στο θεμα της επιλογης σχολης-πορεια ζωης εγω εχω μια αλλη οπτικη.τα τελευταια χρονια βλεπω ολο και περισσοτερα παιδια να φτανουν μια ανασα απο τις πανελληνιες και αν τους ρωτας που θελουν να περασουν σου απαντανε ''δεν ξερω'...'συμπληρωνουν την φορμα με τις σχολες βαση αλλων κριτηριων και οχι αυτον τουλαχιστον που εζησα εγω στα δικα μου χρονια..
εγω στα σχολικα μου χρονια εζησα αυτο το μαθημα-ανεκδοτο της 1ας ωρας εβδομαδιαιως το Σ.Ε.Π(σχολικος επαγγελματικος προσανατολισμος),αναθεμα αν υπαρχει ακομα..αναθεμα και αν θυμαμαι εναν που να τον εβαλε σε δρομο επαγγελματικο.αυτο το λεω γιατι εκτος απο τα παιδια τα ιδια ,τους γονεις η οποιον αλλο παραγοντα φταιει και η παιδια που δεν εχει βασεις.
και εδω ερχονται τα φροντιστηρια που προσθετουν αλλο ενα βαρος και στα παιδια και στους γονεις.στα μεν παιδια περισσοτερο χρονο διαβασματος και στους γονεις ανγχος.οικονομικο και απεναντι στο μελλον του παιδιου..ο γονεας θελει να προσφερει οτι μπορει περισσοτερο για το παιδι του για να εχει ενα ισως καλυτερο μελλον απο το δικο τους
ειναι ωραιο να θες το παιδι σου να πετυχει αλλα αυτο ειναι στο παιδι στο τελος να εχει την επιλογη,καλο ειναι να βαζεις τα θεμελια και να αφηνεις το παιδι να χτιζει πανω σε αυτα,η πιεση που ασκουνε ειναι περιτη και λανθασμενη αν εχεις θεση σωστες βασεις το παιδι θα βρει τον δρομο μονο του,ειναι ανθρωπος με δικο του χαρακτηρα και πρεπει να παρει τις αποφασης μονος του για να εχει και τον ελεγχο της δικιας του ζωης..οι γονεις πρεπει να εχουν ρολο καθαρα συμβουλευτικο.το παιδι απλωνει της επιθυμιες του και ο γονεις ειναι διπλα του να τον συμβουλεψει και να τον στηριξει σαν ποιο μεγαλος και με περισσοτερες εμπειριες πρεπει να συμβουλευει βαση αυτον..
αυτο το βλεπω και εγω τωρα που εγινα γονεας,αλλα λογο προσωπικον εμπειριων ειμαι ποιο χαλαρος σε σχεση με αλλους φιλους μου που ειναι στην ιδια κατασταση και μπουκονουν τα παιδια απο μικρη ηλικια 2-3 ξενες γλωσσες,αθληματα,μπαλετα και αλλα + το σχολειο και τα παιδια τρελαινονται
εγω αφηνω την μικρη μου εν μερη να κανει επιλογες μονη της.να δοκιμασει.κατα καιρους ηθελε μπαλετο και ενοργανη,το δοκιμασε και μετα τα βαρεθηκε και σταματησε,δεν ειχα την απαιτηση απο την στιγμη που τα εκανε να θελω να γινει ο νεος νουρεγιεφ ουτε η νεα κομανετσι.δοκιμαζοντας ερχεται και η στιγμη που θα βρεις αυτο που σου αρεσει...
το θεμα της πιεσης-λυποθυμιων εν ωρα εξετασεων το ειχα και εγω.πολλα παιδια το παθαιναν.αλλα αν ρωτησεις εμενα η οπτικη μου διαφερει,εγω το βλεπω ως πιεση λογο παθους και στοχου,εθεσαν εναν στοχο παθιαστηκαν με αυτον και εσπασαν στον φοβο οτι δεν θα τα καταφερουν.ειναι ωραιο να εχεις παθος για κατι..
παρακατω ειναι προσωπικη μου ιστορια
γενικοτερα σαν ανθρωπος ειμαι της φιλοσοφιας οτι ''η ζωη ειναι προκυπτουσα''.οχι οτι πρεπει να τα αφηνουμε ολα οπως ερθουν αλλα ομως υπαρχουν πραγματα στην ζωη που θα σου τα φερει οπως θελει αυτη.
ναι πρεπει να θετεις στοχους,ναι πρεπει να κανεις αυτο που αγαπας.αλλα αν στο τελος καταλαβεις οτι αυτο που αγαπουσες ηταν κατι που σου ειχε περασει απο εξωτερικους Χ παραγοντες που εκεινη την εποχη φανταζαν ιδανικοι και σωστοι?
εγω προσωπικα δεν εδωσα πανελληνιες μιας και τελειωσα τεχνικο λυκειο.ηθελα να γινω μηχανικος αυτοκινητων,λογο του πατερα μου που ασχολιοταν με παθος σε αυτο το κομματι και λογο οτι εκεινη την εποχη οποιος ασχολιοταν με το αυτοκινητο και το tuning πχ φτυαριζε τα λεφτα με πατοφτυαρο..
και εγινα,και δουλεψα,και με περισσιο παθος,και στο τελος τα παρατησα και εγινα κομμωτης,γιατι?γιατι καταλαβα οτι ναι μεν μου αρεσε αλλα τα σηματα που λαμβανα τοτε ηταν λανθασμενα,εβλεπα τον κοσμο γυρο μου να ασχολητε με αυτο και με πηρε και εμενα η μπαλα,δεν ειδα οτι αυτο το ηθελα ως χομπι και οχι ως επαγγελμα για παντα.εκατσα σκεφτηκα και ειδα οτι με αυτο δεν ενιωθα ομορφα μεσα μου,δεν μπορουσα να φανταστω να συντιρουμε εγω απο αυτο το επαγγελμα......τα παρατησα....και αρχισα την αναζητηση.τι θα κανω,την μου αρεσει,και ετσι ηρθε η κομμωτικη,ειδα τα + και τα - και ειπα να δοκιμασω.
καποια στιγμη γυρναγα βραδυ απο την σχολη ,οταν εφτασα σπιτι μου και μπηκα στο ασανσερ κοιταξα τον εαυτο μου στον καθρεφτη,με φανταστηκα κομμωτη εφερα εικονες του να δουλευω σε αυτο η και να εχω δικο μου μαγαζι,μουτζωσα το ειδολο μου στον καθρεφτη και ειπα σχεδον φωναχτα,''βλακα τολη επρεπε να το ειχεις κανει καιρο τωρα αυτο το βημα''.
απο εκεινη την στιγμη δωθηκα ολοκληρωτικα σε αυτο με παθος και δεν κοιταξα ποτε πισω μου,το αγαπω αυτο που κανω και ας μην εγινα επιστημονας,και στο τελος αυτη ειναι η ουσια αυτο που κανεις να το αγαπας,αν το αγαπας θα πετυχεις οτι και αν κανεις.
οταν ηρθε η ωρα μου να διαλεξω την επαγγελματικη μου πορεια εκανα ενα λαθος,δεν επεσα στο πατωμα,παντα υπαρχουν λυσεις και δρομοι που μπορουν να σε βγαλουν απο το αδιεξοδο.εκανα τον απολογισμο μου και εκανα μια στροφη στον δρομο που ειχα χαραξει,τελικα βρεθηκα αλλου και μαλιστα πολυ αλλου,απο μηχανικος ,κομμωτης ακρα αντιθετα ,αλλα τα καταφερα...