Είναι εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικά στο ίντερνετ υπάρχουν απίστευτα πολλές τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων και τρόπου σκέψης.
Όσον αφορά τον "κεκαλυμμένο ρατσισμό", νομίζω ότι το κοιτάζεις πολύ χωρίς λόγο. Δεν νομίζω ότι έχεις πιάσει την ουσία και προσπαθείς να βρεις οπωσδήποτε το λάθος πίσω από το βίντεο. Αυτή την εντύπωση μου έδωσες.
Εμένα μου άρεσε το βίντεο. Ήταν τρομακτικό, αλλά πολύ στοχευμένο και πέρασε ακριβώς αυτό που ήθελε, με το οποίο συμφωνώ.
Απίστευτα πολλές δεν ξέρω αν είναι, πάντως στα πιο κύρια και κοινά μέσα όπως το youtube σε γενικές γραμμές οι φασιστοειδείς ή """κλασσικά φιλελεύθερες""" όπως θέλουν οι κεντρώοι φασίστες να τους αποκαλούμε υπερισχύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά στα κανάλια και τα βίντεο που λειτουργούν με τον τρόπο που πολύ σωστά περιέγραψε ο osama. Τώρα αν για εσένα η απεικόνιση του χοντρού καθυστερημένου ασιάτη δεν είναι καθαρά ρατσιστική (μ' αρέσει που είπα "κεκαλυμμένος" lol) και ότι αποτελεί κάποια κριτική σε κάποια πραγματική κατάσταση, πάω πάσο.
Το βίντεο παρεπιπτόντως το είχα βρει παλαιότερα μόνος μου πριν καιρό μιας και στο youtube είναι τόσο ισχυρό αυτό το ρεύμα που η λίστα μου με recommended video πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε μια γκάμα από "Jordan Peterson dismantles feminism" και "how to become an alpha male" μέχρι καθαρά χρυσαυγήτικα κανάλια με τα οποία συχνά διασκεδάζω. Συνήθως πιστεύω ότι το να παρακολουθείς τη ρητορική του αντιπάλου σου είναι αρκετά παραγωγικό για αυτό και προσπαθώ να βλέπω τέτοια βίντεο με ανοιχτό μυαλό και με περιέργεια, αν και συνήθως το μέγεθος της βλακείας και της αηδίας ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Αυτό είναι ένα από αυτά τα βίντεο. Το αποτέλεσμα δε είναι ότι αυτό το ρεύμα είναι τόσο ισχυρό που συνήθως κυριαρχεί στο youtube, και σε likes, και σε σχόλια και σε πιθανότητες για recommendations, εκτός αν εγώ τρώγομαι τόσο πολύ και έχω φασιστομαγνήτη.
Μόνο εγώ κατάλαβα ότι δεν ήταν το θέμα το σχολείο? Ήταν απλώς ένα setting στο οποίο μπορούσαν να αναπτύξουν την ιστορία. Θεωρώ ότι μιλούσε γενικά, όχι συγκεκριμένα στα σχολεία. Το θέμα της εξέτασης και της έρευνας των παιδιών εκεί ήταν η αφορμή για να θίξουν με επιτυχία όλα τα θέματα που έθιξαν εν τέλει (gender equality, offensive content, privileges etc). Το είδα πιο γενικευμένα.
Αυτο δεν το καταλαβαίνω. Αν διαφωνείς με το βίντεο, σημαίνει ότι είσαι είτε υποστηρικτής είτε εφαρμόζεις αυτήν την ιδεολογία. Άρα σε θίγει είτε άμεσα είτε έμμεσα. Δεν θα κάτσεις να ασχοληθείς, να σκεφτείς? Εκτός κι αν μιλάμε για αμετάπειστους και κλειστομυαλους ανθρώπους (που οι περισσότερες περιπτώσεις είναι εφόσον ακολουθούν αυτή τη λογική, imo).
Ακόμα κι αν ήσουν αμέτοχος ή ουδέτερος, που δύσκολο μου φαίνεται αλλά τέλος πάντων, είναι τροφή για σκέψη, είτε καταλήξεις να συμφωνήσεις είτε όχι. Μπορεί να καταλήξεις ότι είναι δεξιόστροφη προπαγάνδα, μπορεί να πεις ότι "ναι ρε, δίκιο έχει". Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι κάτι θα σου έχει δωσει, ούτως ή άλλως.
