Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Σύνδεση 

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Φωτογραφία
* * * * - 33 Ψήφοι

The Black Hole

• Please log in to reply
94067 replies to this topic

#88636 Lord Leon

Lord Leon

Immortal Esper

• Members
  • 740 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 01 Ιούνιος 2019 - 17:07

Well δες το αλλιώς δες ότι επηρεάζοντας κάποιο αποτέλεσμα εκλογών ενός άλλου κράτους με εξωτερικούς παράγοντες ουσιαστικά έμμεσα βάζεις μέσο για τις πολιτικές σου. Και η Ελλάδα δεν είναι η εξαίρεση. Ακόμη μην ξεχνάς ότι νομίζεις ότι η παραβίαση ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων είναι περισσότερο ανθρωποκεντρική από όσο νομίζεις [...]

Αψογο ποστ pcmagas, από αυτά που θα ηθελα πολύ να βλέπω περισσοτερο και εδώ και σε άλλα φόρα.

Σε ευχαριστω πολύ για τη διόρθωση. Ναι προφανως και έχεις δίκιο: Ειχα κεντράρει στον τεχνικό παράγοντα στην προηγούμενη απάντηση μου αγνοώντας τον ανθρωποκεντρικό της παράγοντα ο οποίος ειναι τουλαχιστον ισάξια σημαντικός με τον τεχνικό για τους λόγους που είπες.

Θεωρω οτι λυνεται, αλλά απαιτει σαφως περισσοτερη εργασια από εναν βαρβατο κωδικα...

Οσο για το δευτερο θα συμφωνησω 90% με τη μονη διαφορά οτι εγω πιστευω οτι ο καπιταλισμος ειναι ενα συστημα με τρυπες που επιτρεπει την εκμεταλλευση των Χ απο τους Ψ και οχι οτι ΕΙΝΑΙ ο ιδιος η παθογενεια, αλλά αυτο ειναι κυριως σημειολογια και εχω τις ιδιες πιθανοτητες να κανω λαθος με εσενα.

Παντως μην απογοητευεσαι ακομα. Προσωπικα πιστευω οτι οσοι ξερουν απο αυτοματοποιηση, θα επηρρεασουν αργά ή γρήγορα την πολιτικη και την κοινωνια περισσοτερο απο τους πολιτικους. Βασικά ηδη συμβαινει απλά δεν το χουν παρει χαμπαρι γιατι ειναι στις αρχες.

stasou%2520mygdala.jpg

#88637 pc_magas

pc_magas

Nekomusumne are the best wives!!!!!!!

• Members
  • 485 Δημοσιεύσεις:
  • LocationAcharnes

Καταχωρήθηκε 02 Ιούνιος 2019 - 13:17

Παντως μην απογοητευεσαι ακομα. Προσωπικα πιστευω οτι οσοι ξερουν απο αυτοματοποιηση, θα επηρρεασουν αργά ή γρήγορα την πολιτικη και την κοινωνια περισσοτερο απο τους πολιτικους. Βασικά ηδη συμβαινει απλά δεν το χουν παρει χαμπαρι γιατι ειναι στις αρχες.

Βασικά βλέπω ότι ολοένα ο νόμος λαμβάνει υπόψιν ΚΑΙ το τεχνολογικό κομμάτι πχ. Article 1, GDPR όμως έχει δρόμο να λάβει υπόψιν ότι κάποια πλέον δεν είναι τεχνικό τόσο το ζήτημα της τεχνολογίας, όπωε και να δει τι μπορεί η παρούσα τεχνολογία να κάνει.

#88638 Kamui

Kamui

Degenerate aristocrat

• Members
  • 616 Δημοσιεύσεις:
  • LocationRealm of perdition

Καταχωρήθηκε 02 Ιούνιος 2019 - 17:55

• Ελαχιστοι φαινεται να γνωριζουν καταλαβαινουν ποσο μεγαλη σημασια παιζει το να εκπροσωπεισαι σωστά στην ευρωβουλή. Εκει ψηφιζονται οι σημαντικοτεροι νομοι, αυτοι που δεν μπορουν να τροποποιηθουν σε τοπικο επιπεδο. Προφανως τα ντοπια μεσα το εχουν αναγει σε θεμα "πρεστίζ". Αναμενομενο.

