Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!
Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
The Black Hole
Posted 30 May 2013 - 21:03
Posted 30 May 2013 - 22:03

Posted 31 May 2013 - 00:22
Ένα από τα άτομα στο twitter (game developer) που ακολουθώ είχε ποστάρει αυτό το video που μιλάει για το πως παρουσιάζονται οι γυναικείοι χαρακτήρες στα video games.
Αν και συμφωνώ σε πολλά από αυτά που λέει, θεωρώ ότι από ένα σημείο και μετά γίνεται υπερβολική. Καταρχάς το damsel in distress σενάριο όπως αναφέρει χρησιμοποιείται ως plot device σε άπειρα video games και είναι ένα κλισέ από τα πάρα πολλά που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά όχι μόνο στα παιχνίδια αλλά και σε άλλα media.Μπορεί σε μερικά να αναπαριστάται με υπερβολικό τρόπο αλλά π.χ. δεν καταλαβαίνω πως ο Mario επειδή σώζει την peach σε κάθε game είναι σεξιστικό.Επίσης το πιο υπερβολικό απ'όλα, οπού πραγματικά ενώ λέει πολλά σωστά πράγματα στο τέλος πάει να χάσει και το δίκιο της, είναι που αναφέρεται στα σενάρια περί revenge κι ότι ο χαρακτήρας χάνει την γυναικά του και προσπαθεί να πάρει εκδίκηση, ε,,,και θεωρεί ο πρωταγωνιστής βλέπει την γυναίκα του ως "possession" και γι'αυτό θέλει να πάρει εκδίκηση -.-.
Δηλαδή ο καημένος ο Max Payne που του σκότωσαν την γυναίκα του και το παιδί την έβλεπε ως ένα αντικείμενο που του ανήκε και μπορούσε να το κάνει ότι θέλει?Από που προκύπτουν αυτές οι θεωρίες ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω
Edited by ichigo13, 31 May 2013 - 00:23.
Posted 31 May 2013 - 01:15
Posted 31 May 2013 - 02:09
Posted 31 May 2013 - 02:15
Απο την πορτα σου περνω και τηγανιζεις ψαρια, και μου πετας εναν κεφτε, ωφου η κεφαλη μου
Πάντα προτιμούσα αυτήν την παραλλαγή.

|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||
Posted 31 May 2013 - 03:35
I don't care about the anime//gr rep system, cause I yolo
Posted 31 May 2013 - 09:10
Posted 31 May 2013 - 09:31
Από που προκύπτουν αυτές οι θεωρίες ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω
.
Ξαναδές τότε και τα 2 βιντεάκια της. Ειλικρινά χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας, προσπάθησε να τα δεις μέχρι να τα καταλάβεις πλήρως, πιστεύω ότι τα λέει απίστευτα απλά και κατανοητά. Η Anita ξεκίνησε αυτό το project για να μιλήσει συγκεκριμένα για αυτό το μέσο (τα videogames), αυτό δε σημαίνει ότι τα tropes που υπογραμμίζει δεν υπάρχουν και σε άλλα μέσα, αλλά επίσης δε σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν σε άλλα μέσα είναι κάτι που είναι οκ.
Θεωρώ το βίντεο απόλυτα ήπιο και συγκρατημένο.
Για να σου εξηγήσω, αυτό που λέει δεν είναι ότι "ο Mario επειδή σώζει την peach σε κάθε game είναι σεξιστικό". Αυτό, αν ζούσαμε σε ένα χωροχρονικό κενό δεν θα ήταν απαραίτητα σεξιστικό από μόνο του. Αλλά δε ζούμε σε φούσκα. Αυτή (το ο άντρας σώζει γκομενάκι) είναι μια ιδέα που αναπαράγεται από παλαιοτάτων χρόνων και αναπαράγει τα στερεότυπα άντρας= δυναμικός, ενεργητικός, προστατεύει τη γυναίκα και γυναίκα= εύθραυστη, ευάλωτη, ανίκανη, χρειάζεται να σωθεί από τον άντρα. Για 'μένα ΚΑΙ τα δύο στερεότυπα είναι άσχημα και καταπιεστικά γιατί μας επιβάλλονται όχι μόνο από μύθους, παραμύθια, διηγήσεις, διδαχές σε σχολεία και κοινωνία αλλά και μέσω των μέσων διασκέδασής μας, κόμικ, βιβλία, ταινίες, μουσική, παιχνίδια.
