Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Perrine Monogatari - En Famille

winter 1978 anime review slice of life historical drama shoujo

  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 05 February 2008 - 14:36

Σειρά 53 επεισοδίων
Έτος παραγωγής:1978
Παραγωγοί: Fuji TV / Nippon Animation



perrine2.jpg


Aς εγκαινιάσω το 2008 με άλλη μια παρουσίαση (ευτυχώς -ή μάλλον δυστηχώς- για μένα εξεταστικές και τέτοια είναι παρελθόν οπότε έχω χρόνο για αυτά), αυτή τη φορά με μία άλλη γνωστή σειρά σε αρκετές χώρες, εκτός της Ελλάδας.




perrine9.jpg

Μια τέτοια σειρά είναι η En Famille. Βασισμένη στο γνωστό στη Γαλλία ομώνυμο βιβλίο του Hector Mallot, συγγραφέα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Τα έργα του, ιδίως το Sans Famille, διασκευάστηκαν σε διάφορες σειρές και ταινίες. Σε ότι αφορά τα ανιμε, προηγήθηκε από την Toei μια ταινία του 1970 και η τηλεοπτική σειρά 52 επεισοδίων του 1977, παραγωγής TMS, σε σκηνοθεσία Osamu Dezaki και Αkio Sugino (o oποίος συμμετείχε και στην En Famille), που θεωρείται και αυτή μια από τις καλύτερες σειρές. Kαι το 1996 ξαναμεταφέρθηκε από το στούντιο Nippon Animation το έργο του Hector Mallot Sans Famille με τίτλο Remi, the Homeless Girl, μόνο που αντικατέστησαν το αγόρι με κορίτσι και η σειρά κράτησε μόνο 23 επεισόδια και διακόπηκε απότομα με χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης.
Και αν αυτή η σειρά δεν προβλήθηκε στην Ελλάδα, σε χώρες όπως Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Aυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Αγγλία, Καναδάς κλπ άφησε θετικότατες εντυπώσεις.
Όπως αναφέρεται στο imdb ήταν στην επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 1980 ενώ κέρδισε και το βραβείο της καλύτερης σειράς κινουμένων σχεδίων στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία.
Αν και αρχικά ήταν για όλες τις ηλικίες, αργότερα μετά το 1990 το όριο ηλικίας ανέβηκε και απαιτούνταν γονική συναίνεση λόγω μερικών δραματικών σκηνών.





perrine4.jpg


Περίληψη: H 13χρονη Perrine Paindavoine, μαζί με την Ινδή μητέρα της Marie, ξεκινούν από τη Βοσνία για να φτάσουν στο Παρίσι. Ο λόγος είναι πως ο πατέρας της Perrine έχει πεθάνει άρρωστος στη Βοσνία και μητέρα και κόρη σκοπεύουν να φτάσουν στο Maraucourt, μια μικρή πόλη βόρεια του Παρισιού, όπου είναι η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας του παππού της, του Vulfran Paindavoine . Ο πατέρας της, Edmond, παρά τις επιθυμίες του Vulfran, παντρεύτηκε στην Ινδία μια Ινδή, τη Marie Doressany, η οποία αλλαξοπίστησε και έχασε όλα τα προνόμια της κάστας της. Οικονομικά προβλήματα τους ανάγκασαν να γίνουν περιπλανώμενοι φωτογράφοι, φτάνοντας μέχρι τη Βοσνία. Λόγω των αντίξοων συνθηκών στο ταξίδι, η Perrine χάνει και τη μητέρα της μόλις φτάνουν στο Παρίσι. Καταφέρνει και φτάνει στο Maraucourt, παρά τις δυσκολίες και συναντά τον παππού της, που δείχνει να είναι ένας σκληρός άνθρωπος. Η Perrine διστάζει να αποκαλύψει την ταυτότητά της. Έτσι πιάνει δουλειά στο εργοστάσιο και περιμένει την κατάλληλη στιγμή.


