Phantom, I would have to raise Carl Barks from the dead to beat you on that level...
Massive respect!!

:nod2:
Anyway, ας ποσταρω κατιτις...
Το καλο με την Αθηνα ειναι οτι δεν της λειπουν τα antique shops.. Το κακο ειναι οτι δεν ξερω κατα ποσο μπορεις να εμπιστευτεις τετοια μαγαζια στην Ελλαδα οτι δεν θα σου πουλησουν καποια κινεζικη παπαριά των 50 ευρω ως την υπερτατη αντικα της βικτωριανης εποχης. Το παρακατω το πηρα με καθε επιφυλαξη με βαση μονο την κριση μου και την γενικη γνωση μου στον χωρο των ιαπωνικων σπαθιων. Μου εδωσαν βεβαια βεβαιωση αυθεντικοτητας και παλαιοτητας, αλλα αυτο δεν σημαινει απαραιτητα κατι..
Ειναι (για αυτους) ενα wakizashi με λεπιδα της Taisho περιοδου ντυμενου με fittings της Showa περιοδου.
Δεν υπαρχουν ορατα σημαδια που να στοιχειοθετουν το αντιθετο. Η γεωμετρια ειναι σωστη, και τα υλικα ειναι καλης ποιοτητας με αυθεντικο rayskin same εξαιρετικα καλης ποιοτητας. Βεβαια η tsuba και το fuchi ειναι μαζικης παραγωγης αν και καλης ποιοτητας. Αυτο ομως συμβαδιζει με την showa περιοδο οποτε δεν μας ενοχλει. Αλλωστε τα χειροποιητα παραδοσιακα σχεδια πανω στην saya συνηγορουν στο οτι μαλλον προκειται για japanese made fittings.
Διαθετει και ενα μικρο kogatana στην saya πραγμα που προσθετει στην γενικη προσεγμενη ποιοτητα των fittings του σπαθιου. Το ζουμι βρισκεται στην λεπιδα για το αν οντως προκειται για πραγματικο ιαπωνικο σπαθι.
Το hamon του ειναι σιγουρα αυθεντικο, πραγμα που σημαινει οτι τουλαχιστον φτιαχτηκε με τον παραδοσιακο τροπο και δεν προκειται για λεπιδα εργοστασιου. Για το αν προκειται για ιαπωνικη λεπιδα και οχι για κινεζικο αντιγραφο δεν μπορω να ειμαι σιγουρος, αλλα η καλη γεωμετρια που εχει το kisaki με κανουν να πιστευω οτι οντως ειναι αυθεντικο. Αν και το στοιχειο που με τραβηξε να αγορασω το σπαθι και μου δινει αυτοπεποιθηση για την αυθεντικοτητα του, ειναι το παρακατω.
Εχει ενα πολυ ωραιο horimono που αν και σαν σχεδιο ειναι αρκετα κοινο, εχει σκαλιστει με το χερι και ειναι αρκετα βαθυ με πολυ καλες γραμμες. Τα κινεζικα αντιγραφα δεν φτανουν συνηθως τοσο μακρυα. Υπαρχουν πολλα κινεζικα katana μαζικης παραγωγης στο εμποριο με σχεδια πανω στην λεπιδα, αλλα αυτα εχουν φτηνα σχεδια που εχουν γινει φανερα με εργοστασιακη σταμπα.
Τεσπα, το πηρα σε λογικη τιμη (τριψηφιο νουμερο) και μου εκαναν μετα απο πολλα παζαρια και 200 ευρω εκπτωση, οποτε δεν θα κατσω να σκασω. Θα μπορουσα βεβαια να βγαλω την λαβη για να δω αν και τι ειδους υπογραφη εχει στην λεπιδα, για να βγαλω πολυτιμα συμπερασματα, αλλα προς το παρον δεν διαθετω τα καταλληλα εργαλεια. Ειναι παντως ενα ομορφο κομματι ιαπωνικης (πιθανοτατα) τεχνης που θα με συντροφευει οταν βλεπω ανιμε.