Θα κάνω κάτι καλύτερο γιατί είμαι μεγαλόκαρδη λολ. Θα σου δώσω hints.Αλλά πριν το κάνω να σου πω ότι μέχρι να τον κοιτάξω τον πίνακα, θεωρούσα για πολλά χρόνια τον Πόλλοκ τσαρλατάνο και διακήρυσσα κλειστομυαλα εδώ κι εκεί ότι αυτή δεν είναι τέχνη και ότι κι εγώ το κάνω άμα λάχει (σου θυμίζει κάποιον???)Ξεκίνα να απαριθμείς πράγματα που είδες, και βάζε από δίπλα και τα αντίστοιχα close-ups του πίνακα.
Λοιπόν στο θέμα μας. Ο πίνακας δεν είναι δισδιάστατος. Αν κοιτάξεις καλά, απότελείται από μικρές σε πάχος και μήκος πινελιές (κυρίως άσπρες), και φτάνει μέχρι τις μεγάλες χοντρές μαύρες πινελιές. Μπορείς να ξεκινήσεις να τον κοιτάζεις ανά επίπεδα λοιπόν. Σε κάθε επίπεδο θα δεις διαφορετικές παραστάσεις. Αν καταφέρεις αυτό το πρώτο βήμα (πρέπει να το κάνεις με ανοιχτό μυαλό και όχι να λες από μέσα σου "ρε τι βλακείες μας λέει αυτή η himawarinosekai") μετά ο συνδυασμός των επιπέδων θα είναι παιχνιδάκι.
Δείχνοντάς σου με close ups αυτά που βλέπω εγώ διακινδυνεύω να σου πω πολύ προσωπικά πράγματα, γιατί ο συγκεκριμένος πίνακας παρα είναι αλληλεπιδραστικός.
Η ψηφιακή του μορφή προσωπικά δε μου λέει τίποτα. Ελπίζω να τον έχεις κάπου από αναλογική φωτογραφική μηχανή και να τον πιάνεις στα χέρια σου. Αλλιώς πήγαινε στο πιο κοντινό βιβλιοπωλείο και ζήτα να κοιτάξεις οποιοδήποτε βιβλίο με ιστορία τέχνης (αυτά συνήθως έχουν τους πίνακες από καλές αναλογικές φωτογραφίες)Μέχρι τότε επέτρεψε μου να αμφισβητώ το παραπάνω quote, διότι έχω δει και hi-res εικόνα αυτού του πίνακα, και πάλι δεν διέκρινα τίποτα το συγκεκριμένο (όχι ότι υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να βγει κάτι το συγκεκριμένο με τυχαίες κινήσεις του πινέλου, αλλά του έδωσα αυτήν την ευκαιρία που λες ότι δεν του έδωσα nonetheless).
λολ! Ναι είναι τεχνικά πιο άρτια. Αλλιώς θα πιάσει το πινέλο ο άρτιος, αλλιώς θα τραβήξει την πινελιά έστω και ασυνείδητα και αλλιώς αυτός που έχει πιάσει το πινέλο πέντε φορές όλες κι όλες. Νομίζω οτι παραείναι αυτονόητο για να το αναλύσω κι άλλο. Τελευταία προσπάθεια...Το ίδιο θα χορέψει ένας επαγγελματίας χορευτής όταν είναι μεθυσμένος τρικλίζοντας και το ίδιο ένας άσχετος από χορό? Ο επαγγελματίας θα έχει ρυθμό θέλει δε θέλει (και η ζωγραφική έχει ρυθμο παρεπιπτόντως και ο συγκερκριμένος πίνακας)Όχι τίποτα άλλο, αλλά τώρα με λένε και τεμπέλη που δεν διέκρινα κάτι μέσα στη μουτζούρα. o.OΡε, θα καραφλιάσω μ' αυτά που γράφετε. Η μουτζούρα του Jackson Pollock είναι δηλαδή τεχνικά πιο άρτια από τη μουτζούρα ενός άσχετου; Λες και υπάρχει τεχνική στο μουτζούρωμα! Δείξτε λίγο έλεος στη νοημοσύνη μας.
Σε καμία περίπτωση δε σε είπα τεμπέλη. Είπα ότι ο πίνακας δεν είναι για τεμπέλη θεατή. Δεν χαρακτήρισα την περίπτωσή σου και ξέρεις ότι αποφεύγω τους δημόσιους χαρακτηρισμούς
Είναι?Επίσης, don't give me that "δεν είναι υποχρεωμένοι να το δουν έτσι και οι άλλοι".
Ούτε κι εγώ πιστεύω ότι φταίει η μυωπία σου. Μπορεί να "φταίνε" κάποια χαρακτηριστικά σου, ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα ή απλά να έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη.Sorry, αλλά βλέπω μια μουτζούρα και είμαι σίγουρος ότι δεν φταίει η μυωπία μου γι' αυτό.
Ήθελα να σε προλάβω στο προηγούμενο ποστ να μην αναφέρεις τα ρούχα του βασιλιά γιατί δεν ταιριάζουν σ αυτή την περίπτωση. Περισσότερο στους πίνακες που είναι μονόχωμοι ταιρίαζουν γιατί ο βασιλιάς ήταν γυμνός και όχι κακοντυμένος.Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι όντως μία μουτζούρα και τίποτα παραπάνω. Με κάνετε και νιώθω σαν τον τρελό που φώναζε σε όλους ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και κανείς δεν τον άκουγε.
Γι' αυτό το λόγο λέω ότι αυτή τη στιγμή παλεύω μ' ένα δόγμα.
