώ να αποφασίσω ότι δεν πιστεύω σε καμια θρησκεία αν δεν έχω νιώσει ποτε την ανάγκη να πιστέψω σε κάποιον θεό.Plain and simple.
Και όσον αφορά το επιχείρημα ότι για να πιστέψεις η να απορρίψεις πρέπει να γνωρίζεις μια θρησκεία σε βάθος,το θεωρώ χαζομάρα.Δεν είδα κανέναν να γίνεται θρήσκος η να ανακηρύσσει την αθεΐα του αφού πήρε πτυχίο από τη θεολογική.

Και επειδή το έχω δει πολλές φορες να γράφεται σε αυτό το thread,ας ρωτήσω:
Γιατί ρε παιδιά όλοι λέτε ότι πρέπει να μαθαίνει ο μαθητής για όλες τις θρησκείες και να διαλέγει?Super market θρησκειών είναι το σχολειό?Μήπως οι θρησκείες είναι υποχρεωτικές?Η μήπως βγαίνοντας πρέπει να έχεις σώνει και καλά ολοκληρωμένη άποψη για τις θρησκείες για να τις απορρίψεις η να τις δεχτείς?

Εγώ εφόσον όλοι εδώ μέσα έχουν την φαγούρα να δώσουν σφαιρική ενημέρωση στα παιδιά,εγώ θα επέλεγα να δώσω βάρος στην πολιτική αγωγή και στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.Πράγματα χρήσιμα και στην πορεία τους ως πολίτες,και ως άνθρωποι:canthelp:Επειδή κάποιοι το διάλεξαν οι γονείς μας πριν από μας για μας.Και αυτό συνέβη επειδή το διάλεξαν οι δικοί τους γονείς πριν από αυτούς για αυτούς.Σε κάλυψα?

όντιν συμφωνώ σε αυτο που λες απόλυτα...και για να σου ξεκαθαρίσω τι πιστεύω για τη διαπεδαγωγηση και πως την βλέπω προσωπικα θα σου πω κάτι που είχε πει και ο σακρους και με βρείσκει απόλυτα σύμφωνο.. όπως κηρύττουν οι διάφορες θρησκείες για τις οποίες πιστεύω ότι είναι ένα νόμισμα που έχει 2 όψεις καθώς κάνουν και καλό σε άτομα που δεν έχουν την νοητική δυνατότητα να καταλάβουν παραπέρα και τους κρατάει σε μία τάξη αλλά και κακό διαλύοντας σημαντικά γεγονότα και αρχεία του παρελθόντος, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και υποκινώντας τη μάζα.οπότε και εγώ κατά τησ σχολικής διαπαιδαγώγηση των θρησκευτικών είμαι...και μάλιστα φανατικά κατά....αλλά όπως λένε κάποιοι ότι και καλά πρέπει να αφήσεις το παιδί να διαλέξει..είπα παραπάνω ότι το σύστημα είναι έτσι που σε υποχρεώνει και σε χειραγωγεί σε μία θρησκεία...του λάχιστον να έδειχνε και τις άλλες αφού όπως λένε θέλουν να διαλέγουν. και όχι μόνο το χρηστιανισμό...είναι σαν να θέλω να έχω ελευθερία επιλογής και να μου δείνεται μόνο μία επιλογή.
Δημοσιευμένη  εικόνα
Spoiler:

#332 M.T.G.

M.T.G.

Incognito

• Members
  • 29 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 28 Οκτώβριος 2008 - 14:23

Seirios νομίζω τα βλέπεις λίγο μονόπλευρα τα πράγματα. Αν πραγματικά δεν θέλεις να ασχοληθείς με τη θρησκεία σου κανείς δεν σε αναγκάζει να το κάνεις. Βαπτίστηκες χριστιανός όταν ήσουν μωρό, και τι έγινε; Σε βάζει κανείς να το ακολουθήσεις με το ζόρι; Και μένα με βαπτίσανε αλλά στην εκκλησία δεν πάταγα ποτέ το πόδι όταν ήμουν παιδί. Δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα. Ότι θέλει κάνει ο καθένας πια. Το σχολείο δεν έχει και ποτέ δεν θα έχει την υποδομή να καλύψει το θέμα της θρησκείας όπως εσύ θα ήθελες. Αλλά και έτσι να ήταν τα πράγματα δεν νομίζω πως τα παιδιά θα ενδιαφέρονταν περισσότερο δυστυχώς. Εγώ πιστεύω πως ωφελεί το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ κάποιος άλλος διαφωνεί. Τι σημασία έχει αφού ο καθένας τελικά κάνει ότι του αρέσει;

Όσο για αυτό που είπε ο odin για τη θεολογική, θα πω πως οι μεγαλύτεροι άθεοι είναι οι θεολόγοι. Όποιος έχει γνωρίσει τη θρησκεία που η εκκλησία προσπαθεί να μας διδάξει τόσο καλά όσο οι θεολόγοι, μετά δεν θέλει να βλέπει εκκλησία ούτε ζωγραφιστή.:run:
Δημοσιευμένη  εικόνα

Η ζωή είναι ωραία, αλλά τα'χει μ'άλλον!!! :unlucky:

#333 Seirios

Seirios

Έκτακτος νεαρός...