Πάντως το ότι το βίντεο κριτικάρει δεν μπορώ να το αρνηθώ, αυτός είναι εξάλλου ο σκοπός. Δείχνει με μια υπερβολή την άσχημη εικόνα που βγαίνει προς τα έξω όταν κάποιος φέρεται έτσι. Τυχαίνει όμως να συμφωνώ. Υπάρχει αρκετός (μάλλον περισσότερος απ'ο,τι πιστεύουμε) κόσμος εκεί έξω και ειδικότερα στο ίντερνετ που σκέφτεται έτσι, ανεξάρτητα από το αν το εκφράζουν ή όχι. Προσωπικά τουλάχιστον το έχω δει αρκετές φορές.
Καταρχάς, το βίντεο λέγεται educashyun, ο ίδιος ο τίτλος του αναφέρεται στην εκπέδευση και σε τίποτα άλλο. Η συγκεκριμένη ομάδα μάλιστα έχει βγάλει και άλλα παρόμοια βίντεο για γενικότερα θέματα οπότε δε νομίζω ότι δεν έγινε στοχευμένα πάνω στην εκπαίδευση. Για ποια ιδεολογία μιλάς ακριβώς; Ποια λογική; Ότι το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αντικαταστήσει σε απόλυτο βαθμό τον ρασιοναλισμό με το να παπαγαλίζει άκριτα την προπαγάνδα της πολιτικής ορθότητας; Ότι έχει καταργήσει ολοκληρωτικά τα αξιοκρατικά κριτήρια στους διαγωνισμούς και στις μετέπειτα σπουδές για να πριμοδοτήσει τα άτομα με νοητική αναπηρία; Ότι γίνονται θεσμικές διακρίσεις στην ακαδημαϊκή επιτυχία βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού των παιδιών; Πού ακριβώς επικρατεί αυτό; Πού ακριβώς είναι όλοι αυτοί που το υποστηρίζουν αυτό;
Στο youtube μιλούσα με έναν τύπο που λεγόταν "The Donald" και είχε για avatar τον Trump (μη ρωτήσετε γιατί το κάνω αυτό, ναι είμαι σε τόσο βαθιά παρακμή) που σοβαρά πίστευε ότι οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν το "gender" ως "social construct" αρνούνται ότι υπάρχουν βιολογικές διαφορές ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες και ενθουσιάστηκε όταν "παραδέχτηκα" ότι υπάρχουν.
Αυτή η strawman νοοτροπία που περιγράφει η mono είναι πάρα πολύ διαδεδομένη σε όλο το ίντερνετ και ασκείται από πολλές διαφορετικές πλευρές. Κανείς δεν κάθεται να μιλήσει πραγματικά με τους ανθρώπους που υποστηρίζουν κάποια πράγματα πόσο μάλλον να ανοίξουν κανένα βιβλίο ή έστω ένα λεξικό για να μάθουν τι σημαίνει "gender", τι σημαίνει "φασισμός" κτλ. Ο καθένας βγάζει συμπεράσματα από τους άλλους παπαγαλίζοντας ρητορικές από τους εκπροσώπους που τάσσονται με την πλευρά που τους συμφέρει, είτε είναι από τη μία κατεύθυνση είτε από την άλλη (μιας και στο ιντερνετ ο κόσμος έχει απλοποιήσει τόσο πολύ τα πράγματα που πρέπει να είσαι είτε με τον έναν αχυράνθρωπο είτε με τον άλλον, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυτόνομη σκέψη βασισμένη στη μόρφωση και στο στοχασμό και όχι στην προπαγάνδα). Το πόσα άτομα πραγματικά σκέφτονται με αυτό τον τρόπο καλύτερα να το διαπιστώσεις μέσα από τη ζωή, όχι από ρατσιστικά βιντεάκια του youtube. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που σε όλους μας κάτι θυμίζουν αλλά σε καμία περίπτωση στο επίπεδο που παρουσιάζονται και μάλιστα οτιδήποτε φαίνεται να αντιπροτείνεται είναι πιο αισχρό και από το κατασκεύασμα που σατιρίζει.