Μην παίρνεις και όρκο για αυτό.
Θα προσθέσω ως ενοχλητικός ότι η αντίληψη ότι τα έθνη προϋπάρχουν της ιδρύσεως των αντίστοιχων κρατών τους το 19ο αιώνα είναι επίσης προϊόν της εθνικιστικής ιδεολογίας. Αν και προσωπικά διαφωνώ με μία ίσως εθνομηδενιστική αντίληψη της ιστορίας που συναντάται σε διεθνιστές ιστορικούς, στην οποία καλώς ή κακώς έχω μαθητεύσει, νομίζω ότι η αναζήτηση του αν μπορούμε να μιλάμε για εθνότητες πριν το 19ο αιώνα πρέπει τουλάχιστον να έχει ως δεδομένο ότι το έθνος με τη σημερινή έννοια είναι μια μοντέρνα πολιτική κατασκευή, και ότι διαφορετικά έθνη προσδιορίζονται βάση διαφορετικών χαρακτηριστικών, με αποτέλεσμα η έννοια "έθνος" να είναι ασαφής.
Ειδικά αν υπολογίσουμε ότι υπάρχουν έθνη όπως οι Αυστριακοί ή οι Ουκρανοί, που υπάρχουν για πολιτικούς και ιστορικούς κυρίως λόγους παρά από άποψη καταγωγής, είναι σαφές ότι έθνη δεν υπήρχαν από πάντα. Τα έθνη είτε διαμορφώνονται από ονομοιογενείς πληθυσμούς που ομογενοποιούνται υποχρεωτικά από το κράτος στους τελευταίους αιώνες, είτε μέσα από ίσως περισσότερο ομοιογενείς πληθυσμούς που υποδιαιρούνται για πολιτικούς λόγους.
Τώρα η περίπτωση της Ελλάδας είναι κάπως ιδιαίτερη γιατί είναι αρκετά εντυπωσιακό το πόσο ακέραια διατηρήθηκε η γλώσσα ενός λαού που σε τόσο μέρος της ιστορίας του βρισκόταν υπό "ξένη" διοίκηση, και ίσως αυτό οφείλεται στη γραπτή παράδοση και την πανευρωπαϊκή εμβέλεια της γλώσσας και της κλασσικής ελληνικής κουλτούρας, που επέτρεψε στους νεοέλληνες να την ξαναγνωρίσουν μέσα από τη Δυτική Ευρώπη.
Αυτό από την άλλη με δυσκολία μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχαμε από πάντα ως έθνος, γιατί ούτως ή άλλως η έννοια του έθνους είναι αρκετά απροσδιόριστη και σαφώς αναχρονιστική αν μιλάμε για μεσαίωνα και αρχαιότητα.
Δίκιο έχεις για το εθνος αλλά ειχα αλλού εστιάσει την προσοχη μου και επρεπε να κανω καποιες παραδοχές. Για τη γλωσσα ομως δε συμφωνω, υπάρχουν πολύ πιο εντυπωσιακές περιππτωσεις (κατά τη γνώμη μου) παγκοσμίως. Προσωπικά από όσα εχω διαβάσει, σε ένα πράγμα καταλήγω: αν οι Τούρκοι δεν θελαν να μας αφησουν ησυχους να κανουμε οτι θελουμε οσο πληρωνουμε τους φορους μας, ελληνική γλωσσα δε θα υπηρχε σημερα. (Οποιος πει καμια κουταμαρα για κρυφά σκολειά θα φάει αγκιναρα γινωμένη στο δοξαπατρί, το νου σας!)
Σχετικά το "προϊόν της εθνικιστικής ιδεολογίας" , ναι, οφειλω να συμφωνήσω οσον αφορά το από που ξεκινησε. Αλλά προσωπικά θεωρώ οτι μπορεις να ενθουσιάζεσαι και να ασχολεισαι με γλωσσες, χορους και άλλες εθνικές παραδόσεις, του εθνους σου ή αλλονών, με πάθος αλλά χωρίς να γινεσαι παπάρας με όσους δεν ανήκουν "στην ομάδα σου". Και το στηρίζω σε απολύτως τίποτα - περα από το ότι ειμαι ενα ονειροπόλο μαλακιστηρι φυσικά Οπότε δεν εχει και πολύ σημασία το πως ξεκινησε, τι κάνεις τώρα με αυτό μετράει.
H αν ρωτήσεις Τούρκους και Αζέρους θα σου πουν πως ήταν οι Αρμένιοι που κάναν σφαγές και διωγμούς
Προφανώς, αλλά έτσι ειναι παντού, οπότε ποιόs ασχολείται;
A, ναι, τσέκαρε αυτό το γαμάτο επεισόδιο του middle ground
Edited by Lord Leon, 28 March 2019 - 00:11.