• Members
  • 776 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 03:52

συγγνώμη με δουλεύεις? δες τι είπες νωρίτερα...

Αλλά αφού έχουμε βαπτισθεί χριστιανοί βρε παιδιά, να μην ξέρουμε και το γιατί;:hmmm:

μετά μου λες αυτο...

Ναι το σύστημα σε αναγκάζει να γίνεις χριστιανός αφού βαπτίζεσαι σε ηλικία που δεν μπορείς να ερωτηθείς αν πραγματικά το θέλεις. Αλλά αφού έτσι είναι τα πράγματα και κανέναν από εμάς δεν ρώτησαν πιστεύω πως πριν διερευνήσουμε τις άλλες θρησκείες πρέπει πρώτα να καταλάβουμε καλά την δική μας. Το να κλίνουμε τα μάτια και να μην ασχολούμαστε με το θέμα δεν είναι σωστό. Γιατί και άθεος να αποφασίσει κάποιος να γίνει πρέπει πριν το κάνει να αξιολογήσει τη θρησκεία του, αλλιώς δεν θα έχει καμία διαφορά με πριν, που δεν ήξερε γιατί είναι χριστιανός. Όταν έχεις μια ιδιότητα καλό είναι να ξέρεις κάποια πράγματα έστω κι αν η ιδιότητα αυτή δεν είναι επιλογή σου. Όπως και για να την αποκυρήξεις πρέπει να ξέρεις το λόγο. Δεν μπορείς να αξιολογήσεις κάμια θρησκεία σωστά αν πρώτα δεν γνωρίσεις σε βάθος την δική σου.:tensai:

με λίγα λόγια τόσες ώρες μου λες πως πρέπει να μαθένουμε για τον χρηστιανισμό γιατί στην τελική αυτό μας βαπτίσανε...και εγώ σου απαντάω ποια είναι η δική μου άποψη πάνω στην βάπτιση και πως κολάει με αυτά που λες εσυ...

και ξαφνικά...

Seirios νομίζω τα βλέπεις λίγο μονόπλευρα τα πράγματα. Αν πραγματικά δεν θέλεις να ασχοληθείς με τη θρησκεία σου κανείς δεν σε αναγκάζει να το κάνεις. Βαπτίστηκες χριστιανός όταν ήσουν μωρό, και τι έγινε; Σε βάζει κανείς να το ακολουθήσεις με το ζόρι;

ναι με βάζουν με το ζόρι εγώ στο σχολείο δεν μπορούσα να πάρω απαλαγή απο το μάθημα...έπρεπε να το μάθω για να περάσω την τάξη...απλά φάσκεις και αντιφάσκεις χωρίς να καταλάβεις τι σου λέω...
Δημοσιευμένη  εικόνα
Spoiler:

#334 stivntouzos

stivntouzos

Starting...

• Members
  • 3 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 06:10

εγώ που έχω μείνει αβάφτιστος εώς τώρα στα 28, κάποια στιγμή που είχε πάει η Γιαγιά μου όταν ήμουν ανήλικος 14 χρονών να μου ανοίξει λογαριασμό τράπεζας στο όνομα μου της είχαν αρνηθεί γιατί λέει ήμουν αβάφτιστος χαχα, ότι να ναι αν και η αλήθεια είναι ότι τώρα βλέπω τη σχέση έχει το χρήμα με την Εκκλησία και δεν μου κάνει τόσο εντύπωση τελικά.
Η πλάκα είναι ότι στην ταυτότητα μου γράφει και χριστιανός ορθόδοξος...τέλωσπάντων το προσπερνάμε αυτό.

Όσο για τα θρησκευτικά στο σχολείο, δεν πιστεύω ότι είναι κακό σαν μάθημα ειδικά αν ο δάσκαλος δεν περιορίζετε στο να σου περάσει απλά τις ιστορίες του κάποτε αλλά προεκτείνετε σε σύγχρονά κοινωνικά θέματα και βοηθάει τους νέους να βρούν ένα πιό σωστό δρόμο στην κοινωνία.
Αν πάλι είναι κανάς κομπλεξικός φανατικός θρησκόλυπτος το μάθημα αυτό χάνει όλοι την ουσία του κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να παρακινεί τους νέους να στραφούν στην θρησκεία καθαρά με δικά τους πιστεύω και όχι με το ζόρι.
Με την λογική μου θα έπρεπε να διδάσκεται κατά τη γνώμη μου σε τάξεις από το γυμνάσιο και μετά και να περιλαμβάνει και θέματα που οι νεαροί έχουν στραμένο το ενδιαφέρον τους ( σεξ, ναρκωτικά αλλά και οτιδήποτε τις επικαιρότητας ) με τον τρόπο αυτό πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικότερο μάθημα από κάτι άλλα.
Από την άλλη αν πρόκειται απλά παπαγαλία και πλήση εγκεφάλου δεν θα έπρεπε να υφίσταται καν.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από stivntouzos: 29 Οκτώβριος 2008 - 06:24