Αυτό νομίζω ότι είναι ίσως το πιο θλιβερό μέρος της όλης φάσης, και αυτό το κλίμα δημιουργήθηκε προφανώς από τα ίδια τα κόμματα και το πώς λειτουργούν, αλλά αναπαράχθηκε κατά κόρον από τα μέσα. Σε όσους το έχω αναφέρει μέχρι στιγμής δε φαίνεται να τους ενδιαφέρει ούτε να συμφωνούν μαζί μου, αλλά ούτε εγώ καταλαβαίνω απόλυτα τη σημασία της ευρωβουλής γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση. Και μετά περνάνε κάτι GDPR που μας τα έχουν πρήξει με τα pop-ups σε όλα τα site και κάτι νόμοι περί πνευματικών χρηματικών δικαιωμάτων που κοντεύουν να διαλύσουν το youtube περισσότερο και απ' ότι ήταν ήδη με το demonetization policy και ξαφνικά απορούμε ποιοι γέροι αποφασίζουν για πράγματα που ούτε καν γνωρίζουν. Και κάπως έτσι στέλνουμε στην Ευρωβουλή τον Μεϊμαράκη, την Κουντουρά, το Ζαγοράκη και (lol) τον Αλέξανδρο Γεωργούλη.

Και προφανώς οι νόμοι περί internet δεν είναι καν οι σοβαρότεροι. Τόσα χρόνια γκρινιάζουμε ότι στην Ελλάδα κυβερνάνε οι ξένοι και τόσος κόσμος έφαγε το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αλλάξουμε την Ευρώπη από μέσα. Αν δεν πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα από την Ευρωβουλή, τότε πώς; Αν δεν ενημερωθούμε για τους συνδυασμούς των ευρωπαϊκών κομμάτων και το πώς μπορούμε να επηρεάσουμε την ισορροπία τους, ποιες θέσεις ποιων κομμάτων συμφέρουν χώρες όπως η δική μας, τότε πώς; Αλλά όχι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι θεωρούν σημαντικότερη είδηση τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν σε 1 αντί σε 3 μήνες. Σημαντικό.

Η σπατάλη χαρτιού είναι τραγική και αδιανόητη, τουλάχιστον θα μπορούσε να υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης, το οποίο κάπως θα βοηθούσε την κατάσταση. Τώρα για την ατομική κάρτα, υπάρχει θέμα γιατί μην ξεχνάμε ότι η ψήφος είναι ανώνυμη οπότε οποιαδήποτε μέθοδος απαιτεί επικύρωση πριν ψηφίσεις δημιουργεί πρόβλημα.

Σοβαρά δεν υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης; Αυτό το θεωρούσα απολύτως αυτονόητο, Είναι εγκληματικό να μην υπάρχει πρόγραμμα υποχρεωτικής ανακύκλωσης για όλους τους δήμους. Μέχρι στιγμής απ' όσο διάβασα βρήκα άρθρα για συγκεκριμένους δήμους που το έκαναν, λες και δεν είναι αυτονόητο ότι επιβάλλεται να το κάνουν όλοι. Κάτι ξέρει η γιαγίά μου που σε κάθε εκλογές κλέβει στίβες από πεταμένα ψηφοδέλτια για να τα χρησιμοποιεί ως shopping list για τα επόμενα 4 χρόνια. :kakaka:

Ο Τσιπρας παρόλες τις μαλακίες που έχει κανει, ενα σωστό πραγμα που έκανε ήταν, που εδωσε λυση στο μακεδονικό. Επιτέλους αυτή η ξεφτίλα τέλειωσε. Για όλο τον υπολοιπο πλανητη ειναι ήρωας, στη χωρα του προδοτης. Θα θελα να ξερα τι σκεφτεται  :kakaka:

Τον Τραμπ υπόλοιπο πλανήτη τι τον ενδιαφέρει το Μακεδονικό; Τι γνωρίζουν για το Μακεδονικό; Γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η γνώμη της Αμερικής του υπόλοιπου πλανήτη για κάτι που αφορά εμάς; Ένας προθυπουργός εκλέγεται για να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ανθρώπων που τον εξέλεξαν, κατά τ' άλλα αυτό που σκέφτεται μάλλον είναι πόσους ακόμα θα μπορέσει να βολέψει τώρα που κατάφερε να χάσει ακόμα και μετά από ένα σωρό προεκλογικές παροχές, και πώς θα βγάζουν ομιλίες στη Μακεδονία οι κομματικοί του χωρίς τα ΜΑΤ να συλλαμβάνουν όποιον περνάει τυχαία από το δρόμο για λόγους "πρόληψης".

