Jump to content

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Photo
- - - - -

Τα βάσανα του μαθητή... Τ___Τ

• Please log in to reply
3321 replies to this topic

#1711 Night Wizard Seal

Night Wizard Seal

名前のない怪物

• Review Team
  • 2,153 posts

Posted 26 January 2011 - 16:49

Βρε Night Wizard Seal, είπα εγώ να βάλουμε Χ σε όλα τα φιλολογικά μαθήματα; Όχι. Φυσικά και καλλιεργούν τον ανθρωπο. Η ένσταση μου ήταν η εξής, την έγραψα και στο προηγούμενο post αλλά μάλλον δεν έγινα κατανοητός, οπότε θα την ξαναπώ με άλλα λόγια: Γιατί να μην τα διδάσκεσαι όλα αυτά στη γλώσσα σου;

Συγγνώμη τόσο καιρό πώς τα διδασκόμαστε; Σε κάποια άλλη γλώσσα και δεν το πήρα πρέφα;

Επίσης, μία ένσταση μου.

Η επιστημονική σκέψη είναι το ύψιστο επίτευγμα του ανθρώπινου νου, κι ας χτυπάνε τον κώλο τους κάτω οι φιλόλογοι.

Δεν διαφωνώ πως δεν είναι επίτευγμα αλλά δεν είναι το ύψιστο. Και τ'αρχαία σαφώς σε καλλιεργούν, απλά οι περισσότεροι τα γράφουμε και τα υποτιμούμε.
Καλύτερα να λέμε ότι δεν κάνει να τα κατατάσσουμε.

Μην είμαστε τόσο στενόμυαλοι.

Παίδες, όλα κάποτε θα χρειαστούν. Όλα χρειάζονται. Στο καθένα με διαφορετικό τρόπο χρειάζονται. Τα λίγα αρχαία που θα μάθεις μπορεί να σε κάνουν και καλύτερο άνθρωπο, ποτέ δεν ξέρεις.

84886513_zpsfd6f6e60.jpg

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.

#1712 ellesmira

ellesmira

Anime Fan

• Members
  • 175 posts

Posted 26 January 2011 - 16:52

ουσιαστικά διδασκόμαστε ΙΣΤΟΡΙΑ της φιλοσοφίας, και όχι φιλοσοφία στη δευτέρα λυκείου. το συγκεκριμένο βιβλίο έχει ψηφιστεί ως ένα από τα χειρότερα σχολικά βιβλία. Εγώ έτυχε να έχω μια εξαιρετική καθηγήτρια, αλλά το μόνο που μπορώ να πω ότι έμαθα είναι μερικά στοιχεία από την ιστορία της φιλοσοφίας.
το αν θα έπρεπε να διδασκόμαστε κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων από πρωτότυπο ή από μετάφραση είναι μεγάλη συζήτηση. Προτείνω πάντως όποιον απασχολεί το θέμα να εξετάσει και τις δύο (απ)όψεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αρχαία μας βοηθούν με τρόπο πολύ χαρακτηριστικό να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία και την προέλευση λέξεων και δομών της γλώσσας μας, γλώσσας που είναι εντυπωσιακά πλούσια. Όμως δεν είναι απαραίτητες αυτές οι γνώσεις (τουλάχιστον τόσο απαραίτητες όσο λέγεται) για να χρησιμοποιήσουμε άριστα τη γλώσσα μας.
επίσης, οι των θετικών επιστημών είναι περισσότεροι σ'αυτό το forum = the advantage is them

#1713 Kenny

Kenny

<SS0·b ∨ ~SS0·b>

• Retired Staff
  • 8,656 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 26 January 2011 - 16:57

Συγγνώμη τόσο καιρό πώς τα διδασκόμαστε; Σε κάποια άλλη γλώσσα και δεν το πήρα πρέφα;

Δεν ξέρω για σένα, εγώ πάντως μια φορά την Αντιγόνη του Σοφοκλή στα αρχαία τη διδάχτηκα. Και ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ. Ότι τι δηλαδή; Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τυφλά την ερμηνεία ενός μεταφραστή; Και πώς ακριβώς θα τα καταφέρω εγώ καλύτερα από έναν άνθρωπο που σπούδασε αυτό το πράγμα;

(Ευτυχώς δηλαδή που δε μας κάνανε και Ηλιάδα/Οδύσσεια από το πρωτότυπο... >__>)

Πραγματικά πιστεύω ότι όλα όσα είναι χρήσιμο να ξέρει κανείς από τα αρχαία ελληνικά για να μιλάει σωστά τα νέα, θα μπορούσαν άνετα να ενταχθούν μέσα στο μάθημα των νέων ελληνικών ως γλωσσολογικά παραρτήματα. Οι παραπάνω γνώσεις είναι μόνο για ενθουσιώδεις τύπους, γλωσσολόγους και λοιπούς ακαδημαϊκούς.

