Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Linux


  • Please log in to reply
223 replies to this topic

#46 Guest-13157

Guest-13157

    Anime Fan

  • Members
  • 186 posts

Posted 02 April 2011 - 20:45

Ένας package manager δεν ΣΠΑΕΙ (εκτός αν είναι τελείως χάλια). Σπάει το σύστημα όταν δεν είναι σωστά τα πακέτα. Συγκεκριμένα, για το debian (δεν θα ασχοληθώ με το Ubuntu) o apt ασχολείται με χιλιάδες πακέτα, μην ξεχνάμε ότι είναι η διανομή με τα περισσότερα πακέτα, και αν το συγκρίνουμε με το yum κιόλας:

- Το apt είναι ταχύτερο (κατά πολύ) καθώς α) κατεβάζει μικρά diffs για ανανεώσεις της db β) δεν υπάρχει κανένα στάδιο της εγκατάστασης που να καθυστερεί...
- Είναι αρκετά πιο απλό το βασικό package format (ar archive με 2 tar μέσα).
- Είναι φτιαγμένο εξ' αρχής με την λογική της lib και πολλά εργαλεία για συγκεκριμένες δουλειές το καθένα.

Άλλωστε όλη η φήμη -εξαιρετική του debian οφείλεται τόσο στο ίδιο το apt όσο και στους ελέγχους που περνούν τα πακέτα για να μπούν.

#47 meidei

meidei

    大友組の一人

  • Members
  • 1,002 posts

Posted 02 April 2011 - 21:27

Παραδοχή: πάνε 4 χρόνια να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο εκτός από yum. Πριν είχα διάφορα debianοειδή και για μια περίοδο το ίδιο το debian.

1. Για την ανανέωση της db, εν μέρει έχεις δίκιο, αλλά δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε φορά. Πιο στάδιο καθυστερεί στην εγκατάσταση; Για την db λες πάλι; Όλα τα υπόλοιπα στάδια γίνονται σε λογικά πλαίσια με το yum.
Εν τέλει, μπορούμε να κάνουμε μια σύγκριση μεταξύ yum και apt-rpm (και τον zypper του OpenSuse) και να κρατήσουμε το καλύτερο.
2. Το rpm είναι εξίσου απλό στη δομή. Το deb σίγουρα πράττει καλύτερα που είναι απλό ar archive αλλά και το rpm είναι προσπελάσιμο (δεν είναι δα και κλειστό φορμά, xz είναι). Μιλώντας για package formats, εξ όσων ξέρω, το deb δεν έχει τις ευκολίες του .spec, ούτε και κάτι αντίστοιχο του delta rpm, που κάνουν το χτίσιμο πακέτων πιο εύκολο και την αναβάθμιση πιο γρήγορη αντίστοιχα.
3. Με τα πολλά εργαλεία για κάθε δουλειά εννοείς και το μικρό χάος μεταξύ apt-get, apt-cache, apt-upgrade και πάει λέγοντας;

Ας μην μπούμε στο packaging policy, δεν έχει άμεση σχέση, και συμφωνώ ότι στο Debian το κάνουν καλύτερα.

Edited by meidei, 02 April 2011 - 21:38.


#48 Guest-13157

Guest-13157

    Anime Fan

  • Members
  • 186 posts

Posted 02 April 2011 - 21:55

Τα έχεις λίγο μπερδέψει,
1. Ο yum συγκεκριμένα αργή συνήθως στο transaction check και ειδικότερα όταν έχεις μεγάλα package sets (πολλά διαφορετικά πακέτα για εγκατάσταση/αναβάθμιση). Επιπροσθέτως, στο transaction check γίνεται ο έλεγχος εξαρτήσεων και άρα είναι ένα κομβικό σημείο στο οποίο πολλά μπορούν να πάνε στραβά (και πάνε). Τέλος, ένα από τα προβλήματα που κάνουν το yum να καθυστερεί είναι ότι έχει/τηρεί file depedencies...

