Posted 18 April 2008 - 17:05
Σε προκαλώ να μου αναφέρεις 10 σοβαρές σειρές καρτούν. ΣΕΙΡΕΣ, ΟΧΙ ΤΑΙΝΙΕΣ. Μετά βίας κι αν βρεις τις μισές. Και αυτό γιατί είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Οι γενικεύσεις που κάνω είναι σωστές. Τα καρτούν σε ποικιλία και θεματολογία είναι μυρμήγκι μπροστά σε ελέφαντα σε σύγκριση με τα ανιμέ.
Σοβαρες στη θεματολογία ή στον τρόπο παρουσίασης; Γιατί προτιμώ έναν καλό τρόπο παρουσίασης και να ναι το θεμα για παιδια, παρά υποτιθεται με βια και μετριο. Και καθε χωρα εχει την ιδιαιτεροτητα της. Οπως στα καρτουν πεφτουν απο 100 μετρα και δεν παθαινουν τιποτα και τα ανιμε εχουν τους chibi χαρακτηρες ετσι και σε παραγωγες απο αλλου μπορεις να δεις θεματα που να σε ξενιζουν. Δεν υπαρχουν μονο τα αμερικανικα και τα ιαπωνικά.
Αν θες, οι γαλλικές Les Mondes Engloutis (δεν υπαρχει ακομα ανιμε που να το φτασει σε ατμοσφαιρα), Μια Φορά και έναν καιρό στο Διάστημα (συν τα άλλα της ιδιας εταιρίας), Peanuts, ο Μυστικος Σιδηρόδρομος κλπ. Καθε χωρα εχει τη δικες της παραγωγές που αν τις αναφερω θα γεμισω μια λιστα ολοκληρη. Απλά υπάρχει κατακερματισμός στην Ευρώπη και πρεπει να ξερεις τη γλωσσα του καθε κρατους για να δεις σειρες. Αυτο δε σημαινει ομως πως δεν υπαρχουν.
Τρίχες! Κλεμμένη από το Akira είναι η ιδέα. Ίδιο όνομα, ίδιο σενάριο, ίδια φάση, ίδιο τέλος.
την ταινια Eraserhead την εχεις δει;
Και ξανά τρίχες! Καταλήξανε τα αμερικάνικα καρτούν να κλέβουνε ιδέες από τα ανιμέ για να τραβήξουνε τους otaku[ με αποτέλεσμα να γίνονται απαίσιες απομιμήσεις ανιμέ . Καθώς και να κάνουνε ανιμέ πολλές αμερικάνικες σειρές με υπερήρωες, με αποτέλεσμα να έχουμε κάκιστα ανιμέ. ΚΑΤΩ ΤΟ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕΜΑ! ΕΞΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ!
Εγω θελω να μου πεις ενα ανιμε που να μοιαζει στο South Park
Και αυτή η λίστα με τα τοπ 100 που παραθέτεις είναι εντελώς συναισθηματικά βεβιασμένη και έχει λίγη σχέση με την πραγματικότητα εκτός Ιαπωνίας. Για παράδειγμα, το Lupin III είναι ιστορικά καλό μόνο, μιας που κανένας καινούριος δε θα καθόταν να το δει τόσο παλιό και χαζοχαρούμενο που είναι. Φαντάζει σαν το Καμπαμαρού στους παλιούς μας εδώ στην Ελλάδα (αν και μεταξύ μας, ο Καμπαμαρού τον σκίζει τον Λούπιν).
Και σκασίλα μου που βασίστηκε ο Matsumoto για τους χαρακτήρες του. Πασίγνωστοι σαν Ιαπωνικά αρχέτυπα αλλά απαίσια ψεύτικοι και επαναλαμβανόμενοι είναι… 20 σειρές, η ακριβώς ίδια μελοδραματική και μακάβρια σαπουνόπερα παρουσιάζεται με τους ακριβώς ίδιους πρωταγωνιστές. Τους σιχαίνομαι! Δεν αντιπροσωπεύουνε κανέναν μη-Ιάπωνα και πόσο μάλλον Ιάπωνα κάτω των 50 χρονών.
Καλά κάνεις και μας παραθέτεις links αλλά φρόντιζε τουλάχιστον να είναι εντός μιας πραγματικότητας που μας αντιπροσωπεύει. Θα παίρνουνε όσοι τα διαβάζουνε αυτά μια πολύ Ιαπωνικά βεβιασμένη αντίληψη για τα ανιμέ. Και η μελέτη μου είναι εντελώς βεβιασμένη αλλά τουλάχιστον είναι παρουσιασμένη σαν από Έλληνα φαν για Έλληνες φαν.
