Σήμερα καθώς η αδερφή μου άκουγε Evanecence σκευτικά ότι αυτό το συγκρότημα είναι ένα απο τους καλλιτεχνες που ουσιαστικά αποτελούσε τα ακούσματα καταδεθέν της γενιάς μας. Δλδ όταν πήγαινα σχολείο (γυμνάσιο-λύκειο περίπου το 2000-2008) αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά συγκροτήματα:
- Evanescence
- Nightwish
- Linkin Park
- 50-cent
- Eminem
- Tokyo Hotel
- Anastasia
- Goin-through (με μια μικρή αμφοβολία)
- Ημισκούμπρια (με μια μικρή αμφοβολία)
Αλλά έχω απορία άραγε στην γενιά μας να υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ο οποίος να έκανε έργο διαχρονικη αξίας;
Πχ. στην γενιά των γονέων μου υπήρχαν αρκετοί κλασσικοί μοντέρνοι καλλιτέχνες που έκαναν μουσική που τους χαρακτήριζε πχ:- Bee Gees
- John Travolta
- Scorpions
- AD/DC
- Michael Jackson
- etc etc
Που ουκ ολίγοι απ' αυτούς άφησαν διαχρονικής αξίας έργο και ακούγονται έως σήμερα ακόμα και μετα θάνατον πχ. Michael Jackson. Άραγε η γενιά το 2000 να είχε κάποιους καλλιτέχνες που να έχουν κάνει έστω τη μισή ποιότητας έργο από την γενία των '60s,'70s και '80s. (Βασικά πως στο καλό χαρακτηρίζουμε την ποιότητα του έργου είναι ένα ζήτημα)
Δεν είμαι ειδικός αλλά νομίζω πως αυτό που άλλαξε είναι ότι σταδιακά η εποχή των super stars πέρασε. Σε παλιότερες εποχές οι δισκογραφικές έβρισκαν κάποια συγκροτήματα/καλλιτέχνες που είχαν ταλέντο, επένδυαν πάνω τους και τους έκαναν διάσημους σε βαθμό που να γίνονται το επίκεντρο του κόσμου. Επίσης το internet δεν υπήρχε και η παγκοσμιοποίηση ήταν πιο περιορισμένη τότε οπότε ήταν πολύ πιο εύκολο να ελεγχθεί η κοινή γνώμη για το τι είναι το super new hit/group.
Πλέον και λόγο της πειρατείας και λόγο του ίντερνετ η δύναμη που είχαν οι δισκογραφικές έχουν πέσει και ο καθένας μπορεί να κάνει publish το τραγούδι του στο internet είτε δωρεάν είτε με κάποιο κόστος. Η παγκοσμιοποίηση + το internet σημαίνει ότι πλέον μπορείς να βρίσκεις καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Επίσης έχεις πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερη γκάμα από μουσική επομένως ο καθένας έχει τα δικά του hispterοτράγουδα που ακούει. Έτσι έχει μειωθεί το φαινόμενο των super stars που μένουν στην συνείδηση του κόσμου ότι είναι κάποιοι μικροί θεοί.
Βέβαια στην δικιά μας γενιά δεν είχε γίνει πλήρως αυτό ακόμα, αλλά και πάλι δεν είναι το ίδιο με την γενιά των γωνιών μας πχ.
Πλέον αν θες να γίνεις γνωστός θα γίνεις επειδή θα βγάλεις ένα meme videoclip στο youtube που θα γίνει viral και όχι επειδή σε ανακάλυψε και σε έσπρωξε μια εταιρία μέσα από διαφημίσεις σε περιοδικά, τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο. Και πάλι όμως σε 1-2 χρόνια θα σε έχουν ξεχάσει γιατί πάντα θα βγαίνει το καινούριο meme που θα ασχολούνται όλοι. Έτσι είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος να ξεχωρίσει σε βαθμό που να γίνει διαχρονικός και να ακούγεται για δεκαετίας από ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.