red pyramidΔιαφωνώ σε πολλά. Αλλά κουράστηκα και δεν θα απαντήσω πολύ αναλυτικά.
Συνοπτικά, κατά την άποψή μου:
Σχετικά με Ιρακ - Αφγανιστάν: πολύ μεγάλη κουβέντα και πραγματικά έχω πολλές διαφωνίες, αλλά κι να πάνε κάπως καλύτερα μετά από άλλα 20-30 χρόνια προφανώς δεν ξέρεις τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά. Γιατί οκ, έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από την έναρξη του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας", αν χρειάζονται δεκαετίες ολόκληρες για συνέλθουν αυτές οι χώρες νομίζω ότι από μόνο του το γεγονός πρέπει να προβληματίζει. Η όποια πρόοδος τυχόν έρθει μετά από χρόνια δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι οφείλεται στις επεμβάσεις.
Σχετικά με το μέλλον και αυτό που λέγαμε για την εκμετάλλευση των χωρών από ισχυρότερες,
δεν θεωρώ ότι συμβαίνει έτσι κι αλλιώς, ή τουλάχιστον όχι με τους ίδιους όρους και τον ίδιο τρόπο.
Ναι, η δύση έχει ασκήσει επιρροή όσο αφορά κάποιες ελευθερίες, αλλά η "δύση" με διαφορετική έννοια από τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών.
Λυπηρό.. λυπηρό κι εγώ θα μπορούσα να πω ότι είναι το γεγονός ότι θεωρείς τις ελευθερίες που έχουμε "δώρο" των ισχυρότερων χωρών.
Η ανατολική ευρώπη είναι ιδιαίτερη περίπτωση και δεν την γνωρίζω και πολύ καλά για να είμαι ειλικρινής.
Αλλά αν θεωρείς ότι η πολιτική επιρροή της δύσης είναι ανάλογη του εκδημοκρατισμού και της ευημερίας τότε γιατί δεν κοιτάς άλλα παραδείγματα χωρών που έχουν υπάρξει "καλά παιδιά" των δυτικών?
Γιατί δεν κοιτάς την ινδία για παράδειγμα και το πως ζούνε εκεί οι άνθρωποι. Oι ΗΠΑ έχουν πει πολύ καλά λόγια για την κυβέρνηση της ινδίας κατά καιρούς και συνεργάζονται καιρό, είναι από τις πολυπληθέστερες χώρες και αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με τοπικές ένοπλες εξεγέρσεις, πείνα και εξαθλίωση.
Η μήπως ο Σαντάμ δεν ήταν το "καλό παιδί των ΗΠΑ" κάποτε;
Η θέλεις να πω για το Ιραν που παλιότερα μετά από πολλές περιπέτειες είχε κατακτήσει σε ένα βαθμό κάποιες σημαντικές ελευθερίες την εποχή που και οι δικές μας ελευθερίες δεν ήταν ίδιες με σήμερα (1951). Αλλά ο τότε πρωθυπουργός του βλέπεις ήθελε να κρατικοποιήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία και έτσι ΗΠΑ και Βρετανία μεσολάβησαν για να αναλάβει πλήρως την διακυβέρνηση της χώρας ο "δημοκρατικότατος" Σάχης και Αυτοκράτορας του Ιράν για άλλα 26 χρόνια..
Δεν έχουν τελειωμό οι "δημοκρατικές" παρεμβάσεις της δύσης στην πρόσφατη ιστορία, παρότι οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ συγκεκριμένα ήταν πάντα κατιτίς ""δημοκρατικότερες""..
Τέλος πάντων.. ναι οκ μπορεί και να οφέλησαν σε κάποιες περιπτώσεις την κατάσταση αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι πρεσβευτές της δημοκρατίας και της ελευθερίας ή κάτι παρεμφερές.
Edited by Gilmaru, 20 March 2011 - 06:05.