Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Τι είναι τέχνη;
Posted 25 May 2008 - 21:09
Posted 26 May 2008 - 01:49

http://www.youtube.com/watch?v=MBRK2CfcvSQ
http://www.youtube.com/watch?v=uRHjsp7sDgk
Posted 26 May 2008 - 01:51

Posted 26 May 2008 - 02:01
Όπως το βλέπω εγώ τουλάχιστον, κάθε περιορισμός να ορίσουμε το τι είναι τέχνη είναι σαν να σκοτώνουμε τη τέχνη την ίδια. Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο για να εκφραστεί με λόγια, και πολύ μεγάλο για να αποκλείσεις κάτι απο αυτό. Όσο πιο πολύ προσπαθούμε να το ορίσουμε, τόσο πιο πολύ το σκοτώνουμε.
Και επειδή χρωστάω μια απάντηση
Μπράβο του που μπορούε να κάνει άψογα σχέδια και δεν τα έκανε, a great waste of talent. Δεν μίλησα για τεχνικό ή περίπλοκο σχέδιο, αλλά για σχέδιο που περιέχει κάποιες γνωστές φόρμες και μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί, να βρίσκεις ένα νόημα σ' αυτ
Είναι απαραίτητο να έχει γνωστές φόρμες? Να βγάζει νόημα? Το γράφει κάποιος αόρατος νόμος μήπως? Χίλιες φορές κάτι απολύτως κάφρικο ή άκυρο ή ασύνδετο που όμως έχει γίνει έξω απο καλούπια και τέτοιους περιορισμούς, παρά κάτι γεμάτο νοήματα και δεν ξέρω και εγώ τι που έχει γίενι μέσα απο αυτούς τους περιορισμούς.
Και όλοι εσείς που λέτε ότι μπορείτε από τους πίνακες του Pollock να καταλάβετε τον ψυχισμό του, τρέφετε την αυταπάτη ότι μπορείτε. Είναι σαν να ψάχνετε απόκρυφα μηνύματα στα νούμερα του Λόττο. Δεν είμαι εγώ ρηχός, εσείς είστε αιθεροβάμονες.
Δεν ξέρω ποιοι είναι οι άλλοι, αλλά μιλώντας για εμένα, δεν ψάχνω ούτε χρειάστηκε να ψάξω κάτι για το ψυχισμό του κάθε Pollock. Μου αρέσει, με ευχαριστεί, πολλές φορές με προβληματίζει και πάνω απ' όλα με κάνει να νιώθω κάθε έργο του κάτι. Το να μη νιώθεις έτσι σεβαστό. Το να το εκμηδενίζεις για αυτό το λόγο όμως δen είναι.

Posted 26 May 2008 - 02:13
Δεν νομίζω ότι μπορώ να δώσω ορισμό του τι είναι τέχνη. Για να παραφράσω τον Potter Stewart, "I cannot define art, but I know when i see it".
Ίσως όμως μπορώ να πω τι δεν είναι τέχνη. Τέχνη δεν είναι ένα έργο που σου τραβάει την προσοχή με το να σε προσβάλει ή να σε αηδιάζει. Αυτό λέγεται καφρίλα/ποζεριά χειρίστου είδους. Τέχνη επίσης δεν είναι κάτι το οποίο δεν είναι τίποτα το συγκεκριμένο, κάτι το οποίο δημιουργήθηκε στην τύχη, χωρίς μια ελάχιστη σκέψη. Αυτό είναι κοροϊδία. Και τέχνη δεν είναι το να μην κάνεις τίποτα (πχ το 4'33'' του "avant-garde" συνθέτη John Cage, ή ένας λευκός πίνακας), αυτό είναι "εξυπνάδα".
Σχεδόν κάθε τι άλλο πιστεύω ότι μπορούμε να το πούμε τέχνη, είτε είναι καλό είτε όχι, είτε είναι εμπορευματοποιημένο είτε όχι, είτε είναι γνωστό είτε όχι, είτε είναι δύσκολο είτε όχι.
Qft!
Θα συμφωνήσω πάλι με τον Kenny!
(Η πρώτη γραμμή μου θύμησε εκείνον που έδεσε ένα σκύλο να πεθάνει από τη πείνα και το είπε τέχνη.. η πιο κάτω την Γιόκο Όνο..)