Αλλά σιγά που θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο στην αρχαιολατρική, παρελθοντολαγνική Ελλάδα μας.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||

#1714 Night Wizard Seal

Night Wizard Seal

名前のない怪物

• Review Team
  • 2,153 posts

Posted 26 January 2011 - 16:59

ουσιαστικά διδασκόμαστε ΙΣΤΟΡΙΑ της φιλοσοφίας, και όχι φιλοσοφία στη δευτέρα λυκείου. το συγκεκριμένο βιβλίο έχει ψηφιστεί ως ένα από τα χειρότερα σχολικά βιβλία. Εγώ έτυχε να έχω μια εξαιρετική καθηγήτρια, αλλά το μόνο που μπορώ να πω ότι έμαθα είναι μερικά στοιχεία από την ιστορία της φιλοσοφίας.
το αν θα έπρεπε να διδασκόμαστε κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων από πρωτότυπο ή από μετάφραση είναι μεγάλη συζήτηση. Προτείνω πάντως όποιον απασχολεί το θέμα να εξετάσει και τις δύο (απ)όψεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αρχαία μας βοηθούν με τρόπο πολύ χαρακτηριστικό να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία και την προέλευση λέξεων και δομών της γλώσσας μας, γλώσσας που είναι εντυπωσιακά πλούσια. Όμως δεν είναι απαραίτητες αυτές οι γνώσεις (τουλάχιστον τόσο απαραίτητες όσο λέγεται) για να χρησιμοποιήσουμε άριστα τη γλώσσα μας.
επίσης, οι των θετικών επιστημών είναι περισσότεροι σ'αυτό το forum = the advantage is them

Τι λογική είναι αυτή; Έλα, δε θέλω ηττοπάθειες :P

+1 Σώζεσαι αν έχεις καλή καθηγήτρια. Εγώ μέχρι τώρα έχω μάθει αρκετά πράγματα. Είναι και κάπως εισαγωγικό για τα αρχαία του χρόνου. Πλάτων, Αριστοτέλης, τους μαθαίνεις κάπως καλύτερα.

Δεν ξέρω για σένα, εγώ πάντως μια φορά την Αντιγόνη του Σοφοκλή στα αρχαία τη διδάχτηκα. Και ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ. Ότι τι δηλαδή; Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τυφλά την ερμηνεία ενός μεταφραστή; Και πώς ακριβώς θα τα καταφέρω εγώ καλύτερα από έναν άνθρωπο που σπούδασε αυτό το πράγμα;

(Ευτυχώς δηλαδή που δε μας κάνανε και Ηλιάδα/Οδύσσεια από το πρωτότυπο... >__>)

Πραγματικά πιστεύω ότι όλα όσα είναι χρήσιμο να ξέρει κανείς από τα αρχαία ελληνικά για να μιλάει σωστά τα νέα, θα μπορούσαν άνετα να ενταχθούν μέσα στο μάθημα των νέων ελληνικών ως γλωσσολογικά παραρτήματα. Οι παραπάνω γνώσεις είναι μόνο για ενθουσιώδεις τύπους, γλωσσολόγους και λοιπούς ακαδημαϊκούς.

Αλλά σιγά που θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο στην αρχαιολατρική, παρελθοντολαγνική Ελλάδα μας.

Μπορώ να σου πω το ίδιο ακριβώς πράγμα για τα θετικά μαθήματα. Τα πράγματα που κάνουμε μπορούν ν'ακουμπήσουν μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον.
Τώρα Αντιγόνη κάνω και εγώ, και απ'όσο ξέρω τα αρχαία ελληνικά, είναι γλώσσα μας, αλλά παλιότερη. Δεν πρέπει να μπερδεύονται τα νέα με τα αρχαία σε τέτοιο βαθμό.