2. Το rpm δεν είναι xz. Είναι cpio με πειραγμένους headers για να περιέχει metadata (signatures, checksums, deps κ.λ.π). To payload είναι αυτό που πλέον συμπιέζεται με xz. Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι ότι δεν μπορείς να δεις αυτά τα metadata με απλά εργαλεία (πρέπει να χρησιμοποιήσεις το rpm). Επίσης, υπάρχει το debdelta και η διαδικασία packaging είναι σαφώς διαφορετική (δεν υπάρχει spec αλλα υπάρχει control-file). Αν και αυτό είναι ανεπίσημο δεν πάυει να είναι εκεί για οποιον θέλει - για το debdelta μιλάω.

3. Αν και τα πολλά εργαλεία είναι πρόβλημα usability δεν υπάρχει apt-upgrade.

Edited by Gbak, 02 April 2011 - 22:06.


#49 meidei

meidei

    大友組の一人

  • Members
  • 1,002 posts

Posted 02 April 2011 - 22:18

Από την άλλη, τα file dependencies προσθέτουν ευελιξία στην εξεύρεση των απαιτούμενων πακέτων για εξαρτήσεις. Συμφωνώ ότι είναι δίκοπο μαχαίρι όμως, όχι μόνο σχετικά με την ταχύτητα -γιατί δεν βλέπω σημαντική διαφορά- αλλά σίγουρα θα είναι θέμα αν επιτέλους προσπαθήσουμε να φέρουμε τις rpm διανομές πιο κοντά. Σε αντίθεση με το Debian, το φορμά δεν ορίζει και policy.

Δεν έχω παρατηρήσει τεράστιες καθυστερήσεις στο transaction test, αλλά θα δεχτώ αυτό που λες, ότι στο apt είναι πιο γρήγορο. Δεν μπορώ όμως έτσι εύκολα να δεχτώ ότι το yum στραβώνει πιο συχνά εκεί, όταν θυμάμαι να μου συμβαίνει πολλές φορές με το apt ενώ μάλλον καμιά με το yum. Πρέπει να μου δείξεις κάποιο πειστήριο.

Το ότι τα metadata του rpm είναι 'binary' τα κάνουν πιο γρήγορα προσπελάσιμα ωστόσο. Στο deb είναι όλα text αν δεν απατώμαι. Αλλά συμφωνώ, τα rpm δεν μπορείς να τα προσπελάσεις χωρίς τα δικά του εργαλεία, πράγματα κακό, αλλά όχι τόσο κακό αν σκεφτείς ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιείς μια rpm διανομή έτσι κι αλλιώς.

Πόσα repo παρέχουν deltadeb? Η κοινότητα των πακεταριστών του Debian γιατί δεν το υιοθετεί;

Το ότι δεν υπάρχει apt-upgrade εν μέρει αποδεικνύει ότι το μικρό χάος που νιώθω, πράγματι υπάρχει :P Ο yum 3 είναι πολύ πιο οργανωμένος, με την έννοια ότι δεν είναι τόσο fragment οι δυνατότητες σε ξεχωριστές εντολές.

#50 twin

twin

    follow the white rabbit.

  • Members
  • 89 posts

Posted 02 April 2011 - 23:21

κάποια πράγματα που ειπώθηκαν για το apt και το debian μόνο στο πνεύμα της πρωταπριλιάς δικαιολογούνται.

Edited by twin, 02 April 2011 - 23:26.

Posted Image

#51 Guest-13157

Guest-13157

    Anime Fan

  • Members
  • 186 posts

Posted 02 April 2011 - 23:29

Εννοώντας; Μήπως να μιλούσες λίγο πιο τεχνικά και να σχολίαζες συγκεκριμένα σημεία;

#52 Goggeta SSJ6

Goggeta SSJ6

    Anime Professional

  • Members
  • 742 posts

Posted 03 April 2011 - 06:20

Προφανως μαζευτικαμε πολυ linux users με διαφορετικες νοοτροπιες πανω στο συγκεκριμενο λογισμικο και στις εκδοσεις του το καλο ειναι οτι ουσιαστικα δεν διαφονουμε (περαν μερικων λειτουργιων το οποιο ειναι και αμεσο με το χρηστη) απλα ο καθε ενας μας εχει εξικιωθει σε ορισμενα λογισμικα και desktops και λειτουργιες!