Edited by LaRocca, 26 May 2008 - 02:19.
Posted 26 May 2008 - 02:15
Qft!
Θα συμφωνήσω πάλι με τον Kenny!

υ.γ. δεν είπα ότι το έκανες γ να με πάς κόντρα, έλεος
Edited by red pyramid, 26 May 2008 - 02:22.

Posted 26 May 2008 - 03:51
It, s about beauty, and style....
Edited by somnium, 26 May 2008 - 04:00.
Posted 26 May 2008 - 05:47
No offence man,αλα οπως το βλεπω εγω ορισμοι που απλα περιλαμβανουν δυνητικα τα παντα στον ορο τεχνη ειναι αυτοι που σκοτωνουν την τεχνη.Γιατι αν τα παντα ειναι τεχνη τοτε απλα ειμαστε ολοι καλλιτεχνες,so what's the big deal with it?Δεν υπάρχει ένας απόλυτος ορισμός του τι είναι τέχνη. Τέχνη μπορει να είναι [...]το οτιδήποτε.
Όπως το βλέπω εγώ τουλάχιστον, κάθε περιορισμός να ορίσουμε το τι είναι τέχνη είναι σαν να σκοτώνουμε τη τέχνη την ίδια.
Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο για να εκφραστεί με λόγια, και πολύ μεγάλο για να αποκλείσεις κάτι απο αυτό.
ΥΓ.Για οσους ειπαν οτι τεχνη ειναι οτιδηποτε σε εκφραζει,εχω μια ερωτηση:Εγω εχω την δυνατοτητα να εκφραστω με ενα βλεμμα ή με εναν ψιθυρο.
Αυτο εινια τεχνη?Ειμαι καλλιτεχνης?
Posted 26 May 2008 - 07:19
Posted 26 May 2008 - 11:08
Ίσως όμως μπορώ να πω τι δεν είναι τέχνη. Τέχνη δεν είναι ένα έργο που σου τραβάει την προσοχή με το να σε προσβάλει ή να σε αηδιάζει. Αυτό λέγεται καφρίλα/ποζεριά χειρίστου είδους. Τέχνη επίσης δεν είναι κάτι το οποίο δεν είναι τίποτα το συγκεκριμένο, κάτι το οποίο δημιουργήθηκε στην τύχη, χωρίς μια ελάχιστη σκέψη. Αυτό είναι κοροϊδία. Και τέχνη δεν είναι το να μην κάνεις τίποτα (πχ το 4'33'' του "avant-garde" συνθέτη John Cage, ή ένας λευκός πίνακας), αυτό είναι "εξυπνάδα".
No offence man,αλα οπως το βλεπω εγω ορισμοι που απλα περιλαμβανουν δυνητικα τα παντα στον ορο τεχνη ειναι αυτοι που σκοτωνουν την τεχνη.Γιατι αν τα παντα ειναι τεχνη τοτε απλα ειμαστε ολοι καλλιτεχνες,so what's the big deal with it?
Νομίζω πως την καλύτερη απάντηση σε αυτό την έδωσε η himawarinosekai:
Νομίζω ότι πολύς κόσμος μπερδεύει τόν ορισμό της τέχνης με αυτόν της υψηλής τέχνης.
Τέχνη είναι και το να παίξει κανείς την Ενάτη του Μπετόβεν κλάνοντας. Ο,τιδήποτε φτιάχνει ο άνθρωπος με σκοπό να εκφραστεί είναι τέχνη.
Τώρα για να μετονομαστεί αυτή η τέχνη σε υψηλή τέχνη, μπαίνουν στη μέση κριτήρια όπως η τεχνική, η πρωτοτυπία κλπ, και αν και υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης αυτών των κριτηρίων, ο υποκειμενισμός στην υψηλή τέχνη είναι διάχυτος.
Απλά συνήθως όταν λέμε τέχνη εννοούμε την υψηλή τέχνη, την καλλιτεχνία. Βέβαια το τι θεωρείτε καλλιτεχνία είναι κάπως υποκειμενικό. Ναι κι εγώ μπορώ να ζωγραφίσω κάτι αλλά μιας και δεν τα πάω καλά στην ζωγραφική οι περισσότεροι θα το θεωρήσουν μια βλακεία. Για αυτό δεν θα θεωρούμε καλλιτέχνης. Παρόλα αυτά αυτό που έκανα αποτελεί τέχνη με την έννοια ότι αυτές οι γραμμές ήταν δική μου παραγωγή και εμμέσως εκφράζουν εμένα. Επίσης