Οσο για το δευτερο θα συμφωνησω 90% με τη μονη διαφορά οτι εγω πιστευω οτι ο καπιταλισμος ειναι ενα συστημα με τρυπες που επιτρεπει την εκμεταλλευση των Χ απο τους Ψ και οχι οτι ΕΙΝΑΙ ο ιδιος η παθογενεια, αλλά αυτο ειναι κυριως σημειολογια και εχω τις ιδιες πιθανοτητες να κανω λαθος με εσενα.

Η σημειολογία δεν καταλαβαίνω που ακριβώς κολλάει εδώ. Εξηγείστε μου παρακαλώ, γιατί είναι από τη μια τα συστήματα εξουσίας του Φουκώ σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, τώρα η σημειολογία και οι παθογένειες του καπιταλισμού, και δεν πήρα χαμπάρι πότε το anime.gr έγινε σχολή της Φρανκφούρτης, οπότε θα παραθέσω κι εγώ ένα βίντεο σχετικά με την υποχθόνια φύση της ιδεολογίας για να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων.

Youtube Video

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Kamui: 02 Ιούνιος 2019 - 20:53

O6rrvsU.jpg

#88639 1451

1451

.

• Members
  • 2.585 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 02 Ιούνιος 2019 - 19:09

Αυτός ο μεγάλος διανοητής του καιρού μας

https://www.independent.co.uk/voices/game-thrones-season-8-finale-bran-daenerys-cersei-jon-snow-zizek-revolution-a8923371.html

#88640 Hazuki

Hazuki

Anime Elite

• Administrators
  • 2.794 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 02 Ιούνιος 2019 - 21:10

Και η αποκάλυψη ξεκίνησε, ρε μέχρι και Ρουσόπουλος βγήκε από το λαγούμι του! Χαλαρώστε ρε, θα φάτε!

rsrGbGx.gif

#88641 mono

mono

Ελιτίστρια

• Global Mods
  • 4.147 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 02 Ιούνιος 2019 - 22:06

Έλα μωρή Βυρωνάρα αρρώστια στο τσακ κέρδισε η αριστερά και η πρόοδος (δεν μπορώ γελάω μόνη μου σαν χαζή και μόνο που το γράφω). Είχαμε να διαλέξουμε οι Βυρωνιώτες ανάμεσα στον άχρηστο και το λαμόγιο και βγάλαμε τον άχρηστο, ασφαλής επιλογή πιστεύω, εγώ παιδιά ήμουν Κερατσίνι δικαστικός αντιπρόσωπος και δεν ψήφισα ~ουπς

Το 70% των ψηφισάντων στο τμήμα μου γεννημένοι τη δεκαετία του 40. ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ!

xbJ3b2w.jpeg

#88642 The Tragic Prince

The Tragic Prince

心消えたこのせかいに 

• Members
  • 1.344 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 03 Ιούνιος 2019 - 12:00

Ε όχι κι αχρηστος. Εφτιαξε έναν δρομο λιγο πριν τις εκλογες. Κατι είναι κι αυτο
οσο για τον αλλον, νταξ το λαμογιο δεν ειναι τιποτα μπροστα στο γεγονος οτι ειναι LEGIT ψυχοπαθης

#88643 GhostPrince

GhostPrince

夢遊病者

• Members
  • 2.160 Δημοσιεύσεις:
  • Location ・ω・ 

Καταχωρήθηκε 03 Ιούνιος 2019 - 14:05

Οι γεροι οτι καλυτερο στα εκλογικα, το βραδι που ανοιγες τα φακελακια θυμοσουβ περιστατικα της μερας και τα ανοιγες με μια ωραια φοβια μην φυγεις με υπατιτιδα απο κει μεσα με τα σαλιοματα που πεφτανε σύννεφο. Το αυτοκολιτακι ειναι της νεας γενιας, σουπερ παππούδες. Ειχαμε εναν του 30 εμεις αφου καταφερε και ηρθε κιολας σηλωνω τα χερια...
Αλσο αυτα που βρίσκεις στα ακιρα ψηφοδέλτια νομιζω ειναι το καλυτερο σημειο των εκλογων, εκει ξεχνας οποια κουραση...μεχρι και γραφιστικη αφισα ολοχρυση με τη μακεδονια βρηκαμε μεσα σε φακελακι xD

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από GhostPrince: 03 Ιούνιος 2019 - 14:10

フカフカ

#88644 pc_magas

pc_magas

Nekomusumne are the best wives!!!!!!!