#335 MangekyouItachi

MangekyouItachi

Anime Addict

• Members
  • 76 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 23:02

Kαι τωρα η δικη μου γνωμη: Οποιος λατρευει το θεο, το Βουδα, το δωδεκαθεο του Ολυμπου ή οποιον αλλον θελει τελος παντων, μπορει να το κανει μονος του, σπιτι του στην εκκλησια ή οπυ αλλου βρισκεται ΑΛΛΑ δεν εχουν κανενα δικαιωμα να σε αναγκαζουν να παρακολουθησεις ενα αχρηστο μαθημα χωρις να το θελεις και ποσο μαλλον να εξεταζεσαι σ'αυτο. Εγω παω 1η Λυκειου και τα Θρησκευτικα ποτε δεν μ'αρεσαν. Δεν θελω να νομιζετε οτι ειμαι καποιας αλλη θρησκειας και γι'αυτο τα αντιπαθω. Πιστευω στο Θεο αλλα το μαθημα αυτο θα επρεπε να ηταν ελευθερης φυσης. Αν καποιος ηθελε να το παρακολουθησει ας το εκανε οποιος δεν ηθελε ας μην το εκανε. Ο Χριστος ειχε πει οτι ειμαστε ελευθεροι να πιστευουμε οτι θελουμε ομως αυτοι που υποτιθεται οτι ειναι Χριστιανοι τον αψηφουν εντελως. Υποκριτες...Και μετα τα βιβλια λενε για τους Φαρισαιους ενω δε βλεπουμε τα ιδια μας τα χαλια και εχουμε γινει χειροτεροι απ'αυτους.
Τελος παντων αυτο ηταν ενα πολυ μικρο μερος τω αποψεων μου καθως το θεμα σηκωνει ατελειωτες ωρες συζητησης τις οποιες 1)Πιστευω οτι κανενας μας δεν εχει στη διαθεση του
2)Ολες αυτες οι αποψεις δε ειναι δυνατον να εκφραστουν απο το πληκτρολογιο.
Δημοσιευμένη  εικόνα
Δημοσιευμένη  εικόνα

#336 M.T.G.

M.T.G.

Incognito

• Members
  • 29 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Οκτώβριος 2008 - 04:04

Seirios δεν φάσκω και αντιφάσκω. Σου λέω πως κατά την δική μου άποψη αφού βαπτισθήκαμε χριστιανοί θέλοντας και μη, καλό θα είναι να μάθουμε και λίγα πράγματα για τη θρησκεία μας. Κι αφού δεν γίνεται να τελειώσουμε όλοι τη θεολογική, ας μάθουμε τουλάχιστον τα βασικά από το σχολείο. Αν αυτά που μάθουμε δεν μας αντιπροσωπεύουν τότε μπορούμε πολύ απλά να μην ξανασχοληθούμε. Αυτή όμως παρόλα αυτά είναι η δική μου γνώμη και ο τρόπος που εγώ αντιμετωπίζω τα πράγματα. Εσύ είσαι ένα άλλο άτομο που τα βλέπει διαφορετικά. Η γνώμη σου έχει λογική και είναι σεβαστή όπως είναι η γνώμη όλων μας εδώ πέρα. Όμως το ότι είπα πως τα βλέπεις λίγο μονόπλευρα έχει να κάνει με την αντίδρασή σου στο θέμα. Ποιός σου είπε ότι δεν έχεις επιλογή; Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Επειδή οι γονείς σου πήραν μια απόφαση δεν σημαίνει ότι θα την ασπαστείς κιόλας. Κι από τη στιγμή που λές ότι το μάθημα του σχολείου δεν σε κάλυπτε γιατί δεν το έβλεπες σαν ένα μάθημα που θα σου πρόσφερε εύκολα έναν καλό βαθμό και το αντιμετώπιζες σαν ένα μέσο να σε χειραγωγήσουν και να σου εξαλείψουν το δικαίωμα της επιλογής; Ούτε έγω γούσταρα να μάθω αρχαία ελληνικά, αλλά δεν δραματοποίησα τόσο το γεγονός ότι δεν είχα άλλη επιλογή απ'το να διαβάσω και να δώσω εξετάσεις πάνω σ'αυτά!!! Εξάλλου το μόνο που σε έβαλαν να κάνεις ήταν να διαβάσεις μερικές σελίδες, ούτε σε έβαλαν να προσεύχεσαι με το ζόρι, ούτε να ακολουθείς το εθιμοτυπικό της εκκλησίας, ούτε να πας να γίνεις θεολόγος. Και μην ξεχάσω ότι τα θρησκευτικά δεν ήταν καν στις πανελλήνιες. Άρα μιλάμε για ελάχιστη ενασχόληση με το θέμα.
Δημοσιευμένη  εικόνα

#337 Seirios

Seirios

Έκτακτος νεαρός...