Αν ήταν το Μάριο το μόνο παιχνίδι που το έκανε αυτό τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όταν όμως βλέπεις τη συχνότητα με την οποία συμβαίνει αυτό το πράγμα, έστω και σε ένα χώρο μόνο όπως τα videogames -εξ' ού κ τα πολλά παραδείγματα της Ανίτας- τότε βλέπεις ότι αυτό το πράγμα δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε αμελητέο, αλλά μάλλον μια συστημική αντιμετώπιση των ρόλων των 2 φύλων η οποία μας χώνει σε παρωχημένα καλούπια και ρόλους και είναι εν τέλει καταπιεστική προς όλους.
Τροφή για σκέψη: Εσύ ταυτίζεσαι, γιατί θέλει το παιχνίδι να ταυτιστείς με τον καημένο τον Μάξ, εγώ που είμαι κοπέλα πώς θα ταυτιστώ με την ακόμα πιο καημένη γυναίκα του; Το παιχνίδι δεν το ξέρω, αυτή τη στιγμή το παίρνω σαν αφορμή για να σε κάνω να καταλάβεις τι λέει η Ανίτα και γιατί η ένστασή της είναι τόσο έντονη. Υπάρχουν φιλοσοφικά και κοινωνικά δοκίμια στην παρουσίαση της γυναίκας ως τον "άλλο" ("the other") [αυτόν που δεν εκπροσωπείται, αυτόν που δεν μας νοιάζει να ταυτιστούμε μαζί του, αυτός που δε δρα, αυτός που βλέπουμε ως αφορμή/αντικείμενο] με επεκτάσεις στο τι προκαλεί αυτό όχι μόνο στα κορίτσια αλλά και στα αγόρια και πώς διαπλάθονται οι συνειδήσεις και η αυτοαξία τους. Εάν σε ενδιαφέρει το θέμα μπορώ να ψάξω και να σου προτείνω βιβλιογραφία.
~Σκέφτηκα σοβαρά να μην απαντήσω δημόσια, γιατί κουράζομαι στη σκέψη του τι θα ακολουθήσει αν κρίνω από τις προηγούμενες φορές, αλλά δεν θέλω να υπάρχουν μόνο απαντήσεις τύπου "facepalm" "lolwutno" σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Εάν είναι να υπάρχει συζήτηση για αυτό το βίντεο, καλύτερα να υπάρχουν και οι 2, ή περισσότερες απόψεις για αυτό.

Posted 31 May 2013 - 10:29
Δε λέω ότι τα στερεότυπα τα οποία λες δεν υπάρχουν, ίσα ίσα συμφωνώ μαζί σου, αλλά να μην προβάλλει αυτός ο οποίος αρχίζει αυτό το argument, την αντίπερα όχθη, επειδή θα έκανε πιο δύσκολη την τεκμηρίωση ενός συγκεκριμένου επιχειρήματος, για μένα είναι φάουλ. Συν, ότι έχει κλείσει σε όλα τα βίντεο της το comment section, που αν και σωστά λέει ο Repzion σχετικά με τρολ και Tits or GTFO, μπορούν να γίνουν και παραγωγικές συζητήσεις και αν δεν ξέρεις ότι πρέπει να περιμένεις παραγωγικές και μη συζητήσεις στο ίντερνετ, τότε χρησιμοποιείς αυτό το μέσω με αφέλεια.
Edit: Είμαι ο μόνος που νομίζω ότι η τύπισσα μοιάζει λίγο με τη πριγκίπισσα από το Princess Diaries?
Edited by demonicMC, 31 May 2013 - 10:33.
Posted 31 May 2013 - 11:05
Υπάρχουν πάντως (ευτυχώς) πολλά παραδείγματα που μπορώ να σκεφτώ καλοφτιαγμένων και πολύ συχνά δυναμικών θηλυκών χαρακτήρων, εντός και εκτός βιντεοπαιχνιδιών...
Edited by Kain, 31 May 2013 - 11:08.
![]()
Posted 31 May 2013 - 11:37
Και οκ νομιζω ολοι μπορουμε να καταλαβουμε την σχεση αναμεσα σε ψυχαγωγια/τεχνη και κοινωνικοπολιτικό γιγνεσθαι και το πως το ενα ειναι απορροια του αλλου.
