Λοιπόν, θα συμφωνήσω με την απομάκρυνση των ονομάτων, καθώς δεν υπολόγισα την πιθανότητα να γίνουν αφορμή για μπελάδες. Ξέχασα να αναφέρω πως ΟΛΟΙ οι αθλητές (τουλάχιστον οι νικητές) πέρασαν σε όποια σχολή θέλανε, με την δικαιολογία πως προπονούνταν σκληρά και δεν θα είχαν χρόνο να ασχοληθούν με διάβασμα. Με πρόλαβαν κάποιοι συνάδερφοι και το έθιξαν... Ε, ας ξεχάσω κι εγώ κάτι, δεν γίνεται να τα θυμάται και όλα κανείς!
Τώρα όσον αφορά τους δύσπιστους, καταλαβαίνω απόλυτα την τοποθέτησή τους, καθώς μερικά πράγματα που συμβαίνουν φαντάζουν παρανοϊκά, απίθανα και απόκοσμα. Όμως ξέρουμε όλοι καλά ότι δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, αλλά ανθρώπων και για τον άλφα ή βήτα λόγο, πολλά μπορούν να συμβούν. Δεν αποζητώ να σας εντυπωσιάσω, ούτε να γίνω πιστευτός, άλλωστε δεν είμαι καλός στα λόγια και δεν με ενδιαφέρει η ρητορική. Το μόνο που έκανα ήταν να μοιραστώ κάποια βιώματα πάνω σε ένα θέμα όπως αυτό. Όχι για να προβληθώ φυσικά ή να το παίξω σκανδαλοθήρας, αλλά ελπίζοντας πως κάποιοι θα ωφεληθούν μένοντας μακριά από πηγές τέτοιων αρνητικών καταστάσεων.
Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω γιατί δεν έφυγα, αν και με ρωτήσανε πολλές φορές αν θα το ήθελα αυτό. Πολλές καταστάσεις στη ζωή ΠΡΕΠΕΙ να τις υπομείνουμε, τίποτα δεν είναι εύκολο και τα ωραία κρατάνε λίγο. Μέσα από δύσκολες καταστάσεις κερδίζει κανείς περισσότερη εμπειρία, και παρ' όλο που η διαδικασία είναι επώδυνη, παίρνει κανείς μαθήματα ζωής... Το γνωστό ρητό "ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει δυνατότερους" ίσως ισχύει και εδώ.
Μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά τελικά ήταν δική μου επιλογή να μείνω μέσα στα ιδιωτικά, μέχρι να αποφοιτήσω. Πάντα όταν βρίσκομαι μπλεγμένος σε μια κατάσταση, την πάω ως το τέλος κι ότι βγει. Μπορεί σχεδόν όλες οι παρέες που είχα αποκτήσει εκεί να ήταν σκάρτες και εφήμερες κι οι άνθρωποι τόσο τιποτένιοι, όμως κατά βάθος χρωστάω ευγνωμοσύνη σε όλους τους. Γιατί πολύ απλά μου έδειξαν το άσχημο πρόσωπο της ζωής και χάρη σε αυτούς μπορώ να το αντιμετωπίσω.
Πραγματικά τώρα διαπίστωσα πόσο αληθεύει το ότι "το σχολείο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας" τελικά. Σε μια χώρα που κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως στη διαφθορά και μαστίζεται καθημερινά από σκάνδαλα, είναι λογικό και αναμενόμενο το "κακό" να ξεκινάει από την διαστρέβλωση της παιδείας και την εξάμβλωση των ηθών.
Αυτά για την ώρα. Κλείνοντας, θα συμφωνήσω με τα παιδιά που υποστηρίζουν πως αν ο μαθητής είναι συνεπής κι εργατικός, τότε δεν έχει καμμιά σημασία πού βρίσκεται, γιατί έτσι κι αλλιώς θα προκόψει. Ίσως αν κι εγώ αξιοποιούσα περισσότερη ώρα για διάβασμα και σπαταλούσα λιγότερη με το να σκάω για την κατάντια των άλλων, τώρα θα ήμουν πολύ καλύτερα.