Επίσης για να μην παρεξηγηθώ, αυτά τα μαθήματα διδάσκονται λίγο ξερά στα σχολεία. Συμφωνώ και εγώ πως πράγματα που κάνουμε στην Αντιγόνη κανονικά δεν θα έπρεπε να τα κάνουμε γενικής. Σαφώς και δεν ενδιαφέρουν πολλούς. Απλά η προσέγγιση πρέπει να είναι διαφορετική. Σε αυτό συμφωνώ. Με μετάφραση. Τότε θα βοηθούσαν.

Edited by Night Wizard Seal, 26 January 2011 - 17:05.

84886513_zpsfd6f6e60.jpg

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.

#1715 Kamui

Kamui

Degenerate aristocrat

• Members
  • 616 posts
  • LocationRealm of perdition

Posted 26 January 2011 - 17:18

όσο υποχρεωτικές είναι αυτές τόσο είναι και οι θετικές επιστήμες. θα σου χρειαστεί η τριγωνομετρία στην καθημερινή ζωή? εμενα πάντως ποτε δεν μου χρειάστηκε και χαίρομαι γιατί ποτε δεν την έμαθα :P γενικά το έχω ξαναπεί πως συμφωνώ με το σουηδικό σχολικό σύστημα όπου στο λύκειο ο κάθε μαθητής διαλέγει το κάθε μάθημα που τον ενδιαφέρει και συγκεντρώνεται μονο σε αυτά. ότι κάνουμε μέχρι το δημοτικό και στην αρχή του γυμνασίου πρέπει να τα κάνουμε όλοι, μετά όμως αν δεν σε ενδιαφέρουνε οι θετικές επιστήμες γιατί να κανεις μαθηματικά, και από την άλλη, αν δεν σε ενδιαφέρει η λογοτεχνία γιατί να κανεις αρχαία

ο καθένας θα ξεχάσει ότι δεν τον ενδιαφέρει, είναι λογικό, για αυτό και όσα δεν τον ενδιαφέρουνε τα βρίσκει άχρηστα.

Συμφωνω απολυτα.
Το προβλημα δεν βρισκεται στα ιδια τα μαθηματα και τις επιστημες,αλλα στον τροπο που διδασκονται.Οι ελληνες δασκαλοι και γονεις,πανω στη μανια τους να βγαλουνε "μορφωμενα" ατομα απο το σχολειο,εχουν την ταση να βομβαρδιζουν τα παιδια με πραγματα που μπορει να μην τα ενδιαφερουν καθολου.

Φυσικα και δεν λεω οτι η φυσικη και τα μαθηματικα ειναι εντελως αχρηστα.
Η πρακτικοτητα και η κοινη χρησιμοτητα τους περιοριζονται στις γνωσσεις του δημοτικου.
Απο κει και περα,καποιος πρεπει να διαλεξει μονος τους αν θα γινει επιστημονας ή οχι,και σε ποιους τομεις θα ειδικευτει.
Το εκπαιδευτικο συστημα πρεπει να γινει καλυτερο οχι μεσω της χρηματοδοτισης του κρατους (το οποιο δεν εχει τιποτα),αλλα μεσω της φιλοσοφιας που οι γονεις και οι δασκαλοι διδασκουν απο την αρχη στα παιδια τους.

Υποχρεωνοντας τα να σκυβουν το κεφαλι και να διαβαζουν αυτο που τους πετανε στη μαπα, βγαζουν στην κοινωνια ατομα χωρις κανενα σκοπο, που να μην μπορουν να αποφασισουν για τιποτα και να μην εχουν καμια αποψη.

Απο εκει και περα,συμφωνω απολυτα με τα λογια του Night Wizard Seal,και οσον αφορα το μαθημα της φιλοσοφιας,εχω παρα πολλες απαιτησεις απο αυτο για του χρονου.
Σημασια δεν εχει μονο να μαθουμε την ιστορια της φιλοσοφιας(γιατι τοτε ειμαι σιγουρος πως θα πεσει παπαγαλια),αλλα να μας ενθαρυνουν να μπορουμε εμεις οι ιδιοι να στεριωσουμε αποψη πανω σε αυτα που καποτε ειπωθηκαν απο Ελληνες φιλοσοφους(και οχι μονο ,ελπιζω) , δημιουργωντας φιλοσοφικες συζητησεις απο τις οποιες θα εχει να μαθει και ο ιδιος ο καθηγητης(ονειρα θερινης νυκτος))

O6rrvsU.jpg

#1716 aboumonkey

aboumonkey

I love monkeys

• Members
  • 1,385 posts

Posted 26 January 2011 - 18:39

Οι παραπάνω γνώσεις είναι μόνο για ενθουσιώδεις τύπους, γλωσσολόγους και λοιπούς ακαδημαϊκούς.