• Members
  • 776 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Οκτώβριος 2008 - 05:52

Seirios δεν φάσκω και αντιφάσκω. Σου λέω πως κατά την δική μου άποψη αφού βαπτισθήκαμε χριστιανοί θέλοντας και μη, καλό θα είναι να μάθουμε και λίγα πράγματα για τη θρησκεία μας. Κι αφού δεν γίνεται να τελειώσουμε όλοι τη θεολογική, ας μάθουμε τουλάχιστον τα βασικά από το σχολείο. Αν αυτά που μάθουμε δεν μας αντιπροσωπεύουν τότε μπορούμε πολύ απλά να μην ξανασχοληθούμε. Αυτή όμως παρόλα αυτά είναι η δική μου γνώμη και ο τρόπος που εγώ αντιμετωπίζω τα πράγματα. Εσύ είσαι ένα άλλο άτομο που τα βλέπει διαφορετικά. Η γνώμη σου έχει λογική και είναι σεβαστή όπως είναι η γνώμη όλων μας εδώ πέρα. Όμως το ότι είπα πως τα βλέπεις λίγο μονόπλευρα έχει να κάνει με την αντίδρασή σου στο θέμα. Ποιός σου είπε ότι δεν έχεις επιλογή; Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Επειδή οι γονείς σου πήραν μια απόφαση δεν σημαίνει ότι θα την ασπαστείς κιόλας. Κι από τη στιγμή που λές ότι το μάθημα του σχολείου δεν σε κάλυπτε γιατί δεν το έβλεπες σαν ένα μάθημα που θα σου πρόσφερε εύκολα έναν καλό βαθμό και το αντιμετώπιζες σαν ένα μέσο να σε χειραγωγήσουν και να σου εξαλείψουν το δικαίωμα της επιλογής; Ούτε έγω γούσταρα να μάθω αρχαία ελληνικά, αλλά δεν δραματοποίησα τόσο το γεγονός ότι δεν είχα άλλη επιλογή απ'το να διαβάσω και να δώσω εξετάσεις πάνω σ'αυτά!!! Εξάλλου το μόνο που σε έβαλαν να κάνεις ήταν να διαβάσεις μερικές σελίδες, ούτε σε έβαλαν να προσεύχεσαι με το ζόρι, ούτε να ακολουθείς το εθιμοτυπικό της εκκλησίας, ούτε να πας να γίνεις θεολόγος. Και μην ξεχάσω ότι τα θρησκευτικά δεν ήταν καν στις πανελλήνιες. Άρα μιλάμε για ελάχιστη ενασχόληση με το θέμα.

ρε μαν κατάλαβε λίγο τι λέω και πως το λέω..δεν σε αποπέρνω....
μη συγκρίνεις τα αρχαία με τα θρησκευτικά.....το 2ο είναι κάτι αμφισβητούμενο και αναπόδεικτο...οπότε δεν υφήστατε κανένα είδος παρομοίωσης.

τώρα όσο για το ότι δεν μας επέβαλαν τα θρησκευτικά κάνεις λάθος.μέχρι και την 1η λυκείου έπαιζαν ρόλο στην βαθμολογία.οπότε έπρεπε να μάθεις κάτι στο οποίο δεν πιστεύεις για να πάρεις καλύτερο βαθμό...γενικότερα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να προσπεράσω ένα εμπόδια ενω δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει...όλα τα μαθήματα είναι απολύτος τεκμιριωμένα και έχουν μία βάση..τα θρησκευτικά δεν είναι τίποτα παρα ένα "πιστευω" κάποιον με ταράστια κενά και ιστορικές ανακριβιες....και ξέρεις πολύ καλά πως στο σχολείο δεν σου μαθαίνουν και την κακή πλευρά του χρηστιανισμού παρά μόνο την καλή.αυτό λέγεται χειραγώγηση.
γιατί όπως και να το κάνεις κάθε νόμισμα έχει 2 πλευρές.όταν σε όλη σου τη ζωή μαθαίνεις μόνο για την μία είναι δύσκολο να μάθεις και για την άλλη...προσπάθησε να καταλάβεις τι ακριβός λέω....

αυτό που γίνεται με τα θρησκευτικά στο σχολείο δεν είναι μάθηση.είναι ιμημάθια και παρακίνηση...
Δημοσιευμένη  εικόνα
Spoiler:

#338 M.T.G.

M.T.G.

Incognito

• Members
  • 29 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Οκτώβριος 2008 - 11:27

Seirios έχω καταλάβει πολύ καλά τι λες. Και πίστεψε με όταν λέω πως έχω φάει περισσότερη πίεση στο θέμα αυτό απ'ότι είναι να σε αναγκάζουν να μάθεις απλά μερικές σελίδες και να γράψεις ένα διαγώνισμα. Απλά θεωρώ πως αν μπορεί κάποιος να δει το μάθημα θετικά μπορεί να αποκομήσει κάτι καλό. Αν μη τη άλλο οι ιστοριούλες που μας μαθαίνουν περιέχουν και κάποια βασικά μαθήματα ηθικής. Επίσης θεωρώ πως στο σχολείο τα παιδιά δεν διαθέτουν την κατάλληλη ωριμότητα για να δεχτούν την κακή πλευρά της εκκλησίας και να την αξιολογήσουν σωστά, η οποία κακή πλευρά ειναί κατά την ταπεινή μου άποψη πολύ κακή.