Δεν ειναι ετσι τα πραγματα. Αν ρωτησεις 100 ατομα στην Ελλαδα γύρω στην ηλικία μας, θα σου πουν οτι γνωριζουν τον Χαρλοκ , το Goku και τις κλασσικες σειρες, αλλά αν ξερει εστω και ενας το Full Metal Alchemist αμφιβαλω. Αν ειναι τωρα να κατεβαζω 50 σειρές καθε χρονo απο fansubs για να ψαχνω να βρω μια καλη αναμεσα σε αυτές και να το διαλαλω, τότε προτιμώ να βλέπω τα παλιά, γνωστά και επαναλαμβανόμενα. Δεν εχω χρονο για αυτα. Δεν αντιλεγω οτι οι παλιες σειρες παλι την ιδια ηλικια στοχευαν οπως και οι σημερινές. Απλά τότε δεν υπήρχαν τα fansubs , η Ιαπωνια ηταν σε οικονομικη αναπτυξη και ο αριθμος των σειρων ηταν λιγοτερος, οποτε μπορουσες να βρεις ευκολοτερα καλες σειρες (συν το οτι τα κρατικα δειχναν επιλεκτικα τις καλυτερες). Και αν δεις το επιπεδο των ανιμε μετα το 2000 θα δεις οτι λειπουν οι τιτλοι που θα χαρακτηρίζονταν κλασσικοι.
Τα προσωπικά μου βιώματα άλλα μου διδάσκουν. Δεν βλέπω πλέον τα μικρά παιδιά να παρακολουθούνε Μικρό μου Πόνυ ή Hamtaro Βλέπουνε Μπομπ ο Σφουγγαράκης και κάτι 3D με την Μπάρμπυ. Και αν το τραβήξω περισσότερο, τα παιδιά δεν βλέπουνε καν κινούμενα σχέδια. Πάνε σe net cafe ή παίζουν με κινητά και κονσόλες. Αν φυσικά έχουνε χρόνο μεταξύ σχολείου, ιδιαιτέρων, ενισχυτικής, φροντιστηρίου, μουσικής, χορού και ύπνου. Κι εμένα μου αρέσουνε κάποιες σειρές που γίνανε πολύ παλιά αλλά αποτελώ εξαίρεση και όχι κανόνας. Οπότε, από αυτά που βλέπω, σωστά τα λέω. Η γενίκευση μου είναι ορθή. Αν πάλι κι άλλοι κάνουνε το ίδιο παράπονο, ευχαρίστως να το αφαιρέσω το σχόλιο. Αν και σοβαρά τώρα, τι τραβάει τους νέους σήμερα;
και εγω συμφωνω πως εχουν αλλαξει τα πραγματα. Εμεις ειμαστε η λεγομενη μπασταρδεμενη γενια. Εκτεθηκαμε και στα ανιμε και στα καρτουν το ίδιο και έτσι δε μπορούμε να πούμε ότι γίναμε μέρος του ενός ή του άλλου και ότι κάτι μας ανήκει ή μας αντιπροσωπεύει η μία ή η άλλη pop κουλτουρα. Ο λεγομενος ορος superflat στο Link που παρεθεσα παραπανω. Πιστεύω πως το καλό ήταν πως εκτεθήκαμε σε παραγωγές όλων των χωρών και μπορουμε να κρινουμε καλυτερα κατι.
Και εγω βλεπω τους μικρους να καταπιανονται με την ιδια μανια με τα ανιμε και τα μανγκα οπως και παλιοτερα οι νεοι πιανονταν με την αμερικανικη κουλτουρα (και με τα καλα και με τα κακα της). Ειναι και η εξελιξη των βιντεοπαιχνιδιων και του Ιντερνετ οπως και των κινητων. Δε μπορω να προβλεψω το μελλον απλά στην ηλικια που ειμαι δε μπορω να εχω τα ιδια γουστα με τους νεοτερους μιας και βαζω αλλες προτεραιοτητες.
Γενικα καταπιανεσαι με κατι με παθος οταν εισαι νεος και μετα το παρατας. Ετσι γινεται και με τα ανιμε. Απλα μιας και ειμαστε forum εδω ας ακουστουν ολες οι αποψεις και ας μαθουμε και για τα παλια ανιμε πριν κατεβασουμε την τελευταια σειρά.