Η συζητηση για τα shootings και τα shooting games αλλα και γενικα την βια στα παιχνιδια θεωρώ btw οτι ειναι εντελώς ξεχωριστο θεμα και δεν πρεπει να αναφερεται παραλληλα. (εξού και ο χιουμοριστικος τονος στην απαντηση του demonicmc).
Posted 31 May 2013 - 11:51
Posted 31 May 2013 - 11:54
Debatable... Ίσως και να είναι. Ωστόσο η προσωπική μου γνώμη είναι πως οι συγκεκριμένοι θηλυκοί χαρακτήρες είναι αρκετά καλοφτιαγμένοι και εξαιρετικά δυναμικοί, χωρίς να χάνουν παράλληλα τη θηλυκή τους φύση. Εμένα, πάντως, μου φάνηκαν εξαιρετικοί χαρακτήρες, που δείχνουν πως δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος γυναίκας στον κόσμο.

Μάλιστα, μπορεί να βρει κανείς εξαιρετικούς θηλυκούς χαρακτήρες ακόμη και στα πιο απίθανα έργα. Φαντάσου την έκπληξή μου όταν συνειδητοποίησα πως πολλές γυναίκες στο "Druuna" όχι μόνο περνούν το Brechdel test, αλλά σπάνε και το στερεότυπο που θα περίμενε να βρει κανείς σε ερωτικό κόμικ οτι γυναίκα = σεξ, δείχνοντας έτσι πως μπορεί η Druuna να είναι πορνίδιο από επιλογή, αλλά ακόμη και στην ιστορία είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Αν δεν είχα γρίπη και μπορούσα να κάθομαι να γράφω για ώρες θα καθόμουν να κάνω μια εις βάθος ανάλυση διάφορων θηλυκών χαρακτήρων.
Το γκλαντος δεν είναι άνθρωπος.
Είναι θηλυκός χαρακτήρας, και μάλιστα με αρκετά έντονη προσωπικότητα. Παίξε Portal 2, εκεί εξηγεί κάποια πράγματα για το πόσο πραγματικά ανθρώπινη είναι η GLaDOS...
Edited by Kain, 31 May 2013 - 11:57.
![]()
Posted 31 May 2013 - 13:13
Χαχα εντάξει για Mario, καταλαβαίνω την λογική, αλλά και πάλι μου φαίνεται υπερβολικό.αναρωτιέμαι πραγματικά αν έστω κι ένας άντρας το βλέπει έτσι όταν το παίζει, ούτε καν στο υποσυνειδητο μου δεν περνάει.Ξαναδές τότε και τα 2 βιντεάκια της. Ειλικρινά χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας, προσπάθησε να τα δεις μέχρι να τα καταλάβεις πλήρως, πιστεύω ότι τα λέει απίστευτα απλά και κατανοητά. Η Anita ξεκίνησε αυτό το project για να μιλήσει συγκεκριμένα για αυτό το μέσο (τα videogames), αυτό δε σημαίνει ότι τα tropes που υπογραμμίζει δεν υπάρχουν και σε άλλα μέσα, αλλά επίσης δε σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν σε άλλα μέσα είναι κάτι που είναι οκ.
Θεωρώ το βίντεο απόλυτα ήπιο και συγκρατημένο.
Για να σου εξηγήσω, αυτό που λέει δεν είναι ότι "ο Mario επειδή σώζει την peach σε κάθε game είναι σεξιστικό". Αυτό, αν ζούσαμε σε ένα χωροχρονικό κενό δεν θα ήταν απαραίτητα σεξιστικό από μόνο του. Αλλά δε ζούμε σε φούσκα. Αυτή (το ο άντρας σώζει γκομενάκι) είναι μια ιδέα που αναπαράγεται από παλαιοτάτων χρόνων και αναπαράγει τα στερεότυπα άντρας= δυναμικός, ενεργητικός, προστατεύει τη γυναίκα και γυναίκα= εύθραυστη, ευάλωτη, ανίκανη, χρειάζεται να σωθεί από τον άντρα. Για 'μένα ΚΑΙ τα δύο στερεότυπα είναι άσχημα και καταπιεστικά γιατί μας επιβάλλονται όχι μόνο από μύθους, παραμύθια, διηγήσεις, διδαχές σε σχολεία και κοινωνία αλλά και μέσω των μέσων διασκέδασής μας, κόμικ, βιβλία, ταινίες, μουσική, παιχνίδια.