@Gbaκ δεν θα διαφωνισω σε τπτ πραγματικα να φανταστεις (και δεν κανω πλακα) σε καποια φαση πριν αρκετα χρονακια ειχα αποσυνδεσει το ποντικη (στα win κι ολας ετσι) για να μαθω καλα το πληκτρολογιο οπως και hotkeys και γενικα να δω εαν μπορεσω να λειτουργισω χωρις αυτο διοτη μου φανικε ανουσιο μιας και εαν δεν κανω λαθος το ποντικη ειναι μεταγενεστερο προιον...
Ετσι εμαθα απο αυτην μου την κινηση αρκετα πραγματα φυσικα ομως λογο win αναγκαζομουν να το ξανασυνδεω οταν ηθελα να κανω καποια πραγματα τα οποια το "απετουσαν".
Κοιταξε τωρα ομως, οταν καποιος θελει να σχεδιαση κατι να επιλεξη κατι αμεσα και μεμονομενα ε το τερματικο δεν βοηθα και πολυ ιδιος στον σχεδιασμο και στα πολυμεσα γενικοτερα, οποτε δεν το θεωρω κακο απλα ναι τα win το τεντωσανε.
Ενα ακομη παραδηγμα για τον πολυ απλο καθημερο χρηστη ειναι και τα παιχνιδια (εαν και εγω εφηγα απο το "team" των pc παιχνιδιων εκτος μιας εξερεσεως) χωρις το ποντικη ορισμενα πραγματα δεν γηνονται.
Αλλα ναι γουσταρω πολυ το πληκτρολογιο και οχι τοσο το ποντικι!

Αλλα κακα τα ψεματα το desktop σε πολλα πραγματα και αυτο ειναι μια ξεκαθαρη αληθεια, οπως -και γιατι οχι- η εμφανιση, τα εικονιδια ελησε χερια οπως και το ποντικι το κακο ειναι οτι μας το μαθαινουν σαν αναγκεο οπως λες και εσυ, ναι αυτο ειναι εντελος λαθος εχει αλλη ας το πω μαγεια το keyboard πραγματικα!

Αλλα τι το ψαχνουμε αυτο δεν θα αργηση καθολου, να γηνουν τα παντα με αφη οποτε το ποντικη θα παρει μπουλο το πληκτρολογιο εικονικο η μη δεν θα φυγει ποτε!

@meidei καλα η Canonical δεν λεω εκανε καλη δουλεια σε πολλα πραγματα αλλα εχει κανει τρελες μπαρουφες τωρα εβγαλε το unity εγω πραγματικα το εξελαβα σαν "δουλεια δεν ειχε ο διαολο DE πετουσε" λες και αναβαθμησεις εαν ηθελε στα αλλα δεν μπορουσε να κανει επρεπε να το παιξει και apple στο μενου (εμενα παντως αυτο μου θυμησε παραλαγμενο)...
Τεσπα εγω για καλο βλεπω (η θελω να βλεπω) καθε αναβαθμηση γιατι προτιμο να παει καποιος σε linux εστω και απλοποιημενο τερμα παρα την μιζερια του win αυτος δεν ειναι κωδικας καταστροφεας harware, ψυχοβγαλτης και αργοποριμενος ειναι(πραγματικη μου αποψη)!
Αλλωστε τι νοοτροπια μπαλοματος απλοποιημενο τερμα η οχι το linux δεν θα την εστερνηστει!

Edited by Goggeta SSJ6, 03 April 2011 - 06:26.

Posted Image
Στα 20 μου εγηνα και αδερφος.... ο παλιογερος.... τι επαθα ο αμοιρος με τους γεροντοερωτες!!!

#53 twin

twin

    follow the white rabbit.

  • Members
  • 89 posts

Posted 03 April 2011 - 11:26

ο manager εχει τα κολπα του (για να μην πω τα χαλια του).