Και δεν λέω σε καμία περίπτωση πως αυτοί που αποφάσισαν να επιβάλλουν το μάθημα των θρησκευτικών είχαν την λεπτότητα να σκεφτούν κατά αυτόν τον τρόπο. Να κρύψουν τις βλακείες και τις αδικίες που έχει κάνει η εκκλησία ήθελαν παρουσιάζοντας στα παιδιά κάτι το ιδανικό για να μην γυρίσει κανένα παιδί και πει αυτά που λες εσύ τώρα. Εννοείται πως προσπαθούν να σε κάνουν τυφλό οπαδό τους για να μπορούν να σε κάνουν ότι θέλουν. Και εννοείται επίσης ότι θα σε μάθουν τα μισά, αυτά που τους βολεύει για να μην έχεις τις απαραίτητες γνώσεις να τους κρίνεις και να ξεφύγεις από τον έλεγχό τους. Σ'αυτό μαζί σου συμφωνώ. Να σου τονίσω βέβαια πως το χριστιανισμό σαν θρησκεία τον θεωρώ ιδανικό, αυτό που προσπαθούν να μας πασάρουν οι παπάδες θεωρώ λάθος.

Και φυσικά έχεις δίκιο όταν λες πως πρέπει να μαθαίνουμε και τις δύο πλευρές του νομίσματος. Να σε ρωτήσω κάτι όμως; Πιστεύεις πως αν σου έλεγαν την αλήθεια στο σχολείο θα είχες την ωριμότητα να αξιολογήσεις την κακή πλευρά της εκκλησίας σε αντιπαράθεση με την καλή της πλευρά ή θα φρίκαρες και θα το γύρναγες στην αθεΐα;

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από M.T.G.: 30 Οκτώβριος 2008 - 11:39

Δημοσιευμένη  εικόνα

#339 Seirios

Seirios

Έκτακτος νεαρός...

• Members
  • 776 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Οκτώβριος 2008 - 11:47

Seirios έχω καταλάβει πολύ καλά τι λες. Και πίστεψε με όταν λέω πως έχω φάει περισσότερη πίεση στο θέμα αυτό απ'ότι είναι να σε αναγκάζουν να μάθεις απλά μερικές σελίδες και να γράψεις ένα διαγώνισμα. Απλά θεωρώ πως αν μπορεί κάποιος να δει το μάθημα θετικά μπορεί να αποκομήσει κάτι καλό. Αν μη τη άλλο οι ιστοριούλες που μας μαθαίνουν περιέχουν και κάποια βασικά μαθήματα ηθικής. Επίσης θεωρώ πως στο σχολείο τα παιδιά δεν διαθέτουν την κατάλληλη ωριμότητα για να δεχτούν την κακή πλευρά της εκκλησίας και να την αξιολογήσουν σωστά, η οποία κακή πλευρά ειναί κατά την ταπεινή μου άποψη πολύ κακή.

Και δεν λέω σε καμία περίπτωση πως αυτοί που αποφάσισαν να επιβάλλουν το μάθημα των θρησκευτικών είχαν την λεπτότητα να σκεφτούν κατά αυτόν τον τρόπο. Να κρύψουν τις βλακείες και τις αδικίες που έχει κάνει η εκκλησία ήθελαν παρουσιάζοντας στα παιδιά κάτι το ιδανικό για να μην γυρίσει κανένα παιδί και πει αυτά που λες εσύ τώρα. Εννοείται πως προσπαθούν να σε κάνουν τυφλό οπαδό τους για να μπορούν να σε κάνουν ότι θέλουν. Και εννοείται επίσης ότι θα σε μάθουν τα μισά, αυτά που τους βολεύει για να μην έχεις τις απαραίτητες γνώσεις να τους κρίνεις και να ξεφύγεις από τον έλεγχό τους. Σ'αυτό μαζί σου συμφωνώ. Να σου τονίσω βέβαια πως το χριστιανισμό σαν θρησκεία τον θεωρώ ιδανικό, αυτό που προσπαθούν να μας πασάρουν οι παπάδες θεωρώ λάθος.

Και φυσικά έχεις δίκιο όταν λες πως πρέπει να μαθαίνουμε και τις δύο πλευρές του νομίσματος. Να σε ρωτήσω κάτι όμως; Πιστεύεις πως αν σου έλεγαν την αλήθεια στο σχολείο θα είχες την ωριμότητα να αξιολογήσεις την κακή πλευρά της εκκλησίας σε αντιπαράθεση με την καλή της πλευρά ή θα φρίκαρες και θα το γύρναγες στην αθεΐα;

αρχικά να ξεκαθαρίσω πως είμαι αθρησκος όσων αφορά την τελευτέα σου πρταση....

τώρα εγώ δεν μιλάω για την κακή πλευρά της εκλησίας..μιλάω για την αρνιτική πλευρά του χρηστιανισμού..γιατί πίστεψέ με έχει πολλές...
εμένα η απορία μου είναι η εξής..για πιό λόγο να μάθουμε κάτι αναποδεικτο και ασαφες και κατ'επέκταση να κρινόμαστε από το πόσο καλά το ξέρουμε..?και στην τελική όλα αυτα τα αναπόδεικτα πράγματα για τα οποία κριθήκαμε, ήταν και ελλειπή!
και΄αυτό που λες για την οριμότητα κάνεις ένα λάθάκι..μπορεί τότε να μην είχα την οριμότητα αλλά μεγαλώνοντας θα την αποκτούσα...
είναι σαν να μου λες οτι είναι καλό να μην μάθουμε τα άσχημα πραγματα γιατί υπάρχει η πιθανότητα να μην ακολουθήσουμε αυτό το δόγμα...
Δημοσιευμένη  εικόνα
Spoiler:

#340 M.T.G.