Πόσο δίκιο έχεις.

Βάλτε και άλλες ώρες ιστορίας, βάλτε δύο ώρες αρχαία από μετάφραση με παραρτήματα γλωσσολογικά, παράγωγα κλπ και βάλτε φιλοσοφία και τίποτα κοινωνικές επιστήμες. Αν βγάζαμε και τα θρησκευτικά θα μπορούσαν να διδαχτούν όλα αυτά ικανοποιητικότατα.
Και επιτέλους βάλτε γραμμική άλγεβρα (ή όπως αλλιώς λέγεται αυτό με τις μήτρες, πίνακες, ορίζουσες κλπ) στο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου. Όλες οι σχολές που έχουν έστω και λίγα μαθηματικά το χρειάζονται.

Το εκπαιδευτικο συστημα πρεπει να γινει καλυτερο οχι μεσω της χρηματοδοτισης του κρατους (το οποιο δεν εχει τιποτα),αλλα μεσω της φιλοσοφιας που οι γονεις και οι δασκαλοι διδασκουν απο την αρχη στα παιδια τους.

Kοίτα αν ο γονιός δεν το έχει στο συγκεκριμένο θέμα, δεν το έχει. Είναι ριζωμένη πλέον στην ελληνική κοινωνία ότι το παιδί πρέπει να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο, αλλιώς δεν θα πετύχει. Βέβαια εδώ μπαίνει και ο παράγοντας "μαγκιά" του Νεοέλληνα, ότι το παιδί μου πέρασε. Για αυτό έχουμε τόσους άνεργους πτυχιούχους. Σε αυτό οφείλεται και ως ένα βαθμό η ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Κάτι για επιπλέον προβληματισμό.

#1717 Kenny

Kenny

<SS0·b ∨ ~SS0·b>

• Retired Staff
  • 8,656 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 26 January 2011 - 19:15

Και επιτέλους βάλτε γραμμική άλγεβρα (ή όπως αλλιώς λέγεται αυτό με τις μήτρες, πίνακες, ορίζουσες κλπ) στο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου. Όλες οι σχολές που έχουν έστω και λίγα μαθηματικά το χρειάζονται.

Παλιά (επί δεσμών) διδασκόταν γραμμική άλγεβρα στην 3η Λυκείου. Για κάποιο λόγο, τα τζιμάνια του Υπουργείου Παιδείας (επί Γεράσιμου Αρσένη) θεώρησαν ότι δεν είναι απαραίτητη γνώση για μαθητές Λυκείου. Από τότε μέχρι σήμερα, όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές θετικών/τεχνολολογικών σχολών πελαγώνουν στο μάθημα γραμμικής άλγεβρας, το οποίο είναι θεμελιώδους σημασίας εργαλείο για τα μαθήματα που ακολουθούν.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||

#1718 FrenzyApe

FrenzyApe

Unofficial Moderator

• Members
  • 197 posts

Posted 26 January 2011 - 19:22

οταν ειχα ρωτησει ενα καθηγητη γιατι κανουμε ολα αυτα τα μαθηματα αφου σχεδον τιποτα απο αυτα δεν θα μας χρειαστει ουσιαστικα στη ζωη μας, μου λεει για να αναπτυξουμε ηθος και λογικη.

και ερωτουμαι εγω παλι γιατι να μην βαλουμε καλυτερα μαθηματα λογικης και ηθους?

#1719 ssj2sanji

ssj2sanji

This is suicide season!

• Members
  • 723 posts

Posted 26 January 2011 - 19:45

και ερωτουμαι εγω παλι γιατι να μην βαλουμε καλυτερα μαθηματα λογικης και ηθους?

υπάρχει ήδη...αλλα ενδιαφέρον δεν...(λίστα μαθημάτων για τρίτη λυκείου)

(βλέπε πρώτο μάθημα)
Posted Image

τώρα για το μάθημα "λογικής" δεν δεν ξέρω την είναι,και ούτε μπήκα στο κόπο να ρωτήσω...