Δεν έχω σεβασμό στα 'γραφικά' και στα 'καραμελώματα' για να δείχνουμε Winblows.

Έχω σεβασμό σε διανομές που δεν θεωρούν τον χρήστη τεχνολογικά αναλφάβητο

Εμπειρικά πάντα μιλώντας, σπάει με το παραμικρό. Αλλά ίσως να φταίει η Canonical γιαυτό.

trolling στην πιο αγνή μορφή του.
κι ένα troll εγώ που ήρθα να πουλήσω εξυπνάδα: γίναμε 4 !:hihi2:
----------------------

το software center είναι ένα γραφικό περιβάλλον για τον apt.
Υπάρχει και στο debian:
Spoiler:


ο apt είναι ο πιο δημοφιλής διαχειριστής πακέτων στον κόσμο αυτή τη στιγμή
(με διάφορα frontends: software center, synaptic, aptitude).
και το Debian η μεγαλύτερη κοινότητα προγραμματιστών gnu/linux -------------> appreciation needed.

deb vs rpm: αρχαία πηγή για flame wars.

Το γραφικό περιβάλλον δεν κάνει να συσχετίζεται αποκλειστικά με τα windows,
αφού προυπήρξε αυτών και είναι φυσική εξέλιξη στη σχέση ανθρώπου-υπολογιστή.

Είναι ωραίο που έχουμε τόσες επιλογές για διαχειριστές παραθύρων και για περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας. Περί κολοκυθόπιτας, η όρεξη :joyful:.

anime + ελεύθερο λογισμικό κάνουν καλή παρέα!
Posted Image

#54 Goggeta SSJ6

Goggeta SSJ6

    Anime Professional

  • Members
  • 742 posts

Posted 03 April 2011 - 18:21

Το γραφικό περιβάλλον δεν κάνει να συσχετίζεται αποκλειστικά με τα windows,
αφού προυπήρξε αυτών και είναι φυσική εξέλιξη στη σχέση ανθρώπου-υπολογιστή.

Είναι ωραίο που έχουμε τόσες επιλογές για διαχειριστές παραθύρων και για περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας. Περί κολοκυθόπιτας, η όρεξη :joyful:.

anime + ελεύθερο λογισμικό κάνουν καλή παρέα!


That's what am talking about!
Αλλωστε το να εισαι κατα των DE δεν εχει νοημα γιατι υπαρχουν και στης tv και στης παιχνιδομηχανες και στα κινητα ειναι σαν να μην αποδεχεσε DE στο pc και τα χρησιμοποιεις αλλου!
Oh please let the trolling free...!!:D
Posted Image
Στα 20 μου εγηνα και αδερφος.... ο παλιογερος.... τι επαθα ο αμοιρος με τους γεροντοερωτες!!!

#55 Guest-13157

Guest-13157

    Anime Fan

  • Members
  • 186 posts

Posted 03 April 2011 - 21:41

Καταρχάς δεν είμαι η 'φωνή του Debian', απεχθάνομαι τον ελιτισμό και την όλη οργανωσή του. Δεν πρέπει όμως να λέμε και λάθος πράγματα. Όχι δεν θα σεβαστό καμία κοινότητα για την ποσότητα... Επίσης, είμαι κατά της ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ DE όχι του gui, ούτε του ποντικιού. Σε tiling wm's δεν είσαι δέσμιος μόνο του τερματικού, φυσικά και μπορεις να ανοιξεις αλλα προγραμματα που έχουν γραφεί με gtk,qt κτλ.

Δεν σου λέω να παρατήσεις το ποντικι, αλλα να το θεωρείς μη αναγκαίο για όλες τους εργασίες. (browsing, text, κτλ) Χρεισιμοποιησέτω για το gimp, φυσικά δεν γίνεται αλλιώς.

Δεν τρολάρω, λέω την αποψή μου ως free software evangelist και archlinux user.

#56 twin

twin

    follow the white rabbit.

