να ρωτησω λιγο κατι για τον στρατο. εχω περασει σε πανεπιστημιο στην Αθηνα. η αναβολή μου ισχυει το ετος της γεννησης μου συν 27 χρονια. που σημαινει ότι τελη του 2019 ληγει η αναβολή μου. αλλα σε παρενθεση γραφει τελη του 28ου ετους της ηλικιας. που σημαινει ότι ληγει τελη του 2020. ποιο από τα 2 ισχυει?
^^Edit: Erudinam, το πρώτο (2019) ισχυει. Πάει ημερολογιακά και όχι χρονικά. Την εχω πατησει και ξερω.
Aντε καλά, αφου το πιάσατε λιγο πιο σοβαρά το ζητημα...
Λοιπον ναι, δεν υπάρχουν καλές και κακές χώρες (εκτος ακραίων παραδειγματων) και εχω πετύχει και Αγγλο που μου ειπε οτι οταν παρει συνταξη σκεφτεται να αποσυρθει μονιμα στο Αφγανιστάν...
Αλλά να το πάρουμε απο την αρχη. Ολοι ειναι μοναδικες χιονονιφαδες, και το μονο που εχει σημασια ειναι τι πραγματικά θες. Αν τα καλα μιας χωρας ειναι πιο σημαντικα για σενα απο τα κακα της τοτε ειναι για σενα.
Αλλά:
Μεταξυ δυο χωρων παρομοιας κατηγοριας (1ου, 2ου, 3ου κοσμου) δεν υπαρχουν αγεφυρωτες διαφορες. Το παληκαρακι απο ενα χωριο εξω απο το Τσαντ όμως, που δεν ειχε ποτέ σκουπιδοντενεκε στο σπιτι του, θα δυσκολευτει πολυ να μεινει στη Δανία.
Αναμεσα λοιπον σε δυο παρομοιας αναπτυξης χωρες το μονο που αλλαζει στην πραγματικοτητα ειναι τα ποσοστα και η νοοτροπια, αλλά πολλές φορες αυτο ειναι αρκετό. Η αναλογια μπορει να σε κανει να βρεις πολλους περισσοτερους με ιδιο τροπο σκεψης σαν και σενα και να συναψεις περισσοτερες και ποιοτικοτερες φιλικες και ερωτικες σχεσεις. Η αναλογια ειναι που μπορει να σε βοηθησει να βρεις καλυτερες και περισσοτερες δουλειες ή ευκαιριες για σπουδες.
Αλλά η αναλογια δε σου λυνει τα προβληματα σου για σενα. Αν εισαι τεμπελης και αγενης πουθενα δεν ειναι παραδεισος. Αν εισαι εσωστρεφης και κακος σε καποια καθηκοντα αλλα καλος σε άλλα, σιγουρα ειναι καλυτερα να εισαι στο Λονδινο ή στην Λωζανη απο οτι στην Αθηνα (ποσταρα και ενα ωραιο βιβλιο σχετικά). Και παντα εξαρταται τι εισαι διατεθειμενος να θυσιασεις.
Ωραιο παραδειγμα ειναι το γενονος οτι γνωρισα καμποσες περιπτωσεις Ρωσιδων που γουσταραν Ελβετους γιατι "αμαν πια με τους Ρωσους και το βαρυ τους χέρι" και ελβετιδες που γουσταραν Ρωσους γιατι " αμαν πια με τους φλωρους τους Ελβετους που σε κοιταν ολο το βραδυ και δεν ερχονται να σου μιλησουν"
Δεν υπαρχουν "φλωροι" στη Ρωσια; φυσικά. Οπως και βαρυχερηδες στην Ελβετια. Η αναλογια ομως και η νοοτροπια ειναι που κανει τη διαφορα. Ποσο ευκολα βρισκεις το καθενα.
Αυτό σημαινει οτι εχουν άδικο όσοι λενε οτι απο θεμα παροχων και οργανωσης ειναι καλυτερες καποιες σκανδιναβικες, βρετανικες, κεντροευρωπαικες και άλλες χωρες; Οχι. Οριακα ειμαστε στην ιδια κατηγορια. Επειδη δεν απαγορευουμε εκτρωσεις, δεν εχουμε θανατικη ποινη, κτλ. Αλλά οριακά. Η καθημερινοτητα ειναι η μερα με τη νυχτα.
Αυτο ομως ειναι δικοπο μαχαιρι. Αν πας σε μια απο αυτες τις χωρες και δεν εισαι διατεθειμενος να δωσεις και συ τον καλυτερο σου εαυτο, και πας με την (καργα ελληνικη) νοοτροπια του entitled, οπου Αφησες την Ελλαδαρα σου (ααααχ βααααχ) για κατι καλυτερο και άρα σου χρωστανε καλυτερους μισθους, γκομενακια προθυμα και 2 μηνες διακοπες, τοτε κατσε στα αυγα σου και μη το κουνας ρουπι.
Εγω αυτά που χω κανει εδω στο Λονδινο επαγγελματικα και απο σπουδες, σε τρια χρονια θεωρουνται εξωπραγματικά απο πολλούς και στην Ελλάδα θα μου παιρνε δυο δεκαετιες και ΑΜΑ. Επισης σιχαινομουνα παρα πολλά πραγματα στην Ελλάδα που εδω τα εχω γλυτωσει και ηρεμησα, οπως τους στρατοκαυλους, την ομοφοβια, το σεξισμο, το ρατσισμο, τη σαπια μουσικη και την τρομοκρατια των ειδησεων. Προφανως και ΔΕΝ ειμαι αντικειμενικος. Αν ηταν στο χερι μου θα ηθελα να φευγαν τα 2/3 των μεσογειων και των ανατολικοευρωπαιων απο το Λονδινο. Προφανως και ενας ψαρας στη Σεριφο ή ενας γιατρος στην Πρεβεζα μπορει να εχει τελειως άλλη αποψη απο μενα.
Αλλα σημασια δεν εχουν οι γνωμες, but the facts. Ο καθενας μπορει να βρει τα παντα στο ιντερνετ σημερα, για οποιο σημειο του πλανητη γουστάρει. Τιμες ενοικιων, μισθους, ζητηση συγκεκριμενων επαγγελματων - και όσον αφορά τη νοοτροπια, αν τσεκαρει μουσικη, σειρες, και ειδησεις στις τοπικες εφημεριδες, μπορεις να μαθεις πολλά για το μερος αυτο. Μπορεις να λες τους Γερμανους ρατσιστες π.χ. αλλά όταν βλεπεις ειδηση οτι γερμανος θα κανει τρεις μηνες φυλακη γιατι εβρισε Πακιστανη διευθυντρια υποκαταστηματος τραπεζης σε μπαρ στο Βερολινο, επειδη του εριξε ακυρο στο καμακι, τοτε ξερεις οτι δεν ειμαστε ισα και ομοια.
Αρα, αν ποτε κανεις σκεφτει σοβαρα το ενδεχομενο να φυγει, καλυτερα να σκεφτει σοβαρα πως θελει να ζησει την υπολοιπη ζωη του και τι συμβιβασμους ειναι διατεθειμενος να κανει, παρα ποια χωρα ειναι καλυτερη ή χειροτερη. Τα λεφτα, η γλωσσα, οι φιλοι κτλ. ειναι κλανιες στον ανεμο. Σημερα ερχονται και αυριο φευγουν.
Edited by Lord Leon, 04 September 2017 - 21:31.