είπες Kenny ότι πχ ένας λευκός πίνακας, ή ένα έργο που έγινε στην τύχη δεν είναι τέχνη αλλά κοροϊδία. Ίσως και να είναι, όμως σκέψου ότι αυτό μπορεί να εκφράζει κάποιον που είναι τεμπέλης, και δεν θέλει να μπει στον κόπο να κάνει δύσκολο έργο. Οπότε τον εκφράζει κάτι τυχαίο και χωρίς κάποιο συγκεκριμένο νόημα. Πολύ πιθανόν εσένα να μην σου αρέσει, και ίσως να μην αρέσει σε πολύ κόσμο. Όμως δεν παύει να εκφράζει κάποια άτομα.
Ναι αλλά το να μην ορίζουμε κάποια πράγματα τους δίνει κάπως μαγική και θεϊκή υπόσταση και αυτό εμένα δεν μου αρέσει. Δεν μου αρέσει πχ να λέω, αυτό δεν ορίζεται γιατί δεν το πιάνει το κεφάλι μου. Βέβαια όντως, είναι πολύ δύσκολο να ορίσουμε τι είναι τέχνη, κυρίως επειδή είναι κάτι πολύ αφαιρετικό και υποκειμενικό.Όπως το βλέπω εγώ τουλάχιστον, κάθε περιορισμός να ορίσουμε το τι είναι τέχνη είναι σαν να σκοτώνουμε τη τέχνη την ίδια. Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο για να εκφραστεί με λόγια, και πολύ μεγάλο για να αποκλείσεις κάτι απο αυτό. Όσο πιο πολύ προσπαθούμε να το ορίσουμε, τόσο πιο πολύ το σκοτώνουμε.
Ακριβώς. Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιο υψηλού επιπέδου νόημα για να θεωρηθεί κάτι τέχνη. Τώρα αν αυτό θεωρείται αντικειμενικά καλλιτεχνία είναι άλλο θέμα.Είναι απαραίτητο να έχει γνωστές φόρμες? Να βγάζει νόημα? Το γράφει κάποιος αόρατος νόμος μήπως? Χίλιες φορές κάτι απολύτως κάφρικο ή άκυρο ή ασύνδετο που όμως έχει γίνει έξω απο καλούπια και τέτοιους περιορισμούς, παρά κάτι γεμάτο νοήματα και δεν ξέρω και εγώ τι που έχει γίενι μέσα απο αυτούς τους περιορισμούς.
Δεν ξέρω ποιοι είναι οι άλλοι, αλλά μιλώντας για εμένα, δεν ψάχνω ούτε χρειάστηκε να ψάξω κάτι για το ψυχισμό του κάθε Pollock. Μου αρέσει, με ευχαριστεί, πολλές φορές με προβληματίζει και πάνω απ' όλα με κάνει να νιώθω κάθε έργο του κάτι. Το να μη νιώθεις έτσι σεβαστό. Το να το εκμηδενίζεις για αυτό το λόγο όμως δen είναι.
Εδώ είναι ίσως ένα άλλο πρόβλημα, το ποια είναι τα όρια του να κάνεις κάτι ώστε να εκφραστείς και να δημιουργήσεις ένα καλλιτέχνημα κλπ, και το να κάνεις κάτι πχ για να επικοινωνήσεις για να επιβιώσεις κλπ. Μάλλον έχει να κάνει με τον τι σκοπεύεις να πετύχεις όταν κάνεις κάτι. Αν πχ εσύ κάνεις ένα βλέμα και το βγάλεις φωτογραφία, ή ηχογραφήσεις τον ψίθυρο, θα μπορούσες να πεις ότι αυτό είναι για σένα τέχνη. Είναι λίγο θολό νομίζω που τελειώνει η τέχνη και αρχίζουν όλα τα άλλα.ΥΓ.Για οσους ειπαν οτι τεχνη ειναι οτιδηποτε σε εκφραζει,εχω μια ερωτηση:Εγω εχω την δυνατοτητα να εκφραστω με ενα βλεμμα ή με εναν ψιθυρο.
Posted 26 May 2008 - 11:26
Edited by otakusan7, 26 May 2008 - 11:31.
Posted 26 May 2008 - 11:37
Το να εισαι καλλιτεχνης, και να ασκεις μια τεχνη για να εκφραστεις, προυποθετει οτι ο αλλος θα καταλαβει αυτο που του δειχνεις, γιατι αλλιως για ποιο λογο να το κανεις?Εκφρασου λεκτικα, και μην αυτοαποκαλεισαι καλλιτεχνης.