• Members
  • 485 Δημοσιεύσεις:
  • LocationAcharnes

Καταχωρήθηκε 04 Ιούνιος 2019 - 16:18

Youtube Video

Πως το συνέδεσε με τουαλέτες δεν μπορώ να το κατανοήσω!!!

Όσο περί καπιταλισμού πιστεύω πως όσο και να μην μας αρέσει τον θέλουμε κατά βάθος, γιατί; Γιατί μας αρέσει η εξουσία, μας αρέσει ο πλούτος, μας αρέσει η ευήμερη χαρά, πχ. Θα ήθελες να είχες αποκλειστικά κοινά αγαθά χωρίς να μπορείς να τα διαχειριστείς όπως θες εσύ; AFAIK το άλλο άκρο είναι ο κομμουνισμός εάν το πάρουμε από την μορφή του διαλεκτικού υλισμού πχ. το ότι για να αλλάξει αυτό που έχουμε now πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που ικανοποιούμε τις ανάγκες μας (εξαρτημένη μισθωτή εργασία).

Όμως εάν το αλλάξουμε αυτόν τον τρόπο ποιος είναι ο καταλληλότερος; Πχ. Τα εργοστάσια να διαχειρίζονται με εκλογές και δημοκρατία, ήδη στη σύγχρονη μορφή δημοκρατίας εάν δεν έχεις και κάποιους που ξέρουν κάποια αντικείμενα δύσκολα προχωρά μπροστά κάποια κοινωνία, ακόμη η πρόοδος και η ορθή διοίκηση ενός οργανισμού εξαρτάτε ΚΑΙ από τα skills που η δημοκρατία δεν τα ανάγει, αντιθέτως ανάγει την μετριότητα. Από την άλλη η απολυταρχία σε κλειδώνει στην μετριότητα του εκάστοτε ηγέτη.

Ακόμη εάν λάβουμε υπόψη τα σύγχρονα "κομμουνιστικά" κράτη (Κίνα, Σοβ. Ένωση, Βόρειος Κορέα) τελικά πιστεύω πως ένα σύστημα είναι το διαχρονικό, η απληστοκρατία, αλλάζουμε τα πάντα προκείμενου να ικανοποιήσουμε το εγώ μας (οποιοσδήποτε) οτιδήποτε δεν ικανοποιεί το εγώ μας είναι μισητό και (οποιοσδήποτε) οτιδήποτε το ικανοποιεί είναι αξιαγάπητο. Εξ' ου και την 10ετία του '90 το ΠΑΣΟΚ ήταν Κυρίαρχο μέχρι και το '08, είμεθα homo egoistikus που μας αρέσει το ΕΓΩ, δεν μας αρέσει η σκέψη και πλέον πάμε δια του ενστίκτου και αυτό γιατί, ειδικά στην Ελλάδα η κοινωνία το προάγει, η κοινωνία προάγει τη λαμόγια σαν εργαλείο επιβίωσης λόγο ότι μέσω αυτής επιβιώνεις έναντι άλλων λαμόγιων.

Πλέον ο κόσμος ήταν είναι και θα είναι μια κεκαλυμμένη ζούγκλα, όχι όμως για την απλή επιβίωση όπως τα ζώα αλλά για την ικανοποίηση του ΕΓΩ μας.

Ανυπομονώ τα σχόλιά σας σε αυτό ακόμα και κράξιμο.

#88645 Petran79

Petran79

YOU GET TO BURNING!

• Review Team
  • 3.279 Δημοσιεύσεις:
  • LocationΘεσσαλονίκη

Καταχωρήθηκε 05 Ιούνιος 2019 - 14:56

Προβλέπω χάος στους δήμους, μιας και σε αντίθεση με την κυβέρνηση που πιέζεται από γείτονες, εε, nato κλπ, αυτούς δεν τους ελέγχει κάνεις.
Τουλάχιστον τα σκουπίδια να συλλέγουν.

