Πρωτα απ ολα, διακρινω μια ενταση/ ειρωνια για τα γραφομενα μου, οποτε κρινω σκοπιμο να υπενθυμισω οτι δινω την προσωπικη μου αποψη... Οπως και να εχει, απο ενα αρχικο ποστ στο οποιο ουτε λιγο ουτε πολυ ανεφερα οτι
μπορει , σε ορισμενες περιπτωσεις, να υπαρξει καποια κινηση που να
εκλαβει καποιος ως προκληση απο τη γυναικα, νιωθω πως κατα καποιο τροπο κατηγορουμαι πως...δικαιολογω τον βιαστη; Θα σας παρακαλουσα να αναγνωριζετε την
σημασια των λεξεων, γιατι βρισκω πως τα γραφομενα μου εχουν παραφραστει. Οπως και να εχει, ξεκινησαμε μια κουβεντα, και τη συνεχιζω.
Καταρχάς ξεκινάμε με το αξίωμα ότι υπάρχει κάτι που λέγεται προκλητικό ντύσιμο. Για αυτό θα ήθελα έναν ορισμό αν είναι δυνατό. Σε τί συνίσταται ένα γυναικείο προκλητικό ντύσιμο.
Κατά δεύτερον βλέπω ότι υπάρχει μία σύνδεση του ντυσίματος με τον χαρακτήρα, την αξιοπρέπεια και τη σεξουαλικότητα, μία σύνδεση που αδυνατώ να δω και μου φαίνεται αρκετά αυθαίρετη.
Τρίτον, άσχετο με το τί θεωρεί ο καθένας αξιοπρεπές ή όχι, προκλητικό ή όχι, πάλι αδυνατώ να καταλάβω πώς συνδέεται το ντύσιμο με το βιασμό. Γιατί αν ας πούμε θεωρήσουμε ότι η θέα λίγο παραπάνω γυμνής σάρκας προκαλεί τα ένστικτα του άντρα τότε στις παραλίες θα έπρεπε να γίνονται ομαδικοί βιασμοί.
Τέταρτον από πού ακριβώς προκύπτει ότι οι γυναίκες ντύνονται πιο προκλητικά από τους άντρες, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει καν σαν έννοια προκλητικό αντρικό ντύσιμο, μιας και πάντα το γυναικείο σώμα προκαλεί και ποτέ το αντρικό.
Δεν προσβάλλομαι, μην σε απασχολεί αυτό απλά από αυτά που έγραψες το μόνο που βλέπω είναι αυθαίρετα συμπεράσματα.
Οπως ειπα και πιο πανω, αυτο που λεγεται " προκλητικο" στο τομεα ρουχισμου δεν καθοριζεται απο καποιο " αξιωμα" ( βαρια λεξη αυτη), αλλα μαλλον απο τα οσα η κοινωνια, στο συνολο της εχει συνιφασμενα με τη εννοια του " αποδεκτου", με αλλα λογια, με τα στερεοτυπα.
Τωρα, αν βρισκεις τοσο ασαφες αυτο που λεω, ωστε να πρεπει να προβω στη συνταξη " ορισμου" ( επισης βαρυτατη λεξη), τοτε θα παραδεχθω οτι δεν ειμαι εγω αυτος που θα ορισει το τι ειναι προκλητικο, αλλα οπως σου ειπα ηδη, αυτο το κανει πολυ καλητερα η κοινωνια. Ενα παραδειγμα θα ελεγα οτι ειναι η μινι φουστα, η οποια αναντιρρητα ειναι συνιφασμενη με πιο "light" καταστασεις ,και γι αυτο και θεωρειται ακαταλληλο να φορουνται σε πολλους χωρους ( νοσοκομεια, εκκλησιες και τα συναφη)
Επισης, ο προκλητικος ρουχισμος
ΔΕΝ ειναι συνιφασμενος με την αξια, το χαρακτηρα και τον ψυχισμο του ατομου (με αλλα λογια, την αυτοεικονα). Ειναι ομως συνιφασμενος με την εικονα που δινει κανεις στο κοινωνικο περιγυρο. Ή το αμφισβητεις και αυτο;
Εν ολιγης, αν μια κοπελα ντυνεται προκλητικα, δεν σημαινει αυτοματα οτι ειναι ελαφρων ηθων ή κατι τετοιο. Η εικονα που δινει ομως ειναι πιο κοντα σε αυτα τα χαρακτηριστικα, ασχετα με ποιόν της.