Spoiler:

#1720 didimakia

didimakia

Mockingbird

• Members
  • 2,473 posts
  • LocationBus 142

Posted 26 January 2011 - 19:50

^Το διωχνεις σαν τον γαματο edward.
Spoiler:

2bbd14fc.jpg

#1721 WillOfTheD

WillOfTheD

α ου α

• Members
  • 731 posts

Posted 26 January 2011 - 20:06

ασχετο απλα μολις το θυμηθηκα,απ'οτι φαινεται πανε να κανουν προαιρετικα οοοολα τα μαθηματα του λυκειου(η μονο της 2ας και της τριτης δεν ειμαι σιγουρος).....

και κατι αλλο πιστευω δεν αξιζει να ασχολειται κανεις με το ελληνικο εκπαιδευτικο συστημα the dudes are hopeless εδω μας λενε μαθαινουμε αρχαια για να ξερουμε τι μιλαμε και αντι να μας βαλουν αποκλειστικα ετυμολογια(που για μενα αυτο θα'πρεπε να γινει)μας βαζουν χιλιες δυο π******ς που αν ρωτησεις δυο τελειφοιτους ποιο ειναι το εργο του Σωκρατη και το Πλατωνα,τι καταλαβαν πραγματικα ολα αυτα τα χρονια,ειναι πολυ πιθανο να μην ξερουν τι να σου πουν.....

ps plz Μη βρισετε αμα διαφωνειτε peace :P

Edited by WillOfTheD, 26 January 2011 - 20:51.

#1722 Kamen Tantei Zura

Kamen Tantei Zura

Ore-sama

• Members
  • 837 posts

Posted 26 January 2011 - 20:46

Λένε ότι από του χρόνου θα αγοράζουμε τα βιβλία μόνοι μας. Φήμη, δεν ξέρω αν θα εφαρμοστεί αν και δεν το βρίσκω και απίθανο.
Κατά την άποψη μου είναι και καλύτερο, γιατί τουλάχιστον θα υπάρχει περισσότερο σεβασμός προς αυτά.

#1723 SouLSLayeR

SouLSLayeR

Anime Freak

• Members
  • 312 posts
  • LocationAthens

Posted 26 January 2011 - 20:52

Αυτό είναι σχετικό.
Πολλά από τα σχολικά βιβλία, και "τσάμπα" που σας τα δίνουν, πέταμα θέλουν.
Απλά εξαρτάται από το βιβλίο.

Πχ, για το τεχνολογία επικοινωνιών, που είναι και γαϊδούρι βιβλίο: Παρόλο που αυτά που λέει είναι πια για μουσείο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να μάθεις από αυτό.

(Και μετά ήρθε και δημοσιογράφος να μας ρωτήσει γιατί τόσο HATE για το βιβλίο του ΑΟΔΕ -.-')

#1724 Azathoth

Azathoth

*Don't be like me*

• Banned
  • 1,136 posts

Posted 26 January 2011 - 21:00

Λένε ότι από του χρόνου θα αγοράζουμε τα βιβλία μόνοι μας. Φήμη, δεν ξέρω αν θα εφαρμοστεί αν και δεν το βρίσκω και απίθανο.
Κατά την άποψη μου είναι και καλύτερο, γιατί τουλάχιστον θα υπάρχει περισσότερο σεβασμός προς αυτά.

εμείς πληρώναμε ένα 300ari περίπου κάθε χρόνο για τα βιβλία. τώρα στο deree αστο καλύτερα :P υπάρχουνε βιβλία που κάνουνε 100 το ένα -.- τουλάχιστον είναι πολύ καλά

Jeg drikker fra glemselens elv,
ror tørrskodd over hatets hav;
seiler med vinden i ryggen,
til maktenes ende, begynnelse og mening.

#1725 Kenobi-sensei

Kenobi-sensei

Άρχοντας

• Members
  • 1,451 posts

Posted 27 January 2011 - 01:06

Πόσο δίκιο έχεις.
Κάτι για επιπλέον προβληματισμό.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως η μόρφωση,η εκπαίδευση και η παιδεία πρέπει να συνδέονται με το χρήμα και να καταντάνε επιχειρήσεις....αηδιαστικό.
Κάτι ακόμα που παρατηρώ είναι ότι σε όλους τους φοιτητές του κόσμου λείπει ....αν μπορώ να το πω έτσι...η διορατικότητα...μεγάλα μυαλά και ασχολούνται με χαζομάρες και ανούσια πράγματα.Αν έχετε αντίθετοι γνώμη είμαι ανοιχτός για διάλογο.