#88646 Hazuki

Hazuki

Anime Elite

• Administrators
  • 2.794 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 05 Ιούνιος 2019 - 21:17

Μακαρόνια με κιμά! Η μόνη αξία στο σύμπαν! Φάγαμε πάλι και σήμερα! 

rsrGbGx.gif

#88647 mono

mono

Ελιτίστρια

• Global Mods
  • 4.147 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 05 Ιούνιος 2019 - 22:34

Πες ρε πατριαρχικό γουρούνι όμως ποιά τα μαγείρεψε τα μακαρόνια με κιμά!!!!

xbJ3b2w.jpeg

#88648 Hazuki

Hazuki

Anime Elite

• Administrators
  • 2.794 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 05 Ιούνιος 2019 - 22:37

Εσύ!  :slash:  :slash:  :slash:

Έλα καθάρισα το καρότο!  :gotit: Θα με περάσουν για παλιοτόμαρο και δεν θέλω, έχω και ένα πρεστίζ να διατηρήσω!  :canthelp:

---εδιτ---

Είμαι κι ανορθόγραφο!  :wet2:

rsrGbGx.gif

#88649 mono

mono

Ελιτίστρια

• Global Mods
  • 4.147 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 05 Ιούνιος 2019 - 22:51

Πωπω βέβαια! Ξέχασα τη συμβολή σου με το καθάρισμα του καρότου, ανατρέπονται όλα τώρα!

Μιλάμε για τον άνθρωπο που πήγε να ζεστάνει ψωμί στο φούρνο και το καρβούνιασε ολοσχερώς... Αυτός είναι ο αντμιν σας! Όλη η αλήθεια στο φως!

xbJ3b2w.jpeg

#88650 Kamui

Kamui

Degenerate aristocrat

• Members
  • 616 Δημοσιεύσεις:
  • LocationRealm of perdition

Καταχωρήθηκε 05 Ιούνιος 2019 - 23:01

Πως το συνέδεσε με τουαλέτες δεν μπορώ να το κατανοήσω!!!

Όσο περί καπιταλισμού πιστεύω πως όσο και να μην μας αρέσει τον θέλουμε κατά βάθος, γιατί; Γιατί μας αρέσει η εξουσία, μας αρέσει ο πλούτος, μας αρέσει η ευήμερη χαρά, πχ. Θα ήθελες να είχες αποκλειστικά κοινά αγαθά χωρίς να μπορείς να τα διαχειριστείς όπως θες εσύ; AFAIK το άλλο άκρο είναι ο κομμουνισμός εάν το πάρουμε από την μορφή του διαλεκτικού υλισμού πχ. το ότι για να αλλάξει αυτό που έχουμε now πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που ικανοποιούμε τις ανάγκες μας (εξαρτημένη μισθωτή εργασία).

Όμως εάν το αλλάξουμε αυτόν τον τρόπο ποιος είναι ο καταλληλότερος; Πχ. Τα εργοστάσια να διαχειρίζονται με εκλογές και δημοκρατία, ήδη στη σύγχρονη μορφή δημοκρατίας εάν δεν έχεις και κάποιους που ξέρουν κάποια αντικείμενα δύσκολα προχωρά μπροστά κάποια κοινωνία, ακόμη η πρόοδος και η ορθή διοίκηση ενός οργανισμού εξαρτάτε ΚΑΙ από τα skills που η δημοκρατία δεν τα ανάγει, αντιθέτως ανάγει την μετριότητα. Από την άλλη η απολυταρχία σε κλειδώνει στην μετριότητα του εκάστοτε ηγέτη.

Ακόμη εάν λάβουμε υπόψη τα σύγχρονα "κομμουνιστικά" κράτη (Κίνα, Σοβ. Ένωση, Βόρειος Κορέα) τελικά πιστεύω πως ένα σύστημα είναι το διαχρονικό, η απληστοκρατία, αλλάζουμε τα πάντα προκείμενου να ικανοποιήσουμε το εγώ μας (οποιοσδήποτε) οτιδήποτε δεν ικανοποιεί το εγώ μας είναι μισητό και (οποιοσδήποτε) οτιδήποτε το ικανοποιεί είναι αξιαγάπητο. Εξ' ου και την 10ετία του '90 το ΠΑΣΟΚ ήταν Κυρίαρχο μέχρι και το '08, είμεθα homo egoistikus που μας αρέσει το ΕΓΩ, δεν μας αρέσει η σκέψη και πλέον πάμε δια του ενστίκτου και αυτό γιατί, ειδικά στην Ελλάδα η κοινωνία το προάγει, η κοινωνία προάγει τη λαμόγια σαν εργαλείο επιβίωσης λόγο ότι μέσω αυτής επιβιώνεις έναντι άλλων λαμόγιων.