Αν ήταν το Μάριο το μόνο παιχνίδι που το έκανε αυτό τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όταν όμως βλέπεις τη συχνότητα με την οποία συμβαίνει αυτό το πράγμα, έστω και σε ένα χώρο μόνο όπως τα videogames -εξ' ού κ τα πολλά παραδείγματα της Ανίτας- τότε βλέπεις ότι αυτό το πράγμα δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε αμελητέο, αλλά μάλλον μια συστημική αντιμετώπιση των ρόλων των 2 φύλων η οποία μας χώνει σε παρωχημένα καλούπια και ρόλους και είναι εν τέλει καταπιεστική προς όλους.
Τροφή για σκέψη: Εσύ ταυτίζεσαι, γιατί θέλει το παιχνίδι να ταυτιστείς με τον καημένο τον Μάξ, εγώ που είμαι κοπέλα πώς θα ταυτιστώ με την ακόμα πιο καημένη γυναίκα του; Το παιχνίδι δεν το ξέρω, αυτή τη στιγμή το παίρνω σαν αφορμή για να σε κάνω να καταλάβεις τι λέει η Ανίτα και γιατί η ένστασή της είναι τόσο έντονη. Υπάρχουν φιλοσοφικά και κοινωνικά δοκίμια στην παρουσίαση της γυναίκας ως τον "άλλο" ("the other") [αυτόν που δεν εκπροσωπείται, αυτόν που δεν μας νοιάζει να ταυτιστούμε μαζί του, αυτός που δε δρα, αυτός που βλέπουμε ως αφορμή/αντικείμενο] με επεκτάσεις στο τι προκαλεί αυτό όχι μόνο στα κορίτσια αλλά και στα αγόρια και πώς διαπλάθονται οι συνειδήσεις και η αυτοαξία τους. Εάν σε ενδιαφέρει το θέμα μπορώ να ψάξω και να σου προτείνω βιβλιογραφία.
~Σκέφτηκα σοβαρά να μην απαντήσω δημόσια, γιατί κουράζομαι στη σκέψη του τι θα ακολουθήσει αν κρίνω από τις προηγούμενες φορές, αλλά δεν θέλω να υπάρχουν μόνο απαντήσεις τύπου "facepalm" "lolwutno" σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Εάν είναι να υπάρχει συζήτηση για αυτό το βίντεο, καλύτερα να υπάρχουν και οι 2, ή περισσότερες απόψεις για αυτό.
Κάλα όσο για τον Max, δηλαδή εσύ γιατί πρέπει να ταυτιστείς με την γυναίκα του?Επειδή είναι γυναικείος χαρακτήρας?Εγώ δηλαδή πρέπει να ταυτίζομαι μόνο με αντρικούς χαρατκήρες
Αυτό το κάναμε όταν είμασταν παιδάκια, στα αγοράκια ο Action Man, στα κοριτσάκια η Barbie
Αυτές τις λογικές συνεχίζω να μην μπορώ να τις καταλαβαίνω και ξαναλέω το possession από που προκύπτει?
Το θέμα για μένα περισσότερο είναι να υπάρχουν παραπάνω γυναικείοι χαρακτήρες, όπου για παράδειγμα πρωταγίνίστρια είναι μια γυναίκα και πεθαίνε ένας αγαπημένος της, κι όχι όλα αυτά περι possession που στα περισσότερα τουλάχιστον που αναφέρει δεν έχουν κανένα νόημα.Αν ανέφερε κάτι άλλο ως παράδειγμα το συζητάμε, αλλά αρκετά παραδείγματα αυτά δεν δικαιολογούν καθόλου την αποχή της.
Τέλος Anelis, εγώ είπα ότι συμφωνώ σε αρκετά με αυτά που λέει η κοπέλα, απλά την θεωρώ υπερβολική σε μερικά σημεία και εξήγησα γιατί.
Εσύ βλέπεις τις απόψεις της γενικά ίσως αλλά εγώ την κρίνω σύμμφωνα με τα παραδείγματα που ανέφερε.
Edited by ichigo13, 31 May 2013 - 13:14.