M.T.G.

Incognito

• Members
  • 29 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Οκτώβριος 2008 - 20:42

Όχι φίλε μου. Δεν είπα ποτέ ότι δεν πρέπει να μάθεις τα άσχημα πράγματα. Εδώ εσύ μπερδεύεσαι. Είπα ότι πρέπει να τα μάθεις στην κατάλληλη ηλικία. Όταν είσαι στο σχολείο δεν έχεις την απαραίτητη ωριμότητα να αξιολογήσεις σωστά κάποια θέματα. Κι όπως είπες κι εσύ μεγαλώνοντας την αποκτάς. Βγαίνοντας λοιπόν από το σχολείο είσαι πιο έτοιμος να ψάξεις, να μάθεις και να κρίνεις όλα εκείνα που σε ενδιαφέρουν χωρίς να κινδυνεύεις να φτάσεις στον απόλυτο αρνητισμό, που μπορεί και να μην σε εκφράζει πραγματικά, εξαιτίας του παρορμητισμού της ηλικίας. (Και δεν μιλάω για σένα συγκεκριμένα αλλά για τον οποιονδήποτε άνθρωπο). Έγω το μάθημα των θρησκευτικών το θεωρώ ως ένα καλό ερέθισμα για να ψακτείς αργότερα περισσότερο και να καταλήξεις στο θέμα της θρησκείας. Όπως κατέληξες και έσυ όταν ήρθε η ώρα.

Επίσης να πω ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι δόγμα, είναι θρησκεία. Και αυτές οι δύο έννοιες απέχουν έτη φωτός μεταξύ τους.

Τέλος να επισημάνω ότι ο όρος εκκλησία εκφράζει τους πιστούς, τον κλήρο και τη ζωή των πιστών. Ουσιαστικά ότι μαθαίνουμε τόσα χρόνια στο σχολείο. Ο όρος χριστιανισμός έχει να κάνει με τη διδασκαλία του Ιησού κάτι που δεν το μαθαίνουμε στο σχολείο, παρά μόνο μέσα από μικρές ιστοριούλες που παραλείπουν βασικά πράγματα. Άρα λοιπόν κανένας μας τελειώνοντας το σχολείο δεν ξέρει για το χριστιανισμό. Δεν ξέρω τις γνώσεις σου για το θέμα και πόσο το έχεις ψάξει, εγώ όμως τελειώνοντας το σχολείο εψαξά και από αυτά που έμαθα δεν βρήκα κάτι αρνητικό. Δική μου άποψη. Εσύ τα βλέπεις αλλιώς. Πάντως παρόλο που στο σχολείο σε έβαλαν να διαβάσεις θρησκευτικά εσύ δεν ασπάστηκες όσα διάβασες.

Υ.Γ. Ο χριστιανισμός δεν λειτουργεί με αποδείξεις αλλά με ενδείξεις. Όποιος ψάχνει για αποδείξεις είναι σε λάθος δρόμο.
Δημοσιευμένη  εικόνα

#341 Seirios

Seirios

Έκτακτος νεαρός...

• Members
  • 776 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Οκτώβριος 2008 - 22:32

1: Είπα ότι πρέπει να τα μάθεις στην κατάλληλη ηλικία. Όταν είσαι στο σχολείο δεν έχεις την απαραίτητη ωριμότητα να αξιολογήσεις σωστά κάποια θέματα. Κι όπως είπες κι εσύ μεγαλώνοντας την αποκτάς. Βγαίνοντας λοιπόν από το σχολείο είσαι πιο έτοιμος να ψάξεις, να μάθεις και να κρίνεις όλα εκείνα που σε ενδιαφέρουν χωρίς να κινδυνεύεις να φτάσεις στον απόλυτο αρνητισμό, που μπορεί και να μην σε εκφράζει πραγματικά, εξαιτίας του παρορμητισμού της ηλικίας.

2: Επίσης να πω ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι δόγμα, είναι θρησκεία. Και αυτές οι δύο έννοιες απέχουν έτη φωτός μεταξύ τους.

3. Τέλος να επισημάνω ότι ο όρος εκκλησία εκφράζει τους πιστούς, τον κλήρο και τη ζωή των πιστών. Ουσιαστικά ότι μαθαίνουμε τόσα χρόνια στο σχολείο. Ο όρος χριστιανισμός έχει να κάνει με τη διδασκαλία του Ιησού κάτι που δεν το μαθαίνουμε στο σχολείο, παρά μόνο μέσα από μικρές ιστοριούλες που παραλείπουν βασικά πράγματα. Άρα λοιπόν κανένας μας τελειώνοντας το σχολείο δεν ξέρει για το χριστιανισμό.

4. Υ.Γ. Ο χριστιανισμός δεν λειτουργεί με αποδείξεις αλλά με ενδείξεις. Όποιος ψάχνει για αποδείξεις είναι σε λάθος δρόμο.

λοιπόν.χώρισα σε 4 παραγράφους το κείμενό σου για να σου απαντήσω ξεχωριστα.

