Μάλιστα.meidei κι εσύ λινθχ δε χρησιμοποιείς
Ξέρεις και τι άλλο εφαρμόζεται σε όλες τις καπιταλιστικές οικονομίες της δύσης; Το κράτος πρόνοιας. Ακόμα και στις ΗΠΑ.επισης γνωριζουμε τι ειδους "ευκαιριες" δινει ο καπιταλισμος και σε ποιους απο ενα συστημα που
εφαρμοζεται σημερα απο σχεδον το συνολο των χωρων!
Για του λόγου το αληθές, σήμερα το πρωί μπορούσα να επισκεφτώ τον γιατρό μου για την χρόνια πάθηση μου ενώ έχω αρνητικό εισόδημα. Το ίδιο δεν ισχύει στο Βιετνάμ όπου δεν υπάρχει δωρεάν Υγεία, παρά τον κεντρικό σχεδιασμό του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Τίποτα από αυτά δεν είναι αποκλειστικότητα των δυτικών οικονομιών και ας μην τυφλωνόμαστε από το προνόμιο μας. Για εμάς (δίκαια) είναι σοβαρό πρόβλημα όταν ένας μαθητής πεθαίνει από υποσιτισμό. Στις χώρες με αυτό τον κεντρικό προγραμματισμο του ΚΚ δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διατηρούν στατιστικές.εξαθλιωση, ανεργια, καταστολη. πολεμοι, εκμεταλευση,καταστροφη του περιβαλλοντος,κοινωνικες ανισσοτητες...
Ο σοσιαλισμός εφαρμόζεται στις πιο πολλές χώρες που αποτελούν κράτη πρόνοιαςενω εχουν υπαρξει λιγες προσπαθειες οικοδομησης του σοσιαλισμου (κομμουνισμος ειναι οταν εχουν ηδη καταργηθει
ολες οι αντιθεσεις και οι ταξεις στην πραξη και προφανως δεν καταφερθηκε ποτε)
Φόροι, κοινά αγαθά και υποδομές, ανακατανωμή του πλούτου, παροχή ευκαιριών για έξοδο από την φτώχια πράγματα που γίνονται ήδη.
Και αυτό υποστηρίζω εγώ, όχι κάποια ιδέα του άκρατου καπιταλισμού που έχει ο κόσμος στο μυαλό του.
Θα μπορούσαμε να το πάρουμε έτσι και να μην τελειώσουμε ποτέ, γιατί θα βγει ο άλλος να σου πει ποτέ δεν είχαμε πραγματικά ελεύθερη οικονομία επειδή έρχονται αυτοί οι "βρωμεροί σοσιαλιστές" και εφαρμόζουν τον παρεμβατισό που διαταράσσει την αγορά κλπ.με πολλα προβληματα μεσα σε πολεμικο περιββαλον, με εμπαργκο κλπ και με την ιστορια να την εχουν γραψει οι νικητες!
αυτο που σημερα παρουσιαζουν ως "κομμουνισμο" δηλαδη κινα, κορεα κλπ ειναι απλα αποπροσανατολισμος ως προς το τι
ειναι πραγματικα σοσιαλισμος και κομμουνισμος!
Ούτε την ΕΣΣΔ την θεωρείς κομμουνιστική χώρα; Και γιατί μιλάμε για κάτι το φανταστικό σαν να υπάρχει και να ξέρουμε πώς λειτουργεί στην πράξη τότε; Ίσως η Β Κορέα να είναι πώς λειτουργεί στην πράξη.
Προφανώς και θα μας νοιάξει. Αλλά το ίδιο δεν κάνετε όταν έρχεται το θέμα στην Ασία και την κομμουνιστική Κούβα (που φιλελευθεροποιείται επίσης); Αυτές δεν είναι "πραγματικές" κομμουνιστικές χώρες άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αυτές.Η Αφρική και η Λατινική Αμερική θέλουν να διαφωνήσουν. Αλλά εμείς περνάμε καλά οπότε γιατί να μας νοιάξει, έτσι;
Δεν ήρθα εδώ να απολογηθώ για τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατεία, ξέρω πολύ καλά τα προβλήματα. Και ξέρω ότι δεν είναι ίδιον κανενός οικονομικού συστήματος.
Το Βιετνάμ έχει μια ανάπτυξη +8% και έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά μεσαία τάξη (μέχρι πρότινως υπήρχαν μόνο οι ζάμπλουτοι προσκείμενοι στο ΚΚ και οι θεόφτωχοι). Παράλληλα, έστω και αργά, προωθούνται εκδημοκρατιστικές ιδέες.Ε ναι, είχαν άλλου είδους εκμετάλευση πριν και άλλου είδους μετά. Πριν τους εκμευταλεύονταν μόνο άτομα της χώρας τους. Τώρα τους εκμεταλεύετε όλος ο κόσμος.
Δεν μου αρέσει να μιλάω εκ μέρους άλλων όμως. Αυτοί που ζουν στις συνθήκες που βλέπετε τόσο ιδεαλιστικά έχουν φωνή και μπορούν να μιλήσουν. Παραθέτω τις ερωτήσεις που στέλνει φίλος μου που ζει στο "τυχερό" νότιο μέρος του Βιετναμ, που επωφελείται από την σχετική απελευθέρωση της οικονομίας.
Ask them, are the countries scoring highest in quality of life indices communist or capitalist. And ask them how the post-communist countries are doing. Ask them how Cuba is doing. Ask them how they would feel about staying in an unhygienic prison for a decade for speaking out against the Communist party's absolute power over the law, and how they would feel if the state makes them, educated city kids geared up for a lifetime working in white collar jobs, to work in some plantation up in the remote mountains for three months a year. Ask them if they would like that, because that's how centrally planned communism played out in Vietnam.
Τον ενημέρωσα ότι δεν θεωρούμε το Βιετναμ κομμουνιστική οικονομία:Ask them how they would feel if families with politburo connections are entitled to but from good stores with imported Western goods, while their commoner family have to queue to buy shit food they grow in shitty collective farms where nobody actyally works, and buy rags for clothing fabric.
So, ask them about how great life was in the USSR
Ask them what they think is an example of a true communist state.