Αν το βρισκεις αυθαιρετο, οφειλω και παλι να συμφωνησω μαζι σου, ως ενα βαθμο, αλλα και παλι, υπαρχουν καποιοι κοινωνικοι κανονες οι οποιοι καλως ή κακως θετουν καποιο πλαισιο στο οποιο αλληλεπιδρουν οι ανθρωποι. Αυτο το πλαισιο σαφως ειναι μεταβλητο ( η ροη της ιστοριας το δειχνει ), και αν κρινω απο τα λεγομενα σου, διαφωνεις ως προς τον τροπο που υποτιθεται οτι κρινεται το καλο/ κακο ή ωραιο/ αισχρο. Ενδεχομενως να φταιει και ο παραγοντας της κοινωνικης αδρανειας, αλλα αυτο ειναι κατι που το μελλον θα δειξει.
Για το πως συνδεεται το προκλητικο ντυσιμο με τον βιασμο...νομιζω πως εδω αυτο που κανεις ειναι " beg the question". Η
Iristella πιο πανω ειπε οτι αν καποιος βρισκει/ χρειαζεται αφορμη για να κανει κατι, τοτε εχει προβλημα ο ιδιος. Συμφωνω με αυτο, και το εχω αναφερει ηδη, πως ο βιασμος ειναι κατι που υπαρχει στο χειροτερο κομματι της ανθρωπινης φυσης. Συνεπως, ναι, για να προβει καποιος σε πραξεις βιασμου, ισως να υπαρχει και το αναλογο υποστρωμα. Οποτε εκει μαλλον επεισερχονται και οι πιθανοτητες.
Οσο για το παραδειγμα σου με τους λουομενους, παρ οτι εχει καποια συσχετιση με τη κουβεντα, ειναι ατυχες. Διοτι εκει υπαρχει η ασφαλεια της ομαδας και τοτε μιλαμε με εντελως διαφορετικους ορους. Ομως αν θελεις την γνωμη μου, ναι, το βρισκω υπερβολη - και προκλητικο- να κυκλοφορει μια κοπελα σε ενα σκοτεινο σοκακι φορωντας μονο ενα στρινγκ μπικινι. Αν στα δικα σου ματια αυτο δεν εχει την παραμικρη υποψια προκλησης, τοτε με εντυπωσιαζει η αποκλιση που εχουμε στη μεταξυ μας κοσμοθεωρια.
Με το 4ο επιχειρημα σου...οφειλω να διαφωνισω καθετως. Και το ανδρικο και το γυναικειο κορμι ειναι προκλητικα ( με το σχολιο σου ειναι σαν να μου αναιρεις ολη την εννοαι του βιασμου εις βαρος του ανδρα, οποτε μαλλον και εσυ διεπεσαι απο καποια κοινωνικα στερεοτυπα που υποβαθμιζουν την επιδραση που μπορει να εχει ο βιασμος και στο ανδρικο φυλο. Το ανδρικο σωμα προφανως και ειναι ερεθισιογονος παραγοντας για τη γυναικα, εκ φυσεως. Ουσιαστικα λοιπον με αυτο που λες , υπονοεις οτι οι ανδρες ειμαστε τοσο ανοητοι που δεν θα επρεπε να αναγνωριζεται βιασμος εις βαρος μας; )
Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Guzzler: 22 Μάρτιος 2013 - 02:02