1. κάνεις τεράστιο λάθος. είναι τώρα λόγος επιδή δεν έχει κάποιος την κατάληλη οριμότητα να του μάθεις τα μισά?κακό του κάνεις. δεν χρειάζεται να το εξηγήσω άλο αυτο.

2. ο χρηστιανισμός φίλε μου είναι θρησκεία εξ αποκαλύψεως.χωρίς καμία απόδειξει μας παροτρύνουν να την πιστέψουμε.αυτό αυτόματα την κάνει μία δογματική θρησκεία.

3. άρα ρε φίλε αφού κανένας μας στο τέλος δεν ξέρει για τον χρηστιανισμό ποιός ο λόγος να υπάρχει το μάθημα...και μη μου πείς για να πάρουμε μία ιδέα...έλεος!είναι λάθος ιδέα αρα δεν μετράει.

4. και είναι τώρα λογικό ρε ψηλέ να εξαιτάζομαι σε κάτι αναπόδεικτο?είμαστε με τα καλά μας?είναι μάθηση το αναπόδεικτο?η γνώση μήπος?ούτε ενδέίξεις έχει...τα λόγια κάποιον που ποτέ δεν γνωρίσαμε δεν αποτελούν ένδειξη...
Δημοσιευμένη  εικόνα
Spoiler:

#342 M.T.G.

M.T.G.

Incognito

• Members
  • 29 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 31 Οκτώβριος 2008 - 01:13

λοιπόν.χώρισα σε 4 παραγράφους το κείμενό σου για να σου απαντήσω ξεχωριστα.

1. κάνεις τεράστιο λάθος. είναι τώρα λόγος επιδή δεν έχει κάποιος την κατάληλη οριμότητα να του μάθεις τα μισά?κακό του κάνεις. δεν χρειάζεται να το εξηγήσω άλο αυτο.

2. ο χρηστιανισμός φίλε μου είναι θρησκεία εξ αποκαλύψεως.χωρίς καμία απόδειξει μας παροτρύνουν να την πιστέψουμε.αυτό αυτόματα την κάνει μία δογματική θρησκεία.

3. άρα ρε φίλε αφού κανένας μας στο τέλος δεν ξέρει για τον χρηστιανισμό ποιός ο λόγος να υπάρχει το μάθημα...και μη μου πείς για να πάρουμε μία ιδέα...έλεος!είναι λάθος ιδέα αρα δεν μετράει.

4. και είναι τώρα λογικό ρε ψηλέ να εξαιτάζομαι σε κάτι αναπόδεικτο?είμαστε με τα καλά μας?είναι μάθηση το αναπόδεικτο?η γνώση μήπος?ούτε ενδέίξεις έχει...τα λόγια κάποιον που ποτέ δεν γνωρίσαμε δεν αποτελούν ένδειξη...

1. Δεν σου μαθαίνουν τα μισά. Μόλις πριν σου είπα οτι ουσιαστικά δεν σου μαθαίνουν τίποτα από όσα θα έπρεπε να σου μάθουν. Σου λένε ιστοριούλες. Ο Χριστιανισμός δεν βασίζεται σε ιστοριούλες. Προσπαθούν να σου διδάξουν τη στοιχειώδη ηθική και παράλληλα να σε εξοικιώσουν λίγο με τη θρησκεία σου. Ένα παιδί όμως δεν έχει ούτε την ωριμότητα, ούτε την ικανότητα να καταλάβει πόσο μάλλον να κρίνει σωστά, τόσο την θετική όσο και την αρνητική πλευρά μιας θρησκείας, όταν αυτή υπάρχει. Πώς θα καταλάβει πχ. αυτό που είπε ο Ιησούς, οτί όταν τρως ένα χαστούκι πρέπει να γυρνάς και το άλλο μάγουλο; Θα του φανεί εξωφρενικό και με το δίκιο του, γιατί την ικανότητα της συγχώρεσης την αποκτούμε με τα χρόνια, όπως και την υπομονή και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος για να κατανοήσει και να εφαρμόσει τέτοιες απόψεις.

2. Τι εννοείς θρησκεία εξ αποκαλύψεως; Δεν πιστεύουμε στα λόγια που σκέφτηκε κάποιος ξαφνικά και τα ονόμασε αποκάλυψη έτσι γιατί απλά του ήρθε. (Αν έχω καταλάβει αυτό που θέλεις να πεις, αν πάλι όχι διόρθωσέ με). Πιστεύουμε στα λόγια ενός ανθρώπου που πέρασε από τον κόσμο, μίλησε για αγάπη και ακριβώς επειδή έκανε κάτι τέτοιο τον τιμώρησαν. Και δεν είναι δογματική, γιατί τα δόγματα στηρίζονται κυρίως σε μη λογικά επιχειρήματα, τα οποία πάντα αυτοί που τα διατύπωναν προσπαθούσαν και να τα αποδείξουν για να υποστηρίξουν την ύπαρξη τους. Δόγμα δεν είναι μία ολόκληρη θρησκεία, αλλά ένα ρεύμα ανθρώπων που παίρνει ένα μέρος της αλήθειας, το διαστρεβλώνει και το κάνει πιστεύω του. Ο Χριστιανισμός ποτέ δεν προσπάθησε να αποδείξει τίποτα γιατί δεν λειτουργεί έτσι. Ο Ιησούς είπε <<Αγαπάται αλλήλους>>. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να σου αποδείξουν; Ότι πρέπει να είσαι καλός άνθρωπος;