Όλα αυτά σε μια από τις καλύτερες σειρές που είχα την ευκαιρία να δω.
Για όσους έχουν μανία να κατατάσσουν τέτοιες σειρές σε διάφορα είδη και συγκεκριμένα σε shoujo, να πω ότι διαφέρει αρκετά από αυτό.Δεν υπάρχουν πχ εκατομμυριούχες αντίζηλες που θέλουν να πληγώσουν την πρωταγωνίστρια ή χαρακτήρες bishonen που την ακολουθούν παντού και την προστατεύουν. Ούτε ανακατεύεται με οικογένειες με λούσα και πολυτέλειες και δεν υπάρχει το είδος πάθους και ρομάτζων που βλέπεις στα shoujo
Οι πρωταγωνίστριες αντί να ονειρεύονται και να βάφονται διατηρώντας την ομορφιά τους, εργάζονται και συναντούν δύσκολες συνθήκες ( πχ η Perrine σπρώχνει καρότσες στο εργοστάσιο). Διατηρώντας το κλίμα τις εποχής, έρωτες , φιλιά κλπ που βλέπετε σήμερα, δεν υπάρχουν. Και τα ρούχα όπως τότε παραμένουν ίδια σε όλα τα επεισόδια, μιας και οι άνθρωποι τότε δεν είχαν πλούσιες γκαρνταρόμπες.
Αν και δεν είχα δει τη σειρά μικρός και από ένα σύντομο trailer που είδα δεν πολυενθουσιάστηκα (το design δεν ήταν και από τα καλύτερα), αποφάσισα ωστόσο να τις ρίξω μια ματιά μιας και μου αρέσουν ιδιαίτερα ανιμε της δεκαετίας του 70. Η περίληψη άλλωστε ήταν ελκυστική και από τη σειρά Sans Famille δεν είχα παράπονα. Και πρόκειται για μια σειρά από αυτές του World Masterpiece Theater . Tα χειρότερα από εκεί ισοδυναμούν με τα καλύτερα από αλλού.



perrine7.jpg

Τα πρώτα επεισόδια (από 1-15) λαμβάνουν χώρο εκτός Γαλλίας. Το βιβλίο ξεκινά από το επεισόδιο 16. Τα προηγούμενα επεισόδια ακολουθούν την Perrine και τη μητέρα της ως περιπλανώμενες φωτογράφους στην Ευρώπη του 1870. Ξεκινάνε από Βοσνία, περνάνε μέσα από Αυστρία, Ιταλία και Ελβετία και καταλήγουν στο Παρίσι. Αυτά τα επεισόδια βοηθάνε σημαντικά στο να γνωρίσουν οι θεατές καλύτερα τους χαρακτήρες. Εκτός από αυτές υπάρχει και ο γάιδαρος με το όνομα Παλικάρι, που τον αγοράσαν από την Ελλάδα και σέρνει το κάρο και ο σκύλος με το όνομα Baron, που δεν υπάρχει στο βιβλίο και προστέθηκε ως μασκότ.
Αν και άσχετα με το βιβλίο, έχουν μια ποιότητα και σε κρατάνε ορισμένες φορές σε αγωνία για το αν μάνα και κόρη θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα διάφορα εμπόδια. Ενδιαφέρον έχουν επίσης γιατί απεικονίζουν τις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες του 19ου αιώνα και τη ζωή των ανθρώπων. Και τα πράγματα δεν είναι τόσο ομαλά, μιας και δεν είναι όλοι έτοιμοι να δεχτούν γυναίκες φωτογράφους ή προκύπτουν διάφορα προβλήματα με τις Αρχές. Το στοιχείο της περιπέτειας στα πρώτα 15 επεισόδια δίνει τη θέση του σε πιο δραματικές στιγμές μόλις φτάνουν στο Παρίσι. Η μητέρα της Perrine, καταπονημένη από το ταξίδι και μην μπορώντας να συνεχίσει, αφήνει την τελευταία της πνοή σε μια από τις πιο συγκλονιστηκές στιγμές που έχω δει σε σειρά κινουμένων σχεδίων. Η Perrine, αφού έχει ήδη πουλήσει το κάρο και το γάιδαρο τους για τη θεραπεία της μητέρας της, ξεκινά με βαριά καρδιά για την πόλη του παππού της.



perrine3.jpg

Φτάνοντας εκεί με περιπετειώδη τρόπο, γνωρίζει μια κοπέλα, τη Rosalie, που εργάζεται στο εργοστάσιο του Vulfran Paindavoine. Αποφασίζει να εργαστεί και αυτή για να προσεγγίσει καλύτερα τον παππού της, ο οποίος λόγω προβλημάτων υγείας αλλά και της ψυχικής φθοράς που έχασε τα ίχνη του γιου του, είναι τυφλός. Ωστόσο διευθύνει την επιχείρηση σα να έβλεπε κανονικά. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του όμως, όπως ο ανιψιός του και ο διευθυντής του εργοστασίου, αποσκοπούν στην περιουσία του και όταν η τύχη το φέρνει να προσληφθεί η Perrine ως γραμματέας του χωρις να ξέρει πως είναι εγγονή του, προσπαθούν με κάθε τρόπο να την σαμποτάρουν ώστε να μην βρεθεί ο γιος του. Η Perrine φοβάται μηπως ο παππούς της την διώξει, μιας και αντιπαθούσε τη μητέρα της, επειδή όπως νόμιζε παρέσυρε το γιο του. Και ο φόβος που εμπνέει δεν τον κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό. Ωστόσο προς συμπαράσταση υπάρχουν η Rosalie, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, όπως ο μηχανικός Fabry και η γιαγιά της Rosalie, η Francoise, για να ενθαρρύνουν την Perrine.