  • Members
  • 89 posts

Posted 03 April 2011 - 22:46

η ποσότητα εν προκειμένω είναι ένδειξη υγιειούς λειτουργίας και οργάνωσης της κοινότητας.:blush2:

αλλά οκ κουβέντα να γίνεται, δε διαφωνώ ουσιαστικά σε κάτι, την εξυπνάδα μου πέταξα για το πρωταπριλιάτικο troll.

προσωπικά μ'αρέσουν τα DE και οι tiling wms, και το Arch ...και το Ubuntu

όπως μ'αρέσουν κάποια mainstream anime και κάποια "πιο ψαγμένα".

Όπως τη βρίσκει ο καθένας.
Posted Image

#57 Goggeta SSJ6

Goggeta SSJ6

    Anime Professional

  • Members
  • 742 posts

Posted 05 April 2011 - 12:41

@Gbak ρε συ δεν μπορω να κατανοισω αυτο το πραγμα με το DE...
Κατ αρχας δεν σου ζητησε κανεις να σεβαστεις κατι η ορισζοντες ειναι για τον καθενα ξεχοριστει ειτε τους ανηγεις ειτε τους κληνει.
Περαν του επαναστατητου μερους που οκ ειναι δικο σου θεμα, ε δεν μπορεις να εισαι τοσο απολυτος δλδ οταν postaris εισαι σε apt;
Εχεις κινητο; Εαν ναι τοτε βγαλε το DE και παρε τηλεφωνω με καποιο τερματικο και αναλογη γλωσσα φυσικα!
Εχεις dvd player σπιτι σου; Εαν ναι τοτε τι να σου πω προσπαθησε να βαλεις ταινια με τερματικο και εαν τα καταφερεις οκ μπραβο!!! Μαθε το μετα και στους δικους σου να δουμε το ποσο ευκολα θα το καταλαβουν -εαν το καταλαβουν ποτε- οπως το "τηλεκουνταρ" (οπως και οι δικοι μου εαν και νεοι φαντασου...) που ακομη το μαθαινουν.
Τα DE ειναι, οπως και να το κανουμε ενας προπος διευκολυνσεις για οποιονδιποτε ανθρωπο νεο, γερο, ξυλο απελεκειτο και μη, πληροφορικο η οχι! Δεν ειναι μονο χρωματα σχεδιασμοι και καλεστισια εχουν κωδικα πισω που τρεχει και συνδεει πολλα πραγραμμα ε και στην τελικη δεν εγηναν ουτε για να θαψουν το τερματικο ουτε για να μας κανουν ποιο χαζους!
Βγηκαν για ευχρηστια και μονο!!
Posted Image
Στα 20 μου εγηνα και αδερφος.... ο παλιογερος.... τι επαθα ο αμοιρος με τους γεροντοερωτες!!!

#58 Kenobi-sensei

Kenobi-sensei

    Άρχοντας

  • Members
  • 1,451 posts

Posted 13 April 2011 - 22:50

ακούστε το πόνο μου:

βγάζω τα windows 7 από το laptop και εγκαθιστώ full ubuntu 10.10
μετά βγάζω τα ubuntu και βάζω τα 7 σπασμένα ,μετά acronis και partition και τώρα δε μπορώ να βάλψ τα ubuntu γιατί όταν φτάνω να συμπληρώσω τα password δε μου ενεργοποιείται το foward που ξεκινά την εγκατάσταση ....what's happening???

τώρα τα fedora 14 λείπει drivers gia network και το laptop είνια hp notebook g6-1004ev

#59 Guest-13157

Guest-13157

    Anime Fan

  • Members
  • 186 posts

Posted 13 April 2011 - 22:58

Αποκλείεται αν έχει για Ubuntu έχει και για Fedora.

#60 Kenobi-sensei

Kenobi-sensei

    Άρχοντας

  • Members
  • 1,451 posts

Posted 14 April 2011 - 16:03

ναι το τα ubuntu για κάποιο λόγο τον έχουν ενσωματωμένο (τι να πω)...εννοώ το άλλο θα πρέπει να βρώ το πακέτο