Posted 15 December 2008 - 13:00
Βαριέμαι να το διαβάσω όλο, μια ματιά έριξα μόνο, αλλά θέλω να πω τη γνώμη μου.
Πριν μπω στο πανεπιστήμιο (όντας νεανίας) είχα μια χάλια εικόνα για τα ιδιωτικά σχολεία. Φανταζόμουν ότι εκεί φοιτούσαν μόνο πλουσιόπαιδα, σνομπ και όλα τα συναφή. Όμως στη σχολή γνώρισα παιδιά που είχαν τελειώσει ιδιωτικά λύκεια, και κατάλαβα ότι έκανα λάθος. Μάλλον δεν έχει τόση σημασία σε τι σχολείο είσαι, για αν θα κάνει φιλίες, αν θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος κλπ. Το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά του.
Ιδιωτικό-> Καλύτερες εγκαταστάσεις, πισίνα, γυμναστήριο, δραστηρίοτητες γενικά. Επιπλέον οι καθηγητές νοιάζονται για τους μαθητές (δεν ξέρω αν το κάνουν επειδή είναι η δουλεία τους ή επειδή έτσι αισθάνονται, πάντως τα παιδιά των ιδιωτικών δεν χρειάστηκε να πάνε σε φροντιστήρια για γλώσσες ή πανελλήνιες. Τους τα πρόσφερε αυτά το σχολείο). Καλύτερη ροή στα μαθήματα, καθώς δεν υπήρχαν καταλήψεις, απεργίες κλπ. Αρνητικό είναι ότι ίσως αυτό το περιβάλλον να δημιουργεί μια εσφαλμένη αντίληψη για τη ζωή.
Δημόσιο-> Αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας, γιατί υπάρχουν άτομα από όλο το φάσμα της κοινωνίας (από παιδιά περιθωριακών, τοξικομανών κλπ μέχρι και παιδιά ευκατάστατων οικογενειών), οπότε είναι πιο καλή πηγή αποκομιδής εμπειρίας. Αρνητικά (βλ. πάνω πλεονεκτήματα, ακα αδιαφορία από τους καθηγητές, χάλια εγκαταστάσεις, απεργίες κλπ).
Ευνοιοκρατία υπάρχει και στα μεν, και στα δε, δεν είναι προνόμιο μόνο των ιδιωτικών.
Τώρα για παν/μια, εγώ είμαι κατά των ιδιωτικών. Ίσως επειδή πέρασα σε δημόσιο να νιώθω ότι ο άλλος μπορεί να πετύχει με τα λεφτά του, αυτό που πέτυχα εγώ με την αξία μου. Από την άλλη κάποιος μπορεί να πει, ότι τα ιδιωτικά θα επιτρέψουν σε πιο πολλά άτομα να μην ξενιευτούν. Οκ, δεκτό και αυτό.
Και για απαντήσω στο ερώτημα, αν θα ήθελα να φοιτήσω σε ιδιωτικό ή δημόσιο, για μένα δεν έχει νόημα πια. Όμως τα παιδιά μου θα θέλα να πάνε σε δημόσιο. Ιδιαίτερα σήμερα, που τα δημόσια σχολεία έχουν γίνει πολυπολιτισμικά, νομίζω ότι θα είναι μια μοναδική εμπειρία η συναναστροφή με παιδάκια που προέροχνται από διαφορετικές εθνικές ομάδες.