Όλα αυτά ξετυλίγονται σε 53 επεισόδια σε μια από τις πιο καθηλωτικές σειρές. Οι χαρακτήρες είναι λεπτομερείς χάρη στην πολλή καλή σκηνοθεσία και τους ηθοποιούς. Tη βρήκα σα μια από τις καλύτερες διασκευές ενός αρκετά καλού βιβλίου. Είναι από τις σειρές που μένουν, πόσο μάλλον όταν την έχεις δει όταν ήσουν παιδί. Oι ηθοποιοί συμμετείχαν και σε πολλές άλλες γνωστές σειρές και ταινίες ανιμε του 60, 70 και 80



perrine6.jpg

Από τους χαρακτήρες όλοι είναι άψογοι, ακόμα και οι δευτερεύοντες, ενώ μερικές σκηνές είναι αρκετά καταθλιπτικές για μια παιδική σειρά, ακόμα πιο καταθλιπτικές από σειρές που υποτίθεται είναι για μεγάλους.

Το animation, αν και στην αρχή με ξένισε, το βρήκα αρκετά καλό για να σε βάλει στο κλίμα της σειράς, δηλ. στην Ευρώπη και στη γαλλική επαρχία του 19ου αιώνα. Τόσο οι τοποθεσίες που ταξιδεύουν αρχικά η Perrine με τη μητέρα της, όσο και η μικρή βιομηχανική κωμόπολη, απεικονίζονται πιστά, όπως και οι συνθήκες εργασίας, όπου εργαζόταν και ανήλικοι. Που να δεις σήμερα καρτούν με παιδιά να δουλεύουν σε εργοστάσιο. Καλύτερα μονομαχίες με δράκους και σαμουράι και ρομάτζα με πριγκηπέσες να δείχνει η τηλεόραση.

Συμμετέχουν ονόματα γνωστών ανιματέρ όπως των Hayao Miyazaki, Isao Takahata, Hideo Chiba, Yasuji Mori, Yoichi Kotabe, Junichi Seki,Akio Sugino και το έργο τους δείχνει την ποιότητα της σειράς. Και η σκηνοθεσία είναι άψογη χάρη στους Hiroshi Saito και Shigeo Koshi. Δείτε σε ποιες σειρές συμμετείχαν για να καταλάβετε. Για τη μουσική φροντίζει ο Takeo Watanabe (Xάιντι, Kάντυ, Σάντυμπελ, Μικρές Κυρίες, Dr Slump, Cutie Honey, Dog of Flanders κλπ), οπότε δε χρειάζονται περαιτέρω σχόλια.

Aν και δεν φτάνει σε ποιότητα το animation άλλων σειρών (Μarco,Anne of Green Gables, Katoli, Pollyanna, Little Women), ωστόσο διατηρείται σε καλά επίπεδα.

Και οι τίτλοι εισαγωγής/τέλους θυμίζουν κλασσικά 70s, ιδίως η ιταλική εισαγωγή με τη φωνή της γνωστής Georgia Lepore.



perrine5.jpg

Αν θέλετε μια σειρά με άριστους χαρακτήρες και σκηνοθεσία που να σε κάνει να συμπάσχεις μαζί τους και να προσφέρει μερικές από τις πιο συγκινητικές στιγμές , τότε ρίξτε της μια ματιά.

Ρίξτε μια ματιά και στο βιβλίο. Εκτός από τα Ελληνικά κυκλοφορεί και στα Αγγλικά με τίτλο "Nobody's Girl" και μαζί με το "Nobody's Boy" είναι από τα καλύτερα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Σπάνια βρίσκεις συνδυασμό καλής σειράς και καλού βιβλίου.


Edited by Kai, 15 June 2017 - 14:02.


#2 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 05 February 2008 - 15:06

Μέγα δράμα αυτό το έργο... ήταν το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασα, στην ανέμελη ηλικία των 10 ετών, και μ' έχει σημαδέψει. Αν αυτό το anime ανταποκρίνεται στο επίπεδο του βιβλίου, πρέπει οπωσδήποτε να το δω.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#3 Radagast

Radagast

    Cogito ergo sum

  • Members
  • 2,221 posts
  • LocationDark City

Posted 12 February 2011 - 20:22

Το κατεβάζετε εύκολα από bakabt όσοι θέλετε. :)

PS : Ακόμα δεν βρήκα χρόνο να το δω, αλλά πρέπει να είναι διαμαντάκι.

sigpic3736_12.gif
In every age, in every place, the deeds of men remain the same...

Spoiler:



Also tagged with one or more of these keywords: winter 1978, anime review, slice of life, historical, drama, shoujo