Μ εμένα παλεύεις (λολ) και την αντίληψή μου. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ ως κριτήριιο το τί θεωρούσε ό κόσμος ωραίο ή άσχημο, αλλά και δεν απέρριψα ποτέ κάτι μόνο και μόνο για να πάω κοντρα στο ρεύμα...αν αυτό σου λέει κάτι...
Τρια πουλάκια κάθονταν....Βρε δε σε ξέρω και δεν σε θεωρώ αιρετικό ή τεμπέλη ή οτιδήποτε άλλο. Συζήτηση κάνουμε. Εγώ σου είπα μόνο ότι ο πίνακας δεν είναι μουτζούρα και ότι είσαι πολύ επιθετικός απέναντι σ αυτούς που τον αγαπούν. Εσύ πας να μας βγάλεις ως βλαμμένους επειδή μας αρέσει κάτι που σου φαίνεται ως μουτζούρα...Σας έχουν δώσει να χάψετε ότι είναι έργο τέχνης, και όταν κάποιος άλλος σας επισημαίνει το προφανές, τον αντιμετωπίζετε σαν αιρετικό.
Θα αναφέρω πάλι παράδειγμα. Οι αρχαιοι Αιγύπτιοι, όταν ζωγράφιζαν θεωρούσαν ότι όλα έπρεπε να φαίνονται ολόκληρα. Δηλαδή το μάτι ακόμα και αν το μοντέλο είναι προφίλ πρέπει να φαίνεται ολόκληρο. Το πόδι ακόμα και αν είναι κρυμμένο, πρέπει πάλι να φαίνεται ολόκληρο γιατί υπάρχει. Οι πρώτοι που έδωσαν χώρο στα πράγματα, ήταν οι αρχαίοι Έλληνες. Παρουσίασαν τα πράγματα όπως τα βλέπουμε και όχι όπως είναι. Αυτό εκείνη την εποχή ήταν τεράστιος μοντερνισμός. Σκέψου να απεικονίζεις τα πράγματα όπως τα βλέπεις και όχι όπως είναι! Ντροπής πράγματα! ...Σήμερα φτάσαμε στον Πόλλοκ που απεικόνισε ελεύθερα την χαοτική του σκέψη (αυτό που είδε ο atama yama όταν κοίταξε στο κεφάλι του και έπεσε μέσα) και νά που κάποιοι (κι εγώ ήμουν ένας από αυτούς) επειδή δεν το βλέπουν, το απορρίπτουν...
Οχι βρε. Μην τα ισοπεδώνεις όλα. Αλλο τα κόμικς άλλο ο καμβάς. Και να μην ζητάς συγγνώμη για τις απόψεις σου, αλλά να σέβεσαι και των άλλων.Θα πρέπει να ζητάω και συγγνώμη σε λίγο που λέω ότι βλέπω μια μουτζούρα.Είναι και οι δύο δισδιάστατες εικόνες, και μια χαρά σύγκριση μπορείς να κάνεις μεταξύ τους,
Ευχαριστώαλλά ας σου κάνω το χατήρι. Λάδι θες; Λάδι.

Spoiler: Ιερώνυμος Μπος - Ο Κήπος Των Ανθρωπίνων ΑπολαύσεωνΜιλάμε για ένα απίστευτο έργο τέχνης. Προκλητικό, αντισυμβατικό, γεμάτο από υπο-εικόνες, συμβολισμούς και αλληγορίες.
Πες μου τώρα με το χέρι στην καρδιά ποιος από τους δύο πίνακες με λάδι σου λέει περισσότερα.
Λοιπόν αν σου πω ότι μου λέει αυτό ή το άλλο περισότερα, τί σημαίνει; Οτι κάποιο απ τα δύο σταματάει να μου λέει; Ακόμα και αν το δικό σου μου αρέσει, αυτό δεν αναιρεί τη γνώμη μου για τον πίνακα του Πόλλοκ. Σου είπα ήδη ότι έχω δει από κοντά και από μακριά πολλά έργα τέχνης.... Αλλά ναι αυτοί οι δύο πίνακες συγκρίνονται (αν και είναι διαφορετικής τεχνοτροπίας λολ)
Έχω μια ιδέα για όλους όσους επιμένουν να πιστεύουν ότι οι πίνακες του Pollock είναι τέχνη. Θα τους καλέσω σπίτι μου μια μέρα, κι εκεί που δεν το περιμένουν θα βάλω στη διαπασών ένα "μουσικό" CD που περιέχει μόνο λευκό θόρυβο. Και όταν θα πεταχτούν έντρομοι από τις καρέκλες τους και θα ουρλιάξουν με κλειστά αυτιά "ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ!!", εγώ θα γυρίσω χαλαρός και θα τους πω "Μα γιατί; Σας βάζω να ακούσετε το μουσικό ανάλογο των πινάκων του Pollock."
Εντάξει επιμένεις για το λευκό. Ελπίζω τα hints που σου έδωσα να σε βοηθήσουν αλλά πραγματικά πιστέυω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αδυνατεί να δει ομορφιά στον πίνακα αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι αυτό είναι υποχρεωτικό, αλλά θα προτιμούσα να μη κακοχαρακτηρίζονται αυτοί που έχουν την ατυχία ή ευτυχία να τον δουν ως προκλητικό και υπέροχο.
Ο λευκός θόρυβος είναι κατά τη δική σου αντίληψη ανάλογος των πινάκων του Πόλλοκ και όχι αντικειμενικά. Το μόνο που θα καταφέρεις (αν είμαι κι εγώ καλεσμένη σ αυτή την υποθετική συγκέντρωση) είναι να μπουγελώσω κι εσένα και το στερεοφωνικό σου.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από himawarinosekai: 27 Μάιος 2008 - 13:36