3. Για μένα, που σου λέω ότι δεν μας έχουν μάθει τίποτα για το χριστιανισμό, και σου ξανατονίζω πως κάποιες έννοιες και ιδέες είναι δύσκολες να τις καταλάβουν ακόμα και μεγάλοι άνθρωποι, θεωρώ πως το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να γίνεται γιατί όλα από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν. Πες πως κάποιος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το θέμα της θρησκείας ως παιδί, γιατί να ασχοληθεί όταν ενηλικιωθεί; Μήπως θα του έρθει η θεία φώτιση; Εσύ αποφάσισες πως είσαι άθρησκος. Θα είχες αποφασίσει κάτι τέτοιο αν δεν έκανες το μάθημα μικρός; Πιθανότατα όχι, γιατί δεν θα είχες έρθει σε επαφή με το θέμα, δεν θα είχες ψακτεί και δεν θα είχες κατασταλλάξει. Θα δήλωνες χριστιανός γιατί έτσι σε βαφτίσανε χωρίς να έχεις ουσιαστική άποψη. Ενώ τώρα και άποψη έχεις και την δηλώνεις πολύ δυναμικά. Το μάθημα δεν είναι για να πάρεις μία ιδέα αλλά για να κάνεις μια πρώτη γνωριμία με τη θρησκεία σου. Το αν θα τη γνωρίσεις πραγματικά μετά από το μάθημα είναι δικό σου θέμα καθαρά.

4. Πρώτον εξετάζεσαι γιατί το 99% των μαθητών την ώρα των θρησκευτικών κοιμούνται και θέλουν με τις εξετάσεις να βεβαιωθούν ότι έχεις ανοίξει έστω και μία φορά το βιβλίο. Τα θρησκευτικά σου διδάσκουν απλά μαθήματα ηθικής με σκοπό να σου μάθουν πως να είσαι ένα σωστό μέλος της κοινωνίας. Καθήκον του σχολείου δεν είναι μόνο να βγάλει ανθρώπους που να διαθέτουν μία στοιχειώδη μόρφωση αλλά και ανθρώπους καλούς και ικανούς να ζήσουν αρμονικά μέσα στην κοινωνία. Εδώ μπαίνει το μάθημα των θρησκευτικών. Και πως θα βεβαιωθούν ότι έχεις δώσει έστω και την παραμικρή προσοχή; Με τις εξετάσεις.
Δεύτερον ούτε τον Αϊνστάιν έχουμε γνωρίσει προσωπικά αλλά δεν τον αμφισβητούμε. Ούτε αυτόν ούτε πολλές από τις θεωρίες του που έχουν μείνει μόνο θεωρίες ως τώρα. Γιατί;;;:erk:
Δημοσιευμένη  εικόνα

#343 phm

phm

Anime Ghost

• Members
  • 1.807 Δημοσιεύσεις:
  • LocationOn the boundary of life and death

Καταχωρήθηκε 11 Ιανουάριος 2009 - 20:51

Bumping ftw!

ΥποχΟεωτικά τα ΞΟησκευτικά - ΕΡΤonline Ειδήσεις

Κοινώς τα πράγματα όπως ήτανε έτσι μένουνε και δεν αλλάζει τίποτα. Όχι ότι είναι κάτι τόσο σημαντικό βέβαια αλλά να χουμε να λέμε.
phmava.php

#344 zade

zade

23/11/2016

• Members
  • 759 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Ιανουάριος 2009 - 21:31

Bumping ftw!

Υποχ�εωτικά τα ��ησκευτικά - ΕΡΤonline Ειδήσεις

Κοινώς τα πράγματα όπως ήτανε έτσι μένουνε και δεν αλλάζει τίποτα. Όχι ότι είναι κάτι τόσο σημαντικό βέβαια αλλά να χουμε να λέμε.

Ουυυφ , ευτυχώς που έγινε αυτό , γιατί είχε ανατραπεί όλη η κοσμοθεωρία μου ! Να φανταστείς είχα αρχίσει να πιστεύω ότι κάτι λειτουργούσε σε αυτή τη χώρα. Αλλά ευτυχώς διαψεύστηκα. Πάλι καλά .

Συστατικά: Κρέας ανθρώπινο 50%, Kόκκαλα 20% Αίμα ανθρώπινο: 10% ,μαλτοδεξτρίνη,άμυλο πατάτας ,πολυαμίδιο.Συντηρητικά:Βενζοϊκό Νάτριο,Σορβικό Κάλιο.
Δημοσιευμένη  εικόνα
Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: Βλέπε Avatar.

#345 odin

odin

Lord of valhalla

• Retired Staff
  • 1.535 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Ιανουάριος 2009 - 00:31

Δεν ειναι ρε παιδια λιγο overkill το να κανουμε bump για να συζητησουμε τωρα το τι ελεγε ο προηγουμενος
υπουργος παιδιας πριν απο δυο σχεδον μηνες:uhh:?