Dorama Queen-Bitch Mode On Atm
Posted 26 May 2008 - 12:10
Και τελικά, αν αξίζει ή όχι μονό ο χρόνος μπορεί να δείξει.
Posted 26 May 2008 - 13:03

Posted 26 May 2008 - 13:52
ΥΓ.Για οσους ειπαν οτι τεχνη ειναι οτιδηποτε σε εκφραζει,εχω μια ερωτηση:Εγω εχω την δυνατοτητα να εκφραστω με ενα βλεμμα ή με εναν ψιθυρο.
Αν αναφέρεσαι σ εμένα, είπα ότι τέχνη είναι ό,τι φτιάχνει ο άνθρωπος με σκοπό να εκφραστεί και όχι οτιδήποτε σε εκφράζει γενικά και αόριστα. (αυτό για να ξεκαθαρίσω τον ορισμό μου)
Το βλέμμα και ο ψίθυρος, αν και μπορεί να αποτέλούν δημιουργία δε σε καθιστουν καλλιτέχνη, γιατί ο καλλιτέχνης φτιάχνει τέχνη που έχει κάλλος, δηλ. ομορφιά, δηλαδή υψηλή τέχνη, καλλιτεχνία όπως έγραψε και ο phm πιο πάνω. Τα κριτήρια που καθορίζουν τί είναι καλλιτεχνία δεν έχω τα προσόντα να τα ορίσω, αλλά απ' όσο έχω διαβάσει, ο κάθε ειδήμων έχει διαφορετικά κριτήρια στο μυαλό του. Για κάποια καλλιτεχνικά έργα όμως (ευτυχώς) συμφωνούν όλοι ότι αποτελούν υψηλή τέχνη. (πχ η Τζοκόντα)
Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις πως ο ψίθυρος και το βλέμμα μπορούν να αποτελέσουν υψηλή τέχνη, και μάλιστα να ενταχθούν πχ στην υποκριτική, ή στη χορογραφία.
Και για να μπώ στη μοντέρνα τέχνη, όπου η κάθε κουτσουλιά μοσχοπωλείται ως καλλιτεχνικό έργο, η πρότασή μου είναι να στολίζει ο καθένας το σπίτι του με τις δικές του κουτσουλιές.