Πλέον ο κόσμος ήταν είναι και θα είναι μια κεκαλυμμένη ζούγκλα, όχι όμως για την απλή επιβίωση όπως τα ζώα αλλά για την ικανοποίηση του ΕΓΩ μας.

Ανυπομονώ τα σχόλιά σας σε αυτό ακόμα και κράξιμο.

Αφού ανυπομονείς τόσο και βαριέμαι αφόρητα θα σχολιάσω.

Προσπερνώντας τις ορολογίες και την γενικότερη αφέλεια, κατά βάσει πιστεύω ότι έχεις δίκιο. Θυμάμαι τους καιρούς που αισθανόμουν ότι ο ηθικός ντετερμινισμός της ανθρώπινης αυτοκαταστροφής ήταν ένα χριστιανικό κατάλοιπο, μια μάταια προσπάθεια του παλαιού κόσμου να απαντήσει στην αμηχανία στην οποία μας φέρνουν οι σύγχρονες ανακατατάξεις που καθιστούν τις παραδοσιακές αξίες ανούσιες και βλαβερές, καθώς και τα διαχρονικά προβλήματα προσπεράσιμα. Μου φαίνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο τείνει να αλλάζει ο κόσμος ή απλά το γεγονός ότι μεγαλώνω και συνηθίζω περισσότερο στο απροσπέλαστο των απογοητεύσεων, επιβεβαιώνει τελικά σε μεγαλύτερο βαθμό τον φαταλισμό των μελαγχολικών και τεμπέλιδων προφητών σαν του λόγου μου. Μου φαίνεται μάλιστα ότι αυτή η ηθική και πολιτική απελπισία τείνει να γενικεύεται και να εξαπλώνεται. Είναι εντυπωσιακό το πώς μέσα σε λίγα χρόνια ένα κλίμα αργής συνειδητοποίησης ενός σαθρού συστήματος και ταυτόχρονης πίστης στην πρόοδο και -ουσιαστικά- μια σύγχρονη μορφή θετικισμού αντικαθίσταται από τη σιωπή και την εσωστρέφεια.

Κατά τ' άλλα, δεν πιστεύω στα skills και σε όλα αυτά, επιμένω να νομίζω ότι η πολιτική είναι θέμα ιδεολογίας, τα skills υπάρχουν απλώς για να εξυπηρετούν τις ιδεολογίες. Η ίδια η πρόσφατη αναβίωση των ιδεολογιών (ιδίως εκ μέρους της ακροδεξιάς) αποτελεί ένα στοιχείο για τη διχαστική και αλληλοκαταστροφική τάση της σύγχρονης ανθρωπότητας. Όσο και να αναλύσει κανείς τους οικονομικούς παράγοντες πίσω από τις ιδεολογίες και τις διάφορες δράσεις τους, η ιστορία παραμένει σιωπηλή. Παραδίνεται για ακόμη μια φορά στον παράγοντα της βίας.

Για αυτό τείνω προς τον εκδημοκρατισμό των θεσμών και την αμφισβήτηση κάθε μορφής αυθεντίας και εξουσίας, ώστε να μπορεί ο καθείς τουλάχιστον να είναι υπεύθυνος για την καταστροφή του. Αρκετό παραμύθι πεφωτισμένης εξουσίας έχουμε φάει, από τους Σουμέριους και τον Πλάτωνα έως τώρα και θα έλεγε κανείς ότι σιγά σιγά αρχίζουμε να ξυπνάμε. Αλλά όχι, κανείς δε θέλει να αντικρίσει το κενό της ελευθερίας. Και λίγοι θα το κάνουν. Μου φαίνεται ότι το ζήτημα είναι να μην ελπίζει κανείς ατομικά σε τίποτα πέρα από την περιορισμένη ατομική του δράση. Ακόμα και η σκέψη, ως δράση, δεν παύει να είναι φυλακισμένη στον ατομικό μας εγκέφαλο. Η σκέψη ως σκέψη δεν έχει νόημα αν είναι εξαρτημένη από την επιδραστικότητά της στους άλλους. Όσο επικίνδυνη και αν είναι, μόνο αν η σκέψη αποδεσμευθεί από την προσδοκία της εξουσίας μπορεί να αναθεωρήσει την εξουσία. Και μετά βλέπουμε.

O6rrvsU.jpg