Οπότε μήπως θέλεις να πεις ότι η πίστη και η κατανόηση των "σωστών" δογμάτων απαιτεί λιγότερο υπόβαθρο εκ μέρους του λαού σε σχέση με την κατανόηση και την εφαρμογή των χρηστών ηθών; Το θέμα είναι ότι ποιος θα κρίνει ποια είναι τα "σωστά δόγματα" εφόσον ο λαός δεν έχει το απαραίτητο υπόβαθρο να κατανοήσει γιατί είναι απαραίτητη η εφαρμογή τους (αν είχε το υπόβαθρο δεν θα χρειαζόταν τα δόγματα ή θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει με τα χρηστά ήθη) καθώς ήδη είπες ότι τα δόγματα μπορεί να τα επιβάλει η άρχουσα τάξη.
Κάνουμε κάκιστη χρήση των όρων αλλά πιστεύω να καταλαβαίνεις τί προσπαθώ να πω.
So ιt still comes down to the people and their cultural level.
Απλά πιστεύω πως τα δόγματα που οδηγούν στην ύπαρξη ενός θεού αναφέρονται, σε κάτι που βρίσκεται απο πριν στον εγκέφαλο του ανθρώπου, δηλαδή την ιδέα του Θεού.Αντίθετα, πιστεύω πως η ηθική αντι να είναι αποτέλεσμα ορθής σκέψης έχει να κάνει περισσότερο με τους παράγοντες που πηγαίνουν κόντρα στην ανθρώπινη φύση και δαμάζουν τα ζωόδη ένστικτα.
Εν τέλει ο κάθε ένας μπορεί να ακολουθεί τη δική του ηθική άσχετα με την τήριση των νόμων η οποία είναι απαραίτητη, αλλά όταν αυτοί οι νόμοι βασίζονται σε δόγματα που προέρχονται απο μια δύναμη της οποίας η λογική είναι πέρα απο τους νοητικούς ορίζοντες του ανθρώπου, οι άνθρωποι δε χρειάζεται καν να μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν αν συμφωνούν ή οχι με αυτούς τους νόμους, απο τη στιγμή που συμφωνούν με τα διδάγματα της ίδιας της θρησκείας.(εκτός φυσικά κι αν οι νόμοι είναι κόντρα σ' αυτά)
To κύριο θέμα είναι οτι δεν πιστεύω πως τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην ορθή λογική, αλλά στις ανάγκες των ανθρώπων, όπως και τα διδάγματα μιας θρησκείας βασίζονται στην πίστη τους στο Θεό.
Απο τη στιγμή όμως που πιστεύω στο Θεό πιστεύω και στα διδάγματα της θρησκείας μου που δεν πηγαίνουν κατα τη γνώμη μου κόντρα στην ιδέα που έχω για το Θεό, τότε αυτομάτως συμφωνώ οικειοθελώς στους νόμους που ορίζονται με βάσει αυτά τα διδάγματα που έχουν εσωτερικό αντίκτυπο σε μένα.
Το θέμα είναι οτι δεν έχουν το ίδιο αντικτυπο σε όλους, αλλά νομίζω πως αν κάποιος μάθει να πιστεύει απο μικρή ηλικία και οι εκπρόσωποι της θρησκείας δε βεβηλώσουν τα νοήματά της για να τον κάνουν να τη μισήσει στην πορεία, η κοινή συμφωνία των πολιτών όσον αφορά τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις είναι δυνατή.
Τα επιχειρήματα του Kenny είναι έγκυρα και αποτελούν σήμα κοινωνικής προόδου, απλώς για να τίθεται ακόμα το θέμα αυτό μάλλον κάποια πράγματα δε δουλεύουν τόσο καλά στο κοινωνικό πλαίσιο όσο στο δικό μας μυαλό.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους δικούς μου σχεδόν ουτοπικούς συλλογισμούς.
Kamui, το ίδιο backpedaling έκανες κι όταν συζητούσαμε περί Lordi πριν λίγες βδομάδες. "Μη με παίρνετε στα σοβαρά, guys, απλά σκέφτομαι φωναχτά και μπορεί να πετάω και καμιά βλακεία που και που." Αν πραγματικά θες να μη σε παίρνουμε στα σοβαρά, μπορούμε να το κάνουμε. Δεν νομίζω ότι θα σου αρέσει το αποτέλεσμα όμως.
Για κάποιο λόγο ήξερα οτι θα το αναφέρεις, μόνο που το ποσοστό παρανόησης των λεγομένων μου απο σένα δε συγκρίνεται με την τωρινή περίπτωση.
Οι διαφορές είναι τόσες that I can't even begin to describe, γιατί κατ' αρχήν το τωρινό θέμα με ενδιαφέρει και ασχολούμαι ως ένα σημείο επειδή το θέλω, άσχετα απο το αν ξεφύγαμε απο το ίδιο το θέμα και γυρίσαμε στην κριτική της συμπεριφοράς μου.
Ξεκίνησα με σχολιασμό ενός ποστ και συνέχισα με χαλαρούς συλλογισμούς ανάλογα με τις απαντήσεις που έπαιρνα, στην προηγούμενη "συζήτηση" προσπαθούσες να με πείσεις για κάτι που δεν ίσχυε έπειτα απο μια αποτυχημένη απόπειρα μου για χιούμορ, χωρίς όμως να έχω καμία όρεξη να επιχειρηματολογήσω για ένα αδιάφορο θέμα που στην πορεία έθεσες μόνος σου όταν έμπλεξες manowar κλπ.
Edited by Kamui, 14 June 2012 - 13:08.